label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
FEJLEMÉNY - Irimescu állapota stabil, könnyebb fejsérülést szenvedett

Achim Irimescu földművelésügyi miniszter állapota stabil, a Ialomiţa megyei autóbalesetben elszenvedett sérülései nem súlyosak – jelentette be az egészségügyi minisztérium.

„Achim Irimescu földművelésügyi miniszter hivatalos úton volt Ialomiţa megyében Ali Saleh Al Omair kuvaiti földművelésügyi miniszterrel együtt, amikor autójuk közúti balesetet szenvedett. Mindkettejük állapota stabil, eszméletüknél vannak. A miniszterek könnyebb fejsérüléseket szenvedtek, életük nincs veszélyben. A delegáció tolmácsa a mellcsontján szenvedett könnyebb sérülést, ő sincs veszélyben” – derül ki az egészségügyi minisztérium közleményéből.

A két minisztert CT-vizsgálatnak is alávetették, ami semmilyen komoly problémát nem mutatott ki, és már át is szállították őket egy bukaresti kórházba.

Achim Irimescu földművelésügyi miniszter csütörtökön sérült meg Slobozián, Ialomiţa megyében, egy közúti balesetben.

„A balesetben két személygépkocsi volt érintett, és a 21-es országúton, Slobozia város kijáratánál történt. A balesetben hárman sérültek meg, két férfi és egy nő, őket a sloboziai kórházba vitték. Mindhárman eszméletüknél vannak, könnyebb sérüléseket szenvedtek. További vizsgálatok céljából vitték őket a kórházba. Vizsgáljuk a baleset pontos körülményeit. Azt azonban megerősíthetjük, hogy mozgásban lévő konvojról volt szó, pontosabban hivatalos küldöttségről” – mondta Andreea Loghin, a Ialomiţa megyei rendőrség szóvivője. (4)


Magyarázatot kér az ombudsman a szaktárcától az elhibázott vérátömlesztések kapcsán

Hivatalból kér magyarázatot az ombudsman az egészségügyi minisztériumtól annak kapcsán, hogy az elmúlt három hónapban egyre gyakoribbak a lehetséges orvosi műhibák és hanyagságok, elsősorban a hibásan elvégzett vérátömlesztések és perfúziók kapcsán – derül ki az intézmény közleményéből.

„Az ombudsman hivatalból indított vizsgálatot, és felszólítja az egészségügyi minisztériumot, közölje, milyen intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy a jövőben megelőzhetők legyenek a halált okozó orvosi műhiba-esetek és/vagy hanyagságok az ellátásban, elsősorban a hibásan elvégzett vérátömlesztések és perfúziók esetében. Az ombudsman ugyanakkor felkéri az egészségügyi minisztériumot, közölje, szükségesnek látta-e új szabályok bevezetését a műhiba-esetek és a hanyagság megelőzésére (akár az orvosi ellátásban tapasztalt hanyagság büntetésével, akár a potenciális véradók újfajta megjutalmazásával)” – áll az ombudsman hivatalának a Mediafaxhoz is eljuttatott közleményében.

A média az utóbbi időben arról számolt be, hogy az elmúlt három hónapban egyre gyakoribbak a lehetséges orvosi műhibák és hanyagságok.

Az ombudsman közleményében példaként említi annak a 79 éves nőnek az esetét, aki idén június 13-án hibás vércsoportú vért kapott a bukaresti égésplasztikai kórházban, egy héttel később pedig meghalt. Utólag derült fény arra, hogy a kórház vérátömlesztési osztályának működési engedélye egy évvel ezelőtt lejárt, az esetet pedig a kórház csak június 27-én jelentette be. (4)


Cioloş: a moldovai reformoknak folytatódniuk kell, még ha választási kampány jön is

Dacian Cioloş miniszterelnök ma Kisinyovban azt mondta, a Moldovai Köztársaságnak folytatnia kell a reformokat, még akkor is, ha az idén elnökválasztás lesz az országban, amelynek eredménye megmutatja majd, milyen irányba halad tovább a Moldovai Köztársaság.

„Célunk ebben az időszakban, hogy támogassuk azokat a reformokat, amelyekre a Moldovai Köztársaságnak szüksége van, hogy biztosíthassa fejlődését és virágzását, támogassuk ezeket a reformokat, és lássuk, hogy előrehaladnak a dolgok. Ebből a szempontból úgy véljük, nagyon fontos a stabilitás az elkövetkező időszakban. Nyilván hamarosan kezdődik az elnökválasztási kampány, de ezzel párhuzamosan úgy véljük, alapvető, hogy az elkezdett reformok folytatódjanak” – nyilatkozta Dacian Cioloş Chişinăuban, Pavel Filip moldovai miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő hozzátette: Románia szeretne a Moldovai Köztársaság fő védőügyvédje lenni az európai integrációs törekvésekben, ezek a törekvések azonban attól is függnek, hogyan látják a dolgokat a moldovai állampolgárok, az október 30-án sorra kerülő elnökválasztáson pedig kiderül, milyen irányt vesz fel az ország a továbbiakban.

A szomszédos országnak nyújtott állami kölcsön kapcsán Cioloş azt mondta, nem olyan feltételekről van szó, amelyeket „valaki, aki ad, megszab annak, aki kér”. (4)


Autóbalesetet szenvedett, kórházba került a földművelésügyi miniszter

Megsérült ma Achim Irimescu földművelésügyi miniszter Slobozián, Ialomiţa megyében, egy közúti balesetben. A tárcavezetőt két másik személlyel együtt kórházba szállították.

„A balesetben két személygépkocsi volt érintett, és a 21-es országúton, Slobozia város kijáratánál történt. A balesetben hárman sérültek meg, két férfi és egy nő, őket a sloboziai kórházba vitték. Mindhárman eszméletüknél vannak, könnyebb sérüléseket szenvedtek. További vizsgálatok céljából vitték őket a kórházba. Vizsgáljuk a baleset pontos körülményeit. Azt azonban megerősíthetjük, hogy mozgásban lévő konvojról volt szó, pontosabban hivatalos küldöttségről” – mondta a Mediafaxnak Andreea Loghin, a Ialomiţa megyei rendőrség szóvivője.

A Román Rendőrségen belüli források megerősítették, hogy a megsérült és kórházba szállított személyek között Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter is ott van, a kuvaiti földművelésügyi tárcavezetővel és egy tolmáccsal együtt.

Ugyanezen források szerint egyelőre úgy tűnik, a balesetben részt vevő másik gépkocsi az úttest jobb oldalán állt.

Amikor a miniszter autója elhaladt mellette, elsodorta az álló járművet. Hírünk közreadásakor még nem tudni, ki volt a hibás a balesetért.

Arról sincs egyelőre információ, hogy az álló autó azért húzódott félre, hogy a konvojt elengedje, vagy le volt parkolva az út szélén. (4)


Embercsempészettel gyanúsított határrendészeket vizsgál az ügyészség

Nyolc Arad megyei helyszínen - köztük két határrendész lakásán - tartott házkutatást ma reggel a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) egy olyan embercsempész-hálózat felgöngyölítése ügyében, amelyik 2011-ben juttatott át afrikai és ázsiai bevándorlókat a román-magyar határon - közölte ügyészségi forrásokra hivatkozva a Mediafax hírügynökség.

A névtelen ügyészségi forrás szerint a romániai nyomozó hatóság már 2011-ben figyelte a Palesztinából irányított embercsempész-hálózatot, akkor azonban az akadályozta meg a teljes hálózat felgöngyölítését, hogy a magyar hatóságok letartóztatták, és bebörtönözték azokat az embercsempészeket, akik a román-magyar határon vitték át az illegális bevándorlókat. A DIICOT azt követően vette ismét elő az ügyet, hogy az embercsempészek letöltötték a Magyarországon kirótt büntetésüket, és visszatértek Romániába.

Az ügyészségi forrás szerint az illegális bevándorlók Törökországon és Bulgárián át jutottak Romániába, ahol egy Aradon bérelt lakásba szállították őket. Az embercsempészek a két gyanúsított román határrendész felvezetésével juttatták őket a román-magyar határra.

A ma kezdődött akció során nyolc gyanúsítottat szállítanak a DIICOT temesvári regionális központjába kihallgatásra. (4)


Szeptember elsején kezdődik ebben a felállásban az utolsó parlamenti ülésszak

Szeptember elsejére hívták össze a képviselőházat és a szenátust, a mandátum utolsó ülésszakára. A döntést már a Hivatalos Közlönyben is publikálták.

A képviselők jövő csütörtökön 13 órától, a szenátorok pedig 16 órától kezdik meg a parlamenti választások előtti utolsó ülésszakot. A választások időpontját a kormány a pártok vezetőivel folytatott tárgyalásokat követően dönti el – legvalószínűbb, hogy december 4-én vagy 11-én kerül rájuk sor.

Az első ülésen a honatyák megválasztják a házbizottságok tagságát, illetve a frakciók vezetőségét. A szabályzat szerint a frakcióknak parlamenti jelenlétük alapján kell javasolniuk saját képviselőiket az alsó- és a felsőház vezetőségébe – leszámítva a házelnököt, akit rendszerint egy teljes mandátumra választanak, közvetlenül a választások után. A képviselőháznak jelenleg ideiglenes elnöke van, Florin Ioardache személyében. (4)


Georgia államban 40 évi börtönre ítéltek egy meleg párt álmában megtámadó férfit

A georgiai Fultonban 40 évi börtönre ítéltek szerdán egy amerikai férfit, aki leforrázott egy alvó meleg párt.

Az esküdtszék nyolc rendbeli súlyos bántalmazásban és két rendbeli, minősített súlyos testi sértésben mondta ki bűnösnek az elkövető Martin Blackwell 48 éves kamionsofőrt.

Blackwell idén februárban támadt rá a két alvó fiatalemberre, életveszélyes égési sérüléseket okozva nekik. Az ügyészek megállapítása szerint az elvetemült támadást a férfi előre megfontolt szándékkal követte el. Blackwell ügyvédje - elismerve védence szörnyű tettét - mindazonáltal azt kérte az esküdtektől, hogy csupán meggondolatlanságból elkövetett tettnek minősítsék az esetet. Érvelése szerint ugyanis nem gyűlölet motiválta a bűncselekményt, hanem "régi fajta kultúra, régi típusú gondolkodás".

Az egyik áldozat tanúvallomásában elmondta, hogy miután a forró víz okozta fájdalomtól felugrott az ágyból, Blackwell megragadta, és azt ordította: "kifelé a házamból, minden homokosnak!".

A déli államok közé tartozó Georgia büntetőjogában nincsen törvény a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozóan. Az ügynek ebben a vonatkozásában a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) indított vizsgálatot. (4)


Két román állampolgár meghalt, négyet kórházban ápolnak, nyolcat még keresnek az olaszországi földrengés után

Újabb román állampolgár halt meg az olaszországi földrengés után, további kettőt pedig a sérültek között sikerült azonosítani, így jelenleg már ketten biztosan meghaltak, négyet pedig kórházban ápolnak – tájékoztat a külügy. A rengés halottainak száma már meghaladta a 240-et.

A mobil konzuli egység meglátogatta azokat a kórházakat, ahol a négy sérült román állampolgárt ápolják, és folyamatosan tartja a kapcsolatot az őket kezelő orvosokkal, hogy rendszeresen értesüljenek az egészségi állapotuk változásairól – közölte a román külügyminisztérium.

A 8 eltűntnek nyilvánított román állampolgár kapcsán a minisztérium arról tájékoztat, hogy a keresés folytatódik. A külügy ugyanakkor arról is beszámol, hogy a konzuli csapatok egész éjjel a helyszínen dolgoztak, abba a táborba is ellátogatott, ahol tíz bajba jutott román állampolgár kapott szállást.

A konzulok továbbra is a helyszínen maradnak, ellenőrzik a környék kórházait, hogy kiderítsék, vannak-e még romániaiak a sérültek között. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 525
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap