label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Új stratégiát dolgozott ki a kormány a korrupció ellen

A megelőzésre, az oktatásra és a tudatosításra helyezi a hangsúlyt a következő négy évre szóló korrupcióellenes új stratégia, amelyet kedden bocsátott közvitára a kormány – olvasható a Hotnews hírportálon.  Dacian Ciolos miniszterelnök az ez alkalomból szervezett konferencián elmondta: a közönnyel társuló korrupció ölni képes. Példaként az egészségügyi rendszert említette, utalva a hamisított kórházi fertőtlenítőszerek botrányára. Ciolos szerint az oktatásban is küzdeni kell a korrupció visszaszorításáért, de nem elegendőek az állami intézmények intézkedései, a lakosság hozzáállásának is változnia kell.
    A kormányfő reményei szerint az új stratégia hozzájárul ahhoz, hogy Brüsszel mielőbb megszüntesse az igazságszolgáltatás megfigyelését, amit 2007 óta, Románia EU-csatlakozása óta követ figyelemmel. (3)


Esterházy Pétert augusztus 2-án, a gannai családi sírhelyen temetik

Esterházy Péter temetése augusztus 2-án, 11 órakor lesz Gannán, a családi sírhelyen – közölte a család kérésére a Magvető Kiadó kedden az MTI-vel. A gyászszertartást Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát celebrálja.

Az Esterházy család tagjai a Veszprém megyei Gannán a Szent Kereszt Felmagasztalása plébániatemplom alatti mauzóleumban nyugszanak.

A család azt kéri a gyászolóktól, hogy a virágokra szánt összeget az Alapítvány a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért segítő szervezetnek ajánlják fel. (2)

 


Csökkent az építőipar termelése az Európai Unióban

Mind az Európai Unió egészében, mind az euróövezetben csökkent májusban az építőipar termelése - közölte kedden az Eurostat.  Az unió statisztikai hivatalának szezonálisan kiigazított adatai szerint az EU28 tagállamában májusban 0,7 százalékkal, az eurózónában pedig 0,5 százalékkal csökkent a termelés az előző hónaphoz képest. Éves összevetésben 1,1 százalékkal, illetve 0,8 százalékkal zsugorodott az építőipar teljesítménye.  Áprilisban az euróövezet 19 országában 0,3 százalékkal visszaesett, az unió egészében viszont 0,6 százalékkal emelkedett az építőipar kibocsátása márciushoz viszonyítva. Nyolc országból nem érkeztek adatok.
    Havi összevetésben májusban a legnagyobb mértékben, 3,6 százalékkal Olaszországban hanyatlott az építőipari termelés, majd Románia (mínusz 3 százalék) és Nagy-Britannia (mínusz 2,3 százalék) következik.  A legnagyobb növekedést Svédországban (3,4 százalék), Csehországban (2,8 százalék) és Szlovéniában (2,6 százalék) regisztrálták. Magyarországon az Eurostat kimutatása szerint 0,9 százalékkal emelkedett a termelés.
    Tavaly májushoz képest a legnagyobb mértékben, 26,6 százalékkal Magyarországon esett vissza az építőipar termelése. Szlovéniából 21,2 százalékos, Lengyelországból pedig 13,8 százalékos csökkenést jelentettek. Ugyanakkor Svédországban 14,4 százalékkal, Romániában 7,5 százalékkal és Spanyolországban 3,1 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz viszonyítva viszont a KSH jelentése szerint 0,8 százalékkal emelkedett az építőipar teljesítménye májusban. (3)


Magyarország az évtized végén csatlakozhat az euróövezethez

A magyar nemzetgazdasági miniszter nem tartja alaptalannak, hogy Magyarország az évtized végére csatlakozzon az euróövezethez. Varga Mihály erről a Magyar Hírlap mai számában megjelent interjúban beszélt.

Hozzátette, ehhez közelebb kell kerülni az uniós átlaghoz, valamint tovább kell javítani a termelékenységet, ugyanakkor stabilabb euró is kell, biztosabb lábakon álló, közös, fiskális politikával.

Varga Mihály szerint gyenge versenyképességgel, rossz árfolyamon csatlakozni életveszélyes, többet árt, mint használ. Hozzátette: az utóbbi 14 évben kiderültek a közös valuta gyengeségei is, a monetáris politika korlátai, a fiskális együttműködés hiánya.

Az anyaországi miniszter úgy vélte, sokat jelentett volna, ha a 2008-as válság idején eurót használ az ország, sok devizahiteles menekült volna meg az árfolyamok okozta csapdából.

Ugyanakkor megmenekült Magyarország olyan kérdések megválaszolásától, mint hogy hogyan fizette volna a görög hitelcsomag rá eső részét - tette hozzá.

Felidézte, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank legutóbbi konvergencia jelentése szerint Magyarország a fontosabb kritériumokból csak az árfolyamra vonatkozó feltételt nem teljesíti, mert - Csehországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan - nem tagja az ERM-II árfolyamrendszernek. Úgy vélte, a belépéssel épp azt a versenyelőnyt adta volna fel az ország, amivel az euróövezet országai nem rendelkeznek. (4)


Meghalt Somló Tamás

Meghalt Somló Tamás zenész, énekes, dalszerző, a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakja. A Locomotiv GT tagját 68 éves korában, évek óta tartó betegség után ma virradóra érte a halál - közölte Presser Gábor, az LGT vezetője a család és a zenekar felhatalmazásával.

Részletek a Decibel rovatban. (4)


Iszlám Állam-zászlót találtak a würzburgi támadónál

Egy házilagos készítésű Iszlám Állam-zászlót találtak annak az afgán fiatalembernek a holmija között, aki a bajorországi Würzburg közelében rárontott egy vonat utasaira, és legkevesebb öt embert megsebesített - mondta ma a bajor belügyminiszter.

Joachim Herrmann az ARD országos köztelevízió Tagesschau című híradójának rendkívüli kiadásában elmondta, hogy a terrorszervezet kézzel festett zászlaját a 17 éves támadó szobájában találták meg, és szemtanúk beszámolói szerint a támadás közben vagy közvetlenül előtte azt kiabálta, hogy Allah akbar! (Allah hatalmas!).

Most alaposan meg kell vizsgálni, hogy a támadásnak "valóban van-e iszlamista háttere" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, hogy a nyomozás első adatai alapján a támadónak nem voltak társai, de azt még nem tudni, hogy kapcsolatban állt-e iszlamistákkal.

Elmondta, hogy a fiatalember hétfő este egy Treuchtlingenből Würzburgba közlekedő vonaton Ochsenfurt és Heidingsfeld között egy késsel és egy baltával vagy fejszével rárontott a vonat utasaira. Megsebesítette egy kínai turista család négy tagját, közülük ketten életveszélyben vannak. (4)


Republikánus konvenció - Kisebb zűrzavart okozott a Trumpot elutasítók egy csoportja

Kisebb zűrzavart okozott a Donald Trump elnökjelöltségét ellenzők egy csoportja a republikánusok clevelandi elnökjelölt-állító pártkongresszusának hétfői napján, mert nem sikerült elérniük, hogy lelkiismereti alapon lehessen voksolni - írja ma az MTI.

A Donald Trumpot elutasítók egy csoportjának sikerült a pártszabályzat által előírt számú szavazatot összeszednie ahhoz, hogy kérhesse az elnökjelölt-választás szabályainak megváltoztatását. Ez lehetőséget teremtett volna arra, hogy a delegátusok ne csak és kizárólag az előválasztási folyamatban elért eredmények alapján szavazhassanak az elnökjelölt személyéről, hanem "a lelkiismeretük szerint". A kezdeményezést a pártvezetés elutasította.

A Republikánus Párt országos bizottsága a múlt héten hozott döntést arról, hogy valamennyi delegátusnak az előválasztási folyamatban elért eredmények alapján kell voksolnia a konvención. A párt belső szabályzata azonban megengedi, hogy amennyiben sikerül összegyűjteni legalább hét szövetségi állam republikánusainak többségét, akkor a "lelkiismereti alapon történő" szavazást kérhetik.

A Trumpot elutasító republikánusok csoportját - amelyet "Soha Trumpot" néven tartanak számon - Colorado, Utah, Minnesota, Wyoming, Maine, Iowa, Virginia, Washington állambeli és fővárosi delegáltak alkotják. (4)


Merkel felszólította Erdogant a jogállamiság betartására

Angela Merkel német kancellár felszólította Recep Tayyip Erdogan török államfőt, hogy a katonai puccskísérlet utáni helyzetben tartsa be a jogállamiság elveit.

Német hírportálok beszámolói szerint a kormány egyik szóvivője Berlinben újságíróknak elmondta, hogy a kancellár a török államfővel telefonon folytatott beszélgetésen nyomatékosította: Németország és az Európai Unió a leghatározottabban ellenzi a halálbüntetés visszaállítását, és egy ilyen lépés nem férne össze az uniós tagság megszerzésének céljával.

Rámutatott, hogy Törökország az Emberi Jogok Európai Egyezménye 13. kiegészítő jegyzőkönyvének ratifikálásával vállalta, hogy minden körülmények között elveti a halálbüntetést.

Egyben arra sarkallta a török elnököt, hogy gondoskodjon a jogállamiság és az arányosság elvének érvényesítéséről az államcsínykísérlettel kapcsolatos eljárásokban. Hangsúlyozta, hogy a letartóztatások és elbocsátások hulláma mélységesen aggasztó.

Angela Merkel a telefonbeszélgetésben ismét élesen elítélte a puccskísérletet, és kifejezte együttérzését a sok halálos áldozat és sebesült miatt. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 890
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap