label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Cioloş: egyeztetni kell a pártokkal az adóügyi enyhítésről

Dacian Cioloş miniszterelnök ma úgy nyilatkozott, hogy a 2017. január elsejétől tervezett, az adótörvénykönyve belefoglalt adóügyi enyhítésekről egyeztetni kell a pártokkal, mivel fennáll annak a kockázata, hogy a költségvetési hiány meghaladja a 3 százalékot.

„Fel kell mérni. Egyeztetni kell a pártokkal is, mivel nem arról van szó, hogy mit akar ez a kormány, hanem hogy mit vállal fel az ország vezetősége az elkövetkező időszakra. Véleményem szerint a 3 százalékosnál nagyobb költségvetési deficit rossz üzenet lenne Románia részéről, és kár lenne, hiszen Romániára most stabil országként tekintenek politikai és gazdasági szempontból egyaránt, és jók a gazdasági kilátások. Kár lenne ilyen jelzéseket adni mindössze amiatt, hogy képtelenek vagyunk kordában tartani a kiadásokat, amiket kordában lehetne tartani, ha nem választási évről lenne szó” – kongatta meg a vészharangot a kormányfő.

Azt mondja, a 3 százalékos deficitcél meghaladása politikai döntés. (4)


Prună: nyilvánosan értesítem Pontát, hogy a bíróság előtt kell bizonyítania rágalmait

Raluca Prună igazságügyi miniszter azt mondja, bepereli Victor Pontát, ha nem hagyja abba a rágalmazást. A tárcavezető Facebook-bejegyzésben reagált azt követően, hogy az ex kormányfő lesztálinistázta.

„Egy V. V. Ponta nevű alak lesztálinistáz. Újra, századjára. Nem átallja azt mondani, hogy ISIS-tag lennék. Politikai filozófiát tanítottam, nem húzom az időt: évet ismételtettem volna Pontával. Ideológiai delíriumért. Ez azonban egy másik játszma, és ő (még) a nagypolitikában van. Nyilvánosan értesítem – mint igazi ügyvéd, hogy mától valamennyi rágalmát a bíróság előtt kell bizonyítania. Talán megkeres egy ügyvédet, aki nem a hátsó ajtón lépett be a kamarába, mert önmagában nem győz meg olyan embereket, akik tisztában vannak a szillogizmusokkal, és ismerik a törvényi előírásokat. Arra kérek mindenkit, aki megundorodott attól, hogy hogyan képviselik, legyetek itthon, másutt vagy globális száműzetésben, gondoljuk meg, nem érdemelünk többet, mint az ilyen intellektuális selejtek?! Nyomjunk delete-t, képesek vagyunk rá, gyakorlatiassági kérdés (VV Pontának ez egy számszerű dolog, ingyen elmagyarázom) – írta Prună a Facebook-bejegyzésében. (4)


Szigorúbban szabályozná a földeladásokat Cioloş

Dacian Cioloş miniszterelnök a gazdákkal szervezett találkozót követően azt mondta, szeretné felkutatni „az összes eszközt” ahhoz, hogy szigorúbb keretszabályozást vezessen be a mezőgazdasági telkek eladásában, úgy, hogy annak a helyi közösségek lássák az előnyeit.

„Én kértem már ezt, van egy munkacsoport, amelyben a kancelláriabeli kollégáim is részt vesznek, a pénzügyminiszterrel néhány romániai gazdasági szakemberrel együtt, akik ismerik a helyzetet, és szeretnék minden lehetőséget felkutatni, hogy a földek eladása úgy történjen, hogy az a helyi közösségeknek kedvezzen a telkek használata kapcsán. Számomra a mezőgazdasági telek valóban olyan ingatlan, amit európai szabályok szerint kell eladni és megvásárolni, de ugyanakkor nemzeti örökség is, helyi örökség az ebben a helyzetben lévő közösségek számára” – mondta Dacian Cioloş. (4)


Irimescu: több mint 135 ezer hektárt érint a szárazság. A jelentés még nem teljes

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter azt mondja, azt eddigi jelentések értelmében 136 ezer hektár termőföldet érintett a szárazság, azonban még nem kapott meg minden adatot minden megyéből, főként északról nem.

„A miniszterelnök kérésére megállapodtunk egy de minimis konstrukcióban, aminek keretében 32 millió lej támogatást nyújtunk az öntözésekhez szükséges villanyáramra. A minisztériumhoz eddig beérkezett adatok alapján 136 000 hektárt érintett 30-70 százalékban a szárazság” – magyarázta a mezőgazdasági tárca vezetője.

Mint mondta, nem kapta meg az adatokat az egész országból.

„Épp mondta valaki a teremben, hogy az ország északi vidékein komoly szárazság van, és onnan még nem érkeztek be az igénylések. Tehát onnan még számottevő területre számítunk” – fejtette ki Irimescu. (4)


Több mint kétmillió lejnyi bírságot kaptak a vonaton blattolók

Az év első hat hónapjában végzett ellenőrzések nyomán a rendőrség több mint 42 ezer érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazó személyt azonosított a Román Vasúttársaság (CFR) vonatain. A blattolókat összesen 2 784 021 lejre büntették.

A rendőrség közleménye szerint a szállítással foglalkozó alosztály 2016 januárja és júniusa között 42 581 illetéktelenül utazó személyt fülelt le. A rendőrök a jegy nélkül utazókra összesen 2 784 021 lej értékű bírságokat szabtak ki.

A fontos eseményeken (futballmérkőzések, szentmisék idején), illetve a kisvakációkra történő utazásokkor és hazatérésekkor is járőröztek a közlekedési rendőrök, 51 168 vonaton. Az ellenőrzések során 292 szabálysértést lepleztek le, ezek közül 191 gazdasági és 75 büntetőjogi jellegű volt. 158 személyt értek tetten – tájékoztat a rendőrség. (4)


Újrakezdték a munkát a Déva–Lugos autósztrádán

Újrakezdték a munkálatokat a Déva–Lugos autósztráda egyik szakaszán, miután kiderült, hogy egy felüljáró az egyik végénél csaknem 20 centiméterrel alacsonyabb a tervben előírtnál, s így a különleges szállítmányok nem tudnak alatta áthaladni.

A versenytárgyalásból győztesként kikerült építő így kénytelen újra elvégezni a munkálatok egy részét.

„Az építőtelepen végzett ellenőrzések során kiderült, hogy a 68+811-es kilométernél kialakított felüljáró méretei nem felelnek meg az elfogadott tervben szereplőnek. Az építőt felszólították, hogy végezze el újra a munkálatokat. A végső átvételig minden kivitelezési hiba kijavítása a vállalkozóra hárul, akinek saját költségein kell újra elvégeznie a munkát. Ugyanakkor közvetlenül felelős minden közúti eseményért” – nyilatkozta ma Alina Sabou a temesvári útügyi hatóság szóvivője.

Elmondta, csütörtök óta dolgoznak a probléma orvoslásán. (4)


Kínában átlépte a 700 milliót az internetezők száma

Kínában 710 millió internet használó volt június végén, több mint 90 százalékuk mobil eszközről böngészi a világhálót - derült ki a Pekingben közzétett legfrissebb ágazati statisztikákból.

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


700 millió lej az eredetileg tervezett 100 millió lej helyett

Dacian Cioloş miniszterelnök ma a Centenar elnevezésű államkötvényjegyzés lezárása alkalmával úgy nyilatkozott, a program segítségével a pénzügyminisztérium több mint 700 millió lejt kapott az eredetileg tervezett 100 millió lej helyett.

„Egy hónappal ezelőtt indítottuk útjára a kötvényjegyzést, és három hete lehet jegyezni, a pénzügyminisztérium számláján 700 millió lejünk van, és ami szerintem még fontosabb, több mint 20 000 ember vett részt ebben a folyamatban. Így szerintem sikerről beszélhetünk mind a befolyt összeg tekintetében, hiszen egy, a romániai lakosság körében kevésbé ismert eszközről van szó, mind pedig atekintetben, hogy lám, több mint 20 000 ember megbízott ebben az eszközben, és válaszolt felhívásunkra” – fogalmazott a kormányfő.

Dacian Cioloş abbéli reményének is hangot adott, hogy ez egy új kezdet abban, hogy a romániai lakosságot rászoktassák más finanszírozási eszközökre is. Mint mondta, „vannak, hogy úgy mondjam, egyszerű emberek, akik kevésbé vannak hozzászokva az ilyen eszközökhöz, akik elkezdnek újítani, bátorságot vesznek, és a hagyományostól eltérő megtakarítási formákat választanak”. (4)


Tizenhat százalékkal nőttek a Mol Románia eladásai az első fél évben

Tizenhat százalékkal nőttek a Mol Románia kiskereskedelmi eladásai az idei első fél évben a tavalyi hasonló időszakhoz képest - derül ki a Mol csoportnak ma a tőzsdéhez eljuttatott jelentéséből.

Az üzemanyagok, a kenőanyagok és a folyékony gáz értékesítése 311 ezer tonnát tett ki, ami 16 százalékos növekedésnek felelt meg. A vállalat közlése szerint a kedvező romániai gazdasági helyzetnek köszönhető a bővülés. A gázolaj értékesítése 16 százalékkal, 223 ezer tonnára nőtt, míg a benzin eladása 13 százalékkal, 78 ezer tonnára bővült.

A második negyedévben a gázolaj értékesítése 14 százalékkal, 119 ezer tonnára nőtt, a benzinből 42 ezer tonnát, vagyis 11 százalékkal adtak el többet a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Tavaly 17 százalékkal nőttek a Mol Románia kiskereskedelmi eladásai az előző évhez képest. Akkor a növekedést főként az olasz ENI romániai benzinkútjainak felvásárlásával érték el.

Az országos statisztikai intézet szerdán közölte, hogy az üzemanyag kiskereskedelmi eladása Romániában 11,4 százalékkal nőtt az idei első fél évben a tavalyi hasonló időszakhoz mérten.

A Mol Románia több mint kétszáz töltőállomást működtet Romániában, és tavaly elérte a 15 százalékos piaci részesedést. (4)


Csaknem nyolc éves a SMURD és a megyei mentőszolgálatok autóinak 70 százaléka

Csaknem nyolc éves a SMURD és a megyei mentőszolgálatok mentőautóinak több mint 70 százaléka, fenntartási költségeik pedig egyre nagyobbak – mondta el Raed Arafat államtitkár, aki szerint már idén elindul a közbeszerzési eljárás az új járművek beszerzésére.

A belügyminisztériumnál bizottság alakult, amely azért felel, hogy a sürgősségi betegellátás terén új mentőautókra vonatkozó beszerzési tervvel álljon elő a rohammentők (SMURD) és a megyei mentőszolgálatok számára. Az eljárást idén indítják el, uniós támogatásokból – mondta el pénteken Raed Arafat államtitkár.

„Sürgősségi ellátás terén már megalakult egy vegyes bizottság, amely a mentőszolgálatok és a SMURD eszközellátásával, a mentőautók újakkal való helyettesítésével foglalkozik, idén pedig a mentőszolgálatok és a SMURD ellátására vonatkozó keretegyezmény is elkészülhet. Új járművekről beszélünk, hiszen a jelenleg használt mentőautók több mint 70 százaléka megközelítőleg 8 éves, eléggé elhasználódott, és a fenntartási költségei már nagyon magasak. Szóval ez a célunk, és már dolgozunk rajta” – jelentette ki Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának vezetője.

A legutóbbi, keretegyezmény révén lefolytatott, új mentőautók vásárlására és a járműparkok megújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást 2011-ben zárta le az egészségügyi minisztérium. Az intézmény akkor bejelentette, a program négy évig tart.

A tárca akkor azt mondta, 236, orvosi eszközökkel felszerelt gépjárművet vásároltak a hazai mentőszolgálatoknak és a SMURD-nak. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1096
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap