label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Arad megyei új felüljáró: nem tudnak rákanyarodni

Forgalmi dugót okoztak a kamionok az Arad megyei Kürtös új felüljárójának tesztelésekor, mert nincs elég hely arra, hogy rá tudjanak kanyarodni.

A teszttel a CFR épp azt akarta bebizonyítani a kétkedő helyhatóságnak, hogy a 2015 őszén felépített híd használható.

A felüljárót a magyar határ közelében futó vasúti sínek fölé építették, a Nyugat-Európa felől az országba vezető Kürtös-Arad-Piski vasútvonal korszerűsítését célzó európai uniós projekt keretében.

A felüljáró problémái miatt leáll egy 280 millió euró értékű, legnagyobb részt uniós forrásokból finanszírozott projekt megvalósítása. (13)


Nyolc hazai börtönben tüntettek a fogvatartottak

Románia 45 büntetés-végrehajtó intézete közül nyolcban tüntettek valamilyen formában az elítéltek, erőszakos cselekedetek csak a Botoșani-i börtönben történtek, a többiben az étel elutasításával tiltakoztak a fogvatartottak – közölte a Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Igazgatósága (ANP).

„A fogvatartottak által emelt legfőbb követelések a fogva tartás körülményeinek jobbítására irányulnak, például a túlzsúfoltság megszüntetésére, a munkában és nevelő jellegű tevékenységekben való részvételre, a televíziózás programjára, az orvosi ellátásra, illetve a börtönbüntetések mennyiségének csökkentésére és a feltételes szabadlábra helyezésről döntő bizottság által meghatározott határidőkre” – derül ki a Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Igazgatóságának (ANP) közleményéből. (4)


Johannis az új alkotmánybíráknak: segítsenek, hogy az intézmény a stabilitás pillérévé váljék

Klaus Johannis elnök ma azt üzente az alkotmánybíróság három új tagjának, járuljanak hozzá, hogy „az alkotmánybíróság az állam alkotmányos felépítésének stabil pilléreként rajzolódhasson ki”, mégpedig minél magasabb szakmai standardok és függetlenség vezérelte tevékenység útján.

„Sok sikert kívánok munkájukban a most felesküdött alkotmánybíráknak. Mindannyiuknak azt kívánom, járuljanak hozzá, hogy az alkotmánybíróság az állam alkotmányos felépítésének stabil pilléreként rajzolódhasson ki, világos, összefüggő és előrelátható joggyakorlat révén. Arra biztatom önöket, minél magasabb szakmai és függetlenségi standardokat tartsanak mércéül szem előtt. Meggyőződésem, hogy az önökre bízott igazságszolgáltatási szerepet méltósággal ellátják majd” – szólt az államfői üzenet.

Johannis hangsúlyozta: az alkotmánybíróság feladata, hogy megóvja és fenntartsa a jogállamiságot és az alkotmányos demokráciát, végcélja pedig, hogy biztosítsa az állampolgárok alapvető jogainak védelmét. (4)


Éhségsztrájkolnak a Poarta Albă-i fogvatartottak a börtönkörülmények miatt

A Poarta Albă-i büntetés-végrehajtó több fogvatartottja utasítja vissza az ételt, így tiltakozva a börtönben uralkodó körülmények miatt. Némelyikük családtagjai az intézet kapuja előtt tartottak szimpátiatüntetést.

A Constanţa megyei Poarta Albă büntetés-végrehajtó intézetének képviselői arról számoltak be, hogy előbb hétfőn a kenyeret nem fogadta el az elítéltek egy csoportja, hogy ezzel tiltakozzon a börtönbeli életkörülmények – a zsúfolt terek, a szakorvosi ellátás hiánya, illetve a rokonoktól érkező csomagok korlátozása miatt.

Később több tucat szabadságától megfosztott személy utasította el az ételt. A börtön vezetősége azt mondja, tárgyaltak a tüntetőkkel, és elmagyarázták nekik az éhségsztrájk jelentette egészségügyi kockázatokat. (4)


FOTÓRIPORT – Bábos hangulat a Művészeti Múzeumban

A Puck Bábszínház elmúlt évadában bemutatott előadások különleges bábjait, díszleteit, valamint az elmúlt 66 évben készült plakátokat tekinthetik meg az érdeklődők a Művészeti Múzeumban.

A Bábok múzeuma július 31-ig látogatható a múzeum Főtér/Piaţa Unirii 30. szám alatti székhelyén, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között. A mai megnyitón mi is jelen voltunk, fotóriportunk itt látható. (8)


Gyilkossági kísérlettel is vádolják a bankrablót

Több mint 4 órán át tartó kihallgatás után ma este 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték a múlt heti besztercei fegyveres bankrablás gyanúsítottját.

A tegnap elfogott férfit minősített rablással, a fegyvertartásra vonatkozó jogszabályok megszegésével, jogtalan fegyverhasználattal és nem utolsó sorban minősített gyilkossági kísérlettel vádolják, miután tegnap rálőtt az őt megtaláló rendőrökre, és egyiküket megsebesítette. (13)


Kánikulariasztást bocsátott ki a meteorológiai szolgálat július13–15-ére, 37 Celsius-fok is lehet

Kánikulariasztást bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) július13–15-ére, a hőmérők higanyszála árnyékban is 37 Celsius-fokig kúszhat, a jelzett időszak végén azonban jelentősen csökkennek majd a hőmérsékleti értékek, leszámítva a dél-keleti régiókat, ahol marad a kánikula.

„Az első két nap folyamán kánikula várható nyugaton és dél-nyugaton, ahol a nappali csúcshőmérséklet eléri a 35–37 Celsius-fokot is. csütörtökön, július 14-én a kánikula átterjed a déli és középső országrészekre is, a Duna-mentén pedig 38 Celsius-fokig is kúszhat a hőmérők higanyszála. A hőérzet kellemetlen lesz, a páratartalom egy nagyobb területeken haladja majd meg a kritikus 80 egységet. A csütörtöki nap második felében viszont fokozottá válik a légköri instabilitás, az ország legtöbb vidékén jelentősen csökkennek majd a hőmérsékleti értékek. Kivételt jelent a dél-keleti régió, ahol a kánikula helyenként július 15-én, pénteken is tart még” – áll a meteorológiai szolgálat tájékoztatásában. (4)


A besztercei bankrablás gyanúsítottja egy helybéli férfi

A besztercei fegyveres bankrablás gyanúsítottja egy helybéli férfi, Dorin Sima, akit elítéltek, miután 2003-ban kirabolt egy szatmárnémeti taxisofőrt és egy másik férfit.

Dorin Simát nemrég helyezték feltételes szabadlábra, miután börtönben ült azt követően, hogy 2003 nyarán kirabolt egy szatmárnémeti taxisofőrt.

A férfit azzal vádolták, hogy egy másik elkövetővel egyetemben egy sűrített levegős pisztollyal meglőtték a taxisofőrt, majd megverték, megkötözték, és ellopták a pénzét. A két elkövető a taxisofőr autójával lépett le, amit később egy erdőben hagytak hátra, Bethlen közelében.

Dorin Simát és Tolvai Józsefet három napnyi keresés után fogták el. Tolvait egy Beszterce közeli üdülőövezetben, Simát pedig egy besztercei osztályteremben fogták el. (4)


Kolozs megye: három személy életét vesztette, négyen megsérültek egy autóbalesetben

Három személy életét vesztette, négyen megsérültek egy autóbalesetben mára virradóra az 1R jelzésű úton, a Kolozs megyei Kiskalota területén, miután egy személygépkocsi sofőrje áthajtott a szembejövő sávba, ahol frontálisan ütközött egy másik autóval.

A Kolozs megyei rendőrség közleménye szerint a balesetben életét vesztette mindkét jármű sofőrje.

„Keddről szerdára virradóra az 1R jelzésű úton, a Kiskalota községhez tartozó Nagykalota falu területén, de a lakott területen kívül baleset történt, amelyben három személy életét vesztette, négyen pedig megsérültek. A vizsgálat első eredményei szerint egy 38 éves, a Máramaros megyei Felsőrónáról származó férfi, miközben az 1R jelzésű úton, Jósikafalva és Bánffyhunyad között közlekedett, áthajthatott a szembejövő sávra, ahol frontálisan ütközött egy 26 éves, bánffyhunyadi fiatal által vezetett autóval. A balesetben mindkét sofőr, illetve egy 24 éves, bánffyhunyadi férfi, aki Hunyadról Jósikafalva felé tartott, életét vesztette” – derül ki a rendőrségi tájékoztatásból.

A szembejövő sávra áthajtó autóban súlyosan megsérült egy 17 éves és egy 3 éves ír állampolgár, ennek az autónak két további utasa, két 17 éves hunyadi fiatal pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az anyagi kár értékét 17 ezer lej körüli becsülik.

A rendőrök folytatják a vizsgálatot, hogy megállapítsák, pontosan mi vezetett a balesethez. (4) (Képünk illusztráció)


Egy amerikai férfi combját szúrta át a bika szarva a pamplonai bikafuttatáson

Egy amerikai férfi combját szúrta át a bika szarva a szerdai pamplonai bikafuttatáson. Rajta kívül még öten kerültek kórházba törések, zúzódások miatt, amelyeket esések okoztak.

A 39 éves amerikai férfit percekkel a sérülés után már el is látták a mentősök, akik minden reggel készenlétben állnak a futtatások idején az útvonal több szakaszán is.

A helyi kórház tájékoztatása szerint a turista sérülése nem súlyos, ahogy a többieké sem.

Az idei pamplonai futtatásokon eddig 12 embert sebesítettek meg a bikák szarvai.

Idén a szerdai volt az utolsó előtti futam, amelyet a tévéközvetítés szakkommentátora gyorsnak és izgalmasnak talált.

A futamra a Núnez del Cuvillo tenyészet 12 bikáját választották, az állatok két és fél perc alatt tették meg a 850 méteres távot Pamplona belvárosában.

A futást nehezítette, hogy alig egy órával a kezdés előtt állt el az eső, és a macskakövek nem száradtak meg teljesen, noha korábban egy speciális anyaggal vonták be őket, hogy kevésbé csússzanak. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 849
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap