label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A választási eredmények függvényében az RMDSZ-t is bevonna kormányba a PSD

Az év végi parlamenti választások megnyerésére legesélyesebbnek tartott Szociáldemokrata Párt (PSD) a szabadelvű ALDE-val közösen akar kormányt alakítani, amelybe az "eredmények függvényében esetleg a RMDSZ-t is bevonnák" - közölte ma Florin Iordache, a bukaresti képviselőház ideiglenes elnöke.

A szociáldemokrata politikus a Radio France Internationale (RFI) román nyelvű adásának nyilatkozva elhárította a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) alakítandó nagykoalíció gondolatát.

A parlamenti választásokat várhatóan december elején rendezik meg. (4)


A kormányfő a pártelnökökkel tárgyal a választások időpontjáról, hamarosan döntés is lesz

Dacian Cioloş miniszterelnök a pártvezetőkkel tárgyal a parlamenti választások megszervezésének dátumáról – mondta ma Liviu Iolu kormányszóvivő, hozzátéve: a november 27-ei dátum kapcsán alkotmányellenességi aggály merült fel.

„A miniszterelnök a pártvezetőkkel tárgyal a parlamenti választások dátumáról. Még nem született döntés folyik az egyeztetés a parlamenti pártokkal. A választások időpontját mihamarabb bejelentjük, de egyelőre nincs döntés a dátumot illetően” – mondta Liviu Iolu.

A kormányszóvivőt arról kérdezték, három dátumról tárgyal-e a miniszterelnök a pártelnökökkel - november 27-ét, december 4-ét és december 11-ét. „Mindezeket a dátumokat számításba veszik, bár közülük némelyik, legalábbis november 27-e kapcsán alkotmányellenességi aggály merült fel, amit a kormány vizsgál. A jelenleg hivatalban lévő honatyák mandátumának le kell járnia a választás napjáig. A miniszterelnök megerősítette, hogy folynak a tárgyalások a pártelnökökkel” – tette hozzá Iolu. (4)


Csütörtökön a Moldovai Köztársaságba látogat Dacian Cioloş

Első hivatalos látogatására indul a Moldovai Köztársaságba csütörtökön Dacian Cioloş miniszterelnöki mandátuma átvétele óta. A kormány nemrég utalta át az első, 60 millió eurós visszatérítendő támogatást a szomszédos országnak.

A pénzbeli támogatás első részletének átutalását a kormány augusztus 3-ai ülésén fogadta el, miután megállapította, hogy a Moldovai Köztársaság teljesítette az erre a célra vállalt intézkedéseket.

„Románia a Moldovai Köztársaság európai törekvéseinek fáradhatatlan támogatója, és az marad a jövőben is. Az elmúlt hónapokban Chișinău-ban hozott gazdasági és intézményes intézkedések az állampolgárok elvárásaira adott természetes válasznak számítanak, a stabilitásnak és az állami intézményekbe vetett hit megerősítésének szükséges alkotóelemei. A civil társadalomnak a reformokban és azok megvalósításának felügyeletében történő aktív részvétele a folytatás és a demokratikus fejlődés garanciája” – véli a kormányfő.

Chișinău-i látogatása során Cioloş találkozik majd Pavel Filip moldovai miniszterelnökkel, Nicolae Timofti államfővel, illetve az ország parlamentjének házelnökével, Andrian Canduval. A hazai miniszterek ugyanakkor moldovai kollégáikkal egyeztetnek majd.

A küldöttség meglátogatja azokat az óvodákat, amelyeket romániai pénzből sikerült felújítani.

A delegáció további tagjai az alábbiak lesznek: Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettes, fejlesztési és közigazgatási miniszter, Victor Grigorescu energiaügyi miniszter, Anca Dragu pénzügyminiszter, Raluca Prună igazságügyi miniszter, Cristian Ghinea uniós alapokért felelős miniszter, illetve Maria Ligor, a külföldön élő románokkal való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter. (4)


Források szerint a bukaresti rendőrségen hallgatják ki Gregorian Bivolarut

A bukaresti rendőrségen hallgatják Gregorian Bivolarut, a MISA nevű szekta vezetőjét, hogy kiderüljön, hogyan sikerült elmenekülnie az országból – erősítették meg igazságügyi források.

A nyomozás célja, hogy kiderüljön, segített-e bárki Gregorian Bivolarunak külföldre szökni, és ha valóban bebizonyosodik, hogy segítséget kapott, fény derüljön a bűntársak kilétére. A Mediafax hírügynökség egyedüliként közölte közvetlenül Bivolaru hazahozatalát követően, hogy belügyminisztériumi struktúrák nyomozást indítottak a MISA vezérét segítők személyazonosságának kiderítésére. A nyomozás mind személyek, mind állami intézmények kapcsán folyik. (4)


BL: Egy gól Manchesterben

A labdarúgó Bajnokok Ligája play off visszavágóján „csak” 1–0 arányban kapott ki a Bukaresti Steaua a Manchester City angliai otthonában.

A gólt Fabian Delph szerezte az 56. percben. Egy héttel korábban 5–0-ra nyerte a City, amely 6–0-s összesítéssel jutott a BL-csoportküzdelembe.

A Steaua az Európa Liga pénteki csoportsorsolását várhatja. (7)


US Open - Babos kiemelt lesz

Babos Tímea kiemeltként lép pályára az amerikai nyílt teniszbajnokság hétfőn kezdődő főtáblás küzdelmeiben.

A világranglistán - karriercsúcsot jelentő - 33. helyen álló magyar játékos honlapja szerint az Egyesült Államok Tenisz Szövetsége (USTA) nyilvánosságra hozta női egyesben a kiemeltek listáját a US Openre. Így immár hivatalos, hogy Babos a legjobb 32 között szerepel, és kiemeltként várhatja a pénteki sorsolást, a korábbi világelső fehérorosz Viktorija Azarenka ugyanis gyermeket vár, így nem lép pályára New Yorkban.

A Grand Slam-torna selejtezőjében magyar részről Fucsovics Márton (156.) érdekelt, aki csütörtökön szerepel a második fordulóban, ellenfele az argentin Maximo Gonzalez (146.) lesz. (4)


Hetvenötezer alkalmazottól kért bocsánatot a viszonyáról szóló hírek miatt a bank

Hetvenötezer alkalmazottjától kért bocsánatot szerdán a viszonyáról szóló hírek miatt a Lloyds Bank vezérigazgatója.

António Horta-Osório e-mailt küldött a brit bankcsoport dolgozóinak. Ebben azt írta, sajnálja, hogy miatta rossz híre kelt a cégnek.

A nős, háromgyerekes portugál vezérigazgató és Wendy Piatt, Tony Blair volt kormányfő korábbi asszisztense viszonyát a The Sun című bulvárlap szellőztette meg, ráadásul egy 20 ezer fontos szingapúri üzleti út kapcsán, ami miatt felmerült a gyanúja annak, hogy a bankvezér esetleg a céges keretből költött magáncélokra. Az ügyben indított belső vizsgálat tisztázta a bankvezért.

António Horta-Osório a dolgozóknak küldött e-mailben hangsúlyozta, hogy személyes és üzleti kiadásait szigorúan különválasztja. Azt azonban elismerte, hogy a botrány tekintélyvesztést okozott és ártott a banknak - amelynek kilenc százaléka a gazdasági válság során nyújtott állami segítség révén még mindig az adófizetők kezében van.

"A magánéletem természetesen magánügy, mint ahogy mindenki másé is az" - írta. Hozzátette, sajnálja, hogy a botrány elterelte a figyelmet a nagyszerű munkáról, amelyet a bank dolgozói nap mint nap végeznek. Hangoztatta annak jelentőségét, hogy a Lloyds munkatársainak példát kell mutatniuk, beleértve őt magát is. "Senkitől sem várom el, hogy mindig tökéletes legyen. Az a fontos, hogy miként tanulunk a hibáinkból, és utána milyen döntéseket hozunk és hogyan cselekszünk" - fogalmazott.

A bankvezér viszonyáról szóló hírek nem sokkal azután láttak napvilágot, hogy a cég háromezer fős leépítést jelentett be. A 2008-ban kirobbant pénzügyi válság során már el kellett küldeniük 54 ezer embert. (4)


Több mint 1400 szabad munkahely van az Európai Gazdasági Térségben

Több mint 1400 szabad munkahelyet hirdettek meg az Európai Gazdasági Térségben, az EURES Románia hálózatban, a legtöbbet Spanyolországban, Németországban és Nagy-Britanniában – tájékoztat az Országos Foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM).

Az ANOFM mai közleménye szerint Spanyolországban 801 állás vár betöltésre, ebből 800 szakképzetlen mezőgazdasági munkás, egy pedig masszőr.

Németországban a 252 szabad munkahely közül 25 orvosi asszisztens, 24-24 pincér, illetve villanyszerelő, 17 építkezési villanyszerelő, 15-15 pedig postás és kamionsofőr. Keresnek még elektronikai szakembereket, mérnököket, szakácsokat, szerelőket, de ortopéd szakorvosokat, szoftvermérnököket és egy IT-fejlesztőt is.

A legtöbb munkahelyet ajánló országok között van Nagy-Britannia (itt 60 házi ápolót és 50 ápolót keresnek), illetve Olaszország is (itt 30 orvosi asszisztenst és 30 ápolót alkalmaznának).

Emellett Svédországban 57, Csehországban 50, Szlovákiában 37, Norvégiában 36, Horvátországban 12, Bulgáriában 10, Hollandiában 10, Finnországban 9, Litvániában 7, Franciaországban 3, Ausztriában pedig egy munkahely vár betöltésre az EURES hálózaton belül. (4)


Pótérettségi: matematika vagy történelem vizsgával folytatódik a megmérettetés

A profilnak megfelelő kötelező tantárgyból írásbeliznek a XII. osztályt végzettek ma, tehát vagy matematikából, vagy történelemből vizsgáznak, attól függően, hogy reál vagy humán szakra jártak gimnáziumba.

Hétfőn a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődött, majd kedden az anyanyelvvel folytatódott az idei érettségi őszi vizsgaidőszakának írásbeli szakasza. Ma a profilnak megfelelő kötelező tantárgyból, tehát matematikából vagy történelemből vizsgáznak a végzettek, az utolsó írásbeli vizsgára pedig pénteken, augusztus 26-án kerül sor, ekkor a profilnak megfelelő választott tantárgyból mérik majd fel a diákok tudását. Tíz tantárgy közül választhatnak az érettségizők: földrajz, biológia, kémia, fizika, informatika, filozófia, logika, közgazdaságtan, pszichológia vagy szociológia.

Hétfőn, augusztus 29-én 16 óráig függesztik ki az eredményeket a vizsgát szervező iskolák, a vizsgajegyükkel elégedetlenek pedig 20 óráig nyújthatnak be óvást. Az őszi érettségi végleges eredményei csütörtökön, szeptember első napján kerülnek kifüggesztésre.

42 261 gimnáziumot végzett fiatal iratkozott be a 2016 augusztus-szeptemberében tartandó pótérettségire – derül ki a tanügyminisztérium adataiból. Közülük csak 27 848-an végeztek idén, a többi 14 413 az előző években fejezte be a középiskolát. A több mint 42 ezerből 39 815-en végeztek nappali, 1027-en esti és 1419-en csökkentett látogatású tagozaton. Az idei nyári érettségin több mint 41 ezren megbuktak, a sikeresen vizsgázók aránya 68,1 százalék volt. (4)


Török harckocsik átlépték a szíriai határt

Török harckocsik átlépték a szíriai határt, és lövik az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet állásait Dzserablúsz környékén - jelentette ma az NTV török hírtelevízió.

Az értesülések szerint a mintegy 20 tank egyelőre egy kilométernyire hatolt be Szíria területére.

Egyes - meg nem erősített - sajtóinformációk szerint harckocsik mellett a török szárazföldi erők különleges egysége is csatlakozott az Eufráteszi Pajzs (Firat Kalkani) elnevezésű hadművelethez, ők egyebek között egy aknamentes "folyosó" kialakításában segítenek.

A török művelethez a terepen olyan szíriai ellenzéki fegyveres csoportok is csatlakoztak, amelyek Ankara támogatását élvezik a szíriai belháborúban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 360
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap