label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Jóváhagyta a Moldovának ígért hitel első részletének folyósítását a kormány

Jóváhagyta a Moldovai Köztársaságnak ígért 150 millió eurós visszatérítendő hitel első, 60 millió eurós részletének folyósítását ma a kormány.

A kabinet tavaly októberben kötött hitelszerződést a nehéz gazdasági helyzetbe került másik román nyelvű állam kormányával, hogy segítsen átvészelni azt az időszakot, amíg Moldovának sikerül a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megállapodnia. Klaus Johannis azonban novemberben visszaküldte a parlamentnek megfontolásra a hitelmegállapodás ratifikálásáról szóló törvényt, mivel úgy ítélte meg: nem lehet biztosra venni, hogy Moldovában folytatódnak a reformok, és az ország teljesíti az Európai Unióval kötött társulási egyezményben vállalt kötelezettségeit.

A hitelszerződés ügye akkor lendült ki ismét a holtpontról, amikor idén, az év elején Kisinyovban Pavel Filip vezetésével új, európai elkötelezettségűnek mondott kabinet alakult Moldovában. Bukarest a korrupció visszaszorításához, az igazságszolgáltatás megerősítéséhez, független és feddhetetlen jegybanki vezető kinevezéséhez és egy gazdaságélénkítő csomag elfogadásához kötötte a hitel folyósítását.

Miután a hitelszerződésről szóló módosított törvényt Johannis májusban kihirdette, a kormány döntésén múlt, mikor értékeli úgy, hogy teljesültek a feltételek.

A most felszabadított 60 millió eurós hitelrészletet Moldova várhatóan augusztus végén hívhatja le. (4)


Nemzeti gyásznapot hirdettek Anna hercegnő halála miatt

Nemzeti gyásznapot hirdettek Mihály volt király feleségének a halála miatt augusztus 13-ára, amikor a 92 éves korában elhunyt Anna hercegnőt eltemetik Curtea de Argesen, az uralkodók hagyományos nyughelyén.

A kormány mai ülésén fogadott el határozatot erről. A köztársasági alkotmány nem tesz lehetővé állami temetést, a román védelmi minisztérium azonban már hétfőn jelezte, hogy a gyászszertartások helyszínein díszőrséget bocsát a királyi ház rendelkezésére. Romániában az államfőtől a pártelnökökig szinte minden fontos politikai tisztségviselő részvétét fejezte ki a királyi háznak, és méltatta a koronázatlanul is királynéként tisztelt, hétfőn elhunyt Anna hercegnőt.

A 94 éves Mihály király - a második világháború korszakának egyedüli, még életben lévő volt államfője - szintén súlyos beteg, egy svájci kórházban kezelik leukémiával, és kétséges, hogy jelen lesz-e felesége temetésén. A volt király március elején közölte, hogy visszavonul a közélettől, és legidősebb lányát, Margit trónörökös hercegnőt tette meg a "korona őrének". (4)


Legfelsőbb Bíróság: Olteanu tettei rendkívül súlyosak. 8 évvel ezelőtti hívásait is lehallgatták

A Legfelsőbb Bíróság megindokolta, miért helyezték Bogdan Olteanut házi őrizetbe, mondván, tettei rendkívül súlyosak. Mint kiderült, az ügyészek Vîntu egyik alkalmazottjának tanúvallomását, illetve nyolc évvel ezelőtt készült lehallgatásokat is csatoltak az ügyirathoz.

Az ügyészek a Bogdan Olteanu letartóztatását célzó javaslatukhoz olyan dokumentumokat is csatoltak, amelyek a banki átutalásokat bizonyítják, ám a csúszópénz átadásáról csak Sorin Ovidiu Vîntu alkalmazottjának, Ionuț Eftimiének a vallomása tanúskodik.

A korrupcióellenes ügyészek szerint az a pénz, amely arra szolgált, hogy Liviu Mihaiut kinevezzék a Duna-delta kormányzói tisztségére, két részletben került átutalásra – egyszer egymillió eurót küldtek át egy cég számlájára (IT Media Productions Delaware), majd a pénz Ionuţ Eftime tanúhoz került. (4)


Cioloş: az oktatási intézményeknek is be kell tartaniuk a bürokráciamentesítési intézkedéseket

Dacian Cioloş kormányfő reagált az oktatási tárcának a 2016/41-es sürgősségi kormányrendeletben foglalt, bürokráciamentesítésre irányuló intézkedések gyakorlatba ültetését célzó kezdeményezésére, leszögezve, az oktatási intézményeknek is el kell fogadniuk a másolatokat.

„Az elmúlt időszakban sok üzenetet kaptam annak kapcsán, hogyan valósulnak meg a kormány által közel egy hónappal ezelőtt elfogadott, egyszerűsítést célzó intézkedések, köztük a közjegyző által hitelesített másolatok kiiktatása, főként az iskolákba, egyetemekre való iratkozások esetében. A tanügyminisztérium mai kezdeményezésével ismételten hangsúlyozzuk, hogy az oktatási intézményeknek is be kell tartaniuk a bürokráciamentesítésre irányuló intézkedéseket, és az egyszerűbb utat kell választaniuk. Így elég lesz a dokumentumok eredetivel megegyező másolata” – írta a közösségi portálon közzétett bejegyzésében a miniszterelnök.

Arra is kitért, hogy bizonyára még sok mindent tisztázni kell, a kormány és a minisztériumok pedig állandóan dolgoznak ezen az intézkedéscsomagon.

„A bürokráciamentesítés útja nem egyszerű, határozottan kell végigjárni, a legmegfelelőbb lépésekkel” – összegzett Dacian Cioloş. (4)


Makovecz Imre „álomrajzait” mutatják be Gyulán

Imre álma címmel szombaton nyílik meg a Makovecz Imre grafikáinak másolataiból összeállított tárlat a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban – mondta Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője az MTI-nek.

Gubcsi Lajos, a tárlat főszervezője, a grafikák tulajdonosa harminckilenc munkát adott át a kastély üzemeltetőjének a szeptember 18-ig látogatható tárlatra. Részletek a Kult-túra rovatban. (8)

 


Szikla zuhanhat az útra a Transzalp úton- embereket evakuáltak és korlátozták a forgalmat

Két személyt evakuáltak és korlátozták a forgalmat ma a 106E jelzésű megyei úton, vagyis a Transzalp úton, miután észrevették, hogy egy szikla bármikor az útra zuhanhat. A helyzetet a Szeben megyei vészhelyzetekért felelős bizottság elemzi majd.

A Szeben Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője, Bianca Săbău szerint a forgalmat azért korlátozták, hogy az arra járók élete ne kerüljön veszélybe. Egy házból két embert evakuáltak.

„A 106 E jelzésű megyei út, vagyis a Transzalp mentén fekvő Tilicske területén egy szikladarab bármikor lezuhanhat, veszélybe sodorva az arra járók életét, illetve a közelben található háztartást. A helyszínen végzett helyzetfelmérés nyomán a következő intézkedéseket hoztuk: a forgalom korlátozása a 106E megyei úton, illetve két személy evakuálása az érintett övezetben található ingatlanból” – mondta Bianca Săbău.

A szóvivő szerint az ISU azt javasolja, az arra autózók a Transzalpina helyett válasszák a Polyán és Doborka között húzódó 106 G jelzésű megyei utat.

Az ISU tájékoztatása szerint a Transzalpinán fellépett problémát szerdán a Szeben megyei vészhelyzetekért felelős bizottság elemzi majd. (4)


Marcel Bonţidean a Kolozsvári Helyi Rendőrség új parancsnoka

Mától Marcel-Nicu Bonţidean vette át a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Kolozsvári Városi Tanács hatáskörébe tartozó helyi rendőrség vezetését – tájékoztat a közhivatal.

A Szabadság hírportál megkeresésére a volt kolozsvári rendőrparancsnok a csupán ma átvett hatáskörökre hivatkozva egyelőre nem kívánt nyilatkozni a terveiről, illetve a prioritásokról.

A városháza tájékoztatása szerint Bonţidean a július 20-augusztus 2. között zajlott versenyvizsga alapján vette át a civil struktúraként működő helyi rendőrség vezetését. (4)


Bajnokok Ligája, román mérleg: Egy csók, egy pofon

Két román együttes volt érdekelt a labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtezőfordulójának visszavágóin, a Gyurgyevói/Giurgiui Astra és a Bukaresti Steaua is 1–1-ről kezdte a küzdelmet.

Míg azonban a fővárosiak idegenben végeztek döntetlenre a Sparta Prága ellenében, a Nemzeti Arénában 2–0-ra tudtak nyerni Nicolae Stanciu két góljával (31. és 63. perc). A csehek az 51. perctől emberhátrányban játszottak, miután Jakub Brabec begyűjtötte a második sárga lapját. A Steaua 3–1-es összesítéssel lépett a BL play-off küzdelmeibe.

Az Astra viszont simán, 3–0 arányban (gól: Cornelius 2 – 14. és 45. + 1., valamint Santander – 34. perc) kikapott az FC Koppenhága otthonában, és 1–4-es összesítéssel kiesett a BL-ből – viszont az Európa Ligában folytathatja. (7)


Király Gábor nem szerepel többet a magyar válogatottban

Király Gábor nem szerepel többet a magyar válogatottban, amellyel nyolcaddöntőig jutott a franciaországi Európa-bajnokságon.

A 40 éves kapus, kedden este, honlapján jelentette be döntését. 1998-as bemutatkozása óta 107 alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban, amivel csúcstartó az örökrangsorban.

„A Haladásban végigjátszott szezon után pihenés nélkül vágtam neki a nyári Európa-bajnokságra való több mint egy hónapos kemény felkészülésnek. Minden erőmet beleadtam, de közben a szervezetem jelezte, hogy itt a határ! Maximalista vagyok és maximális teljesítményt szeretnék nyújtani, azonban 40 esztendősen ez már klub és válogatott szinten együtt nem megy” – írta a hálóőr.

A nyári kontinenstornán a magyarok mind a négy meccsén Király állt a kapuban, több bravúros védéssel segítve csapatát. (13)


Untold: elfogytak a bérletek

Egy iménti tájékoztatás szerint már nem lehet több bérletet vásárolni a Kolozsváron augusztus 4-7. időszakban zajló Untold fesztiválra, ezért a szervezők napi plusz 1000 jegyet árulnak.

Az utolsó jegyeket a www.untold.com oldalon lehet megvásárolni, a fesztiválra a belépés a Sétatér Magyar Állami Színház felőli bejáratánál lesz - közlik a szervezők. (4)

 


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 599
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap