label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Klemm az Oprea ügyében történt szavazásról: a törvény előtt mindenki egyenlő

Ma annak kapcsán, hogy a szenátus nem hagyta jóvá a bűnvádi eljárás elindítását Gabriel Oprea ellen, Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete azt mondta, az egyes eseteket külön nem kommentálja, de a törvény előtt minden ember egyenlő.

„Bár nem fűzünk kommentárt az egyes esetekhez, a demokrácia egyik alapelve, hogy a törvény előtt minden ember egyenlő” – jelentette ki Hans Klemm.

Nem indulhat eljárás gondatlanságból elkövetett emberölés miatt Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes ellen – döntött hétfőn a szenátus. 73-an szavazták meg a DNA kérésének elutasítását, 45-ön voksoltak igennel, 6 szavazatot pedig semmissé nyilvánítottak. A szavazás titkos volt, a szabályzatnak megfelelően golyókat használtak.

A Mediafax a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), az Egységes Románia Párt (PRU) és a volt Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) 24 szenátoráról derítette ki, hogy hétfőn az eljárás elindítása ellen szavazott, Gabriel Oprea volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes védelmében. (4)


Szenátusi nyilatkozat James Pettit kijelentései kapcsán

Ma elfogadta a szenátus azt a nyilatkozatot, mely kijelenti, a kisinyovi amerikai nagykövet jelentései, miszerint Moldova nem Románia, saját történelme és saját kihívásai vannak, nem befolyásolhatják az Egyesült Államokkal fennálló stratégia partnerséget, sem Románia külpolitikáját.

„Ezek a nyilatkozatok nem befolyásolhatják, és nem fogják befolyásolni Románia és az USA stratégiai partnerségét, és nem változtatják meg Romániának a Moldovai Köztársasággal kapcsolatos külpolitikájának koordinátáit. Ugyanakkor ezek a nyilatkozatok nem avatkozhatnak bele a két állam polgárainak szuverén akaratába, hogy közös jövőt szeretnének a két országnak az Európai Unióban, mint ahogy a Prut két oldalán élők közös nemzeti tudatába sem, amit nem lehet értelmezni vagy újraírni” – áll a nyilatkozatban.

A dokumentumban megemlítik „a fájdalmas történelmet és a sztálinista megtorlás több százezer áldozatát”, amit erkölcsileg csak az tehet jóvá, ha az Egyesült Államok támogatja a Moldovai Köztársaság európai útját.

A nyilatkozatban ugyanakkor a szenátus megemlíti a Románia és a Moldovai Köztársaság közötti kivételes együttműködés és partnerségi viszonyt, ami akkor lesz a lehető legjobb, ha utóbbi is csatlakozik az Európai Unióhoz. (4)


Melegházasság: ismét elnapolta a döntést az alkotmánybíróság

Az érintett felek ismételt beidézésével októberben újratárgyalja az alkotmánybíróság a melegházasság romániai elismerésének megtagadása ellen emelt alkotmányossági óvást - jelentette be ma Valer Dorneanu, a testület elnöke.

A precedensértékű ügy a bukaresti ötödik kerületi bíróságról került az alkotmánybíróság elé, miután egy román és egy amerikai férfi azt kérte azigazságszolgáltatástól: ismerje el Brüsszelben kötött házasságukat.

Az érintetteket - és a meleg pár szüleit is - meghallgatta már júliusban az alkotmánybíróság: a döntést akkor szeptemberre halasztották. A testület elnöke most azt mondta, számos elvi nyilatkozat hangzott el a témában, de pontosabb képet szeretnének kapni az alkotmányossági óváshoz vezető ügy részleteiről. (4)


DNA: Oprea ügyében leállt a nyomozás

Nyilvános állásfoglalást bocsátottak ki a korrupcióellenes ügyészek, miután a szenátus elutasította a DNA-nak a Gabriel Oprea ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatti eljárás elindítására vonatkozó kérelmét. Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály szerint a bűnvádi nyomozás emiatt leállt.

„Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó kérelmének, Románia szenátusi tagjainak többsége általi elutasítása egyenesen maga után vonja a Gabriel Oprea elleni, gondatlanságból elkövetett emberölés tárgyában folyó bűnvádi nyomozás leállítását, és lehetetlenné teszi a DNA ügyészei számára, hogy megállapítsák a volt belügyminiszter büntetőjogi felelősségét Bogdan Gigină rendőr halálában. Más szavakkal: a szenátorok többségének akarata, amelyet az ügyészek kérelmével szemben juttatott kifejezésre, azt jelenti, hogy az igazságszolgáltatás folyamatát nem lehet véghezvinni” – fogalmaz sajtóközleményben a DNA. (4)


Potápi: a kényszerbetelepítés veszélyt jelent az őshonos nemzeti kisebbségekre

A magyar nemzetpolitikai államtitkár szerint a kényszerbetelepítés veszélyt jelent az őshonos nemzeti kisebbségekre, ezért az nem elfogadható.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Tüntet a Sanitas szakszervezet a munkaügyi minisztérium előtt

A Sanitas Szövetség több mint száz szakszervezeti tagja gyűlt össze ma a munkaügyi minisztérium székháza előtt, miután a munkaügyi és az egészségügyi tárcavezetőkkel folytatott tárgyalások során nem jutottak megegyezésre a kórházak műszaki és adminisztratív személyzetének bérezése kapcsán.

„Nincs orvosi ellátás nemorvosi személyzet nélkül. Mi csapat vagyunk. Az orvosok is elismerik. A miniszterek megosztottak bennünket, és ez baj, A raktárosok közbeszerzéseken vett anyagok milliárdjait kezelik, munkaidőn túl is bent maradnak. Fájdalmas, hogy nem ugyanúgy fizetnek bennünket” – mondta el az egyik tüntető.

„Egy egyetemet végzett közgazdász fizetése 1370 lej. Nem lehet, hogy egy ápolónőnek 2700 lejes fizetése legyen, egy közgazdásznak meg ennyi. Ezt ki kell javítani. Mi, az irodai személyzet (TESA), nem adjuk fel. Reméljük, hogy ezt a parlament oldja majd meg. Mi levélben is kértük a parlament támogatását. Bízunk benne, hogy a képviselők megértik, hogy nem lehet megosztani a kórházi alkalmazottakat. Ott nehéz, egységes munka folyik” – nyilatkozott egy másik tiltakozó. (4)


Fuvarozók: bocsássák közvitára kötelező biztosításokról szóló törvényt

A parlamentnek nem kell sietnie a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (RCA) szóló törvénnyel, a költségvetési és pénzügyi, az ipari, a jogi és a közlekedési bizottságból kikerülő végső tervezetet pedig közvitára kellene bocsátani – vallják a fuvarozók.

Részletek a Motorház rovatban. (4)


Szijjártó Péter: az Iszlám Állam civilizációs fenyegetést jelent a keresztény közösségekre

Szijjártó Péter magyar ülgazdasági és külügyminiszter a New Yorkban zajló menekültügyi konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet civilizációs fenyegetést jelent a keresztény közösségekre.

"A terrorszervezet keresztények elleni bűnei nem maradhatnak büntetlenül" - fogalmazott az MTI-nek a miniszter, s hozzátette: ezt a magyar álláspontot kifejtette azon a panelbeszélgetésen is, amelyet a menekültügyi csúcsértekezlet keretében rendeztek, s amelyen az Iszlám Állam bűneiért történő felelősségre vonásról volt szó.

A magyar diplomácia vezetője tájékoztatta a rendezvényen részt vevő külügyminisztereket arról is, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének személyesen írt levelet az ügyben, ám a főügyész eddig még nem fogalmazott meg választ. Ezért Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul az ügyben - szögezte le Szijjártó Péter.

A kezdeményezést az Iszlám Állam bűncselekményeiért történő felelősségre vonásról Boris Johnson brit, Didier Reynders belga és Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter indította útjára a nemzetközi menekültügyi konferencián. A tanácskozás erről szóló panelbeszélgetése lényegében az indító rendezvénye volt annak a nemzetközi kampánynak, amely a felelősségre vonást szorgalmazza. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 812
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap