label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
PNL: a kormány növelje meg a külföldi szavazókörzetek számát

Határozatban szólította fel a kormányt ma a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy olyan rendelet kibocsátására, amellyel megnöveli a külföldi szavazókörzetek számát, és bevezeti a levélben szavazásra történő online regisztráció lehetőségét.

Arra szólította fel a kormányt a PNL, hogy „a lehető legrövidebb időn belül” bocsásson ki sürgősségi rendeletet „a 2015/208-as, a parlamenti választásokról szóló törvény módosítására, hogy a nagykövetségeken és konzulátusokon működő szavazókörzetek mellett a külügyminisztérium legalább annyi körzetet nyisson, ahány a 2014-es elnökválasztás második fordulójában volt, a román közösségek lélekszámát figyelembe véve”.

A PNL azt akarja, hogy a rendelet szövege a 2015/288-as, a levélben szavazásról szóló törvény módosításáról is rendelkezzék, hogy minden regisztrációs vagy egyéb típusú kérelem elektronikus postával is benyújtható legyen.

A liberálisok azt is kérik, hogy „a külföldi szavazókörzetekről szóló szabályozás, amennyiben a körzet létrehozását több mint száz választó kérte aláírásával, tartalmazza azt is, hogy az érintett szavazókörzetben minden román állampolgár voksolhasson, aki a településen vagy annak körzetében lakik, függetlenül attól, hogy aláírta-e vagy sem a körzet létrehozására irányuló kérést”. (4)


Mircea Ionescu Quintus: tetszene Cioloş a PNL élén

Mircea Ionescu Quintus, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tiszteletbeli elnök ma úgy nyilatkozott, hogy az alakulat kongresszusát jövőre kellene összehívni. Azt mondja, nagyon kedveli Dacian Cioloşt, de rajta múlik, hogy átvenné-e a PNL elnökségét.

„Én első perctől azt mondtam, hogy ezt a kongresszust, ahogyan eldöntöttük, jövőre kell megtartani, miután megerősítjük pozícióinkat, és akkorra megtaláljuk a megoldást az alakulat egyetlen vezetőjére, ami nem egyszerű dolog” – fogalmazott a liberális politikus.

Rámutatott, a PNL egyetlen elnöke jöhet a két alakulatból, de akár kívülről is.

Arra a kérdésre, hogy Dacian Cioloş megoldás lehetne-e, Ionescu Quintus azt mondta, nagyon kedveli a jelenlegi miniszterelnököt.

„Nagyon tetszik Cioloş úr. Olyan erdélyi, amilyennek őket megismertem, komoly, szerény, hozzáértő. De az rajta áll, hogy pártelnök, ráadásul a mi pártunk elnöke akar-e lenni” – fogalmazott.

Annak kapcsán, hogy lehetne-e Dacian Cioloş a PNL által támogatott miniszterelnök, Ionescu Quintus azt mondta, látja a jelenlegi kormányfőt a parlamenti választások után megalakuló kormány élén is, de azzal a megjegyzéssel, a következő kormánynak politikainak kell lennie.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e még olyan miniszterek a jelenlegi kabinetben, akik a PNL sorait erősíthetnék, Mircea Ionescu Quintus úgy vélekedett, „valószínűleg néhányan közülük hozzászoknak, és még van idejük tapasztalatot gyűjteni”. (4)


Băsescu: azért hagyták jóvá a vádemelést ellenem az ügyészek, mert Firea fenyegetve érezte magát

Traian Băsescu Facebook-oldalán azt írta, a televízióból tudta meg, hogy jóváhagyásra került az ellene történő vádemelés abban az ügyben, amely szerint megfenyegette Gabriela Fireát, igazságügyi források pedig megerősítették, valóban bíróság elé kerülhet a dosszié.

„Egy tévécsatornáról értesülök, hogy Adina Petrescu és Camelia Sutiman ügyészek (utóbbi állantó konzultációban van Mihalachéval) jóváhagyták az ellenem történő vádemelést, mert Firea asszony fenyegetve érezte magát, és megijedt a férjének, Voluntari polgármesterének címzett nyilatkozataimtól. Bizonyosan, amikor Ponta és Antonescu, Firea asszonnyal együtt több tízezer embert mozgósított, hogy stadionokban üvöltsék, hogy »Börtönbe Băsescuval«, abban nem volt semmi fenyegetés, az becézgetés volt. Ahogyan becézgetés volt az is, amikor Firea asszony hazug módon megvádolta a lányomat, hogy illegális tranzakciót végzett. Vajon hol voltak Adina Petrescu és Camelia Sutiman ügyészek, amikor engem és a családomat érték ezek a fenyegetések? Végül is, mit meg nem tenne Camelia Sutiman asszony egy újabb osztályvezető főügyészi mandátumért. Meggyőződésem, hogy a legfőbb ügyészségnek ki kell maradnia a politikai játékokból. Úgy látszik, a legfőbb ügyészség megoldotta a forradalom és a bányászjárás nagy ügyiratait, úgyhogy jöhetnek a politikai nyilatkozatok vizsgálata” – írja a volt államfő Facebook-oldalán. (4)


Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész

Életének 74. évében elhunyt Szegedy-Maszák Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, az összehasonlító irodalomtudomány, a fordításelmélet és a magyar irodalom 19. századtól napjainkig tartó időszakának kutatója – tudatta honlapján hétfőn az MTA.

Szegedy-Maszák Mihály 1943. június 23-án született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) angol-magyar szakán 1966-ban szerzett tanári diplomát, majd posztgraduális tanulmányokat végzett a Cambridge-i Egyetemen. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


RENDKÍVÜLI ÁLLAPOT A SZEMÉTELSZÁLLÍTÁS HIÁNYA MIATT SZÁSZFENESEN?

Mivel a szerződtetett köztisztasági vállalat képtelen megfelelő tárolási területet találni, a Kolozsvár vonzárkörzetéhez tartozó Szászfenesen (Floreşti) rendkívüli állapotot hirdetnének – közölte ma a sajtóval a polgármester. Horia Șulea hivatalos kérést intézett a Kolozs megyei kormánymegbízotthoz, amelyben az érvényes törvényes rendelkezések értelmében kéri a rendkívüli állapot kihirdetését.

 

„Képtelenség a megfelelő engedélyekkel rendelkező hulladék lerakatban tárolni a szászfenesiek szemetét” – olvasható a médiaorgánumoknak küldött levelében a település vezetője. Tájékoztatnak: a helyi Quatro Eco Sub köztisztasági vállalatot tájékoztatta a Salprest Rampă vállalat, hogy a szemétlerakat megtelt, így oda több hulladékot nem lehet szállítani. „Az ideiglenes lerakat Kolozsvárt szolgálja ki, számunka már nem engedélyezték a tárolást. Más megyékbe pedig nem szállíthatjuk a szemetet, egy szállítmány ugyanis körülbelül 10 óra alatt érne oda. A helyzet egész Kolozs megyében akkut, ugyanis a régió nem rendelkezik egy engedéllyel rendelkező hulladéktárolóval” – olvasható továbbá a dokumentumban. (4)


BBTE: gazdasági informatika szakon a legnagyobb a túljelentkezés, 14-en pályáznak egy helyre

Csaknem 18 ezren jelentkeztek a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemre (BBTE), a legnagyobb túljelentkezést, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar (FSEGA) gazdasági informatikai szakán regisztrálták, ahol a 44 költségtérítéses helyre 626-an jelentkeztek.

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


6,6 százalékkal esett vissza tavaly a mezőgazdaság termelése

6,6 százalékkal, 68,98 milliárd lejre esett vissza tavaly a román mezőgazdaság termelése az előző évhez viszonyítva – tájékoztatott ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


David Bowie Lazarus című musicaljét Londonban is bemutatják

David Bowie Lazarus című musicaljét Londonban is bemutatják ősszel – adta hírül a BBC hírportálja hétfőn. A darab premierje tavaly novemberben volt a New York-i Broadway-n, néhány héttel a brit rocksztár januári halála előtt.

A Földre pottyant férfi című film inspirálta musicalt Bowie Enda Walsh ír drámaíróval együtt készítette: Londonban a Kings Cross színház tűzi műsorára október 25-től.

A New York-i produkció színészei közül Michael C. Hall (fotó), Michael Esper és Sophia Anne Caruso Londonban is fellép eredeti szerepében.

A Földre érkező, emberi külsejű idegen lény történetét elmesélő musical dalait Bowie írta, rendezője a belga Ivo van Hove, aki a New York-i produkciót is színpadra állította. (2)

(Fotó: Jan Versweyveld)


Az RCA-díjszabások befagyasztását kérik a kormánytól a fuvarozók

A romániai fuvarozók egyesületei azt kérik a kormánytól, hogy szóljona bele a kötelező gépjármű-biztosítások (RCA) díjszabásának meghatározásába, azokat pedig fagyasszák be a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) által idén júniusra kiszámított átlagárak szintjén.

Részletek a Motorház rovatban. (4)


Székely Gábor kapja a színikritikusok életműdíját

Székely Gábor rendező (fotó) kapja idén a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját. A díjat szeptember 21-én veszi át a Budapest Bábszínházban, a Kritikusdíj-átadó gálaest keretében, olvasható a céh közleményében.

A Színházi Kritikusok Céhe hatodik alkalommal ad át életműdíjat, amelyet olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művésznek ítél oda, aki sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, s hozzájárult a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához. (2)

További részletek a Spektákulum rovatban.


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1045
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap