label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
19,7 millióra csökkent Románia lakossága

A hazai lakosság év elején 19,76 milliós lélekszámú volt, ami 110 700-zal maradt el a 2015 januárjában mérttől. A csökkenés elsődleges oka a negatív természetes szaporulat (-75 655 ember) – tájékoztat az Országos Statisztikai Intézet.

A népesség elöregedése tehát fokozódott, az idős – 65 év fölötti – és a fiatal – 14 éven aluli – lakosság között csaknem 400 ezres a különbség (3,43 millió, illetve 3,05 millió fő).

A 14 éves aluli korosztálynak a népesség egészében mindkét évben ugyanakkora volt az aránya (15,5 százalék), ám a 65 esztendős és a fölötti népesség aránya az össznépességhez képest a 2015-ös 17 százalékról idén január elsejére 17,4 százalékra nőtt.

A demográfiai függőségi ráta így 2015. január elsejétől idén január elsejéig 48,1–ről 49 fiatal és idős személyre nőtt 100 felnőttre számítva.

A nemzetközi, ideiglenes, hosszú távú migráció aránya ugyanakkor negatív volt: csaknem 58 ezerrel több román állampolgár vándorolt ki, mint ahány bevándorlót fogadott az ország. Az elmúlt év során, 2014-tl eltérően, a férfiak nagyobb arányban vándoroltak el, mint a nők (40,9 százalék). A bevándorlók között is többen voltak a férfiak (53,6 százalék).

2016. január elsején 10,63 millióan laktak a városokban, ami 0,6 százalékos csökkenést jelent.

A nőnemű lakosság ugyanakkor 10,0 millió főt tett ki, ami a tavalyi év ugyanezen dátumánál 0,6 százalékkal kevesebb. (4)


Korrupciógyanú miatt bűnvádi eljárást indítottak a belügyi titkosszolgálat jelenlegi és volt vezetői ellen

Bűnvádi eljárást indított ma a korrupcióellenes ügyészség a belügyminisztérium belső titkosszolgálatának (DIPI) jelenlegi és volt vezetői ellen, akiket hűtlen kezeléssel, hivatali visszaéléssel, okirat-hamisítással, sikkasztással, és bűnpártolással gyanúsítanak.

A vádhatóság szerint a DIPI főnökei 2014-ben és 2015-ben a szolgálat pénzéből saját használatra vásároltak olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához, a beszerzésről készült jelentéseket pedig titkosították.

A DNA gyanúsítottként hallgatta ki hétfőn Rares Văduvát, a szolgálat államtitkári rangú főnökét, és Gelu Olteanut, aki 2014 augusztusáig vezette a belügyi hírszerzést. A vádhatóság nem pontosította, mire költötték a gyanúsítottak a szolgálat pénzét, csak annyit közölt, hogy a hétfőn kezdődött újabb bűnvádi eljárás a májusban bíróság elé állított Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter egyik korrupciós ügyének a leágazása.

A tavaly novemberben lemondott volt kormánytagot azzal vádolják, hogy tavaly júliusban belügyminiszterként elrendelte egy Audi A8-as személygépkocsi vásárlását a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből. A luxusautóra állítólag a közméltóságok védelme miatt volt szükség, de azt kizárólag Oprea használta. A média szerint a DIPI pénzén Oprea irodáját hidromasszázs zuhanykabinnal is felszerelték.

Oprea mellett az ügyben májusban vádat emeltek a DIPI-t 2014-től idén februárig vezető Gheorghe Nicolae ellen is, akit hivatali visszaélésben való bűnrészességgel és hűtlen kezeléssel vádolnak. (4)


Cioloş: Romániát politikai okokból nem engedik a schengeni övezethez csatlakozni

Ma Dacian Cioloş miniszterelnök az évente megrendezett diplomata-találkozón azt mondta, Romániának „túlhaladott” politikai okokból akadályozzák a schengeni csatlakozását. A kormányfő Európa mai kihívásairól, elsősorban a migrációról beszélt felszólalásában.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Kisinyovi amerikai nagykövet: nem praktikus választás a Moldovai Köztársaság egyesülése Romániával

Az Amerikai Egyesült Államok kisinyovi nagykövete a Moldova 1 adónak adott interjúban leszögezte, a Moldovai Köztársaságnak szuverén és független államnak kell maradnia, biztonságos határok között, és függetlenül az októl, „nem praktikus választás” a Romániával való egyesülés.

Arra a kérdésre, hogy milyen tényezőkre kell odafigyelnie a moldovai népnek, amikor az ország jövőjéről hoz döntést olyan körülmények között, hogy több forgatókönyv is van, köztük a Romániával való egyesülés, James Pettit, az Amerikai Egyesült Államok kisinyovi nagykövete azt mondta, a Moldovai Köztársaságnak „szuverén és független államnak kell maradnia, biztonságos határok között”.

„Úgy hiszem, nagyon fontos, és természetesen ez a mi politikánk, és azt hiszem, hogy ez az itteni politika is, hogy a Moldovai Köztársaságnak szuverén és független államnak kell maradnia, biztonságos határok között. A Romániával való egyesülés például az Európai Unióhoz vezető útként, vagy más okból, nem egy praktikus választás, nem jelenti azt a választást, amitől itt, a Moldovai Köztársaságban a dolgok jobbra fordulnának. Itt, a Moldovai Köztársaságban attól lenne jobb, ha a politikum együttműködne az emberekkel, és valamennyien hozzájárulnának ahhoz, hogy a Moldovai Köztársaság egy jobb országgá váljon a moldovaiak számára” – fejtette ki a nagykövet.

„A Moldovai Köztársaság nem Románia. A Moldovai Köztárságnak saját történelme van, saját kihívásai. Ezen kihívások között találjuk azt a tényt, hogy a Moldovai Köztársaság egy több nemzetiségű ország, olyan emberekkel, akik különböző nyelveket beszélnek, és ott van még természetesen a transznisztriai probléma is, ami még csak nem is áll a központi kormány ellenőrzése alatt, de aminek különleges státusra van szüksége, ez a végső cél. Különleges státusra, de a Moldovai Köztársaság keretén belül. Hatalmas potenciál rejlik itt, képzett és szorgalmas lakosok vannak, nagyon ígéretes ágazatok vannak a mezőgazdaságon túl is, és ebbe beletartozik a készruhagyártás és az IT is” – hangsúlyozta James Pettit. (4)


Pokolgép robbant a brüsszeli kriminológiai intézetnél, áldozatok nincsenek

Pokolgép robbant ma hajnalban a brüsszeli kriminológiai intézetnél (INCC), de az épület még üres volt, ezért nem sérült meg senki - jelentette reggeli híradásában a belga RTL televízió.

A csatorna tájékoztatása szerint egy gépkocsi nem sokkal hajnali 2 óra után áttörte a főváros északi részén lévő Neder-Over-Heembeek negyedben található épület hármas kerítését, és ezt követően történt a detonáció az intézet laboratóriumainak közelében, aminek hatására tűz keletkezett.

A hatóságokat 3 óra körül riasztották, a helyszínre kiérkező mintegy harminc tűzoltónak hamar sikerült eloltania a tüzet.

Pierre Meys, a brüsszeli tűzoltóság szóvivője megerősítette az RTL híreit, és elmondta, hogy meglehetősen nagy erejű robbanás történt, annak kiváltó oka azonban egyelőre ismeretlen. További részleteket nem közölt a tisztségviselő.

Az RTBF belga közszolgálati televízió értesülései szerint kábeleket és egy akkumulátort találtak a helyszínen, és ebből arra lehet következtetni, hogy szándékos volt a robbantás. Egyes lapok "egy vagy két támadóról" számoltak be.

A belga szövetségi ügyészség azt közölte, hogy sérültek nincsenek, viszont komoly anyagi károk keletkeztek. A hatóságok egyelőre nem terrortámadásként kezelik a történteket.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, 32 ember halálát okozva. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás. (4)


Marad a meleg, mérsékelt csapadékkal

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) közzétette a hőmérsékleti értékek és a csapadék alakulására vonatkozó becslését, augusztus 29-étől szeptember 11-éig. A közlés szerint marad a meleg, mérsékelt csapadékkal, az időszak végén enyhe lehűléssel.

A becslést az angliai Readingben működő Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) numerikus adatai alapján készítették.

Az előrejelzés szerint az időszak első két napján a Bánságban meleg lesz, 32 fokos átlag csúcshőmérséklettel, majd augusztus 31-én enyhe lehűlés várható, 27-28 fokos maximumokkal. Az első hét végéig az idő fokozatosan melegszik, szeptember 7-től viszont várhatóan kissé visszaesnek a csúcshőmérsékletek az időszakban normálisnak számító értékekig, 26-27 fokig. A legalacsonyabb hőmérsékletek az időszak elején 16 fok körül alakulnak, majd kissé csökkennek, 13-14 fokig. Rövid esők augusztus 30-30-én várhatók. Szeptember 6. után nő a csapadék valószínsége, de nem várható jelentős mennyiségű eső.

A Partiumban változékony lesz a következő két hét, de a hőmérsékletek a sokévi átlagnak megfelelően alakulnak. Eleinte meleg lesz, nappal akár 31 fok, majd kissé lehűl az idő, és augusztus 31-től 26-27 fokos csúcshőmérsékletek várhatók. Később, az első hét végéig, a nappali csúcsok nem haladják majd meg a 28-29 fokot. Szeptember 7-től kissé csökkenhetnek a nappali hőmérsékletek. Az éjszakai legalacsonyabb értékek 14-16 fok között alakulnak, szeptember 8-a után még hűvösebb éjjelek jönnek. Gyenge záporok augusztus 30-a körül lehetnek. Szeptember 6. után a jelentősebb csapadék esélye is megnő. (4)


ROMÁNIA ELVESZTETTE EGYIK OLIMPIAI BRONZÉRMÉT

A nemrég véget ért riói olimpián a román küldöttség egy-egy arany és ezüst, valamint három bronzérmet gyűjtött, de most elvesztette egyik harmadik helyezését.

A súlyemelő Gabriel Sâncrăiant ugyanis doppingoláson érték, és visszavonják a 85 kg-os súlycsoportban elért bronzérmét.

A besztercei sportoló korábban 2013-ban is lebukott sztanozollal való doppingolás miatt. (7)


Csökkent a rosszul teljesítő hitelek rátája

Öt százalékponttal, 11,3 százalékra csökkent az idei első fél évben a rosszul teljesítő hitelek rátája Romániában - adta hírül ma a Ziarul Financiar című pénzügyi napilap.

A rosszul teljesítő hitelek aránya ezzel megközelíti a Román Nemzeti Bank (BNR) által ajánlott 10 százalékos szintet. Az elmúlt hónapokban a rossz hitelek aránya folyamatosan csökkent, ami elemzők szerint előrevetíti, hogy az év végéig 10 százalék alá csökkennek - írta a lap.

A BNR az elmúlt években szorgalmazta, hogy a kereskedelmi bankok tisztítsák meg hitelportfóliójukat a törlesztés tekintetében több mint 90 nap késedelmet felhalmozó hitelektől, amelyeknek aránya a 2008-as nemzetközi gazdasági válság kitörése után 25 százalékra ugrott.

A kereskedelmi bankok többnyire eleget tettek a jegybank felszólításának, és tavaly mintegy 2 milliárd euró értékű rosszul teljesítő hiteltől tisztították meg mérlegüket.

Becslések szerint a rossz hitelek értéke Romániában eléri az 5-6 milliárd eurót, aminek többségét a jogi személyeknek nyújtott kölcsönök teszik ki.  (4)


Növekszik a gazdaság az augusztus–október időszakban

Növekedés várható az augusztus–október időszakban a kiskereskedelemben, az építőiparban, a szolgáltatások terén, illetve az iparban, és valamennyi gazdasági ágazatra az árak stabilitása lesz jellemző – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


FOTÓRIPORT - Továbbra is ég a pataréti szeméttelep

Mai helyszíni terepszemlénken azt tapasztaltuk: a kolozsvári tűzoltók közbelépése ellenére továbbra is ég a pataréti szeméttelep.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1065
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap