label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
PNL-felmérés: Cioloşnak 43 százalékos a támogatottsága Bukarestben, a minisztereké 5-10 százalékos

A Nemzeti Liberális Párton (PNL) belüli forrásokból a Mediafax úgy tudja, a párt által rendelt közvélemény kutatások szerint Dacian Cioloş miniszterelnökre Bukarestben 43 százaléknyian szavaznának, országos szinten pedig a szavazók 30 százaléka támogatná.

A felmérések eredményét a PNL egyesítő bizottsága a források szerint kedden tárgyalta.

A PNL-n belüli források a Mediafaxot arról tájékoztatták, hogy a párt által rendelt közvélemény-kutatásokon a szakértői kormány miniszterei sokkal kisebb százalékot szereztek, mint Dacian Cioloş – mindössze 5-10 százalékot, miközben Cioloş a két felmérésen különböző eredményeket ért el, a különbség pedig több mint 10 százalék.

A liberálisok többször is meghívták Dacian Cioloşt, hogy lépjen be a pártba. A legutóbbi ilyen értelmű nyilatkozat a párt bukaresti szervezetének elnökétől, Cristian Bușoitól származik, aki azt mondta, a parlamenti választások után is szívesen látná őt miniszterelnökként, még akkor is, ha nem iratkozik be a pártba. Bușoi azt is elmondta, a PNL nyitott arra, hogy a Cioloș-kabinet egyes tagjai a párt listáin induljanak a választásokon.

Cristian Ghinea európai uniós alapokért felelős miniszter vasárnap, amikor a választásokon való esetleges jelöltségéről kérdezték, azt mondta, ez csak olyan formában történhet meg, ahogyan Dacian Cioloş azt eldönti, ha úgy akarja. (4)


Kelemen Hunor: A választásokat december 11-kére kellene kiírni

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szerint az ez évi parlamenti választásokat december 11-kére kellene időzíteni, továbbá pedig módosítani kell az alkotmányt, mivel egyébként annak a veszélye fenyeget, hogy a 2020-es választási kampány a karácsonyi ünnepekre tevődjék.

Politikai forrásokból a Mediafax hírügynökség úgy tudja, a kormány folytatja tárgyalásait a politikai pártok vezetőivel, hogy mihamarabb jelöljék ki a parlamenti választások időpontját, és eddig úgy tűnik, a kormány a december 11-iki dátumot támogatja. Kelemen Hunor elmondta, már értesítette Dacian Cioloș miniszterelnököt arról, hogy egyetért ezzel a változattal. „A két változatra (december 4. és 11.) vonatkozóan már júniusban vagy júliusban elmondtuk Dacian Cioloș miniszterelnöknek, hogy december 11-ike lenne megfelelő a parlamenti választásokra, és úgy hiszem, hogy ez így is marad, annál az egyszerű oknál fogva, hogy december 4-ike éppen a román nemzeti ünnep után, és néhány nappal Szent Miklós (Mikulás) ünnepe előtt van, amikor az emberek rendszerint szabadságot vesznek ki, így nagyon kevesen vennének részt a szavazáson, azt pedig senki nem kívánja, hogy az polgárok ne szavazzanak” – nyilatkozta kedden az RFI-nek az RMDSZ elnöke. (4)


Vesztegetés miatt őrizetbe vették az országos gyógyszerügynökség alelnökét

Őrizetbe vette az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Lazăr Iordachét, a Gyógyszerek és Orvosi Műszerek Országos Ügynökségének (ANMDM) alelnökét, akit vesztegetéssel és befolyás megvásárlásával gyanúsítanak.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészei azzal gyanúsítják Lazăr Iordachét, a Gyógyszerek és Orvosi Műszerek Országos Ügynökségének (ANMDM) alelnökét, hogy a minisztérium által két kórháznak utalt pénz 5 százalékát odaígérte az egészségügyi minisztérium egy vezető beosztású munkatársának, 2016. április 28-án pedig oda is adta a 126 ezer lejt.

A pénz fejében az illetőnek befolyást kellett volna gyakorolnia a minisztérium illetékeseire, hogy az említett költségvetési kiutalásokat aláírásukkal lássák el.

„A Iordache Lazăr által odaígért és átadott pénzösszegek épp azokból az alapokból származtak, amelyeket a minisztérium a két kórházban egy víztisztító állomás építésére, illetve eszközökkel való ellátásra utalt ki” – derül ki a DNA közleményéből.

Az ANMDM alelnökét 24 órára őrizetbe vették, kedden pedig 30 napos előzetes letartóztatási javaslattal állítják a bukaresti törvényszék elé.

Az egészségügyi minisztérium nemrég a sajtóhoz is eljuttatta közleményét, amelyben leszögezi: az ügyben a feljelentést a tárca vezető beosztásban dolgozó munkatársa tette, akit Iordache megpróbált megvesztegetni. (4)


A barcelonai, torinói, bilbaói és Bălți-i konzulok visszahívását kéri a kormánytól a PNL

A barcelonai, torinói, bilbaói és Bălți-i főkonzulok visszahívását kéri a külügyminisztertől a Nemzeti Liberális Párt (PNL), ezek ugyanis szerinte „a Ponta-kormány által kinevezett politikai ügyfelek”, és a volt kormányfő mellett ők is felelősek a 2014-es elnökválasztáson kialakult káoszért.

„Válaszul Victor Ponta úrnak a külföldön élő románokra tett sértő megjegyzéseire, a legkomolyabban felhívjuk a figyelmét, hogy a 2014 őszén a szavazóurnák körül kialakult káoszért ő maga a felelős, egyes, a kormánya által Románia külföldi konzulátusaira kinevezett politikai ügyfelek mellett, akik, lábbal tiporva a román diplomaták méltóságát, a pártérdeket a közérdek fölé helyezték, és foltot ejtettek a külügyminisztérium munkatársainak megítélésén” – mutatott rá a PNL keddi sajtóközleményében.

Lazăr Comănescu külügyminiszternek címzett felszólításukban a liberálisok azt állítják, ezek a konzulok „megvetéssel és közönnyel kezelték a körzetükbe tartozó román közösségek tagjait”, mind a 2014-es választásokkor, mind egész tevékenységük ideje alatt. (4)


Az állam sikertelen közadakozás esetén is köteles megvásárolni Brancusi szobrát

A román államnak akkor is meg kell vásárolnia Constantin Brâncusi szobrásznak a Föld bölcsessége című kisplasztikáját, ha a kormány által meghirdetett közadakozás sikertelen lesz - jelentette ki a szobor tulajdonosait képviselő ügyvéd.

Bogdan Grabowski a News.ro hírügynökségnek ma azt mondta: a román államnak ki kell fizetnie a 11 millió eurót, amiről a felek még márciusban megállapodtak. Az ügyvéd szerint a tulajdonosok szemszögéből mellékes, hogy a pénzt a kormány honnan teremti elő, az állam ugyanis elkötelezte magát, és a szerződést aláírták.

A földön ülő meztelen nőt ábrázoló műalkotás jelenleg Paula Romascu Ionescu és Alina Şerbănescu tulajdonában van, akik a szobrot 1911-ben megvásárló Gheorghe Romascunak, Brâncusi egyik barátjának a leszármazottai. Velük márciusban állapodott meg a kormány, hogy megvásárolja 11 millió euróért a szobrot.

Az eredeti tervek szerint a kormány 5 millió eurót ajánlott fel állami forrásból, a többi 6 millió eurót közadakozásból akarják összegyűjteni. Csakhogy a románok eddig nem mutatkoztak bőkezűnek, és augusztus közepéig 562 ezer euró gyűlt össze, ami a kitűzött 6 millió eurónak a tíz százalékát sem éri el. A közadakozást október 31-ig folytatják. (4)


Román Lottótársaság: borítékos sorsjegyekkel próbálnak átverni a csalók

Román Lottótársaság figyelmezteti az állampolgárokat, hogy az elmúlt időszakban több bejelentést is kapott borítékos sorsjegyekkel („loz în plic”) elkövetett csalási kísérletekről, és azt javasolja a játékosoknak, kizárólag a lottózókból és engedélyezett árusoktól vásároljanak bármiféle sorsjegyet

„A Román Lottótársaság felhívja a játékosok figyelmét, legyenek rendkívül körültekintőek, miután az elmúlt időszakban számos bejelentés érkezett olyan csalási kísérletekről, amelyek alapjául a társaságunk által kibocsátott borítékos sorsjegyek szolgálnak. A Román Lottótársaság arra inti játékosait, tartsák észben, hogy a borítékos sorsjegyek termékportfóliójában kizárólag pénznyeremények állnak. Ilyen típusú termékeink között egy sincs, amelyik nyereményként személygépkocsikat vagy egyéb tárgyakat, szolgáltatásokat kínálna” – áll a társaság közleményében.

A közlemény szerint a sorsjegyek eladása kizárólag a Román Lottótársaság hálózatán keresztül történik, éppúgy, mint a nyeremények kifizetése. (4)


Kimentették Szolcsvai Búvópatak barlangban rekedt turistákat és barlangászokat

Kolozsvári barlangi mentőknek hétfőn késő este sikerült kihozniuk a Szolcsvai Búvópatak (Huda lui Papara) barlangjából a bentrekedt francia turistákat és romániai barlangászokat - közölte a Mediafax hírügynökség.

A turisták és barlangászok - összesen tizenegyen - egy hirtelen lezúduló zápor következtében rekedtek a Szolcsva patak által vájt 1,2 kilométer hosszú barlangban. A felhőszakadás következtében megnőtt víz elzárta a barlang kijáratát. Este azonban elállt az eső, csökkent a vízszint, és a mentők be tudtak jutni a barlangba.

A mentést az is nehezítette, hogy az áradás következtében az az út is járhatatlanná vált, amelyen a barlang megközelíthető.

A bentrekedt négy francia turista és hét romániai barlangász hét óra elszigeteltség után sértetlenül jutott ki a barlangból.

A mentést az is sürgőssé tette, hogy a romániai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a térségben szerdáig további heves esőzések és viharok várhatók.

A Torockói-hegységben levő Szolcsvai Búvópatak barlangja az egyik legnagyobb hazai aktív (még formálódó) barlang, mely turisták számára nem látogatható. A barlangnak több száraz járata és néhány terme is van, amelyekben a bennszorult látogatók meghúzhatták magukat. (4)


Fukusimánál halászott tengeri élelmiszert csempésztek Kínába két éven át

Lebukott Kínában egy csempészbanda, amely a japán Fukusimából, feltételezhetően sugárszennyezett környezetből származó tengeri élelmiszert importált és dobott piacra - számolt be róla ma a kínai média a központi televízió riportja nyomán.

A mintegy ötezer tonnányi tenger gyümölcsei között sok volt a drága királyrák, valamint fésűkagyló. Az importőr, a kelet-kínai Santung tartományi székhelyű vállalat az elmúlt két évben az egész országban terítette az árut.

A szállítmányaik teljes értékét 230 millió jüanra becsülik.

A 2011-es földrengés és cunami idején megsérült fukusimai atomreaktorból nagy mennyiségű radioaktív víz szivárgott a tengerbe, ezért Kína, más országokhoz hasonlóan megtiltotta a tengeri élelmiszerek és mezőgazdasági termékek behozatalát ebből a térségből és további 11 régióból. A tilalom miatt nagyot zuhant az innen származó halászott áru ára.

Santung székvárosában, Csingtaóban egy vámellenőrzés során figyeltek fel arra, hogy értékes fagyasztott tengeri termékeket feltűnően olcsón adnak tovább. A nyomozás során megállapították, hogy azok Fukusimából valók.

Mint kiderült, a santungi vállalat egy jól szervezett csempészhálózat részeként működött. Arra is fény derült, hogy hasonló tevékenységet végeztek Fucsien tartományban, Kuanghsziban és Lianoningben. A gyanú szerint a felvásárolt termékeket a japán Hokkaidóban raktározták, ahol átcsomagolták őket, majd Vietnam érintésével küldték a végső kínai állomásra. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 298
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap