label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Semjén: meg kell tartani a diaszpórát magyarságában

Fontos gesztusokat tenni a diaszpórának, amelynek megtartása magyarságában a cél - mondta Semjén Zsolt magyar nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes ma Budapesten.

A miniszterelnök-helyettes a Magyarság Házában megnyitotta a Kőrösi Csoma Sándor- és Petőfi Sándor-program felkészítő hetét.

Semjén Zsolt beszédében kiemelte, hogy a magyar világnemzet, nem azért, mert erre törekedett volna, hanem mert így alakult a történelmünk: az első világháború körüli gazdasági kivándorlás miatt, azért, mert a második világháború előtt és után több hullámban sokan kénytelenek voltak elmenekülni, továbbá nagy érvágás volt az 1956 leverése utáni menekültáradat, majd a Kádár-rendszer alatti disszidálások. Emiatt az egész világon jelen van a magyarság. A küldetés a történelmi tragédiákból, a kihívásokból lehetőséget, a negatívumból pozitívumot tudott kovácsolni - hangsúlyozta.

A miniszterelnök-helyettes szerint a diaszpóra a kezdetektől mindig háttérbe szorult, ennek több oka volt. A Kádár-rendszer idején a nyugati magyarságot minden eszközzel üldözték, megpróbálták megakadályozni, hogy élő kapcsolata legyen Magyarországgal, ki akarták taszítani a nemzetből a diaszpóra magyarságát, mert politikai ellenségnek tekintették - magyarázta.

Emlékeztetett: amikor a rendszerváltás megtörtént, természetes volt a szoros kapcsolat kialakítása "az elszakított részek" magyarságával, de a diaszpóra a háttérben maradt. Mivel gesztusokat akartak tenni nekik, megalakították a Diaszpóra tanácsot, ahol a diaszpóra magyarjai megfogalmazták, hogy szeretnének még élőbb kapcsolatot az anyaországgal - idézte fel.

Semjén Zsolt kifejtette: történelmi okokból a diaszpóra szervezetei emigránsszervezetek voltak, hiszen politikai okokból elmenekültek hozták létre őket, de 1990 után már mindenki hazajöhetett, így most fontos az emigránsszervezetek átalakítása a diaszpóra megmaradása miatt.

Véleménye szerint az a küldetésük a most útnak induló fiataloknak is, hogy ezeket a szervezeteket úgy formálják át, hogy minden magyar otthonává válhassanak, azoknak is, akik például kimentek külföldre dolgozni néhány évre. Mint mondta, meg kell szólítani azokat is, akikben "már csak pislákol" a magyar identitás, mert már sokadik generációs leszármazottak. Befogadó szervezetekre van szükség, ahol nem a politika vagy a történelmi tapasztalat a lényeg, hanem a mindennapi magyar élet megjelenítése - hangoztatta. (4)


Medve- és farkastámadások a Kolozs megyei Járabányán

A hatóságok segítségét kérik a Kolozs megyei Havastelep (Járabánya község) lakói, miután a környéken medvék és farkasok több juhot, tehenek és kecskét faltak fel, illetve számos méhkaptárat is tönkretettek.

Iuliu Vâtcă havastelepi gazda ma azt mondta, a helyzet azért tűnik szinte reménytelennek, mert a medvék sem az embertől, sem a zajtól nem félnek, ezért nem is lehet őket elkergetni.

„Nagyon nagy gondjaink vannak, éjszakáról éjszakára körülvesznek és megtámadnak minket a medvék és a farkasok, már majdnem egy hónapja. Valaki 11 farkast engedett itt el egy teherautóból, egész falkát, bemennek a gazdaságokba és megölik az állatainkat. Már nem tudjuk kivinni az állatokat az istállóból. A medve nekem már vagy húsz juhomat elvitte, és megette, egy szomszédomnál hat méhkast tett tönkre, egy másiknak a kecskéjét ölte meg, három méhcsaládot tett tönkre, és egy tehénnek is a hátára ugrott. Más teheneket is megtámadott. Mikor idejött hozzám a medve, zajt csaptam, bekapcsoltam a rádiót, a kaszálógépet, de nem ijedt meg. Négy méterre volt tőlem, kis híja volt, hogy rám nem ugrott és meg nem sebesített. Egész éjjel égettem a tüzeket, kiabáltam, már hangunk sincs. Valakinek segítenie kell, vagy a községházának, vagy a prefektúrának, valamit tenni, jöjjenek az erdészettől, és lőjék le” – mondta Vâtcă. (4)


Kamionnak ütközött egy gyerekeket szállító autóbusz

Az A1-es autópálya 502-es kilométerénél történt balesethez szálltak ki ma a Temes megyei katasztrófavédők. Egy autóbusz, amely 20 gyereket és 5 felnőttet szállított, kamionnal ütközött, a balesetben ketten megsérültek.

A Temes Megyei Bánság Katasztrófavédelmi Felügyelőség tájékoztatása szerint két, vízzel és habbal működő tűzoltóautó, két rohammentő-kocsi (SMURD), a Temes Megyei Mentőszolgálat két mentőautója, illetve egy tiszt és 14 altiszt szállt ki hétfőn az A1 autópálya 502-es kilométeréhez, ahol egy autóbusz ütközött kamionnal.

Az autóbuszban öt felnőtt és húsz gyerek, a kamionban pedig két felnőtt utazott.

A balesetben csak az autóbusz sofőrje, illetve egy 12 éves gyerek szenvedett könnyebb sérüléseket. A buszsofőr elutasította a kórházba szállítást. (4)


Eső, jégeső és viharossá erősödő szél szerdáig

Mától szerdáig özönvízszerű záporok várhatók, a lezúduló vízmennyiség meghaladhatja a négyzetméterenkénti 20 litert, ugyanakkor villámlással és viharos széllel kísért zivatarokra, elszórtan jégesőre számíthatunk – közölte ma az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

„Augusztus 22-én 9 órától augusztus 24-én reggel 6 óráig bizonyos időszakokban hangsúlyozott légköri instabilitásra számíthatunk. Záporok, villámlással és viharos jellegűvé erősödő széllel kísért zivatarok, elszórtan jégeső várható. Ezekre a jelenségekre először főleg nyugaton, északnyugaton és a hegyvidéken lakók számíthatnak, később helyenként a többi régióban is. Az esők özönvízszerű jelleget is ölthetnek, a lezúduló vízmennyiség meghaladhatja a négyzetméterenkénti 20, elszórtan a 40-50 litert” – tájékoztat az ANM. (4)


Kiütéssel nyert a CFR a bajnok ellen

A Kolozsvári CFR 1907 csapata 5–1 arányban elgázolta a címvédő Gyurgyevói/Giurgiui Astrát a labdarúgó Orange I. liga 5. fordulójának vasárnapi játéknapján.

A sepsiszentgyörgyi Lucian Rusandu játékvezető összesen négy büntetőt ítélt a meccs során, hármat a házigazdáknak, egyet a vendégeknek ˜– utóbbit kihagyta Cristi Săpunaru.

A gólokon Cristian Lopez 2 (12. és 63. perc, mindkettő 11 m), Tiago Lopes (70. perc), valamint Davide Petrucci 2 (77. és 93., a második 11 m), illetve Daniel Niculae (9. perc) osztozott.  (7)


Tanárt keresnek egy skóciai szigetre, a világ minden pontjáról várják a jelentkezőket

Tanárt keresnek egy skóciai szigetre, az érdeklődő a világ bármely pontjáról beadhatja jelentkezését. Mindössze hét gyerek oktatásáról kellene gondoskodni, hátrány viszont, hogy Muck az egyik legelhagyatottabb sziget a világon.

A Belső-Hebridákhoz tartozó Small-szigetcsoport legkisebb szigetén nincsenek üzletek és az ott élők télen teljesen el vannak vágva a külvilágtól. A 24 órás áramszolgáltatást is csak három éve vezették be. A lakosok száma 30, a legtöbben a kikötő, Port Mor közelében élnek.

A helyiek azután hirdették meg globálisan a tanári állást a közösségi hálón, hogy az előző hat tanító nem tudott alkalmazkodni a helyi életformához. Pedig a legutóbbi tanárnál még soha nem volt jobb az ott élők szerint, de ő is elmegy.

"Nagyon szerencsés voltam, hogy két és fél évig az itteni általános iskolában taníthattam, de családi okok miatt sajnos távoznunk kell" - idézte a The Times című lap hétfőn Julie Bakert, aki szerint Muck amúgy csodálatos hely, jó ott élni és tanítani.

A következő tanárt és családját háromszobás lakás és gyönyörű kilátás várja az iskola fölött. A jelentkezőtől elvárják, hogy lelkes, türelmes, megértő és eltökélt legyen, szeressen a szabadban lenni (elkél az erősen vízálló ruházat), képes legyen alkalmazkodni a körülményekhez, többek között ahhoz, hogy nincs bolt és néha el vannak vágva a külvilágtól. Az előnyök között említették a szórakoztató közösségi programokat és a gyönyörű nyarat. (4)


Évente kétszer tetőzik a beadott válókeresetek száma egy amerikai kutatás szerint

Évente kétszer, a téli és a nyári szabadságok után tetőzik a beadott válókeresetek száma egy amerikai szociológiai kutatás szerint.

Részletek a Mozaik rovatban. (4)


76,69 százalékra nőtt az uniós alapok lehívási aránya a 2007-2013-as időszakban

13,3 milliárd eurónyi támogatást lehet megpályázni a 2014-2020-as költségvetési periódusban, a mostani, a 2007-2013-as időszakra vonatkozó lehívási arány pedig 76,69 százalékra nőtt – jelentette be Cristian Ghinea uniós alapokért felelős miniszter.

„Találtunk a minisztériumnál néhány gordiuszi csomót, és fontos lépéseket tettünk a megoldásukra. A jelentést olvasók majd maguktól ítélhetik meg, hogy a lépések logikusak voltak-e, és a jó irányba mutattak-e” – mondta el Ghinea mandátumának századik napján.

A Románia számára a 2007-2013-as költségvetési időszakban elérhetővé tett európai uniós pénzek lehívási aránya így 76,69 százalékra emelkedett, szemben a tavaly novemberben mért 58,67 százalékkal, és a mandátum átvételekor érvényes 66,21 százalékkal.

Ugyanakkor a 2014-2020-as költségvetésben meghirdetett alapokra vonatkozó útmutatók összértéke 13,3 milliárd euróra rúg, szemben azzal a 6,2 millióval, amennyi a mandátum átvételekor volt – derül ki a minisztérium jelentéséből.

„Az európai uniós alapokért felelős minisztérium valódi intézményi reformon megy keresztül, olyan entitásokkal egészítve ki struktúráját, amelyek ösztönzik a projektek kidolgozását és a megelőzik a csalásokat” – áll a jelentésben. (4)


FOTÓRIPORT - Hozzáláttak a Traian-híd javításának

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által szerződtetett cég hozzálátott a Traian-híd javítási munkálatainak.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


Kezdődnek a pótérettségi őszi írásbeli vizsgái

Ma kezdi meg az írásbeli vizsgákat az a több mint 42 ezer, gimnáziumot végzett fiatal, aki beiratkozott az idei érettségi második, őszi vizsgaidőszakára. Az első megmérettetés román nyelvből és irodalomból lesz.

Részletek a Bonifácz rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 358
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap