label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Új miniszter. Ki vezeti a távközlési és információs technológiai tárcát?

Dacian Cioloş miniszterelnök javaslatára az elektronikus kormányzás egyik úttörőjét, Delia Popescut nevezte ki a távközlési és információs technológiai minisztérium élére ma Klaus Johannis.

A tárcát július eleje óta ideiglenesen a kormányfőtitkár vezette. Delia Popescu 2003 óta az elektronikus közbeszerzési rendszer, az internetes adófizetési rendszer és más hasonló kezdeményezések elindításában és megszervezésében vállalt szerepet, 2014-óta pedig a miniszterelnöknek alárendelt, az ország digitalizálásával foglalkozó ügynökség vezetője volt.

Elődjét, Marius Bostant a július elején bejelentett kormányátalakítás alkalmával, másik három minisztertársával együtt mentette fel tisztségéből a kormányfő.

A kormányátalakítás szükségességét a miniszterelnök azzal indokolta, hogy bizonyos projektekben lemaradások voltak, és kormányának új lendületre van szüksége. Az információs technológiai tárcával kapcsolatban nehezményezte, hogy Romániában a különböző állami intézmények egymással összeférhetetlen informatikai rendszereket működtetnek, ezért a következő miniszternek az IT-projektek jobb összehangolása, a kormányzati hálózatok egységesítésének előkészítése lesz a feladata.

Az új tárcavezető szerdán teszi le a hivatali esküt. A kinevezése előtti napon több emberi jogi szervezet nyílt levélben tiltakozott a kormánynál amiatt, hogy az elektronikus kormányzás fejlesztésére szánt európai uniós alapokból egy titkosszolgálati projektet pénzelnek, amely az adatbázisok összekapcsolása révén állítólag a lakosság általános megfigyelését tenné lehetővé. A Román Hírszerző Szolgálat cáfolta, hogy az informatikai rendszerek összehangolása a polgárok tömeges megfigyelését szolgálná. (4)


Évi kétszázan halnak meg Romániában tűzben

Évente több mint kétszáz ember hal meg Romániában tűzesete miatt, további hatszázan pedig megsérülnek. A tűzoltók munkája annál is nehezebb, mivel a tűzoltásra használt felszerelés több mint fele már elmúlt húszéves, derül ki az IGSU megerősítését célzó projekt adataiból.

A belügyminisztérium honlapján augusztus 4-én került közvitára az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) megerősítését és fejlesztését célzó stratégia. A dokumentum olyan beruházások tervét tartalmazza, amelyek révén jobban kezelhetők lennének a közelmúltbeli repülőszerencsétlenségekhez vagy a Colectiv-beli tragédiához hasonló vészhelyzetek.

A stratégia szerint az elmúlt hét év adataiból az derül ki, hogy a tűzesetek teszik ki a romániai vészhelyzetek legnagyobb részét. 2008 és 2015 között a tüzek száma évi 15 500-ról 26 247-re nőtt.

Az adatok az áldozatok számát illetően is aggasztóak. Az IGSU elemzése szerint Romániában évente kétszáz ember veszíti életét a tűzesetekben, a sérültek száma pedig 400 és 600 között van. (4)


SRI: nem tervezzük a polgárok általános megfigyelését

Cáfolta a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), hogy európai uniós támogatással a polgárok tömeges és általános megfigyelését célzó informatikai rendszert építene ki - jelentette ma a Mediafax hírügynökség.

Az SRI közleményében arra reagált, hogy a román Helsinki Bizottság (APADOR-CH) és másik három civil szervezet nyílt levélben fejezte ki aggályait hétfőn az Európai Bizottságnál és a kormánynál az SRI - tudomásuk szerint - 25 millió eurós támogatással megvalósítandó SII Analytics nevű projektje miatt. A civilek attól tartanak, hogy az informatikai fejlesztés valójában a teljes lakosságot folyamatosan megfigyelés alatt tartó, úgynevezett "Nagy Testvér" létrejöttét takarja, amely által az SRI és más állami intézmények hozzáférést nyernek a polgárok személyes adatait kezelő integrált alrendszerekhez anélkül, hogy a felhasználásban léteznének törvényes korlátozások az emberi jogok védelmében.

Válaszában az SRI azt állítja, hogy a projekt csak az eddiginél lényegesen gyorsabb keresést tesz lehetővé olyan adatbázisokban, amelyekhez eddig is hozzáfért. A fejlesztés nem új adatok tárolását jelenti, hanem egységesíti az informatikai eljárásokat "Románia legfontosabb intézményeinek" adatbázisaiban, hogy egyszerre és hatékonyan lehessen azokban a releváns információkat megkeresni olyan kihívások esetén, amelyek gyors reakcióidőt tesznek szükségessé.

A közlemény szerint a projekt a terrorizmus, illegális migráció, szervezett bűnözés, korrupció, adócsalás ellen fellépő állami intézmények - belügyminisztérium, ügyészség, pénzügyminisztérium, SRI - tevékenységének korszerűsítését célozza. Az SRI hozzáteszi, hogy az SII Analytics minden keresést naplózni fog, így bármilyen visszaélési kísérletnek nyoma marad.

A 31,5 millió eurós beruházás 84 százalékát fedezik vissza nem térítendő uniós támogatásból - közölte a Román Hírszerző Szolgálat. (4)


Johannis: csak a jéghegy csúcsa, hogy bizonyos doktorátusokat plágiumnak nyilvánítanak

Klaus Johannis államfő ma Galacon azt mondta, az egyes doktorátusok esetében meghozott plágiumítéletek csak a jéghegy csúcsát jelentik, ami az akadémiai etikát és feddhetetlenséget illeti, az oktatás és a kutatás pedig alulfinanszírozott, és „krónikus reformitiszben” szenved.

„Az elmúlt napokban a sajtó sokat írt az egyes doktorátusok esetében meghozott plágiumítéletekről. Ezek csak a jéghegy csúcsát képezik, amikor az akadémiai etikáról és feddhetetlenségről beszélünk. Ez lehet egy első lépés, de az biztos, hogy nem lehet az utolsó A diplomamunkáknak, a mesteri téziseknek, de még akár az egyetemi évek alatt benyújtott dolgozatoknak is meg kellene felelniük bizonyos világos követelményeknek, amelyeket következetesen alkalmazni kellene az egyetemeken. Így megelőzhetnénk a plágium kultúrájának kialakulását, már az első évektől kezdve” – mondta az államfő a Romániai Hallgatói Szervezetek Fórumán.

Johannis azt mondta, örül, hogy most először sor kerül a doktori iskolák értékelésére, és nem érti, miért kellett öt évet várni az oktatási törvény kihirdetése óta ennek a folyamatnak az elindulására. (4)


Ismét működik a gépjárművezetői jogosítványokat kibocsátó rendszer

Sikerült orvosolni a gépjárművezetői jogosítványokat kibocsátó rendszerben hétfőre virradóra felmerült gondokat, így az ma már országszerte ismét működik – tájékoztatott a gépjárművezetői jogosítványok kibocsátásával és gépkocsik forgalomba írásával foglalkozó szakhatóság (DRPCIV).

Műszaki gondok miatt hétfőn nem lehet letenni a gépjárművezetői jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgát, nem lehet beiratkozni a gyakorlati vizsgára, és a jogosítványcserére vonatkozó kéréseket sem tudják rendezni.

A gondot orvosolták, a rendszer kedden 8 óra óta ismét működik.

Mint a gépjárművezetői jogosítványok kibocsátásával és gépkocsik forgalomba írásával foglalkozó szakhatóság által a sajtóhoz hétfőn eljuttatott közleményéből kiderül, vasárnap éjszaka merültek fel a gondok.

„A gépjárművezetői jogosítványok kibocsátásával és gépkocsik forgalomba írásával foglalkozó szakhatóság (DRPCIV) közli, hogy műszaki gondok miatt ma, 2016. augusztus 8-án nem lehet letenni a gépjárművezetői jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgát, nem lehet beiratkozni a gyakorlati vizsgára, a jogosítványcserére vonatkozókéréseket sem tudjuk rendezni, mint ahogy ideiglenes közlekedési engedélyeket sem bocsátunk ki. Jelen pillanatban csak a gépkocsik forgalomba íratását kérő iratcsomókat lehet benyújtani, és a gépkocsik forgalomból való törlését tudjuk elvégezni” – hívta fel a figyelmet a szakhatóság tegnapi közleménye.

Az idei év első hét hónapjában 1,3 millió gépjárművezetői jogosítványt, forgalmi engedélyt és ideiglenes engedélyt bocsátottak ki, ami 17 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában regisztrált szintet. (4)


203 kilométer/órával száguldott egy férfi az észak-erdélyi autópályán

A traffipax mérése szerint 203 kilométer/órával száguldott egy férfi az A3-as jelzésű észak-erdélyi autópályán. A Román Rendőrség tájékoztatása szerint 90 napra felfüggesztették jogosítványát.

„Augusztus 8-án, 17:30 óra körül az autópálya-rendőrség gyorshajtáson ért egy 21 éves férfit az A3 jelzésű sztrádán. A traffipax berendezés rögzítette az esetet, a gépjármű sebessége elérte a 203 kilométer/órát. A rendőrök a sofőrre 1125 lejes pénzbírságot róttak ki, kiegészítő intézkedésként pedig kilencven napra bevonták gépjárművezetői jogosítványát” – derül ki a Román Rendőrség mai sajtóközleményéből. (4)


HOSSZÚ KATINKA MÁSODIK, MAGYARORSZÁG HARMADIK ARANYÉRME

A riói olimpia 100 m hátúszás számában Hosszú Katinka (MTI-fotó) megszerezte második olimpiai aranyát, s a magyar küldöttség harmadik elsőségét. A bajai úszó 58,45 mp-ces eredménnyel végzett.

A férfiak hasonló számában a Kolozsvári Universitatea sportolója, Robert Glinţă a nyolcadik helyen végzett 53,50 mp eredménnyel. (7)


36 százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya az év első hat hónapjában

Elérte a 4,46 milliárd eurót a külkereskedelmi mérleg hiánya az idei év első hat hónapjában, ami 35 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában regisztrált szintet – tavaly június végén 3,2 milliárd eurós volt a deficit – tájékoztatott ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Az export 28,18 milliárd euróra rúgott, ami 4,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, a 32,65 milliárd eurót kitevő import pedig 7,7 százalékos növekedést jelent.

Júniusban a behozatal lassabban bővült, mint a kivitel, a külkereskedelmi mérleg hiánya 695,8 eurós volt. Az import 4,94 milliárd eurót tett ki, ami 3,7 százalékos növekedést jelent, miközben a behozatal c.i.f. (cost insurance and freight) értékben 5,63 milliárd euróra rúgott, ami viszont 2,7 százalékkal haladja meg a 2015-ben regisztrált szintet. (4)


FOTÓRIPORT - Túlélők: emberek helyett a székek mesélnek

Kolozsvárra érkezett ma a Román Közlekedésrendészet azon kampánya, amely a biztonsági övek használatának fontosságára akarja felhívni a figyelmet, igen eredeti módon: halálos közúti balesetekből származó autósüléseket állítottak ki. 

Részletek és fotóriport ide kattintva. (4)


FOTÓRIPORT - Gránitlapok a „piskóták” helyett

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által szerződtetett cég munkálatokat végez a Főtér déli oldalán – tapasztaltuk helyszíni terepszemlénken. A dolgozók elmondása szerint a jelenlegi „piskóták” helyébe a Deák Ferenc (Eroilor) utcában fellelhető gránitlapokat helyeznek el.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 760
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap