label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Új örökbefogadási feltételek: nem lehet többé etnikum alapján válogatni

Az új örökbefogadási törvény egyebek közt azt is előírja, hogy az örökbefogadó család nem válogathatja meg a befogadásra kerülő gyermek etnikumát, az örökbefogadás eljárásának időtartama pedig jelentősen csökken.

Az Országos Gyermekjog-védelmi és Örökbefogadási Hatóság (ANPDCA) bemutatta az új örökbefogadási törvény által meghozott változások egy részét.

„Az új törvény alkalmazási szabályzatába belefoglaltunk egy, a nehezen örökbe fogadható gyerekekre vonatkozó eljárást is, hogy segítségére legyünk azoknak a kicsiknek, akiknek most kevés az esélyük, hogy örökbe fogadják őket – gondok itt a hét éven felüliekre, a fogyatékkal élőkre, vagy azokra, akiknek testvérük is intézetben nevelkedik. A család felmérését is átgondoltuk, abban az értelemben, hogy megtaláljuk köztük a leendő szülőket, tehát teszteljük azt a képességüket, hogy megfelelő szülőkké váljanak, ezért vettük ki az etnikumot az örökbefogadási kritériumok közül” – magyarázta el Gabriela Coman, az ANPDCA elnöke.

Az örökbefogadó szülők tehát többé nem kérhetik, hogy csak egy bizonyos etnikumhoz tartozó gyerekeket mutassanak be nekik, ahogyan az mostanáig történt. Az örökbefogadó család ugyanakkor nem utasíthat el ötnél több, a gyermekvédelmi hatóságok által nekik bemutatott gyereket. (4)


Gyanúsítottként vizsgálják a Sky News forgatócsoportjának tagjait

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) gyanúsítottként vizsgálja a Sky News három újságíróját is, akik augusztus elején a romániai illegális fegyverkereskedelemről mutattak be vitatott hitelességű dokumentumfilmet a brit tévécsatornán - közölte ma a Mediafax hírügynökség.

"A brit állampolgárok a médiában és a virtuális térben tudatosan terjesztettek valótlan információkat az állítólagos romániai fegyverkereskedelemről, noha tisztában voltak azzal, hogy ezek az információk nem helytállók, és ezáltal veszélyeztették a nemzetbiztonságot" - áll abban a vádiratban, amellyel az ügyészek meggyőzték a bírót a három romániai gyanúsított letartóztatásának szükségességéről.

A DIICOT korábban csak annyit közölt, hogy kihallgatásra beidézi a tévécsatorna brit forgatócsoportját.

A Sky News filmjében a tévécsatorna forgatócsoportja álarcot viselő hazai fegyverkereskedőkkel találkozott, akik egy rendszám nélküli terepjáró gépkocsi csomagtartójából kínáltak fegyvereket eladásra. Az álarcos férfiak attól sem zárkóztak el, hogy a kamera előtt elmondják: Ukrajnából származó fegyvereket árulnak bármilyen mennyiségben, és bárkinek eladják azokat, aki megfizeti a kért árat. A televízió szerint a fegyvereket a nyugat-európai piacra szánták.

Az ügyészségi vizsgálat kiderítette, hogy a hazai gyanúsítottak pénzt kaptak azért, hogy a Sky News filmjében szerepeljenek. A bemutatott fegyvereket törvényesen tartották Romániában, többségük vadászfegyver volt. Az egyetlen harci fegyver egy gyűjteményből származott, és lövésre alkalmatlan volt.

Az ügyészség pénteken őrizetbe vette az ügy három erdélyi magyar gyanúsítottját, akik - a DIICOT szerint - bűnszervezetet hoztak létre, megszegték a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat, valótlanságokat állítottak, és ezzel nemzetközi szintű ellenérzéseket váltottak ki a román állammal szemben, Romániában pedig a bizonytalanság érzetét keltették. A nyomozó hatóság értelmezése szerint a gyanúsítottak tette nemzetbiztonsági kockázatot jelent az ország számára. (4)


„Magánlátogatásra” indult Németországba Klaus Johannis

Klaus Johannis államfő ma repülőgéppel indult Németországba, „magánlátogatásra”, ahol augusztus 25-éig marad.

„Klaus Johannis úr, Románia elnöke augusztus 17–25. között magánlátogatáson tartózkodik Németországban, ahová ma indult Bukarestből, rendszeres repülőjárattal” – derül ki az államelnöki hivatal közleményéből.

Ez Johannis elnök negyedik vakációja, mióta kevesebb mint két éve megválasztották. Az első üdülésre 2015 áprilisában került sor, ezt a portugáliai Madeira szigeteken töltötte. Az államelnöki hivatal akkor csak azt követően jelentette be a „magánvakációt”, hogy a portugál sajtóban megjelent az az értesülés, hogy a Johannis házaspár Madeirán nyaral.

Johannis elnök második üdülésére 2015 augusztusában került sor. Ekkor megközelítőleg két hetet töltött a neptuni protokollvillában, illetve Nagyszebenben.

Johannis Románia elnökeként 2015 végén vakációzott harmadjára, egészen 2016 januárjáig. Feleségével, Carmennel együtt akkor Miamiban töltötték az ünnepeket.

Klaus Johannis egyébként 2014 decemberének egy részét is Floridában töltötte, miután megnyerte az elnökválasztást, és lemondott nagyszebeni polgármesteri tisztségéről, de még az előtt, hogy államfői hivatali esküjét letette volna. Akkor egy hetet töltött Palm Beachen. Az államfő és felesége akkor román barátaiknál tettek látogatást – Marius Vecerdea üzletember gyerekének az elnök a keresztapja, ő pedig Johannis teniszedzője. (4)


ELKAPTÁK A SZÖKEVÉNYT

Elkapták a rendőrök azt a férfit, aki vasárnap szökött meg a kolozsvári rendőrségről. A 45 éves, előzetes letartóztatását töltő gyanúsítottat kedd este fülelték le, miközben a Kolozsvár közelében fekvő Szászfenes község egyik utcáján sétált - írja ma a Mediafax.

A Kolozs megyei rendőrség keddről szerdára virradóra kiküldött közleménye szerint közben az a nyomozás is folyik, amelynek során azt igyekeznek megállapítani, pontosan milyen körülmények között történt a szökés.

„A vizsgálatok nyomán a kolozsvári rendőrök megtalálták a férfit, aki vasárnap megszökött az egység őrizeti és előzetes letartóztatási központjából. Kedd este a 45 éves, Kovászna megyei férfit a Kolozs megyei Szászfenes település Vár (Cetății) utcáján találták meg. Ezzel párhuzamosan folyik a belső vizsgálat, hogy kiderüljön, pontosan milyen körülmények között fordulhatott elő ez az incidens. Ugyanakkor egy ügyész bűnvádi eljárást is vezet az incidens bekövetkeztekor szolgálatot teljesítő rendőrök kapcsán” – derül ki a közleményből.

A kolozsvári rendőrök tájékoztatása szerint az ügyészség vezetésével továbbra is folyik a nyomozás a férfi feltételezett bűncselekményei kapcsán.

A 45 éves, Kovászna megyei férfi vasárnap szökött meg a kolozsvári őrizeti és előzetes letartóztatási központból. A férfi lakásokból elkövetett lopások miatt volt előzetes letartóztatásban. (4)


Az 112-es sürgősségi számot hívta egy dühös Steaua-drukker

Megbírságoltak a csendőrök egy szászsebesi focidrukkert, aki annyira feldühödött, miután a Bukaresti Steaua kikapott a Manchester City-től, hogy felhívta a 112-es sürgősségi hívószámot, és bejelentette, hogy „ismeretlenek kővel támadtak a házára”, miközben szavait még családtagjai is cáfolták.

A Fehér megyei csendőrség mai közleménye szerint egy erősen ittas szászsebesi férfi, akit igencsak feldühített a Bukaresti Steaua futballcsapatnak a Bajnokok Ligája selejtezőjében elszenvedett veresége, 200 lejes bírságot kapott, amiért indokolatlanul telefonált az egységes sürgősségi hívószámra, azzal, hogy lakását ismeretlenek kövekkel támadták meg.

„A férfi épp egy futballmérkőzést nézett, és rendkívül zaklatott volt, mert kedvenc csapata vesztésre állt. Arra kérte a csendőröket, mondják meg, miért hallott zajt a háztetőn található cserepek irányából. A vizsgálat során nem találtunk senkit, aki kövekkel dobálta volna a házat, és ütésnyomokat sem fedeztünk fel. Sőt, a férfi családjának többi tagja is igazolta, hogy az állítólagos zajokat csak a hívó hallotta, ami szerintük az ittasság eredménye lehetett” – írják a Fehér megyei csendőrök.

A 38 éves férfi 23 óra 30 perc körül, a labdarúgó-mérkőzés vége felé hívta a 112-t. (4)


Az OTP Bank Románia frankhiteleseinek 72 százaléka írt alá átváltási szerződést

Az OTP Bank Románia frankhiteleseinek 72 százaléka írt alá kedvezményes átváltási szerződést, amit a pénzintézet ajánlott fel a svájci frank drágulása miatt bajba jutott ügyfeleinek - közölte ma a pénzintézet.

Az OTP romániai leánybankja tavaly decemberben részleges tartozás-elengedést és alacsonyabb kamatokat ajánlott fel több mint tízezer frankhitelesének, ha lejre vagy euróra váltják svájci frankban leszerződött hitelüket.

A bank által felkínált kedvezményes átváltási program nyújtotta lehetőséggel több mint 7 ezer ügyfél élt, ami a bank frankhiteleseinek 72 százalékát jelenti. A felkínált átlagkedvezmény 21,2 százalék volt. Az átváltási programra 425 millió lej tartalékot képzett a bank.

A pénzintézet szerint azért választotta sok ügyfél az átváltási programot, mert egy esetleges pereskedés nyomán a vitás helyzet megoldása elhúzódott volna, emellett plusz költségeket jelentett volna az ügyfeleknek, akik azt is kockáztatták volna, hogy kisebb kedvezményt kapnak bírósági ítélet útján, mint amit a bank kínál, de akár el is veszíthették volna a jogi eljárást. A bankkal szemben indított perek 71 százalékában az OTP által felkínált átváltási kedvezmény előnyösebb volt, mint a bírósági ítéletek nyomán az ügyfeleknek megítélt pénzösszegek - olvasható a közleményben.

Az OTP Bank Románia frankalapú hitelportfóliója mintegy félmilliárd svájci frankot tett ki a kedvezményes átváltási program meghirdetése előtt.

Az OTP Bank Románia az idei első fél évben 42 százalékkal magasabb, 23 millió lej adózás utáni nyereséget ért el a tavalyi hasonló időszakhoz mérten, miközben bevételei 10 százalékkal, 194 millió lejre csökkentek.

Az OTP romániai leánybankja 2 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a román piacon, ügyfeleinek száma meghaladja a 426 ezret, mintegy 1300 alkalmazottat foglalkoztat. (4)


Négy éven belül bezárják a gyermekotthonok felét

Oana Ţoiu munkaügyi minisztériumi államtitkár kedden bejelentette, az állam tervei szerint a következő négy év során országos szinten a bentlakásos gyermekotthonok több mint felét bezárja, a gyerekeket pedig nevelőszülőknél vagy család típusú otthonokban helyezze el.

Részletek a Totyogó rovatban. (4)


Donald Trump az afroamerikai szavazók támogatását kérte

Donald Trump helyi idő szerint kedden, késő este elmondott beszédében az afroamerikai szavazók támogatását kérte Wisconsin államban - írja ma az MTI.

A republikánus elnökjelölt West Bend városkában beszélt, amely egyórányira esik Milwaukee városától, amelynek lakói nagyon nagy arányban feketék, és az elmúlt napokban erőszakos tüntetések színhelye volt.

Trump azt állította, hogy a Demokrata Párt "kudarcot vallott és elárulta" az amerikai feketéket, elnökjelöltjükről, Hillary Clintonról pedig azt mondta, hogy álszent, amikor a kisebbségi csoportok szavazataira vadászik, mert "csak szavazatokat lát bennük és nem embereket, akik jobb jövőt érdemelnek. A demokraták eddig készpénznek vették, hogy övék a fekete amerikaiak voksa, de ennek meg kell változnia!" - fogalmazott Trump.

Azokban a városokban, amelyeket demokrata párti politikusok irányítanak - ilyen Milwaukee, Baltimore vagy a szövetségi főváros, Washington is -, mélyült a szegénység és több lett a bűncselekmény - mondta. Trump munkát, lehetőségeket, biztonságot és mindenki számára egyenlő esélyeket ígért elnökké választása esetére. "A bűnözés és az erőszak támadás a szegények ellen, és ezt egy Trump-kormányzat nem fogja elfogadni" - jelentette ki. (4)


Washington szerint nem meglepő, hogy Oroszország Iránból indít légicsapásokat

Washington szerint szerencsétlen, de nem meglepő, hogy Oroszország egy iráni támaszpontról indított légicsapásokat szíriai dzsihadista fegyveresek ellen.

Az amerikai kormány álláspontját közlő Mark Toner külügyi szóvivő hozzátette: az iráni Hamadán légitámaszpont orosz igénybevétele nem akadályozza Washingtont abban, hogy Moszkvával együttműködve vegyen részt az aleppói humanitárius válság megoldásában, vagy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szíriai fegyveres csoportjai elleni harcban.

Toner elmondta: az amerikai tisztségviselők még mindig nem kötötték meg a Kremllel a tervezett együttműködési megállapodást, és ennek okaként azt hozta fel, hogy Moszkva folyamatosan bombázza a Washington megítélése szerint mérsékelt és általa, valamint szövetségesei által támogatott szíriai lázadókat. Hozzátette, az Egyesült Államok megvizsgálja, hogy az orosz lépés nem sértette-e meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231-es határozatát, amely megtiltja harci repülőgépek ellátását, eladását és szállítását Iránnak.

Mark Toner megerősítette azt a korábban, a Kreml által nyilvánosságra hozott információt, miszerint az amerikai diplomácia vezetője, John Kerry telefonon egyeztetett orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. A külügyi szóvivő hangsúlyozta: az orosz-iráni együttműködés ellenére folytatódnak az amerikai-orosz egyeztetések Oroszország és az Egyesült Államok közös katonai akcióinak lehetőségéről az IÁ ellen. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 342
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap