label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis: nincs ok a terrorellenes készültségi szint növelésére

A nemzetbiztonság területén tevékenykedő intézmények biztosították afelől, hogy jelenleg nincs olyan ok, amely megkövetelné a jelenlegi elővigyázatos-kék terrorellenes készültségi szint megemelését – mondta a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) mai ülésének végén Klaus Johannis államfő.

Az államfő a Cotroceni palotában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a CSAT ülésén bemutatták a Románia biztonsági állapotáról szóló jelentést, a terrorveszély és –fenyegetettség tükrében.

Az illetékes intézmények biztosítékkal szolgáltak afelől, hogy jelenleg nincs olyan ok, amely megkövetelné a jelenleg hatályos elővigyázatos-kék terrorellenes készültségi szint megemelését – hangsúlyozta Johannis, hozzátéve, a tájékoztatás az Európában megszaporodott merényletek tükrében született. (4)


Jövő tavasszal alakulhat meg a NATO romániai nemzetközi dandárja

Jövő márciusban vagy áprilisban alakulhat meg a NATO romániai nemzetközi dandárja, amelynek létrehozásáról az észak-atlanti szövetség varsói csúcsértekezletén döntöttek - közölte ma a katonai vezetők javaslatát ismertetve Klaus Johannis államfő, a legfelső védelmi tanács (CSAT) ülése után.

A NATO döntéshozatali szerve Oroszországtól tartó tagállamai kezdeményezésére július 8-án a szövetség keleti és déli szárnyának megerősítéséről döntött: négy zászlóalj rotációs rendszerben fog állomásozni Lengyelországban és a balti államokban, Romániában pedig egy nemzetközi összetételű dandárt hoznak létre. Iohannis szerint a  romániai NATO-dandárba Lengyelország egy századot, Bulgária pedig 400 katonát küld, és további hat tagállam jelezte részvételi szándékát anélkül, hogy felajánlását pontosította volna.

Az elnök úgy értékelte: Románia minden célkitűzését elérte a varsói NATO-csúcson. Ezek közé sorolta az ország területén NATO-parancsnokság alatt létrehozandó - főleg román katonákból álló - nemzetközi dandárt, valamint azt, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer Romániába telepített, előzetes operatív készültséget elért elemei a NATO európai védelmi struktúrájának részévé váltak. Iohannis szerint Romániának az is kiemelten fontos, hogy a Fekete-tengert a Balti-tengerhez és az Északi-tengerhez hasonlóan "stratégiai fontosságú térségnek" nyilvánította a védelmi szövetség.

Hazánk egy úgynevezett "Fekete-tengeri kezdeményezést" akart elfogadtatni szövetségeseivel, amely - ha nem is egy NATO-flotta megalakítását, legalább - a fekete-tengeri NATO-országok haditengerészetének közös gyakorlatozását jelentené. Varsóban az erről szóló döntést a védelmi miniszterek őszi értekezletéig elnapolták. (4)


Marad a meleg idő az elkövetkező két hétben, a csúcshőmérséklet 34 Celsius-fok is lehet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) július 25. és augusztus 7. közötti időszakra kiadott előrejelzése szerint marad a meleg idő az ország valamennyi régiójában, a csúcshőmérséklet 30-34 Celsius-fok között alakul, kevés csapadék várható.

A Bánságban az elkövetkező két hét folyamán nem várható hőmérsékletingadozás, marad a meleg, nyári idő. A nappali átlaghőmérséklet 30-33 fok között alakul, a legmelegebb július 31-én, majd augusztus 5-7 lesz. Az éjszakai átlaghőmérséklet is viszonylag stabil lesz, 18 Celsius-fok körül alakul.

Július 26-29-én fokozottabb lesz a légköri instabilitás, viszonylag kiterjedt területeken várható esőzés, de csak néhol lesz jelentősebb a lehulló csapadékmennyiség. Július 31. és augusztus 3. között is előfordulhat gyengébb eső, de viszonylag kis területeken. (4)


BL: Jól kezdett a Steaua

Sparta Párga–Bukaresti Steaua mérkőzést rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtezőfordulójában, a találkozó 1–1-re végződött.

Josef Sural szerezte meg a vezetést a házigazdáknak a 35. percben, a 75-ben pedig Nicolae Stanciu bődületes szabadrúgásgóllal egyenlített, így a román fővárosi gárda várhatja kedvezőbb helyzetből az egy hét múlva esedékes visszavágót. (7)


Rio 2016 – Hosszú Katinka készen áll, szeptemberben úszóklubot indít

Készen áll a riói olimpiára, a játékok után pedig Iron Aquatics néven úszóklubot alapít Hosszú Katinka.

A 27 éves úszó mai sajtótájékoztatóján az ötkarikás elvárásokkal kapcsolatban csak annyit mondott, „nem tud érmeket ígérni”, de mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Magyarországot a legmagasabb szinten képviselje.

Az ötszörös világbajnok Rióban 200 és 400 méter vegyesen vb-címvédőként áll rajthoz, ezen kívül 100 és 200 méter háton, 200 méter pillangón, és a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként indul. Részletek a holnapi Szabadságban. (13) FOTÓ: MTI


Csökkenő ügyfélszám mellett is növelte árbevételét az Orange

Csaknem 360 ezerrel csökkent, tízmillió alá esett a acvezető mobilszolgáltató, az Orange Romania ügyfeleinek száma (a hálózatban regisztrált SIM-kártyák alapján), ám 2016 első hat hónapjában az egy évvel korábbinál 4,9 százalékkal magasabb, csaknem 476 millió euró árbevételt ért el a társaság - közölte ma a francia cégcsoport romániai leányvállalata.

A tavalyi első fél évhez képest csaknem háromszor több, 1,6 millió ügyfél használta a folyamatosan bővülő 4G hálózat szolgáltatásait, amelyen a tavalyinál négyszer nagyobb volt az adatforgalom. Lefedettség tekintetében az Orange a lakosság 74 százaléka számára, illetve a városi lakosság több mint 96 százaléka számára teszi elérhetővé 4G szolgáltatásait az ország több mint ötezer településén.

A cég közlemény szerint ügyfeleinek körében 54-ről 68 százalékra emelkedett az okostelefonokat használók aránya.

A szaksajtó szerint az utóbbi négy évben a "régi" mobilszolgáltatók piaca folyamatosan csökkent. Tavaly a piac 37 százaléka az Orange, 31 százaléka a Vodafone, 22 százaléka pedig a Telekom ügyfele volt. Egyedül az internet és kábeltelevízió szolgáltatásait olcsó mobilszolgáltatással is bővítő, Teszári Zoltán nagyváradi üzletember tulajdonában lévő RCS-RDS-nek sikerült mobilpiaci részesedését az utóbbi négy évben megdupláznia, elérve a 10 százalékot. (4)


Újabb történelmi csúcsot értek el júniusban a lejalapú lakossági megtakarítások

Újabb történelmi csúcsot, 97,5 milliárd lejt értek el júniusban a lejalapú lakossági megtakarítások.Ez 1,7 százalékos növekedést jelent májushoz képest, és 10,7 százalékkal több, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában mért érték – derül ki a Román Nemzeti Bank adataiból.

A devizaalapú megtakarítások összértéke ugyanakkor június végén 57 milliárd lej volt, ami májushoz képest 1 százalékkal több, a 2015 azonos időszakában regisztrált szintet pedig 6,9 százalékkal haladja meg.

A lakosság és a cégek bankbetétjei júniusban 259,4 milliárd lejt tettek ki, ami 1,3 százalékkal több az előző havi értéknél, és 12,3 százalékkal haladja meg a 2015 júniusában mért összeget. A lakosság és a cégek által bankban tartott megtakarítások továbbra is nagyobb összeget tesznek ki, mint a bankhitelek, a hitel/betét arány 90 százalék alatti. (4)


16,2 százalékkal bővült a hitelezés júniusban

Júniusban is folytatta a növekedést a hitelezés, azonban valamelyest mérséklődött a bővülés üteme, de az év közepén még így is 16,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mért ütemet – közölte ma a Román Nemzeti Bank (BNR).

A lejalapú hitelek júniusban elérték a 118,9 milliárd lejt.

Júniusban mérséklődött a lejben igényelt kölcsönök növekedésének üteme, miután májusban és áprilisban éves összevetésben 19,3, illetve 21,1 százalékos bővülést regisztráltak. (4)


Obama féltestvére Donald Trumpra szavaz

Obama elnök féltestvére a republikánus jelöltre, Donald Trumpra szavaz majd novemberben, mert nem elégedett a testvére teljesítményével - derül ki egy megjelent lapinterjúból.

Malik Obama a Kenya nyugati vidékén fevő Kogelóból, Obama édesapjának szülőfalujából adott telefoninterjút a Reuters brit hírügynökségnek, s az interjút az amerikai sajtó egy része is közölte.

Az ötvenes éveiben járó, Kenyában élő, de amerikai állampolgárságú férfi a republikánusok elnökjelöltjére, Donald Trumpra adja majd a voksát, elsősorban azért, amit Trump a biztonsági helyzetről, a biztonsági kihívások megoldásáról mond. "Két lábbal jár a földön, a szívéből beszél, nem próbál meg politikailag korrekt lenni, egyenes ember"- jellemezte a republikánus jelöltet a demokrata párti elnök féltestvére.

Malik Obama 1985-től élt Washingtonban, különböző cégek alkalmazásában állt, jelenleg önálló pénzügyi tanácsadói vállalkozása van.

A férfi kifejtette, hogy muszlim létére is Donald Trumpot támogatja, mert megérti a republikánus elnökjelölt aggodalmait. "Én természetesen muszlim vagyok, de az mégiscsak megengedhetetlen, hogy emberek az iszlám nevében lövöldözzenek és gyilkoljanak" - fogalmazott Malik Obama.

Bírálta féltestvére Obamát azért is, mert szerinte a Fehér Házban nem sokat tett sem az amerikaiakért, sem a saját népes családjáért.

Malik Obama egyszer látogatta meg a féltestvérét - akinek az esküvői tanúja is volt - a Fehér Házban. Sajtóhírek szerint a két Obama nincs jó viszonyban egymással, kapcsolatuk még jóval Barack Obama elnökké választása előtt elhidegült. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 801
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap