label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
EU-támogatással újítanák fel a nagyváradi római katolikus püspöki palotát

Az Európai Unió pénzforrásaink a felhasználásával újítaná fel a római katolikus egyház a nagyváradi püspöki palotát - közölték egy mai sajtótájékoztatón az egyház illetékesei.

A sajtótájékoztatóról kiadott,a sajtóhoz eljuttatott közlemény szerint a tervezett ingatlanrehabilitáció az épület statikai megerősítése mellett magába foglalja a barokk építészeti elemek restaurálását, valamint a fűtési rendszer, a víz- és a csatornahálózat, a világítás felújítását, klíma- és riasztórendszer kialakítását.

A püspökség célja, hogy a palota ismét a város közművelődési, művészeti és közösségi fejlődését szolgálja. Ezért a palotában a közművelődést szolgáló multifunkcionális tereket alakítanának ki, amelyek zenei, képzőművészeti, múzeumpedagógiai, tudományos és egyéb rendezvények befogadására lennének alkalmasak.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség ebben a hónapban készül benyújtani a pályázatot a felújítás anyagi fedezetének előteremtésére. Amint az Erdon.ro portál idézte, a beruházás értékét 4,5 millió euróra becsülik, és a püspökség illetékesei szerint jó esély mutatkozik az EU-támogatás elnyerésére. (4)


Egyszerűsítették az örökbefogadási eljárást

Egyszerűsítette az elhagyott gyerekek adoptálását az örökbefogadási törvényhez kiadott végrehajtási rendeletével a kormány - közölte ma a kabinet sajtóirodája.

A rendelet elsősorban a felesleges bürokrácia megszüntetésével és a papíralapúról az elektronikus ügyintézésre való áttéréssel próbálja gyorsítani a rendkívül nehézkes eljárást. Felére csökken a kitöltendő űrlapok száma: ezek közül tizenkettőt megszüntettek, négyet egyszerűsítettek, a folyamatban résztvevő állami szerveket pedig arra kötelezik, hogy online frissítsék a közös adatbázist és ne küldözgessenek többé leveleket egymásnak.

Romániában a gyermekvédelmi hatóság önkéntes, vagy hivatásos nevelőszülőkre bízza az eltaszított, sok esetben már a szülészeten elhagyott gyerekeket. Ahhoz, hogy örökbe lehessen adni őket, a szakhatóságnak be kell szereznie - a negyedfokú rokonokig terjedően - egy-egy írásos lemondó nyilatkozatot a biológiai család minden "elérhető" tagjától. Ez sokszor elhúzódik, nagyobb gyerekeket pedig kevesen mernek örökbe fogadni.

A kormányrendelet szerint ezentúl fél év után elindítható lesz a gyerekek örökbeadását előkészítő eljárás akkor is, ha nem sikerült rokonságuk valamennyi tagját előkeríteni. Nem hátráltathatja ezentúl az adoptálást az sem, ha egy közeli rokon megtagadja az ehhez való írásos hozzájárulást, amennyiben korábban úgy nyilatkozott: nem akarja gondját viselni a gyereknek. (4)


A Sky News továbbra is fenntartja, hogy valós a Romániában forgatott riport

A brit Sky News tévécsatorna közölte, fenntartja, hogy a feltételezett fegyverkereskedelemről Romániában forgatott riport valós – írja a The Guardian.

„Stuart Ramsay az egyik legtapasztaltabb és legambiciózusabb újságíró, aki számos nagy kaliberű tényfeltáró anyagot készített világszerte. Készített egy komoly riportot a romániai fegyverkereskedelemről, a Sky News pedig támogatja ezt az újságírói munkát” – nyilatkozta a tévéadó szóvivője.

Stuart Ramsay szerdán videóüzenetben magyarázta, hogy a feltételezett romániai fegyverkereskedelemről forgatott riport valós, mint hangsúlyozta, senkinek sem fizettek. „Ha! Nyugodjon meg mindenki. A riport valós. Senkinek nem fizettünk. Senki sem rendezett meg semmit. A fegyverek valódiak voltak. Letartóztatások vannak. A kormányzati intézmények zavartak. Szembesüljetek a valósággal!” – üzente Twitter-fiókján keresztül Stuart Ramsay, a Sky News tudósítóságok rovatának vezetője. (4)


200 millió lejt utalt ki a kormány a választások megszervezésére

200 millió lejes költségvetés-kiigazítást fogadott el szerdai ülésén a kormány az őszi parlament választások megszervezésére, az összeget a belügyminisztérium, a külügyminisztérium és a távközlési tárca kapja – utóbbi felelős a levélben történő szavazásért.

„Ezzel a költségvetés-kiigazítással biztosítottuk a választások megszervezéséhez szükséges összegeket. Több mint 200 millió lejt utaltunk ki, aminek haszonélvezői elsősorban a belügyminisztérium, de a külügyi és a távközlési tárca is, amely a levélben történő szavazásért felel majd” – nyilatkozta Dacian Cioloş miniszterelnök, aki szerint kellő erőforrás áll rendelkezésre a voksolás megszervezésére.

„A külföldön élő románok esetében a szavazás megfelelő megszervezéséhez szükséges összegek biztosítása mellett plusz összegeket is kiutaltunk a konzuli szolgáltatások minőségének javítására. Egyes konzulátusok esetében, amelyeknél nagyobb az mozgás, munkálatokra van szükség. Ott kezdünk, ahol erős a román jelenlét. Hamarosan indul a munka Párizsban és Londonban, ahol nagy a forgalom, és jobbá kell tenni az ottani körülményeket, az infrastruktúrát, a helyszínt” – hangsúlyozta a kormányfő. (4)


Háromnyelvű helységnévtáblák kihelyezéséről döntött Nagybánya önkormányzata

Háromnyelvű - román, magyar, német - helységnévtáblák kihelyezéséről döntött a Nagybánya önkormányzata csütörtöki ülésén.

A hírt Kovács Richárd, az RMDSZ nagybányai önkormányzati képviselője tette közzé a Facebook közösségi oldalon. Eszerint a Baia Mare - Nagybánya - Neustadt helységnévtábláról szóló határozatot ellenszavazat nélkül fogadta el az önkormányzati testület. A határozattervezetet nem az RMDSZ képviselői, hanem a polgármesteri teendőkkel megbízott alpolgármester, Marinel Rob terjesztette be.

"Úgy véltük, egy olyan városnak, amely Európa kulturális fővárosa címre pályázik, kötelessége komolyan venni az itt élő kisebbségek jogait" - magyarázta Kovács Richárd.

A törvények csak azokon a településeken írják elő a több nyelvű helységnévtáblák kihelyezését, ahol egy kisebbség helyi aránya meghaladja a húsz százalékon. A 115 ezer lakosú Nagybányán a lakosság 10,3 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson. (4)


CFR 1907: Továbbjutás a Ligakupában

A labdarúgó Ligakupa nyolcaddöntőjében Kolozsvári CFR 1907–Krajovai Universitatea SK mérkőzést rendeztek a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban.

A találkozón 90 perc során nem esett gól, és a félórás hosszabbítás sem hozott döntést. A továbbjutást 11-es párbaj döntötte el, a vasutasok végül 3–2-re nyertek.

A büntetőknél Cristian Lopez, Petrucci és Nascimento, illetve Zlatinski és Rocha értékesítette, Tiago Lopes és Bud, illetve Bancu, Ivan és Vătăjelu kihagyta. (7)


MEGVÉDTE OLIMPIAI CÍMÉT A KARDOZÓ SZILÁGYI ÁRON

Simán nyert a döntőben, ezzel megvédte londoni címét Szilágyi Áron (MTI-fotó) a riói olimpia férfi kardversenyében.

A Vasas 26 éves vívója a mexikói Julian Ayalát 15–9-re, a fehérorosz Aliakszandr Bujkevicset 15–12-re, Tiberiu Dolniceanut 15–10-re, majd a dél-koreai Kim Jung Hvant 15–12 győzte le, a döntőben pedig 15–8-ra verte az amerikai Daryl Homert.

Szilágyi a magyar küldöttség hetedik érmét, egyben ötödik aranyát szerezte. Győzött a párbajtőröző Szász Emese, valamint három számban – 400 és 200 vegyesen, illetve 100 háton – az úszó Hosszú Katinka, második lett férfi párbajtőrben Imre Géza és harmadik 200 méter pillangón Kenderesi Tamás. (7)


21,2 százalékkal bővültek júniusban a gépjárműeladások

Előző hónaphoz képest nyers adatként 10 százalékkal nőttek júniusban a gépkocsi- és motorkerékpár-eladások, 2015 hatodik hónapjához képest a bővülés 21,2 százalékos, míg a hat havi forgalomgyarapodás 16,9 százalék.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Nőtt az IAG, csökkent a Lufthansa és az Air France-KLM utasforgalma júliusban

Csak az International Airlines Group (IAG) légitársaságai, a British Airways, az Iberia és az Aer Lingus növelte utasforgalmát júliusban a tavalyihoz képest, a Lufthansa és az Air France-KLM csökkenésről számolt be.

A légitársaságok által publikált statisztikai adatok szerint az IAG 7,1 százalékkal 9,4 millióra növelte utasainak számát, és sikerült a járatok töltöttségét 0,1 százalékponttal 84 százalékra javítani. A csoporton belül értékesített utaskilométerben számolva a British Airways 3,8, az Iberia 5,3, az Aer Lingus pedig 6,3 százalékkal javította teljesítményét.

Az Air France-KLM utasszáma csökkent a legnagyobb mértékben, 0,6 százalékkal, részben a franciaországi sztrájkok miatt. A francia-holland csoport hálózatos légicégeivel júliusban 7,5 millióan repültek, a járatok kihasználtsága fél százalékponttal 88,5 százalékra csökkent, de továbbra is a legmagasabb érték a nagy hálózatosok között. Az Air France és a regionális HOP! 4,4 százalékkal kevesebb, a holland KLM viszont 6,1 százalékkal több utast vitt az év hetedik hónapjában.

A német Lufthansa kis mértékű, 0,1 százalékos csökkenést jelentett, utasszáma júliusban 9,2 millió volt, gépei kihasználtsága 86,1 százalék volt, 1,1 százalékponttal kevesebb, mint 2015 júliusában. A csoporton belül a Lufthansánál 2,4 százalékos csökkenést mértek az utasforgalomban, míg a Swiss 4,4 százalékkal, az Austrian pedig 5,9 százalékkal vitt több utast a fedélzeten, mint tavaly júliusban. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 830
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap