label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Moszkva szerint Washington a romániai rakétatelepítéssel megsérti az INF-szerződést

Az Egyesült Államok azzal, hogy elfogó rakétákat telepített Romániába, megsértette a Moszkva és Washington között a közepes hatótávolságú nukleáris erők európai korlátozásáról 1987-ben kötött INF-szerződést - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes mai moszkvai sajtótájékoztatóján.

"Az európai helyzet új vonása, hogy elhárító rakéták kilövőállásait telepítették Romániába, a deveselui légvédelmi támaszpontra. Hosszabb távon hasonló projekt valósul majd meg Lengyelországban is. A kilövőállások hasonlóak azokhoz, amelyeket az amerikai hadihajókon alkalmaznak közepes távolságú Tomahawk cirkálórakéták kilövéséhez" - mondta.

"Az ilyen kilövőállásoknak a terepen való megjelenésével az Egyesült Államok közvetlenül megsértette az INF-szerződést" - hangoztatta a magas rangú orosz diplomata.

Rjabkov szerint ez annak a jele, hogy Washington és Brüsszel nem kívánja felülvizsgálni rakétaelhárítási projektjeit, azon megállapodások ellenére sem, amelyekkel sikerült feloldani az iráni nukleáris program keltette feszültségeket. A helyettes tárcavezető elmondta, hogy Oroszország emlékeztetni fogja az európai államokat arra, milyen elkerülhetetlen nemkívánatos következményekkel jár az amerikai terv.

A diplomata szerint Nyugaton tudatosan eltorzítják a tényeket, amikor azt állítják, hogy Oroszország zárta le a rakétavédelemről folytatott párbeszédet. Mint mondta, Moszkva ezzel épp ellenkezőleg konkrét együttműködési terveket terjesztett elő. (4)


Írásbeli megrovást kapott két hivatalnok Călin Popescu Tăriceanu jogosítványa miatt

A bukaresti gépjárművezetői jogosíványokat kibocsátó iroda két alkalmazottja, közülük az egyik vezető beosztású, írásbeli megrovást kapott, miután olyan képek kerültek nyilvánosságra, amelyeken az látszik, hogy a szenátus elnöke az ezer emberből álló sor elé kerülve vehette át jogosítványát.

„Megállapításra került, hogy a médiában bemutatott helyzetben a fentebb említett hivatal négy alkalmazottja volt érintett, egyikük vezető beosztású, a másik három végrehajtó státusban van. Miután kivizsgálták, hogy történt-e valójában fegyelmi vétség, illetve mennyiben hibásak a dolgozók, a fegyelmi vizsgálóbizottság megállapította, hogy a vezető beosztású és az egyik végrehajtási beosztású dolgozó cselekedetei fegyelmi vétségnek minősülnek, a 2002/360-as, a rendőr jogállásáról szóló törvény alapján. Következésképpen az említetteket írásbeli megrovásban részesítettük, mert befolyásolták egy kérvény elbírálását egy személy érdekeinek szolgálatában” – derül ki az intézmény közleményéből. (4)


Tizenöt polgármester sérelmezi, hogy az RMDSZ az MPP-nek adta az udvarhelyszéki képviselői mandátumot

Az RMDSZ 15 udvarhelyszéki polgármestere írta alá azt a beadványt, amelyben sérelmezik, hogy az RMDSZ a Magyar Polgári Pártnak (MPP) adta az Udvarhelyszéket megillető, befutónak számító helyet a szövetség Hargita megyei képviselőjelölt-listáján - írja ma a Székelyhon portál.

Az elöljárók arra kérik az RMDSZ döntéshozóit, hogy változtassák meg a döntést.

"Udvarhelyszéken több tízezer szavazatot hoztunk mi, polgármesterek az RMDSZ-nek azért, hogy parlamenti képviseletünk legyen évtizedeken keresztül. Ehhez most is ragaszkodunk" - idézte a Székelyhon Bokor Sándort, Parajd polgármesterét, aki szerint elvi kérdés, hogy Udvarhelyszék parlamenti képviselőjét az RMDSZ adja.

A polgármester közölte: egyetért a nemzeti összefogás gondolatával, de szerinte arra is gondolni kell, hogy nehéz lesz arra kérni a szövetséggel szimpatizáló választókat, hogy az MPP jelöltjét juttassák be a parlamentbe. Bokor Sándor hozzátette: véleményüket elmondják az udvarhelyszéki RMDSZ-szervezet csütörtök délutáni küldöttgyűlésén is, ahol a listán szereplő képviselők rangsorolásáról döntenek.

A portál által megkérdezett polgármesterek főleg azt kifogásolták, hogy a szövetség felső vezetése a megkérdezésük nélkül döntötte el, hogy Biró Zsolt kapja az udvarhelyszéki befutónak számító helyet a képviselőjelölt-listán.

Biró Zsolt MPP-elnök, az udvarhelyszéki képviselői szék várományosa az RMDSZ belső ügyének tekintette a polgármesterek beadványát. Hozzátette, az együttműködés esetenként kölcsönös áldozatokkal is jár. Rámutatott: az MPP-szimpatizánsok részéről is hasonló aggályok fogalmazódnak meg, amikor azt mondják nekik, hogy az RMDSZ jelöltlistájára szavazzanak.

Biró Zsolt ugyanakkor azt is megemlítette, hogy az MPP jelöltje nyerte meg a júniusi önkormányzati választásokon a székelyudvarhelyi és szentegyházi polgármesteri széket, és a pártnak azokon a településeken is jelentős szavazóbázisa van, ahol az RMDSZ polgármesterjelöltje győzött. (4)


Elena Udrea a Babeş-Bolyain mesterizik – pasztorációs lelkigondozásból

Beiratkozott a Babeş-Bolyai Tudományegyetem ortodox teológia karának magiszteri képzésére Elena Udrea képviselő, a Boc-kormány egykori minisztere pasztoráció és lelkigondozás terén szeretné szakképesítést szerezni. Udreának sikerült a tandíjmentes helyek egyikére bejutni 8,20-as átlaggal – tájékoztat a Ziarul de Cluj.  

A bukaresti sajtó szerint Udrea azt is elmondta: egyetemi tanulmányaival párhuzamosan létre akarja hozni a Boldogság intézetét, amelynek az lenne a rendeltetése, hogy segítsen mindazokon, akik boldogan akarnak élni. (9)


Băsescu: Oprea az első utas, akit emberöléssel vádolnak

Traian Băsescu azt mondta, Gabriel Oprea az első utas, akit autóbaleset miatt emberöléssel vádolnak, hozzátéve, a szenátusban történt szavazás nem kedvezett Opreának, sokkal inkább csapda volt, amibe a PSD is beleesett, mert azt „a korrupció öl” mottóval használják majd fel a kampányban.

„Azzal együtt, hogy egy jó ideje nem érzek semmilyen rokonszenvet Gabriel Oprea iránt, még ha értékeltem is a támogatását, amit a Boc-kormány fenntartásában nyújtott nekem, meg kell mondanom, hogy ő az első utas, akit egy autóbaleset miatt emberöléssel vádolnak. Ő utas volt, nem ő vezetett. Mégiscsak a hátsó ülésen ült” – nyilatkozta Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) elnöke a România Tv adásában.

Traian Băsescu kijelentette: az elhunyt rendőr ügye előbb vagy utóbb bíróság elé kerül, és megszületik az ítélet, azt azonban megjegyezte, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) nem nyomoz balesetek ügyében. (4)


Szíriaiak és irakiak illegálisan próbáltak bejutni Romániába

A temesmórai határőrök szerda este két nőt, egy férfit és egy gyereket fogtak el, amikor illegálisan próbáltak bejutni Szerbiából Romániába - írja ma a Mediafax. Szíriai és iraki állampolgárokról van szó, akik Nyugat-Európába szerettek volna eljutni.

A négy személy Temesmóra közelében vették észre, a mezőben, a határhoz közel.

A határőrök a négy személyt a határrendészet székhelyére szállították, ahol megállapították, hogy két szíriai állampolgárról – egy négy éves gyermek és 28 éves édesanyja -, illetve két iraki állampolgárról – egy 34 éves férfi és egy 33 éves nő – van szó.

A határőröknek úgy nyilatkoztak, hogy gyalogosan akarták elhagyni Szerbiát, hogy eljussanak valamely nyugat-európai országba.

Illegális határátlépés miatt indul ellenük eljárás, és értesítették a szerb hatóságokat, hogy alkalmazzák a visszafogadási egyezményt. (4)


Átadták a kritikuscéh díjait – kitüntették Adrian Damiant és Bajkó Blanka Alizt

Két tervező megosztva nyerte el a legjobb díszlet díját a Színházi Kritikusok Céhének szerda esti gáláján: Adrian Damian a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A nyugalom című előadásáért és Ágh Márton a Proton Színház Látszatélet című produkciójának díszletéért. A legjobb jelmez díját Bajkó Blanka Aliz, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Úrhatnám polgár című előadásának jelmeztervezője vehette át.

A színikritikusok hatodik alkalommal adományoztak életműdíjat, ezt az idén Székely Gábor rendező kapta. Székely Gábor a díjat átvéve emlékeztetett arra, hogy pár héttel ezelőtt „az egyik budapesti színháznál megint iszonyú botrányt okozott a politika - vagy okoztunk?” – Valahogy ki kellene javítani, korrigálni kellene ezt a helyzetet – mondta, közös kiállásra buzdítva a kritikusokat.

A Színházi Dramaturgok Céhe is ezen az ünnepségen adta át az évad legjobb magyar drámájának járó díjat, amelyet Esterházy Péternek ítéltek Mercedes Benz című darabjáért. A díjat a közelmúltban elhunyt író özvegye, Esterházy Gitta vette át Radnai Annamáriától, a dramaturg céh elnökétől. A laudációt Závada Pál író mondta.

Amint arról már beszámoltunk, a legjobb előadásnak járó elismeréssel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A nyugalom című előadását jutalmazták. (8)


Átadták a kritikuscéh díjait – A nyugalom a legjobb előadás

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A nyugalom című, Radu Afrim rendezte produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének szerda esti díjátadóján a Budapest Bábszínházban, ahol az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták.

A 37. alkalommal odaítélt elismerésre a kritikus céh tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhattak. A Színikritikusok Díját a legtöbb szavazatot szerző művész, illetve produkció vihette haza. A gálán 15 kategóriában hirdettek győztest, a díjakért a kategóriák mindegyikében három jelölt volt versenyben.

A legjobb új magyar dráma/ színpadi szöveg díját Pintér Béla A bajnok című műve nyerte el, amelyet a Katona József Színház mutatott be. A legjobb rendezés díját Zsótér Sándor vehette át a Nemzeti Színház Galilei élete című produkciójáért. Elismerést kapott többek között Tenki Réka és Trill Zsolt színművész is. A különdíjat a Tünet Együttes kapta a Sóvirág című előadásért. (8)


TÖRTÉNELMI CFR-GYŐZELEM A STEAUA ELLEN

Hatvannyolc éve nem nyert a kolozsvári vasutascsapat a Bukaresti Steaua ellen a fővárosban – ez a jég tört meg csütörtökön este a Nemzeti Arénában a labdarúgó Orange I. liga 9. fordulójának zárómérkőzésén.

A Kolozsvári CFR 1907 csapata 2–1-re nyert, a találatokon a gólvágó Cristi Bud (16. és 63. perc), illetve Florin Tănase (20. perc) osztozott. A kolozsváriak a 77. perctől emberhátrányban játszottak, miután Tiago Lopes megkapta a második sárga lapját a nagybányai Cristi Balaj játékvezetőtől. (7)


Isztambul volt az egyik legnépszerűbb célpont a nyáron

Átlagosan 270 eurót költöttek egy oda-vissza útra azok a román állampolgárok, akik a június–augusztus időszakban repülővel utaztak, ami 10 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában regisztrált összegnél – közölte ma a Paravion online utazási iroda.

A vizsgált időszakban a legnépszerűbb célpontnak Amszterdam, Isztambul, Párizs, München és Bécs számított. „Gyakran repülnek Romániából, és a legtöbb külföldi utazás nyáron van. Magától értetődő ok a vakációzás, ám a román állampolgárok gyakran utaznak más okból is, mint a szabadságolás. Az egyik legnépszerűbb nyári célpont Isztambul volt, ami – az idén történtek dacára – fontos célpontja maradt az üzleti utaknak” – nyilatkozta Remus Vișan, a Paravion vezérigazgatója.

Az utazási iroda adatai szerint a külföldre repülővel utazók 90 százaléka Bukarestből indult útnak, 4 százalékkal Jászvásár, 3 százalékkal Kolozsvár, 2 százalékkal Temesvár, majd Nagyszeben következik, ahonnan egyébként az utasok kevesebb mint 1 százaléka indult. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 342
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap