label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Elhunyt Anna román királyné

Kilencvenkét éves korában elhunyt Anna Bourbon–pármai hercegnő, házassága révén formálisan Anna román királyné, I. Mihály király felesége – tájékoztatott ma délután a királyi ház szóvivője.

Anna hercegnő 1923. szeptember 18-án született Párizsban, szülei René Bourbon–pármai herceg és Margit dán királyi hercegnő volt. A hercegnő 1943-ban önkéntesként belépett a francia hadseregbe, követte ezredét Algériába, Marokkóba, Olaszországba, Luxemburgba és Németországba. Ezért megkapta a Háború Keresztje francia kitüntetést. Férjét, I. Mihály román királyt 1948-ban ismerte meg Londonban, akivel 1948. június 10-én házasodott össze. Először Angliában, később pedig Svájcban telepedtek le. Házasságukból öt gyermek született, mindegyik lány, címük szerint román királyi hercegnők. (8)


Dragnea: bármi is történjen, Tăriceanu a barátom és a partnerem marad

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy nyilatkozott, hogy támogatja, Călin Popescu Tăriceanut, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnökét, és „bármi is történjen” a PSD–ALDE-partnerség érvényben marad.

„Bármi is történjen, Călin Popescu Tăriceanu a barátom és a partnerem marad, régi kapcsoltunk van, ami egy nagyon erős partnerségen, nagyon jó együttműködésen és nagyon jó egyetértésen alapszik, és nem tud olyasmi történi, hogy ne maradjon meg ez a kapcsolat, vagy a Daniel Constantin úrral való nexus, vagy a PSD és az ALDE között ne maradjon meg ez a viszony” – jelentette ki Dragnea az Antena 3 hírcsatorna egyik műsorában.

Arra a kérdésre, hogy létezhet-e egy terv arra, hogy a PSD ne nyerje meg a parlamenti választásokat, Dragnea azt mondta, az elmúlt időszakban elkezdett ezen komolyan gondolkodni. „Ha még komolyabban fogom gondolni, vagy más dolgok is felmerülnek, akkor mi is megváltoztatjuk azt, ahogyan politizálunk” – fogalmazott Dragnea.

„Még nem vagyok benne biztos, de előfordulhat, hogy valaki, valamikor kigondolt egy ilyen tervet, mert nagyon egybevág. Ponta ellen vádat emelnek, Tăriceanu ellen vádat emelnek, ellenem vádat emelnek, de meglátjuk, mi történik az elkövetkező időszakban” – tette hozzá a PSD elnöke.

Leszögezte, a PSD nagyon jó kapcsolatot ápol az ALDE-vel. Megjegyezte, valószínű a többség a parlamenti választások után. (4)


Kánikulára és viharokra figyelmeztetnek a meteorológusok

Keddre, augusztus másodikára is meghosszabbította a kánikula miatti elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetést az ANM az ország 11 délkeleti megyéjében és Bukarestben, miközben szintén elsőfokú, tehát sárga jelzést adott ki viharok miatt is, ugyanarra a napra.

Kedden, augusztus másodikán is elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés lesz érvényben a nagy hőség miatt Tulcea, Constanţa, Brăila, Ilfov, Călăraşi, Buzău, Ialomiţa, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman és Gorj megyében, illetve Bukarestben. A felsorolt területeken 35-37 fok körül alakulnak majd a csúcshőmérsékletek, és a magas páratartalom miatt a hőség még kellemetlenebb lesz. (4)


Megszúrtak egy férfit egy lakodalomban

Ma kórházba került egy férfi, akit sürgősen meg kellett műteni, miután egy lakodalomban kirobbant konfliktus nyomán egy másik férfi megvágta a nyakát. A Szeben megyei rendőrség vizsgálatot indított.

Decebal Todăriţă, a Szeben megyei kórház szóvivője elmondta, egy 50 éves férfi az áldozat, akit nyaki tájékon sérült meg.

„A sürgősségre hoztak be egy 50 éves férfit, akinek nyaki tájékon volt egy vágott sebe. Sürgősen megműtötték, állapota jelenleg stabil, az intenzív osztályon fekszik” – nyilatkozta hétfő reggel a kórház szóvivője.

A Szeben megyei rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, amelynek jogi besorolása azon múlik, hogy az áldozat hány napnyi kórházi kezelésre szorul. (4)


Házkutatást tart a DNA a Szeben Megyei Tanácsnál

Házkutatást tartanak az ügyészek a Szeben Megyei Tanácsnál, 2011. és 2015. közötti közbeszerzésekről szóló dokumentumokat visznek el, mivel fennáll a gyanú, hogy a volt közgyűléselnökhöz, Ioan Cindreához közel álló cégeket előnyben részesítettek – közölték igazságszolgáltatási források.

A Mediafax hírügynökség birtokába jutott információk szerint az ügyben több hivatalnok is benne lehet, köztük a megyei önkormányzat egyik igazgatója. Az idézett források szerint ugyanakkor olyan cégek részesülhettek előnyben szerződéskötéskor, amelyeket Ioan Cindrea veje, illetve lánya működtet.

A vizsgált szerződéseket 2011. és 2015. között kötötték meg, térfigyelő rendszerek beszerzésére, gépkocsik javítására és karbantartására, fogyóeszközök beszerzésére vonatkoznak, az árrés pedig egyes esetekben eléri a 240,56 százalékot is – tájékoztatták Mediafax hírügynökséget az igazságszolgáltatási források. (4)


Tiltakoznak a fuvarozók: konvojban járnak Gyalu és Kolozsvár között, az RCA-díjak csökkentését kérik

Több mint hatvan kamion jár fel-alá konvojban, alacsony sebességgel Kolozsvár nyugati bejárata és Gyalu között egy spontán tiltakozó akció keretében. A sofőrök a kötelező gépjármű-biztosítás díjszabásai miatt elégedetlenek.

Ioan Cristian Iancu kamiontulajdonos sofőr elmondta, a tiltakozás spontán akció, a résztvevők az RCA-díjszabások csökkentését kérik, mivel a jelenlegi szint mellett a fuvarozók csődbe mehetnek.

„Az RCA-díjak emelése miatt tiltakozunk, és kérjük a biztosítási kötvények árának csökkentését. Én hat hónapra 12 ezer lejt fizetek a kamionom után, a legmagasabb ár Európában. Ilyen árak mellett bezárhatjuk a fuvarozó vállalkozásokat, és elküldhetjük a sofőröket, hogy nézzenek más munka után. Nem tudjuk elviselni, túl magas. Az RCA matt kénytelen vagyok emelni a kilométerenkénti szállítási díjat, nem tudunk ilyen körülmények között dolgozni. Kérjük az RCA évi 5000 lejre történő csökkentését, ennyi lenne elviselhető. Elnézést kérünk a többi autóstól, de megértésüket érjük” – mondta Iancu. (4)


Mától 9 százalék a mezőgazdasági nyersanyagok áfája

Húszról kilenc százalékra csökkent mától a magvak, trágyák, rovarirtók és egyéb, vetéshez és ültetéshez használatos mezőgazdasági termékek és szolgáltatások általános forgalmi adója (áfa).

A mezőgazdasági nyersanyagok mellett a csökkentett, 9 százalékos áfa egyebek közt a trágyázásra, aratásra, vetésre vagy ültetésre, locsolásra, növényvédő szerek elszórására, gyomirtásra, az elvetésre szánt magok kezelésére, betakarításra vagy vetemények áthelyezésére, növényi hulladék ledarálására, szántóföld elsimítására, kaszálásra, gereblyézésre, takarmány tárolására, faültetéshez gödörásásra, zöldség és gyümölcs felcímkézésére, melegházak létrehozására, az állattenyésztésben a fertőtlenítésre és rágcsálóirtásra, birkanyírásra, tojások szétválogatására és csomagolására, illetve számos egyéb mezőgazdasági szolgáltatásra vonatkozik.

A mezőgazdasági áfacsökkentést a kormány azzal a céllal vezette be, hogy ösztönözze a szektorban nyújtott szolgáltatásokat, nőjön a termelés, illetve a mezőgazdasági szolgáltatások kerüljenek ki a feketegazdaság területéről. (4)


Több mint 21 ezer lakást vásároltak az első félévben az Első otthon program keretében

Az állami garanciaalap (FNGCIMM) több mint 21 ezer garanciát nyújtott az Első otthon program keretében az első félévben, ami 40 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában regisztrált értéket – közölte az intézmény.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Bukarestben és több megyében sem működött hétfő reggel az egészségügyi kártya

Bukarestben és több megyében sem működött ma reggel az egészségügyi kártya rendszere, a kiesést egy áramszünet okozta – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár CNAS).

A hivatalos tájékoztatás szerint a kiesést két-három óra alatt tudják orvosolni.

„Reggel 9 órakor volt egy áramszünet, ami miatt leszakadtak a szerverek. Reméljük, hogy két-három óra alatt sikerült megoldani a helyzetet” – nyilatkozták az egészségbiztosítási pénztár illetékesei.

Az egészségügyi kártya rendszere áfa nélkül 87,6 millió lejbe került, gyakorlatba ültetésével pedig a HP Romániát és a Novensys Corporationt bízták meg, az alvállalkozó a SIVECO Románia volt. (4)


Késsel sebesített meg papot egy menedékkérő Belgiumban

Késsel  sebesített meg egy menedékkérő egy katolikus papot vasárnap este a kelet-belgiumi Limbourgban - írta a Le Soir francia nyelvű belga napilap internetes oldalán ma.

A beszámoló szerint a Hollandiában regisztrált menedékkérő azt kérte a paptól, hadd zuhanyozzon le a plébánián. Jos Vanderlee ezt megengedte, majd később a fiatalember pénzt kért, amit a plébános megtagadott - írta a napilap.

Ekkor a menedékkérő kést rántott és megfenyegette a papot, aki védekezés közben kézfején súlyosan megsebesült. A tájékoztatás szerint a fiatalember elmenekült.

Az eset után a plébános saját autóján a genki kórházba hajtott, ahol még az éjjel megoperálták - tették hozzá.

A rendőrség információi szerint a támadónak nincs dossziéja a belga menekültügyi központban, és azt feltételezik, hogy nem áll kapcsolatban terrorista csoportokkal. Ugyanakkor körözést adtak ki  ellene.

A La Libre Belgique belga napilap hétfőn arról számolt be, hogy vasárnap Brüsszel Saint-Roch templomában szentmisét mutattak be a múlt héten Franciaországban meggyilkolt  Jacques Hamel katolikus pap emlékére.

A szertartáson számos muzulmán vett részt, kifejezve  szolidaritását a terrortámadások áldozataival.

Múlt hét kedden két 19 éves férfi késekkel felfegyverkezve túszokat ejtett a Rouen melletti Saint-Étienne-du-Rouvray katolikus templomában. A 85 éves Jacques Hamel plébánost megölték, egy másik embert pedig súlyosan megsebesítettek, mielőtt a rendőrök agyonlőtték őket. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 277
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap