label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az RMDSZ a következő négy évben is fel fogja emelni szavát a beolvasztási politikák ellen

Az RMDSZ-t defenzívába szorították a nemsokára véget érő parlamenti ciklusban, de az érdekképviselet a választások után, a következő négy évben is arra készül, hogy felemelje szavát a beolvasztási politikák ellen - hangsúlyozta Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője (képünkön).

A politikus telefonon nyilatkozott az MTI-nek azt követően, hogy az első ülésnapon kollégái megerősítették frakcióvezetői tisztségében.

Kifejtette: parlamenti munkája során az RMDSZ-nek egyrészt saját törvénytervezetei elfogadtatásához, másrészt az - utóbbi időben heti rendszerességgel napirendre kerülő - kisebbségellenes kezdeményezések leszavazásához kell a szükséges támogatást megszereznie. A frakcióvezető a parlamenti ülésszakból hátralévő néhány hónapban - a szokásos populista, fizetés- és nyugdíjemelési javaslatokon kívül - arra számít: további magyarellenes kezdeményezésekkel is szembesülnek majd a parlamentben.

Az RMDSZ törvényhozási célkitűzéseiről szólván Tánczos Barna az önkormányzati szakemberek bérezési gondjainak orvoslását, és a jogi személyek földvásárlásának korlátozását említette.

Arról a kormányzati kezdeményezésről, amely közös közigazgatásba vonná össze az elnéptelenedett községeket, azt mondta: az RMDSZ elutasítja az átszervezést. Székelyföldön három magyar község összevonása is magyar községet eredményez, de ahol nem tömbben él a magyarság, egy közigazgatási összevonás rendkívül veszélyes lehet - magyarázta.

Az elmúlt négy év parlamenti mérlegét firtató kérdésre kifejtette: RMDSZ-frakciónak fontos szakpolitikai javaslatokat sikerült elfogadtatni, példaként saját kezdeményezését, az - új adózási és támogatási rendszert bevezető - szövetkezeti törvényt emelte ki. Negatívumként szólt arról, hogy az RMDSZ-t defenzív politikára kényszerítették az utóbbi négy évben.

"Folyamatosan arról szólt kisebbségpolitikai szempontból is a munkánk a parlamentben, hogy próbáltuk kivédeni a támadásokat. Nem kerültünk olyan helyzetbe, hogy mi tudjunk átvinni javaslatainkból jelentős dolgokat" - fogalmazott Tánczos Barna. (4)


Băsescu: a PRU Pontával az élén sem jut be a parlamentbe. Ez egy tipikus pontista diverzió

Az Egyesült Románia Párt (PRU) Victor Pontával az élén sem jut be a parlamentbe, a volt kormányfő csak azért akar létrehozni még egy pártot, hogy tárgyalni tudjon – jelentette ki vasárnap este Traian Băsescu államfő, aki szerint az intézkedés „diverzió, amolyan pontista furfang”.

„A PRU nem jut be egy parlamentbe se, Pontával az élén sem. Ez egy tipikus diverzió, amolyan pontista furfang, azért akar még egy pártot alapítani, hogy együtt több százalékot érjenek el” – jelentette ki a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke az RTV egyik műsorában arra a kérdésre, tart-e attól, hogy a PRU a PMP szavazóbázisából vesz el voksokat.

Băsescu arról is beszélt, hogy Romániának nincs szüksége egy szélsőséges pártra, és azt üzente Pontának, hogy nem ismeri a félelem fogalmát. (4)


Buşoi: majdnem teljesen kizárt, hogy Cioloş vagy a technokrata miniszterek induljanak a PNL listáin

Cristian Buşoi, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) bukaresti szervezetének elnöke ma úgy nyilatkozott, hogy „majdnem teljesen kizárt”, hogy Dacian Cioloş kormányfő vagy a technokrata miniszterek induljanak a PNL listáin a parlamenti választásokon.

Ám – mint mondta – ez nem jelenti azt, hogy a PNL ne látná szívesen Cioloşt egy politikai kormány élén.

„Ami Cioloş miniszterelnököt illeti, bejelentésem óta, máig, sok nyilvános és nem nyilvános jelzés érkezett, miszerint a kormányfő nagyon határozottan eldöntötte, hogy ezeken a választásokon egyetlen alakulat színeiben sem kíván megméretkezni. Meglátásomban a PNL színeiben való indulás ebben a pillanatban kevéssé valószínű. Majdnem teljesen kizárt, hogy ez megtörténjen” – jegyezte meg a liberális párti politikus, amikor arról kérdezték, hogy milyen stádiumban vannak a Dacian Cioloş kormányfő és a technokrata miniszterek jelöltségéről szóló tárgyalások.

Buşoi ugyanakkor arról is beszélt, hogy a PNL támogatná Cioloş, mint egy politikai kormány miniszterelnöke anélkül is, hogy elindulna a választásokon a PNL listáin. (4)


Legfelsőbb bírósági döntés: Bogdan Olteanu nem veheti fel a kapcsolatot szüleivel

A legfelsőbb bíróság döntése értelmében nem veheti fel a kapcsolatot szüleivel Bogdan Olteanu, a Román Nemzeti Bank (BNR) volt alelnöke, mindkettőjüket ki fogja ugyanis hallgatni az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA).

„A házi őrizet idején a következő kötelezettségek hárulnak Bogdan Olteanura: jelenjen meg a bíróság előtt, ahányszor csak hívják, ne beszéljen a már kihallgatott tanúkkal – Eftime Ionuţ Adrian, Ifteni Ion, Ţurcan Octavian, Sorin Enache, Liviu Mihaiu, Korodi Attila, Teodorescu Gheorghe, Zavaleche Cecilia, Pasti Vladimir Sergiu şi Gherguţ Dan Ion –, ne beszéljen Sorin Ovidiu Vîntu gyanúsítottal, mint ahogy azokkal a személyekkel sem, akiket az elkövetkezőkben hallgatnak ki: Olteanu Dănuţ, Olteanu Ecaterina, Andone Cristina, Dragoş Nedelcu, Sergiu Toader şi Coconov Paul” – áll a legfelsőbb bíróság döntésében.

A legfelsőbb bíróság csütörtökön döntött arról, hogy házi őrizetbe helyezik Bogdan Olteanu abban az ügyben, amiben azzal gyanúsítják, hogy egymillió eurót kapott Sorin Ovidiu Vîntu üzletembertől, hogy közbenjárjon a kormány tagjainál annak érdekében, hogy Liviu Mihaiut kinevezzék a Duna-delta kormányzójává.

Augusztus 22-én a legfelsőbb bíróság elrendelte Bogdan Olteanu előzetes letartóztatásának meghosszabbítását. A volt helyettes jegybankelnök óvást nyújtott be, aminek nyomán a bírák 25 napos házi őrizetbe helyezték, ez szeptember 25-éig tart.

A legfelsőbb bíróság augusztus 12-én döntött Olteanu 16 napos előzetes letartóztatásba helyezéséről, ezt megelőzően a BNR volt alelnöke 14 napon át házi őrizetben volt. (4)


Tăriceanu: nem hiszem, hogy Victor Ponta otthagyja a PSD-t

Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke azt mondta, nem hiszi, hogy Victor Ponta átmenne a Szociáldemokrata Pártból (PSD) az Egyesült Románia Pártba (PRU), „túl kötődik” ehhez a párthoz.

Tăriceanuazt mondja, nincs az a benyomása, hogy Ponta pártot keresne.

„Nem beszéltünk az elmúlt időszakban. Nem hiszem, hogy elmenne. Véleményem szerint hiba lenne, de nem hiszem, hogy Victor Ponta ezt meg tudná tenni. Én úgy hiszem, hogy túl kötődik, időben, a PSD-hez. Persze, lehet, hogy elégedetlen, amit én bizonyos megfontolásból értek” – jelentette ki az ALDE társelnöke azon spekulációk kapcsán, hogy Victor Ponta beiratkozna a PRU-ba.

Azt mondja, nagyjából hasonló helyzeten ment át, mint Victor Ponta. (4)


Erdélyben gyakorlatoznak kilenc ország különleges harci alakulatai

Kilenc ország több mint kilencszáz katonája részvételével kezdődött nemzetközi hadgyakorlat Romániában - közölte ma a védelmi minisztérium.

A szeptember 22-ig tartó, Junction Strike 16 fedőnevű gyakorlatot Grúzia, Görögország, Nagy-Britannia, Portugália, a Moldovai Köztársaság, Lengyelország, Szlovénia, az Egyesült Államok és Románia hadseregének különleges egységei számára rendezték.

A szárazföldi és légi eszközöket használó speciális katonai alakulatok fiktív forgatókönyv alapján fognak harci bevetéseket megtervezni, levezényelni és végrehajtani.

A nemzetközi hadgyakorlat során a marosvásárhelyi, dési, besztercei, dornavátrai és csíkszeredai garnizon szervezésében, amelynek során egyebek mellett a zsögödi (Csíkszereda melletti) lőteret, valamint az aranyosgyéresi és bákói katonai repülőteret is igénybe veszik. (4)


May: nem biztos, hogy a pontrendszer a jó megoldás a bevándorlás szabályozására

Theresa May szerint nem biztos, hogy a különböző kritériumok alapján összeállított pontozásos elbírálási rendszer lenne a legjobb megoldás a más EU-tagállamokból Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás szabályozására. A brit miniszterelnök ezzel saját külügyminiszterének egyik fő népszavazási ígéretét kérdőjelezte meg.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Júliusban több mint 10 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom

Júliusban 11,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene éves összehasonlításban, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték 13,8 százalékos bővülést mutat. Havi szinten a forgalom 4,1 százalékkal nőtt, szezonális és naptárhatással kiigazítva stagnált - közölte ma az országos statisztikai intézet.

Az első hét hónapban a kiskereskedelmi forgalom volumene 16,9 százalékkal nőtt, miután az első fél évben még 18 százalékos növekedést jegyeztek a tavalyi hasonló időszakhoz mérten. Az első hét hónapos növekedés főleg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítésének köszönhető, amelyekből 21,7 százalékkal adtak el többet, a nem élelmiszerek esetében 15,9 százalékos bővülést jegyeztek, míg az üzemanyag értékesítése 11,3 százalékkal nőtt.

Hazánkban az idén 4,2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, de egyes elemzők szerint akár ennél jobban is teljesíthet a gazdaság.

A GDP-bővülés fő hajtóereje a belföldi fogyasztás, miután a kormány több lépcsőben csökkentette az áfát, és a béreket is emelték, így a lakosság vásárlóereje növekedett. Január óta négy százalékponttal alacsonyabb, 20 százalék az általános áfakulcs, tavaly júliusban pedig valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a kedvezményes 9 százalékos kedvezményes áfakulcsot.

A kiskereskedelemben tevékenykedő hazai vállalkozók jelentős része derűlátóan ítéli meg a várható fogyasztást. (4)


1,5 milliárd lejt költöttek el a román állampolgárok a külföldi kártyás vásárlások során

1,5 milliárd lejt költöttek el a román állampolgárok a külföldi kártyás vásárlások során az első félévben, ami 17 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában regisztrált adatot – közölte a Román Nemzeti Bank (BNR).

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


FOTÓRIPORT - Befejezték a Főtér déli részén a munkálatokat

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által szerződtetett cég befejezte a Főtér déli oldalán végzett munkálatokat: az évekkel ezelőtt elhelyezett „piskóta” köveket gránitlapokkal helyettesítették.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  







Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  



Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.



Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 279
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap