label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
FEJLEMÉNY - Augusztus 23-án tárgyalja Victor Ponta kizárását a Bukaresti Ügyvédi Kamara

A kamara tanácsának első ülésén, augusztus 23-án tárgyalják majd meg Monica Macovei azon kérését, hogy Victor Pontát zárják ki a Bukaresti Ügyvédi Kamara soraiból – mondta Ion Dragne, a kamara dékánja.

„Egy másik, tavaly benyújtott kérés kiegészítéséről van szó. A kamara akkor tájékoztatást kért az oktatásügyi minisztériumtól arról, hogy van-e a doktori cím visszavonásáról szóló rendelet. Azt a választ kaptuk, hogy nincs ilyen rendelet. Az említett bejelentés (amit Monica Macovei nyújtott be – szerk. megj.) a Bukaresti Ügyvédi Kamara Tanácsának augusztus 23-ai ülésén kerül majd megvitatásra. A tanács szavazással dönt majd arról, van-e elég dokumentum, és mindenki számára világos-e a helyzet, vagy esetleg további vizsgálatok elvégzésére valakit ki kell-e jelölni – például annak tisztázására, történt-e tájékoztatás a rendeletről, nem óvták-e meg vagy nem függesztették-e fel azt- Elképzelhető, hogy az ügyvéd (Victor Ponta – szerk. megj.) álláspontját is kikérjük majd, vagy akár meg is hívjuk, hogy élhessen a védekezéshez való jogával. Ha a tanács úgy ítéli, a kérés benyújtóját (Monica Macoveit – szerk.) is meghívhatja” – mondta Ion Dragne, a Bukaresti Ügyvédi Kamara dékánja.

Az ügyvédi hivatás gyakorlására vonatkozó 1995-ös törvény alapján az ügyvédi minőséget elveszíti, aki írásban lemond a szakma gyakorlásáról, vagy etikai, illetve büntetőjogi vétség miatt eltiltották tőle, mert méltatlanná vált az ügyvédi hivatásra. (4)


Ponta „azonnali” kizárását kéri a Bukaresti Ügyvédi Kamarából Monica Macovei

Monica Macovei európai parlamenti képviselő újfent kérte Victor Pontának a Bukaresti Ügyvédi Kamarából történő „azonnali” kizárását, miután az oktatásügyi minisztérium hivatalosan is visszavonta a volt miniszterelnök doktori címét.

„Ponta nem lehet többé ügyvéd, hiszen csak azért lett az, mert megvolt a jogi doktorátusa, vizsgát nem tett. A doktori titulust visszavonták tőle, így egyetlen pillanatig sem maradhat tovább a Bukaresti Ügyvédi Kamara tagja” – jelentette ki Monica Macovei.

A kamara dékánjának, Ion Dragnénak címzett felszólításában Macovei hangsúlyozza, a volt miniszterelnök már nem teljesíti az ügyvédi szakma gyakorlásának törvényes feltételeit, mivel a vizsga alóli felmentéssel, külön kérésre vették fel a kamarába, jogi doktori titulusa alapján. (4)


A Szép alak című magyar rövidfilmet jelölték a Diák Oscar-díjra

Kis Hajni Szép alak című rövidfilmjét jelölte a Diák Oscar-díjra (Student Academy Awards) az Amerikai Filmakadémia a külföldi film kategóriában. A kategória hét jelöltje közül a nyertes a díjat szeptember 22-én a Samuel Goldwyn Theater-ben veheti át Beverly Hillsben – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap kedden az MTI-vel.

A tavaly készült magyar diplomafilm egy gimnáziumi takarítónőről szól, akinek megtetszik az egyik diáklány, majd ismerkedni próbál vele. Orsi, a film főszereplője egy szerencsés véletlennek köszönhetően megszerzi kiszemeltje telefonszámát és flörtölni kezdenek sms-ben.

Kis Hajni idén végzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán, osztályfőnökei Salamon András és Miklauzic Bence voltak.

A film társírója Daoud Dániel, operatőre Nyoszoli Ákos, hangmérnöke Stark Ervin, vágója Gorácz Vanda, gyártásvezetője pedig Farkas Ádám volt. (2)

(Fotó: Egyed Brigitta a Szép alak című filmben)


A gannai templomban búcsúztatták Esterházy Pétert

Esterházy Péter olyan fénylő és saját pályáján ívelő csillag, emelkedő üstökös volt, akit „nem lehet és nem is szabad befogni” – hangsúlyozta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a Kossuth-díjas író gyászmiséjén kedden a Veszprém megyei Gannán, a család hagyományos temetkezési helyén.

Búcsúzik egy nemzet, egy nép a sorsával azonosuló írójától és gondolkodójától – mondta a pannonhalmi főapát a templomot és az előtte lévő parkot is megtöltő tömeg előtt tartott búcsúztató beszédében.

„Esterházy Péter újjáteremtett szavakban tudta elmondani a teremtés kimeríthetetlen valóságát és tragédiáját, gyönyörűségét és ellentmondásosságát” – fogalmazott Várszegi Asztrik.

A latin nyelvű gyászszertartáson részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, több párt és a könyvszakma képviselői, valamint Esterházy Péter pályatársai és más művészek. (2)
(Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)


Csontváry-kiállítás: 25 ezren látták már

A csíkszeredai Csontváry-kiállítás 25 000. látogatója a marosvásárhelyi Egyed-Zsigmond család jelenlevő 3 generációjának tagjai közül került ki, akit Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója köszöntött kedden délelőtt.

A Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) műveiből összeállított kiállítás május 7-e és augusztus 20-a között látható a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban. Csontváry alkotásaiból első alkalommal rendeztek kiállítást Erdélyben. További információk a csikimuzeum.ro honlapon. (2)

(Fotó: Csíki Székely Múzeum)


Árvíz Csucsán az E60-as országúton is

Felhőszakadás miatt akadozott a forgalom Csucsa környékén az E60-as országúton és a Nagyvárad-Kolozsvár vasútvonalon is, helyenként félméteres víz tette lehetetlenné a haladást. Több tucatnyi gazdaságot öntött el az ár Marótlaka/Morlaca, Sebesvár/Bologa, Kissebes/Poieni, Csucsa/Ciucea településeken, a víz az udvarokra, pincékbe hatolt, több községi út is víz alá került. A meteorológiai előrejelzések szerint szerdától kisüt a nap, visszatér a meleg. (6)


Amy Winehouse családja alkohol- és drogrehabilitációs központot hoz létre

Alkohol- és kábítószer-függőségből felépülő fiatal nők számára hoz létre rehabilitációs központot a néhai Amy Winehouse brit énekesnő családjának alapítványa - jelentették be ma.

Részletek Bulvár rovatban. (4)


Az elmúlt két évben 160 millió euróval járult hozzá a Román Posta az állami költségvetéshez

2014-ben és 2015-ben 160 millió euróval járult hozzá a Román Posta az állami költségvetéshez –profitadóról, általános forgalmi adóról (áfa/TVA), költségvetési és társadalombiztosítási hozzájárulásról van szó.

Ugyanakkor 2016 júniusában a Román Posta törlesztette az Eximbanktól 2014 márciusában igényelt 100 millió lejes hitelt.

2014-ben 334,6 millió lejt (74,9 millió euró) utaltak az államkasszába, amiből 23 százalékot a kereskedelmi szerződések után fizetett áfa jelentett. A társadalombiztosítási hozzájárulások 61,6 százalékra rúgnak, míg a 2015-ös évre kifizetett profitadó 10,5 millió lejt (2,36 millió euró) tett ki. (4)


2,3 százalékkal zsugorodtak az ipari termelői árak júniusban

2,3 százalékkal zsugorodtak az ipari termelői árak (a bel- és külpiaciak együttesen) júniusban 2015 hatodik hónapjához képest, májushoz viszonyítva azonban 0,7 százalékos drágulásról beszélhetünk.

Mint az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból kiderül, éves összevetésben belföldön 2,7 százalékos volt a csökkenés, míg a külpiaci árak 1,4 százalékkal zsugorodtak. Májushoz képest 0,6, illetve 0,9 százalékos növekedést regisztráltak.

A legnagyobb árcsökkenést az energetikai szektorban jelentették, ahol éves szinten 0,3 százalékkal estek vissza az árak, miközben a legnagyobb, 3,2 százalékos drágulást a tartós fogyasztási cikkek előállítása terén jegyezték.

3,1 százalékkal estek vissza az árak a továbbfelhasználásra gyártó ágazatban, míg a tőkejavak és a fogyasztási cikkek előállítása terén 2,2, illetve 1,9 százalékkal nőttek az árak. (4)


Juncker a biztonsági unióért felelős portfóliót szánja az új brit uniós biztosnak

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a biztonsági unióért felelős portfóliót szánja a brit uniós biztosnak jelölt Julian Kingnek, akinek a kinevezését azonban még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia - közölte ma a brüsszeli testület.

A tájékoztatás szerint az új portfólió magában foglalja egyebek mellett a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásának, valamint az információmegosztás javításának a feladatát.

Kinget David Cameron előző brit kormányfő javasolta uniós biztosnak a visszalépett Jonathan Hill helyére. Hill annak hatására jelentette be lemondását, hogy június 23-án a kilépés támogatói kerültek többségbe az Egyesült Királyság uniós tagságáról kiírt népszavazáson. King uniós biztosnak jelölése előtt hazája párizsi nagykövete volt, öt hónappal ezelőtt foglalta el a posztot. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1076
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap