label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kovács Péter: Tőkés László nem tudja elfogadni, hogy be kell érnie egy reggeli lágytojással

„Ha a spárga és a pukedlizés már nem megy úgy, akkor a balerina is félre szokott állni. Ezt kéne tennie Tőkés Lászlónak is, aki nem tudja elviselni, hogy egykori erdélyi hősből magyarországi tucat politikussá lett, és ezt a frusztráltságát most már nemcsak az RMDSZ-en vezeti le, − amit egyébként már megszoktunk −, hanem utódján, az egyház és politikum együttműködését szorgalmazó Csűry István püspökön is, amit nem hagyhatunk szó nélkül. Tőkés László láthatóan nem tudja lenyelni, hogy míg évekig Tusványoson a vacsoránál, a főasztalnál ült és a legjobb flekkeneket kapta, most csak egy reggeli lágytojással kell beérnie”jegyezte meg Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke Tőkés László EP-képviselővel kapcsolatban Zeteváralján, az EU Táborban. (9)


Kovács Péter: támogatni kell, hogy a parlamenti választási jelöltlistákon több fiatal és nő kapjon helyet

Az őszi parlamenti választások előtti jelöltállításkor a kvótarendszer helyett az RMDSZ-nek azokat a fiatalokat és nőket kell támogatnia, akiknek kivitelezhető terveik vannak, akik vállalják és helyt is tudnak állni a megmérettetésben – hangsúlyozta előadásában Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke a parlamenti választások tétjéről, jelöltállításról és aktuálpolitikai témákról tartott politikai tájékoztatójában Zeteváralján, az EU Táborban.

Szerinte, a váltásra való igény, a megújulás eredményezte azt, hogy a parlamenti választások egyik erős pontjaként, várhatóan több megyében is befutó helyeken szerepelnek új, és egyben fiatal jelöltek is, akiket mindenképpen meg kell mutatni országos szinten.

A fiatalok és a politika viszonyával kapcsolatban kifejtette, egyszer azt a megjegyzést kapta valakitől, jó volna eljutnia az RMDSZ-nek oda, hogy a fiatalok bár utálják, hiszen az azt jelentené, beszélnek róla, elérte az ingerküszöbüket a politika. (9)


Szülőföldön magyarul: augusztus 19-én kezdik a kifizetéseket

Augusztus 19-én kezdődik el a 2015/2016-os évi Szülőföldön magyarul program támogatásainak folyósítása.

A www.szulofoldonmagyarul.ro weboldalon megtalálható ütemezés szerint az előző évekhez hasonlóan ABC sorrendben történik a kifizetés.

Az OTP Banknál aktív számlaszámmal rendelkező igénylők kifizetési ütemezése: A, C, D – augusztus 19., B – augusztus 26., E, F, G – szeptember 2., H, I, J, L – szeptember 9., K – szeptember 16., M, N, O – szeptember 23., P, R, T – szeptember 30., S – október 7., U, V, W, Z – október 14., EGYETEMISTÁK – október 14.

A számlaszámmal még nem rendelkezők számára értesítést küldünk a bankkártya átvételének helyéről és idejéről. Az új kártyások esetében a kifizetés csak október második felében várható.

Idén a nevelési, oktatási támogatás összege 237 lej, a hallgatói 40 lej. Hamarosan mindenki értesítő levelet kap a támogatás megítéléséről.


Megvannak a Man Booker-díj jelöltjei

Egy magyar származású író, David Szalay (fotó) is szerepel a Man Booker-díj 2016-os jelöltjeinek hosszú listáján. Az apai ágon magyar, de 1974-ben Kanadában született, majd Londonban nevelkedett Szalayt – aki a Man Booker-díj honlapja szerint jelenleg Budapesten él – All That Man Is című regényével jelölték az irodalmi díjra.

Szalay az Oxfordi Egyetemen tanult, számtalan rádiódrámát írt a BBC számára. Angolul ír, könyveivel több nemzetközi díjat is nyert már. Első, London and the South-East című 2008-as kötetével megnyerte például a Betty Trask-díjat és a Geoffrey Faber-emlékdíjat. 2013-ban a Granta című lap beválasztotta a 20 legjobb negyven év alatti brit író közé. Magyarul egyelőre csak Az ártatlanság című kötete jelent meg 2009-ben. 2013-ban Spring címmel adott ki regényt. Új kötete, az All That Man Is áprilisban jelent meg.

A Man Booker-díj listáján további 12 – hat brit, öt amerikai és egy dél-afrikai származású – író szerepel, köztük a kétszeresen is díjazott J. M Coetzee. A Dél-Afrikában született ausztrál szerzőnek 1983-ban és 1999-ben ítélték oda az irodalmi elismerést.

A hosszú listáról kiválasztott hat döntős nevét szeptember 13-án jelentik be, győztest október 25-én hirdetnek Londonban. Amanda Foreman, a zsűri elnöke szerint a jelölt könyvek nagyon változatosak és rendkívül magas színvonalúak. „Az írásmód egységesen friss, lendületes és jelentős” – tette hozzá a zsűrielnök. (2)

(Fotó: Martin Figura)


FOTÓRIPORT – Zajlanak az Untold előkészületei a Sétatéren

Egy hét múlva, augusztus 4-én startol az Untold Fesztivál Kolozsváron. A központi helyszínen, a Sétatéren már zajlanak az előkészületek. Fotóriportunk itt látható. (8)


Kolozsvári férfi a harmadik romániai Zika-fertőzött

Jól van, ezért hazaengedték a kolozsvári járványkórházból azt a férfit, akinél Romániában harmadikként igazolták a Zika-vírusos fertőzést.

Irina Filipescu, a Kolozsvári Fertőző Betegségek Klinikájának szóvivője csütörtökön a MEDIAFAX-nak azt mondta, a beteg nem jelent veszélyt a környezetére.

„Egy 36 éves kolozsvári betegről van szó. Első információink szerint a Karib-szigeteken töltötte a mézesheteit, majd múlt héten jelentkezett a Kolozsvári Fertőző Betegségek Klinikáján egész testére kiterjedt bőrkiütésekkel, izomfájdalmakkal, kötőhártya-gyulladással, láz nélkül. A tünetek egy héttel az után jelentkeztek, hogy hazatért. Zika-vírusos fertőzés gyanúja merült fel, ezért a beteget a protokollnak megfelelően elkülönítettük, és beutaltuk a kórházba. A levett mintákat elküldtük a Cantacuzino intézetbe, ahol szerdán igazolták a Zika-vírus jelenlétét” – magyarázta el Filipescu. (13)


Elkapták a Temes megyei börtönből megszökött gyilkost

Krassó-Szörény megyében elkapták csütörtök reggel a Temes megyei Buziásfürdő börtönéből szerdán megszökött rabot, Iulko Zoltánt, akit emberölésért 7 év szabadságvesztésre ítéltek.

A 36 éves férfi további, hat hónap és két év közötti szabadságvesztésre számíthat a szökés miatt.

Iulko Zoltánt azt követően ítélték hét év börtönbüntetésre, hogy 2012-ben Lugoson tettestársával együtt addig vertek egy embert, amíg az életét vesztette.

Mintegy négy évet töltött már le büntetéséből, amikor szerdán egy másik fogvatartottal, a 25 éves, lopás miatt elítélt Bogdan Gavrillal egyetemben megszökött. Utóbbit továbbra is keresi a rendőrség és a csendőrség. (13)


Hatmillió euró értékű kokain egy korábbi élvonalbeli labdarúgó csomagtartójában

Angliában, még áprilisban tartóztatták le Voicu Răzvan Floreát, volt élvonalbeli labdarúgót, miután a közlekedési rendőrség rutinellenőrzés során leállította.

A most 31 éves volt középpályást Crewe közelében, az M6-os autópályán tartóztatták fel, és kinyittatták vele a csomagtartót. A rendőrök a csomagtartóban 16 csomag kokaint találtak, csaknem 6 millió euró értékben – tájékoztat a Crewe Chronicle nevű lap.

„Július 22-én Florea a chesteri törvényszék előtt bűnösnek vallotta magát, és hatévnyi szabadságvesztésre ítélték” – derül ki a helyi újságból.

Florea pályafutása során játszott a Besztercei Gloria, a Bihar FC, a Konstancai Farul, a Gyulafehérvári Unirea, a Galaţi-i Dunărea és a Sloboziai Unirea csapatánál. (13)


Kánikulariasztás az egész országra vasárnapig

Csütörtöktől vasárnapig érvényes kánikulariasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország valamennyi vidékére.

A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a meleg hullám kiterjedtté válik és fokozódik, az ország déli részein a hőmérők 37 Celsius-fokot is mutathatnak. Eközben éjszaka sem lehet 20 Celsius-foknál hidegebbre számítani.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a hőérzet kellemetlen lesz, a levegő páratartalma sok helyen meghaladhatja majd a kritikusnak számító 80 egységet. Időnként ugyanakkor légköri instabilitás is előfordulhat, így csütörtökön és pénteken főként a nyugati, északi és középső régiókban, míg szombaton és vasárnap keleten, a középső régióban és hegyvidéken kell záporokra, zivatarokra, akár jégesőre, villámlásra számítani. (13)


Bukaresti kórház: műtét közben rázta meg az áram az orvosokat és a pácienst

Belső ankétot indítottak a bukaresti Colţea kórházban, miután a műtétet végző orvost, egy rezidens orvost és a műtött páciens megrázta az áram.

Az eset ma reggel 10 óra körül történt, a kórház tájékoztatása szerint mindhárom személy állapota jó. A kórházmenedzser a sajtónak azt nyilatkozta, hogy az incidens az orr-fülgégészeti (ORL) osztályon történt, és az okozta, hogy műtét közben meghibásodott és rövidzárlatos lett az elektromos sebészeti kauter. (13)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:550
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 842
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap