label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Civil szervezetek szerint a hírszerzés a polgárok általános megfigyelését tervezi

A Helsinki Bizottság (APADOR-CH) és másik három civil szervezet nyílt levélben fejezte ki aggályait ma az Európai Bizottságnál és a kormánynál amiatt, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) - szerintük - a polgárok tömeges megfigyelését tervezi, és az erre alkalmas informatikai rendszer kiépítéséhez uniós támogatásokat használ.

A civilek úgy tudják, hogy az SRI júniusban 25 millió eurós támogatást nyert el "az informatikai rendszerek összehangolására és megerősítésére", ami szerintük egy, a teljes lakosságot folyamatosan megfigyelés alatt tartó, úgynevezett "Nagy Testvér" létrejöttét vetíti előre. A nyílt levél szerzői azt nehezményezik, hogy a SII Analytics projekt megvalósulása esetén a titkosszolgálatok vagy más állami intézmények állítólag hozzáférést nyernek az összekapcsolt adatbázisokhoz, a polgárok személyes adatait kezelő integrált alrendszerekhez, anélkül, hogy a felhasználásban léteznének törvényes korlátozások az emberi jogok védelmében.

Az APADOR-CH szerint a projekt egyes részei - például az arcfelismerésre vagy a kommunikáció megfigyelésére vonatkozó fejezetek - azt sejtetik, hogy a SRI kimondatlanul is a teljes lakosság általános megfigyelését tervezi, és célja nem a "csalások megelőzése", ahogy az uniós támogatási pályázatában szerepel, hanem valójában a "polgárok magánélete utáni kémkedés".

A civilek a projekt leállítását követelik, közvitát javasolnak a SRI társadalmi szerepéről, és olyan törvénymódosításokat sürgetnek, amelyek hatékony törvényi garanciát jelentenek a hatósági visszaélések ellen. (4)


Az RMDSZ nyitott arra, hogy a szakértői kormány megbuktatásáról tárgyaljon a PSD-vel

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nyitott arra, hogy a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány ellen beterjesztendő esetleges bizalmatlansági indítványról tárgyaljon a Szociáldemokrata Párttal (PSD) - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva.

Az RMDSZ elnöke arra reagált, hogy a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD kilátásba helyezte a kormány támogatásának megvonását, amely így ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel vezetné az országot az év végi választásokig. A PSD-nek jelenleg az RMDSZ nélkül nincs parlamenti többsége a kormány megbuktatásához.

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-nek is vannak kifogásai a kormány ellen, nem lenne "tragédia", ha a kabinet ügyvivőként működne tovább, de a PSD-n múlik, hogyan kezeli a kérdést. (9)


További 60 napra bírói felügyelet alatt marad Pászkány Árpád és Iuliu Mureşan

Rossz hírt kaptak ma a Kolozsvári CFR 1907 futballcsapat vezetői: további két hónapig bírói felügyelet alatt maradnak. Az első alkalommal meghozott intézkedés hatálya a múlt hét végén lejárt. Kettejük ellen sikkasztás, adócsalás és pénzmosás miatt folyik eljárás.

Folytatódik a nyomozás abban az ügyben, amelyben Pászkány Árpád és Iuliu Mureşan ellen folyik bűnvádi eljárás, miután a Kolozsvári CFR bankszámlájáról 2008 és 2010 között tízmillió eurónak veszett nyoma. A két üzletember ellen 60 napja bírói felügyelet alatt folyik eljárás, ami az elmúlt hét végén lejárt. A szervezettbűnözés-ellenes ügyosztály (DIICOT) ügyészei úgy döntöttek, meghosszabbítják az intézkedést, további 60 napra – tájékoztat a cjsport.ro.

A bíróság döntése szerint Pászkány Árpádnak szabad találkoznia a futballvilág szereplőivel, hogy a klub tevékenysége ne lássa kárát az eljárásnak, Iuliu Mureşan azonban nem örvendhet ezeknek az előjogoknak. Emiatt már júniusban le is mondott a CFR elnöki tisztségéről. (4)


Egyre jobban fogy a Johannisba vetett bizalom - Pontát tartják a legmegbízhatóbb politikusnak

Egy év alatt 26 százalékkal esett a Klaus Johannis vetett bizalom, Románia elnökébe a megkérdezettek 35 százaléka bízik, szemben a tavalyi 61 százalékkal. Bizalomindex tekintetében Victor Ponta vezet 42 százalékkal, a második helyen a szociáldemokrata Gabriela Firea áll 41 százalékkal, míg a harmadik helyen Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke és az ALDE társelnöke található 40 százalékkal. A jelenlegi kormányfő, Dacian Ciolos ötödik helyen található 34 százalékkal – derül ki a vasárnap közreadott Avangarde felmérésben.

Ami a szavazópolgárok politikai opcióját illeti, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kapná a legtöbb szavazatot - 38 százalékot – ha most vasárnap rendeznék a parlamenti választásokat. A második helyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll 29 százalékkal, harmadik a Călin Popescu Tăriceanu és a Daniel Constantin által vezette ALDE (7 százalék), míg a negyedik helyen a Traian Băsescu vezetette Népi Mozgalom Pártja (PMP) a voksok 6 százalékát szerezné meg. Az RMDSZ az ötödik politikai erő az országban: rá a lakosok 5 százaléka szavazna.  A Nicusor Dan által vezetett ”Románia Megmentéséért Mozgalom” (USR) nem érte el a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékot.

A felmérést július 25-e és augusztus 2-a között végezték el, 900 személyt kérdeztek meg országszerte, a hibaszázalék 3,3 százalék. (9)

 


Sky News-riport – Magyarázkodik a DIICOT főügyésze

Nem zárható ki, hogy a Sky News riportja a romániai fegyverkereskedőkről afféle lejáratási kampány része – jelentette ki tegnap újságírók előtt Daniel Horodniceanu. A Szervezett Bűnözés- és Terrorizmusellenes Ügyészség (DIICOT) vezetője azt követően kényszerült magyarázkodni, hogy a brit televíziós csatornán bemutatásra került egy Romániában forgatott film, amely az országban virágzó fegyvercsempészetről kíván bizonyítékokkal szolgálni. 
Brit újságírók román fegyverkereskedő bandáról készítettek riportot, akikkel több hónapos tárgyalás után személyesen is találkozhattak, hogy az üzletet úgymond lebonyolítsák. A filmből az derül ki: a román csempészek segítségével bárki könnyűszerrel fegyverhez juthat Romániában, ha van pénze. Bár a fegyverkereskedők tudták, hogy újságírókkal paktálnak, ez nem érdekelte őket, azt remélték, ennek ellenére potenciális vásárlókkal van dolguk. A riporterek szerint a bűnbanda bárkinek hajlandó eladni fegyvert, aki hajlandó a megszabott árat kifizetni. A fegyvereket állítólag Ukrajnából szállítják korlátlan mennyiségben, lőszerrel együtt. Az egyik, arcát kendőbe rejtő bűnöző elmondja: ők csak lőfegyverekkel foglalkoznak, de bármikor össze tudják hozni az érdeklődőket egy másik bandával, amelyik tűzfegyvereket, gránátokat, egyebeket is forgalmaz. A riport szerint az Ukrajnából érkező fegyvereket egy harmadik banda csempészi át Nyugat-Európába, illetve a Közel-Keletre.
Horodniceanu szerint „irigylésre méltó”, milyen szerencsések egyes újságírók, hogy gond nélkül filmezhették a fegyverkereskedőket, arról nem is beszélve, hogy – első látásra legalábbis - a felvételeken bemutatott fegyverek közönséges vadászpuskák, nem pedig a terroristák által használt fegyverek. 
A DIICOT vezetője elmondta: bár nem zárják ki a lejáratási kampány lehetőségét sem, az ügyészség igyekszik fényt deríteni az ügyre. „Mindeddig semmilyen bizonyíték nincs arra vonatkozólag, hogy a nyugat-európai terrortámadásokban Kelet-Európából származó fegyvereket használtak volna”, jelentette ki a DIICOT főügyésze. (9)

 


Dragnea: Victor Ponta biztosan rajta lesz a PSD listáin a parlamenti választásokon

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vasárnap este egy tévéműsorban azt mondta, Victor Ponta biztosan rajta lesz a PSD listáin az őszi parlamenti választásokon. Dragnea egyúttal elutasította azokat a híreszteléseket, miszerint haragudna elődjére - írja ma a Mediafax.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Ponta megfelel-e a vaslui-i egyeztetésen elfogadott kritériumoknak, Dragnea határozott igennel válaszolt.

„Nincs okom kételkedni vagy hezitálni. A válasz minden szempontból határozott igen” – fejtette ki a pártelnök.

A listák összeállításakor a napokban elfogadott kritériumok szerint a parlamenti, illetve vidéki tevékenységet és a szakmai hozzáértést veszik figyelembe.

Kollégái parlamenti tevékenysége kapcsán Dragnea abbéli elégedetlenségének adott hangot, hogy egyesek fontos plenáris vagy bizottsági ülésekről hiányoztak. (4)


Szerdán kezdődik a Tokaji Írótábor

A hatvan ével ezelőtti jeles történésekre, az 1956-os forradalomra és szabadságharcra koncentrál idén a Tokaji Írótábor, amelyet 44. alkalommal rendeznek meg a Tisza-parti városban, ezúttal augusztus 10. és 12. között – közölte Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az 1956-ban történtek 60. évfordulója alkalmából az írótábor résztvevői azt vizsgálják majd, hogy Magyarország 20. századi történelmének egyik legmeghatározóbb eseménye mennyire és milyen formában épült be a művészek alkotásaiba, legyen az akár az irodalom, a zene, a képzőművészet, a színház és filmművészet, a tánc. Fogalmazása szerint az írótábor résztevőinek fontos és méltó arról is beszélniük, hogy az 1956-os szabadságharc az irodalom- és történelemoktatásban elegendő mértékben van-e jelen, „vajon elégedettek lehetünk-e az eredménnyel, beépült-e kellőképpen forradalmunk a kulturális és – rajta keresztül – a társadalmi köztudatba”. (2)


Rendszámtábla-árvíz Brassóban

Több tucat gépjármű rendszámtábláját találták meg Brassó utcáin, ahol többen rekedtek autójukban vagy az autóbuszban vasárnapról hétfőre virradó éjjel, az özönvízszerű eső miatt.

A Brassó Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője, Luiza Dănilă azt mondja,a z elmúlt 24 órában több mint 40 katonai tűzoltó próbálta elhárítani a brassói árvíz okozta károkat, 23 esethez hívták őket a lakosok. Az árvizek elsősorban a Bertalan-negyedet, illetve a Noua negyedet és a Hátulsó (Avram Iancu) utcát érintették.

A brassói tűzoltók elsősorban olyan eseteknél hívták segítségül, amikor saját személyautójukban vagy a helyi tömegközlekedési vállalat autóbuszaiban rekedt embereket kellett kiszabadítani, miután az utcákon akár fél méteres magasságban állt meg a víz.

A tűzoltók emellett segítettek kiszivattyúzni a vizet az elárasztott pincékből és alagsorokból, illetve két brassói aluljáróból. (4)


CFR: Gól nélkül a Dinamó ellen

A labdarúgó I. liga harmadik fordulójának hétfői zárómérkőzésén a Kolozsvári CFR 1907 csapata a Bukaresti Dinamót fogadta a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban.

Az összecsapás gól nélküli döntetlennel végződött. (7)


996 százalékkal nőtt az engedéllyel Svájcban dolgozó románok és bolgárok száma

A munkaerőpiac liberalizálása után 996,2 százalékkal megnőtt a Svájcban állandó munkavállalási engedéllyel dolgozó romániai és bulgáriai vendégmunkások száma 2016 júniusában, tavaly júniushoz képest.

Számokban kifejezve kevésbé döbbenetes a növekedés: egy évvel ezelőtt 53 munkás kapott munkavállalási engedélyt, 2016 júniusában pedig már 581-en.

2016. június elsejétől a román állampolgárok szabadon vállalhatnak munkát Svájcban. Az ország minden, a román és bolgár munkakeresők számára addig érvényes korlátozást megszüntetett. Ez vonta maga után a romániai és bulgáriai munkavállalók számának ilyen mértékű növekedését.

A Svájcban hosszabb-rövidebb ideig lakó külföldi állampolgárok között a romániaiak és bulgáriaiak igen kis arányban vannak jelen. 2014 végén hivatalosan 0,56 százaléknyian voltak, ami 17 134 embert jelent állandó tartózkodási engedéllyel, ami a 2013-as 15 226-hoz képest 12,53 százalékos emelkedést jelent. Közülük mindössze 159 román és 92 bolgár állampolgár szerzett svájci állampolgárságot 2014-ben. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1089
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap