label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Udvarias akart lenni az amerikai nagykövet

Hans Klemm számára csak az Amerikai Egyesült Államok és Románia zászlója fontos, s „udvariasságból” ment bele, hogy megjelenjen egy fényképen a székely zászlóval – jelentette ki szerdán Krajován az Egyesült Államok bukaresti nagykövete. Hans Klemm hangsúlyozta: gesztusát azzal is indokolta, ne merüljön fel kétség azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a Romániával való stratégiai partnerség iránt. Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke tegnapi nyilatkozatában kifejtette: az amerikai diplomata semmi olyan dolgot nem tett, ami Románia vagy a románok ellen irányulna. (9)


Kelemen Hunor: az amerikai nagykövet székely zászlós fotója csak ürügy a nacionalista kampányra

Kelemen Hunor szerint az Egyesült Államok bukaresti nagykövetének a székely zászlós fotója csupán ürügy a nacionalista érzelmek választások előtti felkorbácsolására. Megjegyezte: a román politikában a választási években rendszerint felhevülnek a nacionalista indulatok. Hozzátette: a mostani választási kampányban az is erősíti a nacionalista indulatokra való hajlamot, hogy az országot közel egy éve szakértői kabinet kormányozza, ezért a rossz kormányzás témáit egyik nagy párt sem használhatja fel a másik ellen a kampányban.


"Ne keltsük azt a látszatot, hogy ez (a nagykövet székely zászlós fényképe) lesz a nacionalista kampánynak az oka" - jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, nem hogy hibáztatná ezért a helyzetet megteremtő székelyföldi politikusokat, hanem támogatja őket a megnyilvánulásaikban.

 

Azt is elmondta, hogy Hans Klemm nagykövet a múlt héten kétórás beszélgetésre látta vendégül a nagyköveti rezidencián, és a nagykövet székelyföldi látogatása előtt alaposan átbeszélték a magyar közösség romániai helyzetét. Kelemen Hunor nyilvánosan mondott köszönetet a nagykövet székelyföldi látogatásáért, és úgy vélte, hogy Hans Klemm "a világ legtermészetesebb gesztusát tette" a látogatás során.


Hozzátette, a zászlós fotót követő hisztéria arra volt jó, hogy "általa az amerikaiak is látják, kivel van dolguk”. (9)

 


Aláírta az RMDSZ és az MPP az együttműködési megállapodást

A parlamenti választásokra, valamint a 2016-2020-as parlamenti ciklusra vonatkozó együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön Kolozsváron Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke.

A megállapodásban az RMDSZ vállalja, hogy két befutónak számító és öt nem befutónak számító helyet biztosít az MPP jelöltjeinek a parlamenti jelöltlistáin. Az MPP azt vállalja, hogy szakértőivel részt vesz az RMDSZ választási programjának kidolgozásában, a parlamentbe bejutó képviselői az RMDSZ parlamenti frakciójában tevékenykednek; elfogadják és betartják a frakció szabályzatát, valamint azt, hogy a párt politikusai, országos és helyi tisztségviselői részt vesznek az RMDSZ választási kampányában, képviselik a közösen kidolgozott választási programot, és nem támogatnak független jelölteket. (9)


Van Gogh, Picasso és Matisse művei az Albertina múzeumban

Mások mellett Van Gogh, Picasso és Matisse műveiből álló kiállítás nyílik pénteken a bécsi Albertina múzeumban, amely az impresszionizmushoz közel álló pointillizmus irányzat kiemelkedő művészeit tárja a közönség elé.

A Pointillizmus útjai (Wege des Pontilismus) elnevezésű tárlat több mint száz művet, köztük festményeket, akvarelleket és rajzokat mutat be. Az 1886 és 1930 között készült  alkotásokat az Albertina a hollandiai Kröller-Müller Múzeummal közösen hozta el az osztrák fővárosba.

A művek a pointillizmus jegyében születtek, vagyis apró, pontszerű ecsetvonásokkal készültek. A tárlaton láthatók Vincent van Gogh, Georges Seurat, Henri-Edmond Cross, Paul Signac, Henri Matisse, Théo van Rysselberghe, Pablo Picasso és Pieter Mondrian művei is.

A tárlat szeptember 16-tól január 8-ig látogatható. (2)

 


Jövő szombaton lesz a Saul fia tévépremierje

Jövő szombat este tűzi műsorára az Oscar-díjas Saul fiát az RTL Klub; ez lesz Nemes Jeles László alkotásának televíziós premierje – közölte az MTI-vel a csatorna.

A Saul fia hosszú évek óta az egyik legtöbb nemzetközi elismerést begyűjtő filmmé vált az elmúlt hónapokban, ezért is megtiszteltetés az RTL Klub számára, hogy a készítők a csatornát választották az első televíziós sugárzásra – írják.

Az RTL Klub a filmet a feldolgozás módja miatt megszakítás nélkül sugározza majd szeptember 24-én, szombaton 21 óra 50 perctől. (2)

 


Leszerződtek az iskolai tejre és kiflire Kolozs megyében

Aláírta a szerződéseket a tejet és kiflit szállító cégekkel a Kolozs Megyei Tanács. A megyében közel 57,6 ezer diák kap naponta uzsonnát, az óvodások (akik 4 órás, rövid programú intézménybe járnak), valamint az 0–8. osztályos tanulók. A megye több mint 300 tanintézményébe a 200 grammos UHT tejet a SC Dorna SA szállítja darabját 0,66 lej (+áfa) egységáron, a kifliket pedig a SC Coremi Inter SA 0,21 lej (+áfa) egységáron. A teljes program költsége a 2016-17-es tanévre közel 8,4 millió lej. (6)


Nagyenyedi kollégium: megnyílik az ország legrégebbi természettudományi múzeuma

Szombaton, szeptember 17-én 14.30 és 18 óra között ingyen látogatható a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban a természettudományi múzeum, amely az utóbbi három évben átfogó felújításon esett át – közli a Nagyenyedi Polgármesteri Hivatal. A múzeum megnyitását a teljesen felújított kollégium megszentelése kapcsán szervezett ünnepség idejére időzítették (ennek részletes programját itt olvashatja). A továbbiakban a múzeum keddtől vasárnapig 8 és 16 óra között lesz nyitva.


Női Eb-selejtezők: Románia nagy lépést tett a kvalifikáció felé

A női labdarúgó Európa-bajnokság selejtezők 3. csoportjában Kolozsvárott, a Dr, Constantin Rădulescu Stadionban játszották le a Románia–Ukrajna találkozót.

A felek egymásnak estek, és 11 perc alatt már kialakították a végeredményt. Lidia Havriştiuc a 4. percben vezetést szerzett, Olha Ovdicsuk további 4 perc múlva egyenlített, Cosmina Duşa pedig kialakította a 2–1-es végeredményt.

Az utolsó forduló előtt a 12 pontos Románia már nem mozdulhat el a második helyről. Ez pedig legrosszabb esetben is pótselejtezőt ér. (7)


Carmen Amariei: jól szeretne bemutatkozni a kolozsvári női kézilabdacsapat a hazai szurkolók előtt

Szombaton 11 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban a Nagydisznódi Magurát fogadja a Kolozsvári U Alexandrion női kézilabdacsapata a Nemzeti Liga második fordulójában. A mérkőzésre a tanulók ingyen mehetnek be az ellenőrző könyv felmutatásával, míg a diákok és a nyugdíjasok féláras kedvezményt kapnak az amúgy sem drága, 10 lejes belépőből.

Carmen Amariei vezetőedző, Ionică Munteanu kapus és Diana Puiu mezőnyjátékos (a www.u-cluj.ro fotóján balról jobbra) a találkozó előtti sajtótájékoztatón bizakodva beszélt a kolozsvári szurkolók előtti bemutatkozásról (az első fordulóban szoros meccsen vesztettek Râmnicu Vâlceán). A keret minden tagja egészséges, kivételt képez Alexandra Florean, aki hátfájással küszködik. (7)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 852
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap