label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Nem vizsgálódhat az ügyészség Oprea ellen

Nem hagyta jóvá a szenátus, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást folytasson a törvényhozói mentességgel rendelkező Gabriel Oprea volt belügyminiszter és kormányfő-helyettes ellen.

A hétfői titkos szavazáson 45 szenátor támogatta, 73 pedig ellenezte, hogy társukat az igazságszolgáltatás kezére adják. Hat voks érvénytelen volt. A politikust gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják az ügyészek, amiért tavaly októberben a konvoját felvezető rendőrök egyike halálos közúti balesetet szenvedett.

Oprea ellen a DNA májusban egy másik ügyben is vádat emelt. (9)


Liviu Dragnea PSD-elnök szerint a kormányfő érthetetlenül, “technokratául” beszél

Éles támadást intéztek a szociáldemokraták (PSD) a parlamentben hétfőn Dacian Ciolos kormánya ellen: Liviu Dragnea, a PSD elnöke szerint a szakértői kormány minden szinten kudarcot vallott. Ciolost a PSD hívta a kétkamarás parlament együttes ülése elé, hogy számot adjon "a gazdaság valós helyzetéről". A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD több ízben helyezett már kilátásba bizalmatlansági indítványt a szakértői kormány ellen, hogy féken tartsa annak reformtörekvéseit. A hétfői parlamenti vita ugyanúgy alkalmat adott az éles politikai nyilatkozatokra, mint egy bizalmatlansági indítvány, csak a szavazás maradt el.
    A miniszterelnök parlamenti beszédében azt állította: kormánya átlátható, és felelős módon gazdálkodott, ugyanakkor cáfolta, hogy mandátuma hátralévő három hónapja alatt adó- vagy járulékemelést tervezne.
    A PSD a kormányfő parlamenti meghallgatását arra használta fel, hogy támadja a bérkövetelő tüntetésekkel szembesülő kormány bérpolitikáját, és a kabinet legitimitását is megkérdőjelezte. Dragnea szerint a gazdasági növekedés a korábbi PSD-kormánynak köszönhető, de a gazdasági mutatók javulásából az emberek semmit sem érzékelnek, amíg "nincs több pénz a zsebükben". A szociáldemokraták vezetője szerint az orvosok, farmerek, bírák és megannyi más társadalmi réteg elégedetlensége azt jelzi, hogy a Ciolos-kormány kudarcot vallott. "A kormányfő nem románul, hanem egy idegen, a valóságtól elszakadt technokrata nyelven beszél" - állapította meg a szociáldemokrata pártelnök.
    Ciolos azzal replikázott: valóban nem beszéli és nem is akarja megtanulni a demagógia és populizmus nyelvét, elődeivel ellentétben ő a tettek, és nem a szavak embere.(3)


Potápi: harmadával több külhoni magyar regisztrált az októberi népszavazásra

Közel harmadával nőtt az előző voksoláshoz képest az október 2-i népszavazásra regisztráló külhoni magyarok száma - mondta a magyar nemzetpolitikai államtitkár az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt hétfőn.

Potápi Árpád János kifejtette: a szeptember 17-i határidőig 274 576-an regisztráltak, míg az előző - az országgyűlési - voksoláson ez a szám mintegy 194 ezer volt.

Szavai szerint most az a közös feladat, hogy közülük minél többen szavazzanak is. A levélcsomagok beérkezési határideje október 1-e, 23 óra 59 perc - hívta fel a figyelmet. Hozzátette: ők a nemekre buzdítanak, fontosnak tartják, hogy a Kárpát-medence és Magyarország etnikai arculatát ne lehessen erőszakos módon megváltoztatni. Székelyföldön tartanak attól, hogy ha Románia elfogadja a kvótát, a román kormány erre a területre telepítheti a migránsokat. (9)


Felgyújtotta magát egy színésznő a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal előtt

Felgyújtotta magát hétfőn egy nő a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal előtt – írja az Agerpres hírügynökség.  A 47 éves nő - aki korábban a helyi román nyelvű Andrei Muresanu Színház színésznője volt - benzint öntött a ruhájára és meggyújtotta magát. Elsőfokú égési sérüléseket szenvedett a mellkasán és mindkét karján, a brassói sürgősségi kórházba szállították. A rendőrség szóvivője közölte: próbálják kideríteni, hogy mi késztette a nőt tettére.
    Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere az MTI-nek elmondta: az elmúlt héten hosszas telefonbeszélgetést folytatott a nővel, aki 2010-ben felmondott színházi állásából. A színésznő azt kérte tőle, hogy járjon közben újbóli alkalmazása érdekében. "Elmondtam neki, hogy a színház közintézmény. Ha meghirdetnek egy állást, akkor jelentkezhet, és ha őt tartják a legjobbnak, akkor biztosan fogják alkalmazni" - idézte fel a polgármester. Antal Árpád úgy tudta, hogy a városháza portása vette ki a nő kezéből a benzines palackot. A polgármester elmondta, hogy a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházat és az Andrei Muresanu Színházat is a város tartja fenn, ezek azonban önálló intézményekként működnek.(3)


Villámcsapás következtében leégett a székelyföldi Atyha római katolikus temploma

Villámcsapás következtében hétfőre virradóra leégett a székelyföldi Atyha római katolikus temploma - közölte az Élő Székelyföld portál. A hírt az MTI-nek a katasztrófavédelem Hargita megyei egységének a szóvivője megerősítette. Az Élő Székelyföld portál tudósítása szerint a néhány évvel ezelőtt teljesen felújított templomépületnek volt villámhárítója, de a légköri elektromos kisülés olyan rendkívüli erejű volt, hogy a tetőszerkezet szentély fölötti része azonnal lángra kapott. A lángok olyan gyorsan elterjedtek, hogy - noha a plébános és a harangozó is a templomban tartózkodott a villámcsapás idején - a templom értékei közül csak a szentségtartót és néhány miseruhát tudtak kimenteni.
    Alina Ciobotariu hadnagy, a katasztrófavédelem Hargita megyei egységének a szóvivője az MTI-nek elmondta, vasárnap este 22 óra 11 perckor értesítették a tűzoltóságot az atyhai templomtűzről. A hivatásos tűzoltók Székelyudvarhelyről három autóval, a korondi, parajdi, és felsősófalvi önkéntes tűzoltók öttel vonultak a helyszínre. Hajnali három óráig küzdött 13 hivatásos és 29 önkéntes tűzoltó a lángokkal, a templomot azonban nem tudták megmenteni.
    A szóvivő szerint a tetőszerkezet és a mennyezet égő gerendái beestek a templomtérbe, és a tűz átterjedt az oltárra, a bútorzatra és az orgonára is. A tűzoltóknak csupán a torony egy részét sikerült megmenteniük. A tűzvészben a harangok is megsérültek. A szóvivő szerint a tűzoltók beavatkozásának a legfontosabb eredménye az volt, hogy a tűz nem terjedt át a szomszédos iskola, és ravatalozó épületére, valamint a falu házaira.  A tűzoltóság első becslése szerint a tűzvész 380 ezer lejes kárt okozott.  A Székelyudvarhelytől 36 kilométerre, egy hegynyeregben 700-750 méter magasan fekvő Atyha római katolikus temploma 1797-1799 között épült. (3)

 


Ukrajna eddig 13,6 milliárd köbméter földgázt töltött tározóiba

Ukrajna 13,6 milliárd köbméterre növelte a földgáz mennyiségét tározóiban – írja az MTI, a Naftohaz állami gázvállalat hétfői közleményére hivatkozva.  Az adatok alapján szeptember 10-17. között a tárolt földgáz mennyisége 3,4 százalékkal, 444 millió köbméterrel növekedett. Napi átlagban mintegy 65 millió köbméter földgázt szivattyúznak a tárolókba. Tavasszal, a fűtési szezon befejeztével Ukrajnában leállították a földgáz kivételét a hazai tározókból, és április 7-én újra elkezdték azokat feltölteni. Július 2-9 között a földalatti tárolókban lévő gáz mennyisége mintegy 9,8 milliárd köbméter volt.
    A kijevi kormány augusztusban úgy határozott, hogy november 1-jéig 17 milliárd köbméter gázt kell felhalmozni a tározókban. A kabinet döntését azzal indokolta, hogy ez a mennyiség elegendő a hazai fogyasztási igények kielégítésére, valamint az országon keresztül folyó, Oroszországból európai uniós tagállamokba irányuló tranzitszállítás biztosítására.  
    Magyarországról és Lengyelországból, valamint Szlovákiából Ukrajna úgynevezett reverz, visszafordított irányú szállítási módszerrel importál Oroszországból származó földgázt. Az energiahordozóért Kijev saját forrásokból fizet, továbbá ennek fedezésére kapott az Európai Fejlesztési és Újjáépítési banktól (EBRD) 300 millió dolláros hitelt.


Oroszországi választás: bő háromnegyedes többség az alsóházban az Egységes Oroszországnak

A kormányzó Egységes Oroszország párt a 450 fős Állami Dumában 140 mandátumot nyert a pártlistás és 203-at az egyéni körzetekben vasárnap megtartott választásokon a szavazatszámlálás véglegeshez közeli eredménye szerint, ami bő háromnegyedes többséget jelent a parlament alsóházában. Ezt Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke jelentette be hétfő reggel, a szavazatok 93 százalékának összeszámlálása alapján. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi állás szerint az Egységes Oroszországé lehet a szövetségi alsóház mandátumainak 76 százaléka, vagyis több mint háromnegyede. Pamfilova szerint az eredmény a választási bizottság tagjai számára is meglepetés volt. Az Egységes Oroszország öt évvel ezelőtt a szavazatok 49 százalékával a mandátumok 53 százalékát nyerte el. A választási bizottság elnöke közölte, hogy a jelenlegi állás szerint választási csalások miatt három körzetben fogják megismételtetni a szavazást. Arra a felvetésre, hogy sokkal több helyről érkezett panasz, Pamfilova azt kérte, hogy a kifogásokat minél előbb és bizonyítékokkal alátámasztva nyújtsák be a választásfelügyelethez.  
    A részvétel idén csak 47,84 százalék volt, szemben a 2011-es 60,2 százalékkal. (MTI)3


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 514
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap