label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Bankkártya-hamisításért tartóztattak le román, moldovai és litván csalókat Franciaországban

Öt, Romániából, a Moldovai Köztársaságból, illetve Litvániából származó személyt vettek őrizetbe a francia hatóságok, mert illegálisan jutottak hozzá adatokhoz a készpénzfelvevő automatáknál – tudósít a roueni rendőrségre hivatkozva a France TV Info.

Július végén és augusztus elején feltörték Rouen és Le Havre régiók több bankautomatájána adatait. Az ügyfelek azt követően riasztották a bankokat, hogy észrevették, hogy gyanús körülmények között tűnt el pénz a bankszámlájukról.
A biztonsági kamerák felvételeinek segítségével a nyomozók követni kezdtek egy személyt, egészen Aubervilliers város egyik lakásáig, Seine-Saint-Denis megyében.

A rendőrök a lakásban egész „műhelyre” bukkantak, mágnesszalag-leolvasókkal, mikrokamerákkal, kódolókkal felszerelve. Letartóztatták az ott talált személyeket.

„Nagyon ritka az ilyen típusú bűncselekményeknél, hogy egy egész gyártóműhelyet találjunk” – közölte Rouen város ügyészsége. (4)


Gorghiu: amíg a Cotroceni-ben Johannis van, Dragnea nem lesz miniszterelnök

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke ma Brassópojánán azt mondta, a következő miniszterelnök „ereiben liberális vér csörgedezik majd”, kijelentve, amíg Klaus Johannis elnök, addig Liviu Dragnea nem lesz kormányfő.

„Románia következő miniszterelnökének ereiben liberális vér csörgedezik majd. Körülnézek a teremben, és azt szeretném hinni, hogy sikerül meggyőznünk a szavazókat, hogy adjanak még egy fájdalmas leckét a baloldalnak, mint 2014-ben. Fontos elhinnünk, hogy elmúltak azok az idők, amikor Románia jogerősen elítélt miniszterelnökkel büszkélkedhetett. Biztosítom önöket, hogy amíg a Cotroceni-ben az elnököt úgy hívják, hogy Klaus Johannis, addig Dragnea soha nem lesz Románia miniszterelnöke” – nyilatkozta Alina Gorghiu a PNL brassópojánai választmányi ülésén.

Gorghiu azt is kijelentette, hogy a PNL nem fog közösen kormányozni a Szociáldemokrata Párttal (PSD), és azt kérte a helyi választott elöljáróktól, ne kössenek semmiféle megállapodást a szociáldemokratákkal.

„Mi nem fogunk a PSD-vel kormányozni, értse meg, akinek ezt még meg kell értenie” – mondta Gorghiu.

A PNL társelnöke megígérte párttársainak, hogy nagy részük szerepelni fog a liberális kormányban. (4)


RMDSZ: nyilvánvaló visszafejlődés mutatkozik a nemzeti kisebbségek nyelvi jogainak érvényesülésében

Az RMDSZ által az Európa Tanácshoz eljuttatott, a Románia által, a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartájának ratifikálásakor vállalt kötelezettségek teljesítésére vonatkozó árnyékjelentése rámutat arra, hogy nyilvánvaló visszafejlődés mutatkozik a kisebbségek nyelvi jogainak érvényesülésében.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Dragnea a december 11-i választási dátumról: Cioloș a PNL játékát játszaná

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ma azt mondta, ha az év végéhez közelebbi időpontban rendezik a parlamenti választásokat, nagy valószínűséggel kevesebben mennének el szavazni, ami szerinte azt jelenti, hogy „Cioloș a PNL játékát játszaná”.

Dragnea szerint december 11-e olyan dátum, amikor nagy valószínűséggel havazhat, és az időjárási körülmények alacsony szavazási részvételt vonnának maguk után.

„Nekünk az az érdekünk, hogy a választáson minél többen szavazzanak, és szerintem minél inkább az év vége felé toljuk a dátumot, annál nagyobb az esélye, hogy kevesebben járuljanak az urnák elé. December 11-e olyan dátum, amikor jó eséllyel havazhat, és az emberek nem tudnak elmenni szavazni. A mi részünkről bármikor is szervezik a választásokat - november 27-én, december 4-én vagy december 11-én -, mi biztosan megnyerjük azokat. Azt hittük, és most is azt hisszük, hogy Dacian Cioloș miniszterelnöknek az az érdeke, hogy jó körülményeket biztosítson a szavazáson való részvételhez. Nem hiszek a hosszú hétvégés elméletben, hogy az elvenné az emberek kedvét a szavazástól. Aki a hegyekbe akar menni abban a minivakációban, az 9-10-11-én is elmehet” – jelentette ki Liviu Dragnea.

A PSD elnöke azt is elmondta, amennyiben a kormány az év végéhez közelebbi időpontra tűzi ki a választásokat, az azt jelenti, hogy Cioloș „a Nemzeti Liberális Párt (PNL) játékát játssza”. (4)


Emil Boc: a polgármestereknek tisztességes fizetés kell, nem különleges nyugdíj

Emil Boc kolozsvári polgármester ma Brassóban azt mondta, a központi és a helyi közigazgatásban érvényes bérek közötti különbségeket csökkenteni kell, a polgármestereknek pedig „tisztességes” fizetés kell, ami nagyobb nyugdíjat biztosít, mert a különleges nyugdíjak felborítják az egyensúlyt.

Részletek a Körkép rovatban. (4)


27 szíriait és egy irakit állítottak le a határon, szerb csempészt őrizetbe vették

27 szíriait és egy irakit füleltek le csütörtökről péntekre virradóra a határrendészek, amikor a migránsok gyalog próbáltak Romániába jutni Szerbiából. Néhány órával később valószínűleg az útikalauzt, egy szerb állampolgárt is őrizetbe vettek, az egyik rendőrnek fegyverét is el kellett sütnie.

A határrendészet közleménye szerint a kunszőllősi határrendészet és a Temes megyei csendőrség emberei csütörtökről péntekre virradó éjjel arra lettek figyelmesek, hogy emberek egy csoportja próbál Szerbiából Romániába jutni Kiskomlós és Nagykomlós határtelepülések között.

A csoport összesen 28 személyből állt, köztük 26, 18 és 40 éves kor közötti felnőtt és két gyermek, az egyik tíz hónapos, a másik három éves. Nyilatkozataikból és a felnőtteknél talált iratokból az derült ki, hogy 27-en szíriaiak, egyikük pedig iraki állampolgár.

A rendőrök azt is megállapították, hogy a pár órával később őrizetbe vett férfi szerb állampolgár, ellene azért folyik eljárás, hogy kiderüljön, volt-e köze a migránscsoporthoz.

A szerbet a rendőrök a migránscsoport által használt útvonalon fülelték le, amint épp a szerb határ felé haladt. A határrendészek felszólították, hogy álljon meg, ő azonban nem engedelmeskedett, inkább futva próbálta elérni a határt, ezért a határőrök egyike függőleges irányban elsütötte szolgálati fegyverét, ezzel sikerült végül megállásra bírnia a határsértőt.

A román hatóságok felvették a kapcsolatot szerb kollégáikkal, hogy közösen folytassák a vizsgálatokat. A határfelügyeletet az illegális bevándorlás megfékezését szolgáló közös akcióterv alapján megerősítették. (4)


Astra-csoda az Európa Ligában

A labdarúgó Európa Liga play-off egyik meglepetését okozta a román bajnok Gyurgyevói/Giurgiui Astra, amely Angliában tudott nyerni, a West Ham United otthonában.

Egy hete Romániában 1–1 volt az eredmény, az Astra most 1–0-ra nyert, és 2–1-gyes összesítéssel jutott tovább a csoportkörbe.

A gólt Filipe Teixeira szerezte a 45. percben. (7)


Egy amerikai szövetségi bíróság hackertámadás miatt mondott ki bűnösnek egy orosz férfit

A Washington államban lévő Seattle szövetségi bírósága negyven rendbeli csalásban mondta ki bűnösnek Roman Szeleznyev orosz hackert. A férfi 2008 és 2014 között jól szervezett hackertámadás-sorozatot irányított amerikai számítógépes rendszerek - elsősorban bankok, éttermek és különböző üzleti vállalkozások - ellen Washington államban. Szeleznyevet az amerikai titkosszolgálat tartóztatta le 2014 júliusában a Maldív-szigeteken, amikor éppen hazautazni készült barátnőjével Oroszországba.

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


Ilie Bolojan: aki szombaton is dolgozni akar, azt fizessék duplán

Ilie Bolojan, a Nemzeti Liberális Párt főtitkára (képünkön) ma azt mondta, pártjának olyan módosítást kellene kezdeményeznie a munkatörvénykönyvhöz, amelynek értelmében mindenki, aki szombaton dolgozni akar, tehesse, és kapjon érte kétszeres pénzt.

„Minimum abnormálisnak tűnik nekem, hogy ne dolgozhassunk szombaton is, ha akarunk, ha az alkalmazottak így akarják, de a cégeknek viszont két szabadnapot kell adniuk, szerintem ez értelmetlen. Támogatnunk kellene a munkatörvénykönyv módosítását olyan értelemben, hogy aki szombaton is dolgozni akar, azt fizessék duplán, és ennyi. Abnormális, hogy ha nincs alkalmazottad, nincs kit felvenned, nem dolgozhatsz tíz órát egy cégnél, de dolgozhatsz teljes munkaidőben az egyik cégnél, és félmunkaidőben egy másiknál. Szerintem ezzel növelnénk a termelést, a fizetéseket, a cégeink pedig megtartanák versenyképességüket az európai piacokon” – vélekedett Ilie Bolojan, a PNL főtitkára a párt brassópojánai választmányi ülésén.

Ilie Bolojan ugyanakkor azt is érthetetlennek tartja, hogy egyes régiókban magas a munkanélküliségi ráta, de nincsenek alkalmazottak.

Hangsúlyozta: fontos az infrastruktúra fejlesztése és az oktatás problémáinak megoldása. Leszögezte: a polgármesterek minden tanügyminiszternél jobban tudják, milyen képesítéseket keresnek a potenciális alkalmazottaknál az üzleti szférában. (4)


Dumitru: mintegy 0,25 százalékban járul hozzá idén a GDP növekedéséhez a mezőgazdaság

5-10 százalékkal nőhet idén a mezőgazdasági termelés, de ez olyan ágazat, amelynek változásairól igen kevés az adat, ezért a hosszú távú előrejelzésekben nem veszik számításba – mondta el Ionuţ Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.

„A földművelésügyi minisztérium adatai szerint a búzatermelés 7 százalékkal nőtt 2016-ban 2015-höz képest. De az őszi terményeket negatívan érinti a nyári szárazság. A dolgok menetét figyelembe véve úgy véljük, a mezőgazdaság bővülése inkább 5 százalék körüli lesz. Következtetésképpen a hazai össztermék (GDP) növekedéséhez mintegy 0,25 százalékkal járul majd hozzá” – mondta.

A mezőgazdasági szempontból gyengének tartott tavalyi évben a mezőgazdaság 4,2 százalékkal járult hozzá a GDP-hez, a gazdasági növekedéshez pedig mínusz 0,4 százalékkal.

Mennyiségileg a mezőgazdaság (az erdőgazdálkodással és a halászattal együtt) tavaly 9,4 százalékos csökkenést mutatott, az elsősorban a kukoricát megkárosító szárazság miatt.

2015-ben a kukoricatermelés csaknem 3,2 millió tonnával csökkent 2014-hez képest (26 százalékkal), míg a búza mennyisége 3,5 százalékkal nőtt. A mezőgazdaság így negatív szerepet játszott a gazdasági növekedésben, és csak 4,2 százalékot tett ki a GDP-ből, ami az elmúlt 10 év leglassúbb fejlődési ritmusának számít.


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 831
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap