label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Şuteu kirúgta Guttmannt és Csókot (NYILATKOZATTAL FRISSÍTVE)

Július 25-én keltezett miniszteri rendeletében Corina Șuteu kulturális miniszter indoklás nélkül menesztette Guttmann Szabolcs műépítészt és Csók Zsolt régészt a Regionális Műemlékvédelmi Bizottságból – tájékoztat a Transindex.

A bizottság tevékenysége Kolozs, Beszterce-Naszód és Szilágy megyére terjed ki, tagjait május 24-én nevezték ki.

Az említett rendelet nevesíti Guttmann és Csók „utódait”, így a bizottságba Marius Porumb besszarábiai születésű művészettörténész és Sorin Nemeti, a BBTE történésze kerül be.

„Szomorúan tapasztalom, hogy az eddig jellemző demokratikus eljárások, amelyek alapján szakembereket helyeztek el különböző bizottságokban, már nem jellemzőek” – fogalmazott a Szabadságnak Guttmann, akinek két évre szóló szerződését alig két hete írta alá a kulturális miniszter. 

Részletek a holnapi Szabadságban. (13)


Az épített örökség megmentéséhez kér segítséget a kormánytól az építészkamara

A Romániai Építészkamara (OAR) nyílt levélben kéri Dacian Cioloș miniszterelnöktől a kormány támogatását az épített örökség megvédésére és az erre vonatkozó törvényi keret mihamarabbi jobbá tételére.

A Romániai Építészkamara (OAR) pénteken, július 15-én küldte el levelét a kormánynak. Azt kéri a kabinettől, mihamarabb fogadjon el olyan intézkedéseket, amelyek révén az épített örökség védelmére vonatkozó törvényi keretet ki lehet mozdítani a holtpontról, hiszen ez nemzeti érdek volna.

Az építészkamara minden, az épített örökség védelmében érdekelt szervezetet, intézményt és személyt felszólít, csatlakozzon a miniszterelnökhöz címzett levélhez, ezzel támogassa a művelődésügyi minisztérium kezdeményezését. Az OAR a https://goo.gl/3a0H4M internetes címen indította el kampányát, amelyben felhívja az érdekelteket, írják alá a levelet. (4)


Mától Kolozsváron is elérhető az Uber-alkalmazás. Ki volt az első ügyfél?

Mától Kolozsváron is elérhető az Uber, az az applikáció, ami kapcsolatot teremt az utas és hozzá legközelebb található, szolgáltatásait felajánló sofőr között. A kincses város a második romániai települése Bukarest után, ahova befutott az Uber. Az első utas Tudor Giurgiu, a TIFF elnöke volt.

Az Uber mai sajtóközleménye szerint a tarifák átláthatóak, a kifizetés elektronikus úton, az applikáción keresztül történik.

„Csütörtöktől Kolozsváron is elérhető az Uber, a ridesharing applikáció, ami kapcsolatot teremt az utasok és a partner sofőrök között, akik készek elvinni őt. Az első felhasználó a kincses városban Tudor Giurgiu volt, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) elnöke. A tarifák átláthatóak, a kifizetés elektronikus úton, az applikáción keresztül történik, készpénz és borravaló nélkül” – derül ki a közleményből. (4)


Cioloș: a jövőben ne csak három-négy IT-cég nyerje sorra a közbeszerzéseket

Dacian Cioloș miniszterelnök ma azt mondta, az általa vezetett kormány célja, hogy „a jövőben ne csak három-négy, az IT-szektorban működő vég nyerje az összes közbeszerzési eljárást a közigazgatásban”, ennek az első lépése a GovITHub platofrm.

„Amit viszont önök, akik most itt ülnek a teremben, megtehetnek, ha szeretnének nekünk segíteni, az az, hogy feltörjük a terepet, és valami egyebet ültessünk a régi helyébe, egy másféle törvénykezést, egy másféle közigazgatási koncepciót, kevésbé bürokratikusat, sokkal átláthatóbbat, sokkal nyitottabbat, hogy a jövőben ne csak három-négy IT cég legyen, ami sorra nyeri az összes közigazgatási közbeszerzést, és egy csomó olyan szoftvert fejlesszen ki, ami nem kompatibilis egymással – mondta el Cioloș az új kormányzati IT-platform bemutatóján.

Rámutatott: jelenleg csak „szeletek és szigetek vannak a közigazgatásban, amelyek nem kommunikálnak egymással”. (4)


Nem módosította az alapkamatot a jegybank

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa csütörtöki ülésén a bankok kötelező tartalékrátáját sem módosította. A döntés összhangban van az elemzők várakozásával.

Hazánkban tavaly május óta változatlan az irányadó kamat, történelmi mélyponton áll. A román infláció tavaly június óta negatív tartományban van. Júniusban mínusz 0,7 százalékra emelkedett az éves infláció, miután májusban még mínusz 3,5 százalék volt.

A jegybank 0,8, illetve 0,7 százalékponttal csökkentette májusban az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését. E szerint az idén 0,6 százalékos inflációra számítanak, míg jövőre 2,7 százalékos fogyasztói árindex-növekedéssel számolnak. A jegybank a legfrissebb negyedéves inflációs jelentését - amelyet csütörtökön fogadott el az igazgatótanács - hétfőn fogja ismertetni. (4)


Országos viszonylatban 1,5 százalékkal drágultak júliusban a lakások. Mi a helyzet Kolozsváron?

Júliusban ismét drágultak a bukaresti lakások, a hasznos négyzetméterenkénti átlagár 3,4 százalékkal, 1094 euróról 1131 euróra nőtt. Ez egyébként 5 százalékkal magasabb a tavaly nyáron regisztrált értéknél – közölte ma az Imobiliare.ro ingatlanközvetítő portál.

Országos viszonylatban eközben 1,5 százalékkal kértek többet az eladók, mint egy hónappal korábban, a négyzetméterenkénti átlagár pedig az előző havi 1020 euróról elérte az 1035 eurót.

A drágulás az ország nagyvárosainak többségében tetten érhető. Az előző év azonos időszakához mérten pedig 9,6 százalékkal magasabbak az árak.

Brassóban havi összevetésben 0,2 százalékkal, 900 euróról 898 euróra csökkent a négyzetméterenkénti átlagár.

Kolozsváron viszont már 1,2 százalékos drágulást jegyeztek, 1200 euró helyett immár 1214 eurót kértek el egy négyzetméternyi felületért a lakásukat eladásra kínálók. Ez az ár egyébként 13 százalékkal magasabb a tavaly ilyenkor kértnél.

Konstancán eközben 1,1százalékkal, 967 euróról 956 euróra esett a négyzetméterenkénti ár, de mégígy is 5,6 százalékkal magasabb a tavaly júliusinál.

Temesváron júniushoz képest 0,9 százalékos drágulásról beszélhetünk, a négyzetméterenkénti ár elérte az 1000 eurót, ami pedig 11,2 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkor elkért árat. (4)


2,4 milliárd lejes forgalommal zárta az első negyedévet a biztosítások piaca

A romániai piacon jelen levő biztosítótársaságok 2,4 milliárd lej (540 millió euró) értékben adtak el kötvényeket az idei év első három hónapjában, ami több mint 9 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF).

A növekedést az általános biztosítások – amelyek 9,74 százalékos bővüléssel megközelítették a 2 milliárd lejt – és az életbiztosítások – amelyekre 6,6 százalékkal több, 438 lej értékű jegyzés érkezett – egyaránt támogatták.

Az általános biztosítások piacát továbbra is a gépjármű-biztosítások uralták. Ezen belül a felelősségbiztosítások (X osztály) 56 százalékot tettek ki, 20 százalékkal meghaladva a három évvel ezelőtt regisztrált szintet. Ha ideszámoljuk a földi közlekedési eszközökre – leszámítva a vasutat – megkötött biztosításokat, kijelenthető, hogy az általános biztosítások terén a járműbiztosítások 76,34 százalékot jelentenek. (4)


Brit zsidó szervezetek szerint nőtt az antiszemita támadások száma a szigetországban

Brit zsidó szervezetek által ma közölt adatok szerint aggasztóan megnőtt az év első felében az antiszemita incidensek száma a szigetországban.

A brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) azt közölte, hogy 2016 első hat hónapjában 11 százalékkal több, 577 ilyen jellegű incidensről szereztek tudomást, mint az előző év azonos időszakában, amikor 473 antiszemita indíttatású incidenst jelentettek. Az 577 incidensből 41 torkollott erőszakba.

David Delew, a CST vezetője aggasztónak nevezte a trendet, a BBC szerint Amber Rudd belügyminiszter is elítélte az incidensek számának "sajnálatos emelkedését", és közölte, hogy mindent meg fog tenni a zsidó közösség biztonságáért.

A CST szerint - amely 1984 óta közli statisztikáit a nagy-britanniai antiszemita incidensekről - szerint nem lehet egyetlen okra visszavezetni a támadások megnövekedett számát. Az esetek valamivel kevesebb mint negyedében a közösségi médiának is jelentősége volt, amely a szervezet szerint elsődleges eszközévé vált azoknak, akik zsidó közéleti figurákat akarnak zaklatni, netán fenyegetni. Négyszázharmincegy esetben szóban, falfirkával, a közösségi oldalakon vagy gyűlölködő levelekben zaklattak zsidó embereket, 32 ügyet rongálás miatt jelentettek. A közvetlen fenyegetések száma 43 volt.

Az esetek több mint kétharmadát Londonból és Manchesterből jelentették. Utóbbi városban 62 antiszemita incidensről szereztek tudomást, ami viszont 54 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

David Delew úgy véli, az antiszemita incidensek számának növekedése is azt tükrözi, hogy a brit társadalomban súlyosbodik az intolerancia, az előítéletesség és a megosztottság. (4)


Egy ember meghalt, öten megsebesültek egy londoni késelésben

Egy ember meghalt, öten megsebesültek egy késelésben London belvárosában mára virradó éjjel, a tettest, egy vélhetően mentálisan zavart 19 éves fiatal férfit elfogták a rendőrök.

A hatóságok reggeli tájékoztatása szerint a halálos áldozat egy hatvanas éveiben járó nő, akin már nem tudtak segíteni a Russell Square-en történt késelés helyszínére érkező mentők. Az elkövető két nőt és három férfit sebesített még meg - közölte a Scotland Yard.

A rendőrség szerint a késelő indítékai még nem ismertek, így a terrorista indíttatást sem zárják ki teljesen, de hangsúlyozták, hogy inkább a férfi mentális zavartsága állhat a bűncselekmény hátterében.

A londoni polgármester nyugalomra intett a bűncselekménnyel kapcsolatban. Sadiq Khan hangsúlyozta: a brit főváros lakosainak épsége elsődleges számára. Azt kérte a lakosságtól, legyenek éberek, és jelentsék, ha bármi gyanúsat észlelnek. A politikus együttérzését fejezte ki az áldozat hozzátartozóival és a sebesültekkel.

Theresa May kormányfő hivatala egyelőre nem kommentálta az esetet. A miniszterelnöki hivatal egyik szóvivője azt mondta, egyelőre kevés részlet ismert az ügyben, így nem lenne helyénvaló, ha bármit is mondanának. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 613
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap