label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
27. Tusványos: Erdélyi famaffia: fától az erdőt. Mert lassan egyik sincs…

Ma igen kényes és szerteágazó témát boncolgatott a Hargita megyei Tusnádfürdőn zajló 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban Korodi Attila, volt környezetvédelmi miniszter, RMDSZ-es parlamenti képviselő, Hans Hedrich, segesvári civil aktivista, Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke és Fazakas Péter, Kovászna megyei önkormányzati képviselő: a környezetvédők versus famaffia.

A beszélgetés és vita során között az erdőgazdálkodással s a vadállomány megőrzésével kapcsolatos, valamint az illegális fakitermelésre vonatkozó kérdések merültek fel.

Elhangzott: bár van jó szándék és személyes akarat az illegális fakivágás jelentős mértékű megfékezésére, de szolid politikai támogatottság nélkül a szakértői kormány tagjainak mozgástere igen korlátozott. (4)


Szeptember 12-én kezdődik az új tanév

Szeptember 12-én rajtol el a 2016/2017-es tanév – derül ki az oktatási minisztérium által július 20-án elfogadott tanévszerkezetből, ami egyébként az iskolákra bízza, hogy a három megjelölt hétből melyiken tartják az Iskola másképp programot.

A 2016/2017-es tanévben összesen 169 nap kell iskolába menniük a diákoknak. A téli vakáció december 24-étől 2017. január 8-áig tart. A két félév közötti szünet február 4. és 12. között lesz, a tavaszi szünidő április 19. és 30. között, míg a nyári vakáció június 17-étől szeptember 10-éig tart majd.

Az óvodákban és az elemi osztályokban október 29. és november 6. között is lesz egy szünidő, míg a gimnáziumi végzősök számára május 26-án, a nyolcadikosoknak pedig június 9-én ér véget a tanév. (13)


Még egy bankot ki akart fosztani a besztercei fegyveres bankrabló

Még egy bankot ki akart rabolni ugyanabban a városrészben a július 5-ei besztercei fegyveres bankrablással gyanúsított férfi, Dorin Sima, aki éppen ezért nem hagyta el a várost rögtön a rablást után – nyilatkozták a nyomozáshoz közelálló források.

Dorin Simát elfogása után 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték. Az elrabolt összegből a rendőröknek 2000 lejt sikerült visszaszerezniük annak a lakásnak a tulajdonosától, amit a gyanúsított kibérelt, további 2235 eurót pedig a férfi fivérétől foglaltak le. (15)


Európa Liga: Nem tett csodát az MTK sem

A labdarúgó Európa Liga második fordulójának visszavágója előtt a Budapesti MTK a debreceniekkel hasonló helyzetben volt: az első meccsen kikapott 2–1-re hazai pályán.

A Gabala/Qäbälä az azeri visszavágón is nyert, így az MTK is búcsút intett a kupának kettős vereséggel. A hazai csapat Szergej Zenjov 7. és Theo Weeks 37. percben jegyzett góljával 2–0-ra nyert, és 4–1-es összesítéssel jutott tovább. (7)


Európa Liga: Kettős vereséggel búcsúzott a Loki

A labdarúgó Európa Liga második selejtezőfordulójának visszavágóján a fehérorosz Torpedo Zsodzino a Debreceni VSC-TEVA-t fogadta. Az első találkozón a Nagyerdei Stadionban 2–1-es vendéggyőzelem született.

Ezt a találkozót „csak” 1–0-ra nyerte meg a Torpedo Vadim Demidovics 25. percben lőtt góljával. A fehérorosz gárda kettős győzelemmel, 3–1-es összesítéssel lépett tovább. (7)


Továbbra is támogatja a halálbüntetést a cseh lakosság többsége

A cseh lakosság többsége továbbra is támogatja a halálbüntetést - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában. A CVVM közvélemény-kutató intézet júniusi felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka támogatná, ha a cseh jogrendbe visszakerülhetne a halálbüntetés, ellenkező véleményt az emberek 35 százaléka fogalmazott meg – írja az MTI.
    Csehországban az 1989-es rendszerváltás után röviddel, 1990-ben törölték el a halálbüntetést, amelyet az életfogytiglani börtönbüntetés váltott fel. Az utolsó kivégzést 1989. február 2-án hajtották végre Csehországban, amikor felakasztottak egy ötszörös gyilkos férfit.
    A múlt század kilencvenes éveinek közepén a halálbüntetést a lakosság mintegy 70 százaléka támogatta, azóta arányuk mérsékelten csökkent. Ez a csökkenés 2011-ben megtorpant, s azóta a halálbüntetés támogatottsága 58-60 százalék körül stabilizálódott.
    A CVVM országos felmérésében a halálbüntetés mellett a kegyes halál (eutanázia), valamint a művi terhességmegszakítás támogatottságát is vizsgálta. A kegyes halál intézményének bevezetését a gyógyíthatatlan betegek esetében a megkérdezettek 66 százaléka támogatná, míg 24 százalék ellenzi.
    A nők szabad döntését terhességük művi megszakítására a cseh lakosság 68 százaléka támogatja és természetesnek tartja, a megkérdezettek 18 százalékának nézete szerint a terhességmegszakítást az érintett nők egészségi és társadalmi állapotához kellene kötni. Az évtizedek óta engedélyezett művi terhességmegszakítást csak a megkérdezettek 3 százaléka ellenezte. (3)

 


Nizzai terrortámadás – a francia törvényhozás két háza megegyezett a rendkívüli állapotról

A francia szenátus is nagy többséggel jóváhagyta szerda este a rendkívüli állapot fél évvel történő meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet, amelyet a nemzetgyűlés heves vita után hajnalban fogadott el. A két ház vegyes bizottsága a módosított szöveg végleges változatban is megegyezett.  A 348 fős felsőházban 310-en szavaztak igennel, 26-an pedig nemmel a javaslatra. Az este folyamán egy képviselőkből és szentárokból álló vegyes bizottság ült össze, amely elkészítette a két ház közös verzióját. A rendszabálynak megfelelően a végleges szöveget a csütörtöki plenáris ülésén formálisan is jóváhagyja mindkét ház, s azzal elfogadottnak tekintendő a törvény.  A kormányoldal három, az ellenzék viszont hat hónapos hosszabbítást javasolt. A kormány végül jelezte, kész támogatni, hogy a rendkívüli állapot 2017 januárjáig tartson.
    A nemzetgyűlési szavazást követően - amelyen az 577 képviselőből 489-en, köztük valamennyi jobboldali ellenzéki is támogatta a javaslatot - a jobboldali többségű szenátus a kormánypárti tagok támogatásával némileg szigorította a szöveget, és megerősítette a prefektusok jogköreit a házkutatások során, valamint feljogosította őket a radikális imahelyek bezárásnak azonnali elrendelésére.
    A rendkívüli állapot meghosszabbításáról kialakult politikai konszenzus ellenére a politikai pártok között jelentős nézetelérés alakult ki a terrorizmus elleni harc eszközeit illetően. Francois Hollande államfő szerdán az ellenzéknek azt üzente, hogy a terrorizmus megfékezése nem jelentheti a jogállamiság csorbítását.  Az eddig négy alkalommal meghosszabbított intézkedés keretében a hatóságoknak különleges jogosítványuk van a biztonság fenntartása érdekében. A rendkívüli állapot meghosszabbítása nem élvez teljes szakmai támogatottságot, az ellenzők szerint nem elég hatékony és sértheti az alapjogokat. (forrás MTI)3


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 568
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap