label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Mintává vált a Mikó-kollégium ügyében hozott ítélet a restitúciós kérelmek elutasítására

Kató Béla erdélyi református püspök szerint a bukaresti restitúciós bizottság mintaként használja a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosításáról hozott ítéletet az egyházi restitúciós kérelmek elutasítására. 

Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke Hans Klemmt, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetét tájékoztatta kedden Sepsiszentgyörgyön a restitúciós bizottság gyakorlatáról.

Részletek a Napirenden rovatban. (13)


Hollande Romániában: francia csúcstechnológiai beruházásokat keresett fel az elnök

Francia csúcstechnológiai beruházásokra irányította a figyelmet Francois Hollande francia elnök romániai programjának második része kedden.

A francia államfő vendéglátója, Klaus Iohannis elnök társaságában kereste fel a Bukarest melletti Măgurelét, ahol az európai uniós támogatással megvalósítandó szuperlézer romániai berendezéseit építi egy 60 millió eurós szerződés alapján a francia Thales űrkutatási és hadiipari óriáscég.

Hollande délután Dacian Cioloş román miniszterelnökkel együtt avatta fel az Airbus Helicopters 50 millió eurós beruházásból felépült új vidombáki (Ghimbav) üzemét Brassó mellett.

Hollande azt mondta: ezek a beruházások is bizonyítják, hogy Franciaország jövőbe mutató csúcstechnológiákkal járul hozzá Romániafejlődéséhez, nemcsak az olcsó munkaerőt keresi. (13)


Bukaresti amerikai nagykövet: támogatjuk a székelyföldiek jogát, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek

Az Egyesült Államok támogatja a székelyföldieknek azt a jogát, hogy akár petíciókban, akár tömegmegmozdulásokon hangot adjanak elégedetlenségüknek - jelentette ki Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete kedden, a kétnapos székelyföldi látogatása végén tartott sajtótájékoztatón.

Hans Klemm elmondta, országa a biztonságot, a demokráciát és a jólétet kívánja elősegíteni Romániában. Hozzátette: a demokrácia megerősítése alatt a korrupcióellenes harcot, de ugyanakkor a kisebbségi jogok, a vallásszabadság, a szólás- és sajtószabadság tiszteletben tartását is értik.

A nagykövet úgy vélte: Románia mind a biztonság, mind a jólét, mind pedig a demokrácia terén jó úton halad, de ez nem jelenti azt, hogy az ország gondjai megoldottak. (9)

 


Hollande Bukarestben: Európának új korszakra van szüksége a védelem terén

Európának új korszakra van szüksége védelmének megszervezése és finanszírozása terén - hangoztatta Francois Hollande francia elnök Bukarestben kedden, miután román kollégájával, Klaus Johannisszal tárgyalt.

A két elnök közös sajtóértekezletén Hollande úgy értékelte: a terrorizmus elleni küzdelem új, közös védelmi rendszert követel az európaiaktól, a pozsonyi csúcsértekezleten pedig az uniós vezetőknek megoldást kell találniuk az Európai Unió külső határainak védelmére.

Johannis szerint egy rugalmasabb, polgárainak igényeire jobban figyelő, egységét megőrző unióra van szükség.

A két államfő megállapodott abban, hogy 2018. december 1-je és 2019 júniusa között Franciaország és Románia "kölcsönös kulturális szezonnal" emlékezik meg a modern Románia megalakulásának százéves évfordulójáról. (9)


Regionális kórház Kolozsváron két és fél éven belül?

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter kedden, a ZF Health &Pharma Summit 2016 elnevezésű eseményen arról beszélt, hogy két és fél éven belül meg kell épülnie a krajovai, a kolozsvári és a jászvásári regionális kórháznak. Ezekben legtöbb ezer ágy lesz.

„Mandátumom végéig előkészítjük a műszaki terveket, és ha úgy dolgozunk, ahogy kell, 2017 második felében ki lehet majd írni a versenytárgyalást. (…) Elviekben két és fél éven belül meg kell épülniük a regionális kórházaknak” – jelentette ki a tárcavezető a Ziarul Financiar gazdasági és pénzügyi napilap által szervezett eseményen.

Bejelentette ugyanakkor, hogy a tervezett regionális kórházakban általános egészségügyi ellátást biztosítanak majd. Hangsúlyozta, azáltal lehet a leginkább visszaszerezni a pácienseknek a román egészségügyi rendszerbe vetett bizalmát, ha új kórházak épülnek, és lecserélik az elévült infrastruktúrát. (13)


Dunába fulladtak a menekültek – Romániába próbáltak átjutni

A Dunába fulladt két menekült, miközben Romániába próbált jutni, öt személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak – idézi a bolgár rendőrség keddi közleményét a Novinite.

A két migráns holtteste a víz felszínén úszott Bulgária észak-nyugati részén található Archar falu közelében.

A hatóságok még két fiút, két lányt és egy férfit keresnek, akik megpróbáltak átjutni Romániába, és azt feltételezik, hogy életüket vesztették.További négy külföldi állampolgárt őrizetbe vettek, miután partot értek a bolgár part közelében található Dobrina szigetén – nyilatkoztak Dimitar Csorbadzsiev, a határrendészet helyi osztályának vezetője, akit a Focus hírügynökség idéz.

A feltételezések szerint iraki származású külföldi állampolgárok azt mondták, hogy több személy is megfulladt egy szeptember 8-ai baleset nyomán. A migránsok fizethettek, hogy csónakkal Romániába szállítsák őket, azonban az egyik csónak felborult – nyilatkozta egy rendőrségi illetékes. (13)


Megerősítették a szerb-román határ őrzését

Megerősítették a szerb-román határ Magyarországhoz közeli szakaszának őrzését, a területet járőrökkel és hőkamerákkal felügyelik a román hatóságok - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Petre Nicola, a Temes megyei határrendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, augusztus 19-én erősítették meg a határ őrzését a térségben élők biztonságának szavatolása érdekében. A munkába a határrendőrök mellett bevonták a rendőrség és a csendőrség erőit is. A járőröket a legkorszerűbb eszközökkel - hőkamerákkal, éjjellátókkal, terepjárókkal - szerelték föl, és kutyák is segítik őket.

A fokozott ellenőrzés bevezetése óta száz határsértőt fogtak el a román hatóságok a térségben, egész évben pedig 230 Afrikából, illetve Ázsiából érkezőt tartóztattak föl, főként a hármas határhoz közel eső települések közelében - közölte a szóvivő.

Petre Nicola kitért arra is, a román hatóságok észlelik a jeleit annak, hogy a területen embercsempészek dolgoznak. Az elmúlt időszakban többször sikerült is ilyen csoportokat leleplezni, és eljárás indítani ügyükben. Hozzátette: Romániában embercsempészet miatt kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. (9)


FOTÓRIPORT – Forró Ágnes mesés világai a Minerva székházában

„Művészetem, akár az életem, állandó mozgás, áramlás, kísérletezés. Célom az lenne, felnőttként hogyan lehetnék gyermek (is), mese- és formavilágomat hogyan tudjam úgy megálmodni, majd ábrázolni, hogy közben hiteles, őszinte és szabad ember maradjak” – vallja Forró Ágnes képzőművész, akinek Világom világa címmel nyílt pasztellkiállítása tegnap délután a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében, ahol a látottakhoz kapcsolódó hangulatos tárgyanimációt tekinthetett meg a közönség Palocsay Kisó Kata rendezésében.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


A magyar származású David Szalay is bekerült a Man Booker-díj finisébe

A magyar származású David Szalay (fotó) is felkerült a Man Booker-díj 2016-os szűkített listájára, melyet kedden hoztak nyilvánosságra Londonban.

A szűkített listán két brit, két amerikai és két kanadai szerző szerepel, az utóbbiak egyike az apai ágon magyar, de 1974-ben Kanadában született, majd Londonban nevelkedett Szalay, akit az All That Man Is című regényével jelölték az irodalmi díjra.

A listán rajta kívül Paul Beatty, Deborah Levy, Graeme Macrae Burnet, Ottessa Moshfegh és Madeleine Thien maradt a júliusban nyilvánosságra hozott hosszú listáról, ahová 13 szerző került fel.

A szűkített lista neveit a díjat idén odaítélő bizottság elnöke, Amanda Foreman sajtótájékoztatón jelentette be, ahol a testület tagjai hangsúlyozták, milyen fontos szerepet játszik a regény a szokatlan és kényes témák bemutatásában.

A győztes nevét október 25-én hozzák nyilvánosságra.
(2)
 


Prima Primissima – Bejelentették a díj idei jelöltjeit

A Prima Primissima-díj tíz kategóriájának harminc jelöltje összesen 250 millió forintot kap a magas erkölcsi elismerés mellett; a Junior és megyei Primák további 130 kitüntetést vehetnek át, több mint 150 millió forint pénzdíjjal – jelentette be kedden Budapesten a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Csányi Sándor elmondta, hogy a 14. alkalommal meghirdetett díj struktúrája nem változik: minden kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díjazottja; a Primák 5 millió, a Primissimák 15 millió forintot vehetnek át a díj mellé. Mint hangsúlyozta: a tizennégy éve Demján Sándor által alapított, négy éve az OTP által fenntartott díjról elmondható, hogy tradícióvá vált.

A jelöltek köre idén is rendkívül széles volt, hétszáz kiválóság közül választották ki a harminc Primát; a legtöbb jelölés a színház- és filmművészet kategóriában érkezett – közölte Csányi Sándor, hozzátéve: az előzetes jelöltek közül az adott területek szakértőinek javaslatai alapján választottak Primákat. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 823
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap