label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Őrizetben egy ügyvéd, aki halálosan megfenyegetett több ügyészt és bírót

Bírósági személy elleni fenyegetés miatt vettek őrizetbe a Brassó megyei ítélőtábla ügyészei egy Kovászna megyei ügyvédet, akit azzal gyanúsítanak, hogy halálosan megfenyegetett több sepsiszentgyörgyi bírót és ügyészt.

Ramona Muscali, a Brassó megyei ítélőtábla melletti ügyészség szóvivője azt mondta, Cristinel Stătulescu ügyvéd ellen 3 rendbeli, bírósági személy elleni fenyegetés, egy szakma vagy tevékenység jogtalan gyakorlása, illetve a „kamara”, a „Romániai Ügyvédi Kamarák Országos Szövetsége”, az „UNBR”, illetve egyéb, az ügyvédi hivatás gyakorlására jellemző elnevezések jogtalan használata, illetve a szakma jelképeinek vagy az ügyvédi talárnak a jogtalan viselése miatt folyik eljárás.

Az ügyvédet gyakorlatilag azzal gyanúsítják, hogy 2013 és 2016 között anélkül gyakorolta az ügyvédi hivatást, és használt a Romániai Ügyvédi Kamarák Országos Szövetsége, Bukaresti Ügyvédi Kamara fejléccel ellátott meghatalmazásokat, hogy szerepelne a Bukaresti Ügyvédi Kamara névsorában. (4)


FEJLEMÉNY - Dragnea: remélem, hogy Ungureanu lemondása a SIE-től nem egy földalatti politikai háború része

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke mai Facebook-bejegyzésében azt írta, reméli, hogy Mihai Răzvan Ungureanu lemondása a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) éléről nem egy földalatti politikai háború része. Azt mondja, tudnia kell, mi áll a döntés mögött.t.

„Egy lemondás lemondás, és nem kommentálod! Remélem, hogy ez a tett nem egy földalatti politikai háború része. Fontos, hogy a hírszerző szolgálatok ne keveredjenek bele a politikai csatározásba” – írta Dragnea a közösségi portálon.

Azt mondja, a sajtóból értesült a lemondásról. (4)


Lemondott a SIE vezetője

Ma lemondott hivataláról Mihai Răzvan Ungureanu, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatója, aki tavaly júniusban kezdte meg második mandátumát a kémszolgálat élén.

Az elnöki hivatal szóvivője közölte: Klaus Johannis államfő elfogadta Ungureanu lemondását, a szolgálat ideiglenes vezetését pedig helyettesére, Silviu Predoiu tábornokra bízta.

Ungureanu távozásának oka egyelőre nem ismert.

A hírtelevíziók szerint lemondása összefügghet azzal, hogy a SIE tavasszal nyilvános pengeváltásba keveredett Laura Codruţa Kövesivel, a korrupcióellenes ügyészség vezetőjével. A főügyész a közéleti szereplőket is érintő panamai offshore-botrány idején egy interjúban arra panaszkodott, hogy a SIE - a többi hazai titkosszolgálattal ellentétben - nem segíti a vádhatóság munkáját, az utóbbi években a DNA egyetlen jelentést sem kapott a SIE-től.

Miután a kémszolgálat csípős hangvételű közleményben úgy válaszolt, hogy a SIE nem kémked román állampolgárok után, mint annak idején a Securitate, Klaus Johannis államfő hivatalába kérette a két intézményvezetőt és véget vetett a nyilvánosság előtt zajló vitának.

Az elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy Ungureanut politikai ambíciói vezérelték a lemondásban, és indulni akar a decemberi parlamenti választásokon. Volt pártja, a PNL társelnöke, Alina Gorghiu azonban cáfolta, hogy erről egyeztetett volna a SIE igazgatójával, hozzátéve: nem is ért egyet azzal, hogy egy titkosszolgálati vezető távozása után azonnal politikai szerepet vállaljon. (4)


Bolgár versenyző nyerte az Enescu-verseny I. díját zongorakategóriában

A bolgár Victoria Vassilenko nyerte (fotó) a George Enescu 2016 verseny első díját zongorakategóriában, adja hírül a Mediafax. A tegnap esti finálé eredményeként Takuma Ishii (Japán) második helyezett lett, a harmadik díjat pedig Danor Quinteros chilei versenyző nyerte el.

A bukaresti Athenaeumban lezajlott esemény zárta az idei Enescu-versenyt, olvasható a hírügynökség honlapján. A zongoraszekció zsűrielnöke Gabriel Tacchino francia zongoraművész volt, további zsűritagok: Rolf-Dieter Arens, Dana Borşan, Philippe Dinkel, Peter Donohoe, Wolfganz Manz, Viniciu Moroianu, Andrei Pisarev és Alan Weiss.

A kategória díjazottjainak nyereménye: I. helyezett – 15 ezer euró, a II. díj 10 ezer, a harmadik pedig 5 ezer euróval jár. (2)

 


Elhunyt Ioan Gyuri Pascu humorista, színész

Életének 55. évében szívinfarktusban elhunyt Ioan Gyuri Pascu humorista, színész és zenész – közölte a Mediafax hírügynökség.

Az egészségügyi problémákkal küzdő művész hétfőn hajnalban hunyt el otthonában. A humorista édesanyja félig magyar volt, ezért viselte a Gyuri nevet is.

Ioan Gyuri Pascu 1961-ben született a Szeben megyei Szentágotán (Agnita), 1977-ben kezdte el zenei pályafutását énekesként és gitárosként, több műfajban is otthonosan mozgott. Sikertelenül felvételizett a marosvásárhelyi színművészeti egyetemre, majd 1982-ben Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán végzett román-spanyol szakon.

Az élet hamar visszasodorta a művészi pályára, 1987-ben kezdett el dolgozni a Divertis humortársulattal. A Divertis rendszerváltozás előtt burkolt kommunistaellenes viccekkel tűnt ki előadásaiban, majd 1989 után Románia legnépszerűbb humortársulatává vált. Ioan Gyuri Pascu 2007-ig volt tagja a társulatnak.

Filmekben is szerepelt, a nézők Lucian Pintilie Egy felejthetetlen nyár (O vară de neuitat) című 1994-ben készült játékfilmjében, majd Cristian Mungiu Nyugat (Occident) című 2002-es alkotásában láthatták. (2)


FEJLEMÉNY - Kolozs megye: kudarcba fulladtak a börtönben dolgozók s az igazságügyi miniszter közötti tárgyalások

Kudarcba fulladtak a börtönökben dolgozókat tömörítő szakszervezetek képviselői és Raluca Prună igazságügyi miniszter közötti mai, szamosújvári tárgyalások, a tiltakozások így folytatódnak.

A börtönökben dolgozókat tömörítő szakszervezetek küldöttsége hétfőn, a szamosújvári börtönben találkozott a szaktárcavezetővel, akinek felvázolták a túlórák kifizetésével, a bérek közötti méltánytalanságokkal és a személyzethiánnyal kapcsolatos panaszaikat.

Florin Şchiopu, a büntetés-végrehajtási intézményeket tömörítő szakszervezeti szövetség elnöke a tárgyalások végén elmondta, ilyen beszélgetés volt már kétszer, „ugyanazzal az eredménnyel, sajnos”.

„Három hónapja nincs semmi megoldás. Mindaddig folytatjuk a tiltakozó megmozdulásokat, amíg be nem áll a normalitás. Semmilyen megoldás nem született, a tárgyalás kudarc volt” – fogalmazott Florin Şchiopu. (4)


Kifütyülték a szamosújvári börtönnél Raluca Prună igazságügyi minisztert

Kifütyülték a szamosújvári börtönnél Raluca Prună igazságügyi minisztert – az intézmény előtt több mint száz alkalmazott tüntet, béremelést kérnek.

A szamosújvári börtön több mint száz alkalmazottja tüntet ma az intézmény előtt, elégedetlenek munkakörülményeikkel, és fizetésemelést kérnek. Kérik továbbá a bérek közötti méltánytalanságok eltörlését, a személyzethiány rendezését, illetve a „szakmailag alkalmatlan” igazságügyi miniszter menesztését.

A magasba emelt táblákon ilyen feliratokat olvashatunk: „Adósságért dolgozunk, szégyelljétek magatokat”,”A törvényt betartani kell, nem áthágni”, „Nem a diszkriminációra”.

A tiltakozók olyan jelszavakat skandálnak, hogy: „Mondjon le”, „Szégyelljétek magatokat”, „Le a hazug miniszterrel” vagy „Le a hazug kormánnyal”.

Amikor Raluca Prună igazságügyi miniszter a börtön elé ért, kifütyülték. (4)


Trump Jeruzsálem fővárosként való elismerését ígérte az izraeli kormányfőnek

Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje Jeruzsálem Izrael oszthatatlan fővárosaként való elismerését ígérte vasárnap New Yorkban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek - írja ma az MTI.

A republikánus elnökjelölt több mint egyórás eszmecserét folytatott Netanjahuval a manhattani Trump Towerben, ahol kampánystábja is működik.

Újságírókat nem engedtek a helyszínre, a találkozó után Trump kampánystábja közleményben összegezte az elhangzottakat. Eszerint a republikánus elnökjelölt és az izraeli miniszterelnök "megvitatta Amerika és Izrael különleges kapcsolatát és a két ország közötti megbonthatatlan köteléket".

A közleményből kitűnik, hogy Donald Trump megígérte, elnökként el fogja ismerni Jeruzsálemet mint Izrael Állam "oszthatatlan fővárosát". Ezt egyébként Trump az elmúlt napokban már többször is hangoztatta.

Ez az ígéret, ha megvalósulna, az az Egyesült Államok közel-keleti politikájának teljes fordulatát jelentené. A palesztinok leendő államuk fővárosaként tekintenek Kelet-Jeruzsálemre, és a zsidó állam 1948-as megalapítása óta Washington sosem ismerte el Izrael fővárosaként Jeruzsálemet. Az amerikai nagykövetség is Izrael tengerparti metropoliszában, Tel-Avivban van.

Bár a washingtoni kongresszus többször is megpróbált változtatni ezen, ám az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság egy 2015-ben hozott döntésében megerősítette: e kérdésben a végrehajtó hatalom, azaz a Fehér Ház szava a döntő.

A Trump-Netanjahu megbeszélésen jelen volt Ron Dermer, Izrael washingtoni nagykövete és Jared Kushner, Donald Trump veje, aki - amerikai sajtóértesülések szerint - az egyik legfőbb tanácsadója a republikánus elnökjelöltnek. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 389
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap