label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis és Timofti is részvétlátogatást tett Anna királyné ravatalánál

Klaus Johannis és Nicolae Timofti moldovai államfő is részvétlátogatást tett ma a sinaiai Peleş-kastélyban, ahol felravatalozták a múlt héten elhunyt Anna címzetes királyné, I. Mihály exkirály felesége holttestét.

A 92 éves korában múlt héten elhunyt Bourbon Anna pármai hercegnő, 1948-ban lett I. Mihály felesége, miután az uralkodót a háború után hatalomra került kommunisták lemondatták a trónról. Annát így valójában nem koronázták meg, de a királyi ház iránt 1990 után növekvő megbecsülést tanúsítók uralkodóként tisztelik.

A Svájcban elhunyt címzetes királyné hamvai kedden érkeztek a királyi családnak csaknem egy évtizede visszaszolgáltatott Peleş kastélyba, ahol - a nyilvánosság kizárásával - a rokonok és közéleti személyiségek vehetnek búcsút tőle. A koporsót szerda este szállítják át Bukarestbe, a jelenleg szépművészeti múzeumként működő egykori királyi palotába: itt a következő két napon bárki leróhatja kegyeletét a címzetes királyné ravatalánál.

Ma Klaus Johannis köztársasági elnök fejezte ki részvétét Sinaián Margit trónörökös hercegnőnek, akit a szintén súlyos beteg, 95. évében járó Mihály exkirály márciusban a "korona őrévé" nevezett ki. "Egyszerűsége és emberi melegsége, magatartásának és hűségének személyes példája a kortárs Románia jelképei közé helyezi Anna királynét" - írta a román elnök a királyi kastélyban nyitott gyászkönyvbe. Később Dacian Cioloş miniszterelnök is felkeresi a Peles-kastélyt.

Kora délután Nicolae Timofti, a Moldovai Köztársaság elnöke és felesége is részvétlátogatásra érkezett Sinaiára. Moldova - Romániához hasonlóan - nemzeti gyászt hirdetett augusztus 13-ára, amikor Mihály exkirály feleségét eltemetik Curtea de Argeşen, a román uralkodók hagyományos nyughelyén. (4)


Kihallgatták Korodi Attilát

Tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészég Korodi Attilát, az RMDSZ parlamenti képviselőjét, aki 2008-ban a Tăriceanu-kormány környezetvédelmi minisztere volt.

Az RMDSZ-es politikust - a befolyással üzérkedés gyanújával házi őrizetbe helyezett - Bogdan Olteanu volt házelnök ügyében idézte be a vádhatóság. Olteanut azzal gyanúsítják, hogy 2008-ban egymillió eurós csúszópénzt kért és kapott Sorin Ovidiu Vântu üzletembertől, hogy ez utóbbi kívánságának eleget téve kieszközölje Liviu Mihaiu újságíró és környezetvédő aktivista kinevezését a Duna-delta kormányzói tisztségébe.

A Duna-delta kormányzóját a környezetvédelmi miniszter jelöli - erősítette meg az Agerpres hírügynökségnek kihallgatása után Korodi Attila. (4)


Ügyészség: hamisítvány a Sky News tévécsatorna romániai fegyverkereskedelemről szóló riportja

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyésze szerint előre megírt forgatókönyv alapján készítették a brit Sky News tévécsatorna munkatársai azt a tényfeltáróként bemutatott, múlt héten műsorra tűzött filmet, amely a hazai fegyverkereskedelemről szólt.

Daniel Hodorniceanu, a DIICOT főügyésze ma közölte: hajnalban házkutatásokat tartottak Maros és Beszterce megyében, azonosították a filmben szereplő gépkocsit és személyeket, és lefoglalták a bemutatott fegyvereket. "Igazolódni látszik a gyanú, hogy egy forgatókönyv szerint készült a film, amelyet úgy tűnik, hogy a brit újságírók írtak" - jelentette ki az ügyészség székháza előtt összegyűlt újságíróknak a főügyész.

A múlt héten bemutatott filmben a tévécsatorna forgatócsoportja álarcot viselő hazai fegyverkereskedőkkel találkozott, akik egy rendszám nélküli terepjáró gépkocsi csomagtartójából kínáltak fegyvereket eladásra.

A riporter - állítása szerint - lehetséges vásárlóként került kapcsolatba az állítólagos fegyverkereskedőkkel, akikkel egy olyan erdős területen találkozott, ahol nem volt mobiltelefonos térerő. Az álarcos férfiak attól sem zárkóztak el, hogy a kamera előtt elmondják: Ukrajnából származó fegyvereket árulnak bármilyen mennyiségben, és bárkinek eladják azokat, aki megfizeti a kért árat. A televízió szerint a fegyvereket a nyugat-európai piacra szánták. (4)


Irimescu: a kutatás csődben van!

Átszervezik az ősszel a mezőgazdasági kutatást, miután – immár harmadszor – a szaktárca elérte a kormánynál a kutatóintézetek adósságainak eltörlését – jelentette be Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter.

Szeptemberben kormányhatározattal újra egyesítik a mezőgazdasági kutatást – pontosított a tárcavezető.

Achim Irimescu vezette a romániai mezőgazdasági kutatás gondjairól szóló közvitát. A minisztérium, a kutatók és a termelők képviselőinek találkozóján ismertették az ágazat újjáélesztésének lehetséges megoldásait.

Egy törvénytervezetről tárgyaltak, ami a mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszeripari kutatás-fejlesztést szolgálná. Létrehoznák ugyanakkor a Mezőgazdasági Kutatás-fejlesztési Menedzsment Országos Ügynökséget, továbbá módosítanák a Gheorghe Ionescu-Șișești Mezőgazdasági és Erdészeti Akadémia működését szabályozó törvényt.

„A romániai kutatás csődben van. Nem lehet tovább várni. Amíg 1990 előtt háromezer kutatónk volt, ha alig van 300, fizetésük pedig 1000-1400 lej között mozog. Kutatóink már idősek, az ágazat nem vonzó a fiatalok a fiatalok számára. 30 ezer hektárnyi terület állt a kutatás rendelkezésére, ma már 300 sincs a visszaszolgáltatások miatt. a romániai kutatás nem tudja segíteni a mezőgazdaságot abban, hogy túlélje például a szárazságot, hogy ellenálló fajokat fejlesszen ki. A technikánk már rég elavult. Külföldi magokat hozunk. Most az a megoldás született, hogy töröljük el az adósságokat. Egyeztettem Dacian Cioloș miniszterelnökkel az adósság eltörléséről. Jelenleg 200 millió lejnél tart. Átszervezzük ezt az ágazatot, lesz egy körülbelül negyven embert foglalkoztató intézmény, ami szeptemberben megkezdi működését a minisztérium alárendeltségében” – részletezte a mezőgazdasági miniszter. (4)


Pálfi György új nagyjátékfilmje – Kanadában is forgatnak

Pálfi György filmrendező megkezdte Az Úr hangja című nagyjátékfilmjének forgatását Kanadában – közölte a filmet fortalmazó Vertigo Média. A Stanislaw Lem azonos című regénye alapján készülő film az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó, izgalmas családi krimi keretei közé.

Az Úr hangja a Filmalap 600 millió forintos gyártási támogatásával a Pusztai Ferenc vezette KMH Film és a kanadai Quite Revolution Pictures koprodukciójában készül. A filmterv előzőleg a 32. Torinói Filmfesztivállal párhuzamosan megrendezett Torino FilmLab filmtervfejlesztő fórumon elnyerte a Les Arcs Coproduction Village, majd később az ARTE France díját, továbbá az Európai Unió MEDIA programja 50 ezer eurós támogatást ítélt a fejlesztésére. (2)

 További részletek a Kult-Túra rovatban.


Elektromosautó-töltőállomások létrehozására pályázhatnak az önkormányzatok

Szeptembertől férhetnek hozzá a zöldenergia-infrastruktúra létrehozását célzó támogatásokhoz az önkormányzatok, közintézmények és cégek. A programot a Környezetvédelmi Alap Ügyvezetősége finanszírozza, és 2016-ban 70 millió lejes költségvetéssel rendelkezik.

Az elektromos és hibrid járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztési programjának útmutatóját szerdán mutatták be, a pályázatokat szeptember 15. és október 15. között lehet benyújtani a Környezetvédelmi Alap Ügyvezetőségének székhelyén.

A program célja hatezer, hálózatban felszerelt töltőállomás létrehozása 2020-ig. Az idei évre elkülönített 70 millió lej becslések szerint 420 normál erősségű, és további 420 gyors töltőállomás létesítését fedezi.

„Olyan csomagot hoztunk létre, amely megfelel a nulla károsanyag-kibocsátással járó közlekedésről szóló európai célkitűzésnek. A Roncsautó PLUSZ és a Zöld energiaellátási infrastruktúra elnevezésű programoknak megvan az erejük ahhoz, hogy áttörjék a Románia zöld közlekedését akadályozó gátakat, és segítsenek egyre inkább áttérni az üzemanyagról az elektromos áramra. Szeretnénk, ha a töltőállomások elkészültével készüljön ezekről egy online térkép is, amelyet minden autóvezető áttanulmányozhat, mielőtt útnak indul” – mondta el Cristiana Pașca Palmer környezetvédelmi miniszter.

A program jogi személyeknek, illetve ötvenezres lélekszámnál nagyobb települések önkormányzatainak szól, valamint az ilyen városok közintézményeinek és cégeinek, és azoknak a cégeknek, amelyek az autópályák, európai utak és országutak közelében működnek. (4)


HOSSZÚ KATINKA: HÁROMBÓL HÁROM ARANY

A riói ötkarikás játékokon a harmadik úszódöntőjét is aranyéremmel zárta Hosszú Katinka (MTI-fotó), a bajai lány ezúttal olimpiai csúcsot ért el 200 m-es vegyesúszásban (2:06,58 perc).

Ez a magyar küldöttség negyedik aranyérme az olimpián. (7)


Rio 2016: Kenderesi bronzérmes, Cseh hetedik 200 méter pillangón

Kenderesi Tamás (MTI-fotó) bronzérmet nyert, Cseh László pedig világbajnoki címvédőként hetedik lett 200 méter pillangón a riói olimpia úszóversenyeinek keddi napján.

A mindössze 19 éves pécsi versenyző új egyéni csúccsal, 1:53,62 perccel csapott célba, Cseh 1:56,24 perccel zárt.

A számot minden idők legeredményesebb olimpikonja, az amerikai Michael Phelps nyerte, aki ezzel pályafutása huszadik ötkarikás aranyérmét szerezte. (7)


Európai Szuperkupa: Harmadszor a Real Madridé a trófea

A Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid harmadszor hódította el a labdarúgó Európai Szuperkupát, ugyanis kedden hosszabbítás után 3–2-re legyőzte az Európa Ligában címvédő FC Sevillát.

A madridi együttes Marco Asensio távoli góljával előnybe került, ám a legutóbbi két kiírásban vesztes andalúziai gárda Franco Vázquez találatával és Jevhen Konopljanka büntetőjével megfordították a találkozót. A rendes játékidő ráadásában Sergio Ramos egyenlített, majd a hosszabbítás 119. percében Dani Carvajal szerezte a győztes gólt.

A trófea 1973 óta íródó történetében ez volt a negyedik alkalom, amikor két spanyol csapat találkozott egymással, a Sevilla mind a négy ilyen találkozón érintett volt. (7)


IMRE GÉZA EZÜSTÉRMES PÁRBAJTŐRBEN

Ezüstérmet nyert a magyar Imre Géza (MTI-fotó) párbajtőrben a riói olimpián.

A 2015-ös év világbajnoka a kolumbiai John Rodriguez és Boczkó Gábor 15–8-as, a kétszeres vb-aranyérmes észt Nikolai Novosjolov 15–9-es, valamint a világranglista-vezető francia Gauthier Grumier 15–13-as legyőzésével jutott el a döntőig, ahol 15–14-re kapott ki a dél-koreai Park Szang Joungtól úgy, hogy 14–10-re még ő vezetett.

Imre Géza szerezte a riói magyar küldöttség negyedik érmét. Előzőleg az ugyancsak párbajtőröző Szász Emese nyert, illetve győzött 400 méteres vegyes úszásban, majd pedig 100 méter háton Hosszú Katinka. (7)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 651
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap