label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Őszre halasztotta a döntést az EMNP választmánya a parlamenti választásokon való részvételről

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) választmánya őszre halasztotta a döntést a pártnak az év végén tartandó parlamenti választásokon való részvételéről - mondta ma Szilágyi Zsolt pártelnök.

Szilágyi Zsolt elmondta, a Székelyszentléleken vasárnap tartott választmányi ülésen a döntő többség támogatta azt az elvet, hogy az EMNP-nek nem szabad cserbenhagynia szavazóit, támogatóit. "Az a kívánatos, hogy az EMNP jelöltjei jelenjenek meg ezeken a választásokon" - fogalmazott a pártelnök.

Három lehetséges változatot vizsgáltak: saját jelöltlistát, független jelöltek támogatását és a koalícióban való indulás lehetőségét. Elmondta: a választmány úgy ítélte meg, a módosított választási törvény megengedi, hogy az EMNP jelöltjei parlamenti mandátumot szerezzenek. Mint említette, a megyei pártlistás szavazást visszaállító törvény értelmében azok a pártok is teljesítik a választási küszöböt, amelyek négy megyében megszerzik a szavazatok 20 százalékát.

Szilágyi Zsolt a koalíciós lehetőségekre vonatkozó kérdésre elmondta, mind az RMDSZ, mind a Magyar Polgári Párt (MPP) elutasította az EMNP választási együttműködésre vonatkozó tavaly decemberi javaslatát. "A két héttel ezelőtt kiadott nyilatkozatunkban is megerősítettük, hogy továbbra is szorgalmazzuk a magyar pártok közötti párbeszédet, de tudomásul kell vennünk, hogy ők nem kívánnak tárgyalni".

Az EMNP székelyszentléleki tanácskozásán a párt választmányának elnökévé választották Sándor Lajost, Szentegyháza alpolgármesterét. (4)


Környezetvédelmi minisztérium: 300 tonna hulladékot állítottak meg az oszághatáron

Cristiana Paşca Palmer környezetvédelmi miniszter ma bejelentette, hogy 300 tonna, Németországból, Ausztriából és Magyarországról érkező hulladékot állítottak meg az oszághatáron. Három bűnvádi eljárás indult.

„Idén 16 kamionnyi import szemetet sikerült feltartóztatnunk az országhatáron. A romániai és az európai uniós törvénykezés tiltja a szeméttelepre kerülő hulladék importját. Mintegy 300 tonna szemétről van szó. Ezekben a teherautókban a hivatalos dokumentumok szerint zöldhulladék volt, azonban a konténerekben már vegyes háztartási szemét volt. Hat Hunyad és Ilfov megyei cég volt a címzett, a legtöbb egyetlen vállalathoz tartozik. Ellenőrzéseket tartottunk ott, és más törvénytelenségekre is fény derült. Értesítettük az illetékes hatóságokat, és bűnvádi eljárás indult. A szemét Németországból, Ausztriából és Magyarországról érkezett. A legtöbb, összesen 13 szállítmány Németországból származott. Valamennyit visszaküldték. Románia nem Európa szeméttelepe. A hulladék 40 százalékának egyetlen vállalkozás volt a címzettje. Ez az első alkalom, hogy rajtaütöttek egy ilyen szállítmányon. Sok értesítés érkezett. Ezekben az országokban a szeméttárolás díja tonnánként 80 euró. Romániában nem kell fizetni. 2017. január elsejétől azonban itt is meg lesz az ára” – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi miniszter.

Mint részletezte, a szemétszállítmányokat június 16–24. között leplezték le, és az ügyben három bűnvádi eljárás is indult. (4)


Megóvta doktori címének visszavonásáról szóló döntést Victor Ponta

Óvást nyújtott be Victor Ponta volt kormányfő az egyetemi címeket, okleveleket és bizonyítványokat hitelesítő tanács (CNATDCU) azon javaslata ellen, hogy doktori címét visszavonják, a tanácsnak tíz napja van az óvás elbírálására.

A tájékoztatást Mirabela Amarandei oktatási minisztériumi szóvivőtől kapta a Mediafax hírügynökség.

Ponta a CNATDCU szabályzatának megfelelően a felsőoktatás finanszírozásáért felelős hatóságnál nyújtotta be az óvást. Ezt követően a CNATDCU igazgatótanácsa nevez ki egy háromtagú, az eredeti panasz elbírálásában részt nem vevőkből álló bizottságot saját tagjai sorából az óvás elbírálására. A bizottság az óvás iktatásától számított legtöbb egy héten belül küldi el jelentését az igazgatótanácsnak.

Az óvás benyújtásától számított 10 napon belül, a bizottság jelentése alapján, a CNATDCU igazgatótanácsa megerősíti vagy megcáfolja az eredeti, a doktori titulus visszavonására vonatkozó javaslatot, vagy elrendeli a dolgozat elemzésének újrakezdését.

Amennyiben fenntartja az eredeti javaslatot, a CNATDCU igazgatótanácsa újra javasolja az oktatási minisztériumnak a cím visszavonását. (4)


2000 katona és 23 hajó vesz részt az év legnagyobb többnemzetiségű haditengerészeti gyakorlatán

Kétezer romániai és NATO-tagállamokból érkezett katona és 23 hadihajó vesz részt hétfőtől július 22-éig az év legnagyobb többnemzetiségű haditengerészeti gyakorlatán, a Sea Shield 16-on, amely a Fekete-tenger romániai és nemzetközi felségvizein zajlik.

„Öt napon át 1000 romániai és 1000, hét országból érkező katona gyakorlatozik majd közösen a tengeren. A NATO standard védelmi eljárásait ültetik majd gyakorlatba, amely mindennemű tengeri, tengeralatti és légi fenyegetés elleni harcra vonatkozik” – derül ki a Román Haditengerészet Vezérkarának közleményéből.

A gyakorlaton a Román Haditengerészet 11 hajóval és két Puma Naval helikopterrel, két mobil rakétaindító egységgel és egy búvárhajóval vesz részt. A Román Légierő biztosítja a gyakorlatok légi részét még MIRG 21 LanceR katonai repülőgéppel, illetve egy, orvosi evakuálásra szolgáló Puma helikopterrel, míg a Román Parti Őrség egy járőrhajóval érkezik a gyakorlatra. (4)


Több civil szervezet kéri, hogy akadályozzák meg a család fogalmának újradefiniálását

Huszonnégy hazai és négy nemzetközi civil szervezetből álló csoport kéri az alkotmánybíróságot, utasítsa vissza azt a kezdeményezést, amely az alaptörvényt úgy módosítaná, hogy a házasság már csak nő és férfi szövetségeként legyen meghatározva, mert ez szerintük a magánélethez való jogot sértené.

Az aláíró civil szervezetek úgy vélik, a kezdeményezés ellentmond mind az alaptörvénynek, mint a nemzetközi jogi standardoknak, amelyeknek betartására Románia is vállalkozott. A család meghatározásának vallásos szempontból való módosítása a magánélethez és családhoz való jogát korlátozná minden egyszülős családban, heteroszexuális, de nem házasságban élő, vagy azonos nemű párok alkotta családokban élő személynek, ami sérti az egyenlőség elvét – derül ki a civilek sajtóközleményéből.

A kérést az Amnesty International, a Jogászok Nemzetközi Bizottsága, az ILGA-Europe és a European Commission on Sexual Orientation Law nevű nemzetközi szervezetek is támogatják. A közlemény szerint ez a négy külföldi egyesület külön állásfoglalást juttatott el az alkotmánybírósághoz, amely július 20-án, szerdán tárgyalja majd a Családért Koalíció kezdeményezését. (4)


A DNA-nak adták át a Floreasca kórház égési osztályáról szóló ügyiratot

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynak (DNA) küldték át a bukaresti 1. kerületi bíróság ügyészei azt az ügyiratot, amelyben a fővárosi Floreasca kórház égési sérültek ellátására felszerelt osztályának működésképtelenségéről folyik a vizsgálat – tudta meg igazságügyi forrásokból a MEDIAFAX.

Májusban indították a gyanúsított nélküli bűnvádi eljárást a bukaresti 1. kerületi bíróság ügyészei hivatali visszaélés miatt, miután az egészségügyi minisztérium ellenőrző testülete feljelentést tett, amikor a Floreasca Sürgősségi Klinika súlyos égési sérülteket ellátó osztályán komoly rendellenességeket találtak.

A nyomozás során az ügyészek úgy találták, a vizsgált tettek inkább az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynak (DNA) jogkörébe tartoznak, így az ügyet a továbbiakban a DNA intézi.

Az egészségügyi minisztérium ellenőrző testülete azt mondja, az elvégzett helyszíni ellenőrzés során beigazolódott, hogy a Floreasca Sürgősségi Klinika súlyos égési sérülteket ellátó osztálya még mindig nem működik hiánytalanul.
Az ellenőrzés nyomán született jelentésben az áll, hogy az elmúlt hat hónapban a hatóságok egymásnak ellentmondó információkat kaptak a Floreasca vezetőségétől. (4)


22 800 lej értékben bírságolt 19 cégnél a román tengerparton az állategészségügyi hatóság

A Konstanca Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság 93 vendéglőben, 4 pizzázóban, 20 gyorsétteremben, 4 cukrászdában, 16 büfében, 6 bárban, 3 étkezdében és 37 élelmiszerüzletben tartott ellenőrzés Mamián, Eforien, Costineşti-en és Mangalián, 19 bírságot róttak ki 22 800 lej értékben

Az ANSVSA állatorvosai 2016. július 4. és 10. között ellenőrizték az élelmiszer-biztonsági szabályok betartását a tengerparti egységekben a „nyári kommandó” keretében. A szakfelügyelők kíséretében megvizsgálták a termelő, illetve feldolgozó egységeket, a raktárokat, az élelmiszer-ipari termékek értékesítését. Összesen 199 élelmiszer-ipari egységet ellenőriztek – derül ki az Konstanca Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság közleményéből.

„Az ellenőrzések során több helyen is azt tapasztalták, hogy nem kezelik megfelelően az élelmiszer-ipari termékeket, állategészség-ügyi és élelmiszer-biztonsági engedélyek nélkül forgalmaznak élelmiszer-ipari termékeket a fogyasztóknak, vagy éppen nm szakszerűen tárolják a raktárban az élelmiszereket. Az állategészség-ügyi és élelmiszer-biztonsági törvények megszegése miatt 19 esetben róttak ki pénzbírságot, összesen 22 800 lej értékben, és két cég figyelmeztetésben részesült” – tájékoztatott a szakhatóság. (4)


Johnson: nem hagyjuk el Európát

Elhagyjuk az Európai Uniót, de ez nem jelenti azt, hogy elhagyjuk Európát - fogalmazott ma Boris Johnson brit külügyminiszter Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek tanácskozását megelőzően.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Több mint 5 százalékkal csökkent a járműgyártás az első fél évben

Hazánkban 5,3 százalékkal csökkent a járműgyártás az idén első fél évben a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte ma az autógyártók és -importőrök egyesülete hétfőn.

A 2016. január-június közötti időszakban 201 274 járművet gyártottak, ebből több mint 178 017-et a francia Renault tulajdonában levő Dacia, 23 257-et az amerikai Ford, amelynek a dél-romániai Krajován (Craiova) van üzeme.

A vizsgált időszakban több mint 182 ezer autót exportáltak, ami szintén 5,3 százalékos csökkenés a tavalyi első fél évhez mérten. Hazánkban a gyártott járművek 90 százalékát külföldön értékesítették.

Külföldön a legkeresettebb modell a Dacia által gyártott Duster hobbiterepjáró volt, amelyből több mint 100 ezret exportáltak, vagyis csaknem 20 százalékkal többet tavalyhoz képest.

A román hazai 10,2 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, 61 151 új járművet adtak el. Ezeknek csaknem 80 százalékát jogi személyek vásárolták meg. Ugyanakkor 24 százalékkal nőtt a használt gépkocsik értékesítése is, így Romániában egy új autó jut négy használtra. (4)


Huszonegy új helyszínnel bővült a világörökségi lista

Huszonegy új helyszínnel bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listája a világörökségi bizottság vasárnap befejeződött 40. ülésszakán Isztambulban.

A késő estig tartó vasárnapi ülésnapon 12 új helyszínt vettek fel a rangot és védelmet adó listára. A 40. ülésszakra nevezett 27 helyszínből így végül 21 nyerte el az UNESCO-státuszt: 12 kulturális, 6 természeti és 3 vegyes helyszín. Pénteken már 9 objektumot nyilvánítottak a világörökség részének. (2)

További részletek a Világjáró rovatban.


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 583
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap