label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Marad a meleg idő

Az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) előrejelzése szerint a jövő héten is marad a meleg idő, és a hőmérő higanyszála elérheti a 37 Celsius fokot is, ám hét végére lehűlés, esők, villámlás várható. 

Holnap az ország déli és dél-keleti részén az évszaknak megfelelő lesz a hőmérséklet. Maximum 25-32 Celsius fok között lesz, a legalacsonyabb hőmérséklet pedig 10 fok körül alakul Erdély keleti részén, és 22 fokot mérnek majd a tengerparton. Az ég változó, felhős, hegyvidéken, dél-keleten és az ország középső részén eső is várható. A csapadék nem haladja meg a 15-20 liter/négyzetmétert.

Kedden 25 Celsius fok várható Erdélyben, és 33 fok a Duna mentén; míg a legalacsonyabb hőmérséklet 13-21 Celsius fok között fog ingadozni. Rövidebb ideig felhős lesz az ég nyugaton, az ország középső részén és a hegyvidékén, és némi csapadék is várható.

Szerdán kánikula lesz, 37-36 Celsius fok; a hegyvidéken felhős éggel.

Csütörtökön az időjárás változékony lesz, a felhők főleg nyugaton és északon tűnnek fel, este és éjjel eső várható. Az átlaghőmérséklet 23 fok lesz.  Hét végén lehűlés következik, az ország északi, keleti és középső részén esőre és villámlásra számíthatunk.


HOSSZÚ KATINKA VILÁGREKORDDAL OLIMPIAI BAJNOK

A riói ötkarikás játékok második magyar aranyérmét a vizes sportok szállították: a 400 m-es vegyesúszásban Hosszú Katinka (képünkön, MTI-fotó) diadalmaskodott.

A bajai lány mintegy két másodpercet javított a világcsúcson, 4:26,36 perc alatt csapott a célba.

Hosszú pályafutása első ötkarikás érmét szerezte. (7)


SZÁSZ EMESE AZ ELSŐ MAGYAR ARANYÉRMES RIÓBAN

Aranyérmet nyert Szász Emese (képünkön, MTI-fotó) párbajtőrben a riói olimpián.

A szám egyetlen magyar indulója a legjobb 32 között kapcsolódott be a küzdelmekbe, és az észt Julija Beljajeva, valamint a dél-koreai Kang Joung Mi egyformán 15–11-es, továbbá a japán Szato Nozomi fölényes, 15–4-es legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol a francia Lauren Rembit 10–6-ra verte.

Az aranyéremért a tavaly és tavalyelőtt is világbajnok olasz Rossella Fiamingóval vívott, aki sokáig vezetett, de végül 15–13-as nagyszerű magyar diadal született.

A Budapesti Vasas 33 éves, egyéniben vb-második és -harmadik, Eb-bronzérmes vívója  2008-ban, Pekingben 12., négy éve, Londonban pedig 25. volt. Rióban ő szerezte a magyar küldöttség első érmét. (7)


Először rendeznek Kárpát-medencei székely, csángó és magyarörmény művészeti fesztivált

Kiállítások, koncertek, táncház és előadások is várják az érdeklődőket az első Kárpát-medencei Székely, Csángó és Magyarörmény Művészeti Fesztiválon augusztus 12. és 14. között Gyimesbükkön.

Részletek a Mozaik rovatban. (4)


A török csatlakozási tárgyalások megvétózását helyezte kilátásba az osztrák külügyminiszter

Törökország Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásainak megvétózását helyezte kilátásba Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Kurier című lap mai számában.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


BNR kormányzó-helyettes csak szeptemberben?

Augusztus végén kezdődhet el a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzó-helyettesének kinevezési procedúrája – nyilatkozta a szenátus pénzügyi bizottságának elnöke, Viorel Arcaş. Mint ismeretes, a kormányzó-helyettesi tisztség Bogdan Olteanu lemondása következtében üresedett meg.

– A szenátus pénzügyi bizottsága a hónap utolsó hetében ülésezik. Ha az Állandó Bizottságok benyújtják javaslatukat, akkor elkezdődhet a BNR új kormányzó-helyettese kinevezésének procedúrája. De eddig még nincs tudomásom semmilyen javaslatról, legalábbis a szenátust illetően – nyilatkozta Arcaş.

A 312/2004 számú törvény szerint a BNR igazgatótanácsát a parlament nevezi ki a két ház állandó szakbizottságai javaslatára. (4)


Armin van Buuren: a zene összehozza az embereket

A holland lemezlovas, Armin van Buuren, aki szombatról vasárnapra virradóra a kolozsvári Untold Fesztiválon közel öt órán át koncertezett, és utána pedig térdre hullt a több tízezer jelenlevők előtt, azt nyilatkozta: a zenei fesztiválok sikere abban rejlik, hogy igaziból összehozza az embereket. A holland DJ a kolozsvári reptéren azt nyilatkozta: kezdettől fogva szerette a hosszú koncerteket, és karrierje elején 4-5 órán át folyamatosan dolgozott.

Részletek a Decibel rovatban. (4)


Bozótvágó késsel felfegyverkezett embert vettek őrizetbe Belgiumban

Bozótvágó késsel felfegyverkezett embert vettek őrizetbe a kelet-belgiumi Liege városában, egy nappal a hasonló eszközzel elkövetett, charleroi-i rendőrök elleni támadást követően - közölte ma rendőrségi forrásra hivatkozva a VRT flamand közszolgálati televízió.

A tájékoztatás szerint a rendőrség vasárnap reggel egy telefonos bejelentést követően vonult ki a helyszínre, ahol egy férfi bozótvágó késsel felfegyverkezve sétált az egyik belvárosi sétálóutcában.

A környéket kiürítették, a húsz év körüli férfit, aki ugyan nem használta a kést, őrizetbe vették. Az információk szerint a török származású fiatalember ismert a rendőrség előtt, noha eljárás még nem folyt ellene. Az illegálisan Belgiumban tartózkodó férfi kihallgatása zajlik, a környék újra látogatható - állt a televízió híradásában.

Szombaton egy machetével (bozótvágó késsel) hadonászó férfi Allah Akbar! (Allah hatalmas!) kiáltást hallatva rontott rá két rendőrnőre a belgiumi Charleroi város rendőrsége előtt. Az egyik rendőrnő csak könnyen sérült meg, a másik rendőrnő arcán mély vágásokat ejtett a támadó, őt kórházba szállították. Sérülése nem életveszélyes.

A két rendőrnő segítségére sietett egy kollégájuk, aki kézifegyverével a támadóra lőtt, a mellkasán és a combján találva el. A támadó a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. (4)


Izrael: Irán az első évben nem szegte meg az atomprogramjáról kötött megállapodást

Irán nem szegte meg az atomprogramjáról született nemzetközi megállapodást az annak életbe lépése óta eltelt egy évben - jelentette ki Izrael infrastruktúráért, energiáért és vízgazdálkodásért felelős minisztere a helyi közszolgálati rádió vasárnap reggeli műsorában.

Juvál Steinic vasárnap reggel az izraeli kormány részéről első alkalommal ismerte el nyilvánosan az iráni megállapodás eddigi eredményességét. A kormányzó jobboldali Likud párthoz tartozó, és Benjámin Netanjahu miniszterelnök egyik legfőbb bizalmasának tekintett Steinic kijelentette, hogy "az aláírása óta eltelt évben nem vettük észre, hogy Irán megszegte volna az egyezmény pontjait, noha a szellemiségét megsértette". Hangsúlyozta, hogy szerinte egyelőre túl korai megítélni az alku sikerességét.

Steinic a kijelentésével ellensúlyozni akarta Avigdor Liberman védelmi minisztériumának pénteki közleményét, amely a második világháború kitörését és a holokausztot megakadályozni képtelen müncheni egyezményhez hasonlította a Teheránnal atomprogramjáról tavaly megkötött megállapodást.

Korábban Netanjahu is megpróbálta mérsékelni azokat a diplomáciai károkat, amelyeket a védelmi tárca okozott ezen a téren. A kormányfő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Izrael legfontosabb szövetségese, és közölte, hogy nem értesítették előre Liberman közleményéről, az tehát a védelmi minisztérium saját lépése volt. Külön felhívta telefonon Dan Shapiro amerikai nagykövetet is, hogy ezek felől biztosítsa.

A védelmi tárca közleménye azért okozott különösen kellemetlen diplomáciai incidenst, mert az iráni alku bírálatával ellentmondott Barack Obamának, ugyanis az amerikai elnök hangsúlyozta korábban: Izrael is elismeri, hogy Irán engedelmeskedik az atomegyezményben foglaltaknak. Ráadásul Jeruzsálem számára igen kényes időpontról van szó, ugyanis ezekben a hetekben folynak Washingtonban a döntő tárgyalások az Izraelnek nyújtandó amerikai védelmi segélyről.

Az ellenzéki Cionista Tábor politikusa, Erel Margalit parlamenti képviselő az eset után azzal vádolta meg Netanjahut, hogy cinikus, kihasználta a védelmi minisztériumot, utána pedig elhatárolódott tőle - derül ki a jeruzsálemi közszolgálati rádió jelentéséből.

Netanjahu és kormánya mindeddig hevesen ellenezte és bírálta az Iránnal kötött atomegyezményt, mert szerinte csupán 10-12 évre felfüggeszti, de nem teszi lehetetlenné az iráni atomfegyverek fejlesztését, és nem számolja fel, csak mérsékli a nukleáris támadó eszközökhöz szükséges urándúsítást. (4)


Jill Steint választották az amerikai Zöld Párt elnökjelöltjévé

Jill Steint választották az amerikai Zöld Párt elnökjelöltjévé a párt houstoni konvencióján.

A 66 éves orvosnő, megköszönve a jelöltséget, leszögezte: a Zöld Párt az egyetlen párt az Egyesült Államokban, amely "a népből, a nép által és a népért" van. Ezzel a megfogalmazással Stein Abraham Lincoln híres gettysburgi beszédére célzott, amelyben Lincoln olyan kormányról beszélt, amely "a népből van, a nép választja és a népért dolgozik.

A Zöld Párt progresszív pártként határozza meg magát, amely a környezet hatékony védelméért és a társadalmi igazságosságért harcol. A jelöltséget elfogadó beszédében Jill Stein hosszan méltatta Bernie Sanders szenátort, Hillary Clinton demokrata elnökjelölt pártbeli vetélytársát és háláját fejezte ki azért a "politikai forradalomért", amelyet szerinte Sanders szenátor a pártelit politikai intézményrendszere, különösen a Demokrata Országos Bizottság (pártjának vezető szerve) ellen vívott. Stein a Zöld Párt szövetségesének mondta Bernie Sanders mozgalmát.

Amerikai sajtójelentések szerint Sanders sok híve nem hajlandó Hillary Clintont támogatni, ők a Zöld Párthoz pártoltak, és nagy lélekszámban voltak jelen a texasi Houstonban tartott és vasárnap záruló pártkonvención. A pártgyűlésen a hívek jelszava az, hogy "Jillt és nem Hillt!", vagyis Jill Steint és nem Hillary Clintont ajánlják az amerikai választók figyelmébe.

A párt támogatottsága azonban nem túl magas. Az NBC televízió és a The Wall Street Journal című lap közös közvélemény-kutatása szerint a választók öt százaléka voksol rá. A The Washington Post politikai elemzője pedig megjegyzi: a párt küszködik, hogy az úgynevezett progresszív szavazótábort magához vonzza. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 838
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap