label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kelemen Hunor: mindig élni kell a szavazati joggal

Kelemen Hunor szerint az erdélyi magyaroknak a romániai és a magyarországi választásokon és népszavazásokon egyaránt élniük kell a szavazati joggal. Az RMDSZ elnöke az MTI kérdésére ma fejtette ki álláspontját a vasárnapi magyarországi kvótanépszavazással kapcsolatban.

"Az RMDSZ-nek az az álláspontja, hogy élni kell a szavazati joggal függetlenül attól, hogy melyik állampolgársághoz kötődik, és részt kell venni a magyarországi népszavazáson is, és a decemberi romániai parlamenti választásokon is" - jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, nem lehet hitelesen fenntartani azt, hogy az egyik alkalommal kell szavazni, a másikkal viszont nem.

Arra a kérdésre, hogy a szövetség igen vagy nem szavazatra biztatja a híveit, Kelemen Hunor azt felelte, hogy nem kell szájba rágni, hogy miként szavazzanak az emberek. Hozzátette, ő maga szuverenitáspárti, és úgy tapasztalta, hogy az erdélyi magyarok többsége is az.

"Hogy kiket fogad be egy állam, az saját döntése kell hogy legyen. Ezt nem lehet kívülről diktálni. Románia az alkotmányában tiltja az idegen népesség betelepítését. Ez a helyes álláspont. Az erdélyi magyar emberek nagy többsége ugyanezt képviseli" - fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette, nincs tudomása arról, hogy felmérés készült volna az erdélyi magyarok népszavazási opcióiról, de érzékeli a közvélekedést.

Arra a kérdésre, hogy miért nem adott ki az RMDSZ is a többi erdélyi magyar politikai szervezethez hasonlóan állásfoglalást a népszavazással kapcsolatban, Kelemen Hunor úgy vélekedett, hogy a szövetség vezető politikusainak az ez ügyben tett nyilatkozatai erősebbek, mint egy állásfoglalás. Hozzátette: a magyar közszolgálati médiában maga is többször kifejtette már a véleményét a népszavazás kérdéséről.

Korábban Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke részvételre és nem szavazatra, Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke részvételre buzdította az erdélyi magyar szavazókat, Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke viszont azt a magánvéleményét hangoztatta, hogy nem helyes olyan kérdésekben véleményt nyilvánítani, amelyeknek az erdélyi magyarság nem érzi a következményeit. (4)


Elfogadta a kormány a klímaváltozásról szóló párizsi egyezményt tartalmazó törvénytervezetet

Elfogadta mai ülésén a kormány a klímaváltozásról szóló párizsi ENSZ-keretegyezmény ratifikálását célzó törvénytervezetet, amelyet a parlament vitat és szavaz majd meg. Románia köteles csökkenteni a gázkibocsátást.

Románia legfőbb vállalásai a párizsi klímaegyezmény alapján a következők: az üvegházhatású gázok kibocsátásának 43 százalékos csökkentése 2030-ig 2005-höz képest (az energetikai tevékenységben, beleértve a kőolaj-finomítókat, a fémfeldolgozásban, az ásványfeldolgozásban – cement, mész, üveg és kerámia -, cellulóztermelésben és nemfémek előállításában és feldolgozásában) – ami egységes cél az Európai Unió szintjét. Ugyanakkor hozzá kell járulnia ahhoz, hogy 2030-ig az EU-ban 30 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása 2005-höz képest a közlekedésben, mezőgazdaságban, építkezésben, hulladékfeldolgozásban – ez utóbbi az EU-tagállamok számára az egy lakosra jutó nemzeti össztermék függvényében számított célkitűzés. (4)


Lemondott párttisztségeiről Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt korrupciógyanúba keveredett társelnöke

Lemondott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) élén betöltött társelnöki tisztségéről Vasile Blaga szerdán, röviddel azt követően, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedéssel gyanúsította meg.

A vádhatóság szerint Blaga 2009 és 2012 között több ízben törvénytelenül szerzett pénzt pártja számára.

Blaga szerdai közleményében rámutatott: a PNL társelnökeként nem követelhetné meg többé kollégáitól a párt etikai kódexének betartását, ha ő maga nem felel meg azoknak. Hozzátette: ártatlanságát az igazságszolgáltatás előtt fogja bebizonyítani.
Blaga a PNL kampányfőnöki tisztségéről is lemondott. (9)

 


Öt százalékos parlamenti küszöböt kérnek a kisebbségek számára az erdélyi roma szervezetek

Több erdélyi roma szervezet kéri az államfőtől, a kormánytól és a parlamenttől, állapítson meg 5 százalékos bejutási küszöböt a kisebbségi formációk számára a parlamenti választásokon, mert szerintük azok alaptalanul kapnak támogatást, és befolyásolják a kormányok megalakulását vagy bukását.

Az erdélyi roma szervezetek hálózatának mai közleménye szerint a parlamenti kisebbségek frakciója döntő szerepet játszott az Ungureanu-kormány bizalmatlansági indítvánnyal történő megbuktatásában.

„A 2016-os parlamenti választások tekintetében azt kérjük az államelnökségtől, a parlamenttől és a kormánytól, hogy a kisebbségek parlamenti frakciójában részt vevő és a választásokon induló 18 romániai nemzeti kisebbségi szervezet ne legyen jogosult képviselőházi mandátumra, ha nem éri el az 5 százalékos bejutási küszöböt, mint az összes többi politikai szervezet. A 18 tagú képviselőházi kisebbségi frakció a szavazások fontos tényezője, azokat helyzettől és tárgyalásoktól függően pozitívan vagy negatívan befolyásolják, és jelentősen hozzájárulnak mind az új kormányok megalakulásában, mind azok bizalmatlansági indítvánnyal történő megbuktatásában, ahogyan az az Ungureanu-kormány leváltásakor is történt, amelyben a kisebbségi frakció döntő szerepet játszott” – áll a közleményben. (4)


Temes megye: négy migráns tartóztattak fel, akik illegálisan próbáltak bejutni Romániába

Négy migránst – két koszovói, egy albán és egy szíriai állampolgárt – állítottak meg a határőrök Oravicabányánál és Zsombolyánál, amikor megpróbáltak illegálisan bejutni Szerbiából Romániába.

A határrendészet mai közleménye szerint a Krassó-Szörény megyei Oravicabánya határőrei kedd este Mercsény határában, a zöldövezetben három férfit vettek észre. Őket az oravicabányai határrendészet székhelyére vitték, ahol megállapították, ketten koszóvóiak, egy személy pedig albán. 23 és 30 év közöttiek.

Elmondták, gyalog, illegálisan lépték át a határt, azzal a céllal, hogy Németországba jussanak.

Eközben a zsombolyai határőrök a Temes megyei Gyertyámoson egy 16 éves szíriai állampolgárt találtak, menedékjogot kért. Őt átadják a temesvári befogadó központnak.

A határőrök mindkét esetben eljárást indítanak illegális határátlépés miatt, és értesítették a szerb hatóságokat is. (4)


Jelentős állománybővítést jelentett be a határrendőrség

Jelentős állománybővítést jelentett be a román határrendőrség: a belügyminisztérium határőrizetre szakosodott főfelügyelősége több mint 750 állást hirdetett meg - közölte mai számában az Adevărul.

Több mint hatszáz posztra a határrendőrség operatív egységeinél várnak jelentkezőket október negyedikéig: a munkaköri leírás szerint feladatuk az államhatár felügyelete, az illegális bevándorlás megfékezése és a határon átnyúló bűnözés elleni küzdelem lesz. A többi 150 állást a háttérintézményeknél és a tisztikarnál hirdették meg.

A többi belügyi struktúrától (például a rendőrségtől, csendőrségtől, katasztrófavédelemtől, bevándorlási hivataltól, útlevél-igazgatóságtól) függetlenül működő határrendőrségnek öt regionális felügyelősége van, amelyek hazánk egy-egy szomszédjával közös határszakasz védelméért felelnek. A határrendőrség alárendeltségében működik a parti őrség is. Románia 3150 kilométer hosszúságú államhatárából valamivel több mint 1000 kilométer szárazföldi és több mint kétezer kilométer vízi (ebből csaknem 200 kilométer tengeri) határ.

A most toborzott határrendőrök közül a legtöbbet (173-at) a migrációs nyomásnak leginkább kitett szerb határra vezénylik, de több mint száz-száz határrendőrrel erősítik a román-ukrán, illetve a román-magyar határszakasz őrizetét is. A román-bolgár határszakasz védelmére 97 új határrendőrt alkalmaznak.

A határrendőrség augusztus óta szinte naponta ad hírt tíz-húsz tagú, ázsiai és afrikai származású határsértő csoportok elfogásáról, legtöbbször a szerb, újabban pedig a bolgár határszakaszon is. (4)


Ma veszik át az első hat felújított F-16-os harci repülőgépet Portugáliától

Hazánk ma veszi át az első hat felújított F-16-os Fighting Falcon harci repülőgépet abból a tizenkettőből, amelyeknek a megvásárlásáról 2013-ban kötött szerződést Portugáliával - jelentette be Mihnea Motoc védelmi miniszter.

A légierő felségjelét viselő első hat felújított F-16 repülőgépet a portugáliai Monte Real támaszponton veszi használatba az a 23 román pilóta és műszaki szakember, akiket felkészítettek az F-16-osokra való áttérésre. A gépek október elején kerülnek át Romániába. Az eseményt a román védelmi miniszter történelminek nevezte.

Az F-16-osok a (Bukarest és a Fekete-tenger között félúton található) feteşti-i és az aranyosgyéresi (Câmpia Turzii) légi támaszpontokon fognak állomásozni, amelyeket az utóbbi időben újítottak fel, alkalmassá téve őket az amerikai gyártmányú harci gépek fogadására.

A Portugáliával kötött 628 millió eurós szerződés megkötésekor Bukarest közölte: a használt F-16-osokat előbb Portugáliában korszerűsítik, új motorral és elektronikával, korszerű fegyverzettel szerelik fel őket és csak azt követően adják át Romániának. A gépek eddig átlagosan 3500 órát repültek, és mindegyikük további 4500 órányi használatra alkalmas, így becslések szerint további két évtizedig szolgálhatják a haza légvédelmet.

Szakértők szerint Romániának 48 többrendeltetésű harci repülőre (vagyis négy rajra) van szüksége. Tavaly a hatóságok már bejelentették, hogy egy újabb F-16-os repülőraj beszerzésére készülnek, a védelmi miniszter kedden úgy vélekedett: erre 2017-ben kerül majd sor.

A légierő jelenleg izraeli segítséggel felújított orosz gyártmányú MiG-21 LanceR típusú vadászgépeket használ. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt. (4)


Kövesi: teljes egészében az enyém a doktori disszertáció, nem plagizáltam

Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze, Sebastian Ghiţă képviselő vádaskodásaira reagálva, leszögezte, doktori disszertációja teljes egészében az övé, nem plagizált.

„A doktori disszertációm kapcsán szeretném megjegyezni, hogy ez az értekezés teljes egészében az enyém, és nem plagizáltam. Ezt már 2012-ben, amikor először szájra kaptak ezek a lejárató információk, megmondtam. A DNA által vizsgált személyek lejárató nyilatkozatai, amelyek soha nem látott szintre hágtak ebben az évben, képezik a tárgyát a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácshoz (CSM) eljuttatott jelzéseknek is, a CSM pedig megállapította, hogy ezek kihatnak a bírók és ügyészek hírnevére és hitelére” – fogalmazott a DNA főügyésze az intézmény honlapján közzétett közleményben.

Kövesi emlékeztet, hogy az általa vezetett intézmény időn a CSM mellett a legfőbb ügyészséghez is fordult Sebastian Ghiţă korábbi állásfoglalásai miatt, amelyekben ügyészekre tett utalást. (4)


Csaknem 70 pályázat érkezett a Filmalap idei Inkubátor Programjára

Összesen 69 filmterv érkezett a Magyar Nemzeti Filmalap második alkalommal meghirdetett Inkubátor Programjára, amelynek célja a pályakezdő rendezők első egész estés mozifilmjeinek támogatása.

A legtöbb pályázatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diplomásai adták be, de 13 külföldön – köztük az Újvidéki Egyetemen és a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen – végzett fiatal is jelentkezett – olvasható a Filmalap MTI-hez eljutatott szerdai közleményében, amelyben hozzáteszik: az idei kiírás újdonsága volt, hogy nem kizárólag diplomás, de még első mozifilmjük előtt álló filmrendezők jelentkezhettek, hanem azok az ifjú rendezők is, akik rövidfilmjeikkel nemzetközi fesztiválokon díjat nyertek. Közülük idén heten adták be filmtervüket a pályázatra. (2)

További részletek a {{Kult-Túra rovatban}}.


Brüsszelben fizetés nélküli szabadságot kap az ENSZ-főtitkárnak jelölt Krisztalina Georgieva

Egy hónapos fizetés nélküli szabadságot hagyott jóvá Krisztalina Georgieva költségvetésért és humánerőforrásokért felelős uniós biztosnak az ENSZ-főtitkári jelölésre való felkészüléséhez Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke - közölte ma Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület szóvivője.

Szkínász elmondta, hogy az Európai Bizottság elnökét Bulgária nevében Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és Krisztalina Georgieva hivatalos formában értesítette, hogy Georgieva Szófia jelölje az ENSZ-főtitkári posztra.

Ezt követően döntött úgy Jean-Claude Juncker, hogy távollétet engedélyez Georgieva számára az egy hónapos felkészülési időszakra - közölte a szóvivő.

Szkínász arról is tájékoztatott, hogy Krisztalina Georgieva feladatait ideiglenesen Günther Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos veszi át.

Krisztalina Georgieva 2014 novembere óta az Európai Bizottság egyik alelnöke, a költségvetésért és az emberi erőforrásokért felel. Előtte öt éven át, a José Manuel Barroso vezette testületben nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos volt. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 917
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap