label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Munkaszüneti nap lesz január 24-e, a román fejedelemségek egyesülésének napja

A képviselőház 209 támogató és 4 ellenző szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta ma azt a törvényt, amelynek értelmében január 24-e, a román fejedelemségek egyesülésének napja munkaszüneti nap lesz.

A PSD-s honatyák által benyújtott tervezet az 2003/53-as Munka Törvénykönyve 139. cikkelyének első bekezdését módosítja.

Ennek értelmében január 24-ét, a román fejedelemségek egyesülésének napját munkaszüneti nappá nyilvánítják, és ezzel hozzáadódik a többi törvényes ünnepnaphoz: január elsejéhez és másodikához, a húsvét első és második napjához, május elsejéhez, a pünkösd első és második napjához, Nagyboldogasszonyhoz, november 30-ához, azaz Szent András, Románia védőszentje napjához, december elsejéhez, valamint karácsony első és második napjához.

A Munka Törvénykönyve emellett további két szabadnapot irányoz elő azon, évi három vallási ünnepre, amelyet a Romániában törvényesen működő, nem keresztény egyházak annak nyilvánítanak.

A tervezetet a szenátus elutasította, és a kormány sem támogatta.

A törvényt továbbküldik Klaus Johannis államfőnek kihirdetésre. (4)


Az RMDSZ ellenzi a román kormány faluösszevonási tervét

A Románia Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Országos Önkormányzati Tanácsa határozottan ellenzi a települések rangsorolásáról és esetleges összevonásáról szóló bukaresti kormányzati tervet, amely megítélése szerint a helyi autonómia helyett a központosítást erősítené.

Az önkormányzati tanács az RMDSZ keddi hírlevelében tette közzé állásfoglalását a bukaresti regionális fejlesztési és közigazgatási tárca augusztusban közvitára bocsátott tervezetéről.

A tervezet szerintük nem más mint a kommunista „szisztematizálás” – Nicolae Ceauşescu falurombolási terve – folytatása. A kormányzati projekt a lakosságszám, oktatási és egészségügyi intézmények szerint rangsorolná a településeket, és ösztönözné a jelentős népességfogyást elszenvedett közigazgatási egységek szomszédaikkal való önkéntes egyesülését. (13)


Hatvan napos bírói felügyelet alá helyezték Victor Pontát

Hatvan napos bírói felügyelet alá helyezte az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Victor Ponta volt kormányfőt abban az ügyben, amelyben saját vagy más hasznát szolgáló befolyással való üzérkedés és pénzmosásban való bűnrészesség miatt indult ellene eljárás – közölték a DNA ploiești-i kirendendeltségének képviselői.

„Victor Viorel Ponta pártelnökként visszaélt befolyásával annak érdekében, hogy egy üzletember felkerüljön a listára egy adott választási kerületben, hogy biztos legyen a mandátumszerzése. A javaslatot Victor Viorel Ponta erősítette meg jogtalan haszonszerzés céljával. Ez 220 ezer eurót jelentett, amire egy külföldi politikai személyiség romániai látogatásához volt szükség. A cél az volt, hogy egy ilyen személyiséggel való találkozóból Ponta politikai tőkét kovácsol abban a 2012-es esztendőben, amikor helyhatósági és parlamenti választásokat is tartottak. A 220 000 eurót közvetítők juttatták el a befutó helyre bejutott üzletembertől” –mutat rá a vádhatóság.

Igazságszolgáltatási források szerint az üzletember nem más, mint Sebastian Ghiță, aki egy Prahova megyei választói kerületben szerzett képviselői mandátumot.

Eközben Sebastian Ghiţă képviselő a legfelsőbb bíróság székhelye előtt kedd reggel beismerte, hogy ő is kihallgatásra megy a DNA ploieşti-i székhelyére.

Az ismert külföldi politikai személyiség pedig nem más, mint Tony Blair volt brit miniszterelnök, kivel Ponta 2012-ben találkozott. (4)


A miniszterelnöki hivatal vezetőjét jelölte belügyminiszternek Cioloş

Dragos Tudorachét, a miniszterelnöki hivatal vezetőjét jelölte belügyminiszternek ma  Dacian Ciolos román kormányfő.

A tárca eddigi vezetője, Petre Tobă csütörtökön jelentette be lemondását, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) közölte: bűnpártolás gyanújával akar bűnvádi eljárást indítani ellene. A vádhatóság szerint Tobă iratok titkosításának feloldását megtagadva segédkezett abban, hogy a belügyi titkosszolgálat vezetői saját használatra vásároljanak olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához.

Tudorachét Brüsszelből hozta magával Cioloş szakértői kabinetjébe. A jogi végzettségű Tudorache romániai bírói karrierjét hagyta ott 2002-ben a nemzetközi intézményekben (EBESZ, EU) betöltött különböző tisztségekért: a miniszterelnöki hivatal élére való kinevezése előtt, 2015 márciusa és novembere között az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyek főigazgatóságának koordinációs és stratégiai igazgatója volt.

Az új belügyminiszter feladata lesz egyebek mellett a december 11-ére kiírt parlamenti választások megszervezése. Cioloş a jelölés bejelentésekor elutasította azokat a sajtóban megjelent találgatásokat, melyek szerint a voksolás befolyásolási szándéka miatt küldi "saját emberét" a belügyminisztérium élére. A kormányfő leszögezte: Tudorache nem indul a választásokon, ő pedig azt kérte tőle, hogy a parlamenti pártokkal konzultálva minél átláthatóbban szervezze meg a voksolást.

A miniszterelnöki hivatal élére Cioloş eddigi kabinetvezetőjét, Paul Ghiorghiut jelölte. A kormányfő bevallotta: nehéz lett volna "kívülről" hozni új tisztségviselőket egy olyan kormányba, amelynek mandátuma négy hónapon belül véget ér. (4)


Újabb ügyben gyanúsítják Victor Pontát

Ismét gyanúsítottként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ma Victor Ponta volt kormányfőt, akit most politikai befolyásával való visszaéléssel gyanúsít a DNA ploieşti-i kirendeltsége.

A Digi 24 hírtelevízió úgy tudja: az ügy Tony Blair volt brit miniszterelnök 2012 márciusában tartott bukaresti előadásával függ össze. A rangos szónok tiszteletdíjára és a konferencia megszervezésére fordított pénz állítólag a PSD egyik politikusától származott, aki a gyanú szerint így "vásárolt" magának Victor Ponta akkori pártelnöknél befutó helyet a 2012-es parlamenti választásokon.

Pontát korábban okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával állította bíróság elé a DNA az úgynevezett Turceni-Rovinari ügyben. A per érdemi tárgyalása márciusban kezdődött. (4)


Újratárgyalják első fokon a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák perét

A Kolozsvári Táblabíróság újratárgyalásra visszaküldte az első fokon eljáró Kolozs megyei Törvényszéknek a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák dossziéját - közölte a táblabíróság szóvivője.

A törvényszék februári ítéletében elutasította a kolozsvári Minority Rights Egyesület keresetét, melyben az egyesület azt kérte: kerüljenek háromnyelvű román-magyar-német helységnévtáblák Kolozsvár bejárataihoz. Ezen ítélet ellen fellebbezett a Minority Rights Egyesület, amelynek keresetéhez 370 kolozsvári polgár is csatlakozott. (4)


Vb-selejtező: gyenge magyar kezdés Feröeren

A labdarúgó-világbajnoki selejtező sorozatot a B-csoportban a Bernd Storck szövetségi kapitány irányította magyar válogatott a Feröer-szigeteken kezdte el.

Tórshavnban gól nélküli döntetlen született. (7)


Júliusban 12,4 százalékkal volt több a román nettó átlagbér, mint egy évvel korábban

Júliusban 12,4 százalékkal volt több a nettó átlagbér Romániában a tavalyi hetedik hónaphoz mérten - közölte ma az országos statisztikai intézet.

A nettó átlagbér 2078 lej, a bruttó havi átlagbér pedig 2875 lej volt. Az infláció alakulásának figyelembe vételével kiszámolt reálkereset 13,3 százalékkal volt magasabb júliusban a tavalyi hetedik hónaphoz mérten.

Romániában tavaly 25 százalékkal emelték az orvosok és a tanárok bérét. A magánszférában kisebb mértékben ugyan, de emelkedtek a jövedelmek. A reálbér növekedését az infláció csökkenése is segítette, amelynek éves értéke júliusban mínusz 0,8 százalék volt.

A statisztikai intézet előző nap közölte, hogy a második negyedévben 11,97 százalékkal nőtt az óránkénti munkaerőköltség a tavalyi második negyedévhez mérten, és 5,86 százalékkal az első három hónaphoz képest.

A Ziarul Financiar című pénzügyi napilap ma emlékeztetett, a bérek emelkedése és munkaerőköltség növekedése következtében júliusban 1,1 százalékkal csökkent a román GDP egynegyedét adó és a román export legfőbb hajtóerejének számító ipar termelékenysége. A termelékenység csökkenésének egyik oka a lap szerint, hogy a bérek növekedése rontja azon vállalatok versenyképességét, amelyek nyereségüket elsősorban az alacsony munkaerőköltségre alapozzák. (4)


Nőtt a GDP

Szezonalitással kiigazítva, folyó áras értékben 187,56 milliárd lejre becsülik a második félév bruttó hazai termékét (GDP), ami reálértékben 1,5 százalékkal haladja meg az első félévi adatot, 2015 azonos időszakához viszonyítva pedig 5,9 százalékos gyarapodásról beszélhetünk.

A GDP szezonalitással kiigazított negyedévi értékét azt követően számolták újra, hogy újraértékelték a 2016 második félévére vonatkozó adatokat, azonban nincs számottevő változás a 2016. augusztus 12-én kiadott, 208-as számú sajtóközleményhez képest – tájékoztatott ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Nyers adatként, a tavalyi év azonos időszakához mérten 6 százalékos volt a negyedévi növekedési a második negyedévben, a negyedéves GDP 176 milliárd lejre rúgott.

Az első félévben nyers adatként 5,2 százalékkal bővült a bruttó hazai termék, 323 milliárd lejt tett ki, ami reálértékben 5 százalékos gyarapodást és folyó áras értékben 372,2 milliárd lejt jelent.

Az idei első negyedévben a tavalyi esztendő azonos időszakához mérten valamennyi gazdasági ágazat hozzájárult a növekedéshez. A legnagyobb mértékben a kis- és nagykereskedelem, a járművek és motorkerékpárok javítása, a szállítás és raktározás, illetve a vendéglátás (+2,1%) járult hozzá a bővüléshez. (4)


Folytatják a tiltakozást a fuvarozók Bukarest körgyűrűjén

A Bukarest körgyűrűjén áthaladó kamionsofőrök ma is alacsony sebességgel közlekedtek, így tiltakozva a kötelező gépjármű-biztosítás (RCA) drágulása miatt. A román főváros önkormányzata arra kéri a kormányt, hogy avatkozzon be a díjszabások rendezésébe.

„Minden nap van tiltakozás. Jelenleg alacsony sebességgel közlekednek az áthaladó kamionok, ablakukba ki is tették a faliratot: RCA-tüntetés” – nyilatkozta Augustin Hagiu, a romániai fuvarozók országos szervezetének (FORT) tiszteletbeli elnöke.

Hétfőn több száz fuvarozó tiltakozott Bukarest körgyűrűjén, lassítva és ezáltal akadályozva a forgalmat.

Gabriela Firea főpolgármester kedden azzal a felhívással fordult a kormányhoz, hogy avatkozzanak be az RCA-díjszabások rendezésébe, hogy a fuvarozók tiltakozása ne öltsön nagyobb méreteket. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 736
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap