label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Sok köztisztviselő azért nem sztrájkolt, mert félt, hogy nem kap fizetést

Az ország polgármesteri hivatalaiban sok köztisztviselő nem csatlakozott a Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetsége (FNSA) által kezdeményezett mai általános sztrájkhoz, mondván, vagy nem értesítették őket, vagy attól tartanak, a kihagyott munkanapért nem kapnak fizetést.

A kolozsvári önkormányzat több mint 850 alkalmazottja egész napra leállította a munkát, de a dolgozók egy része, elsősorban a közönségkapcsolati irodákban, a megszokott módon dolgozik.

Valer Suciu, az FNSA elnöke egyben a kolozsvári polgármesteri hivatal Civitas szakszervezetének vezetője is. Elmondta, a sztrájkoló alkalmazottak bejöttek a munkahelyre, de az irodáikban maradtak, és nem dolgoztak, az állampolgároknak pedig nincs bejárásuk.

„A sztrájkoló alkalmazottak bejöttek a munkába, és az irodáikban ültek, de nem dolgoztak. Azoknak a közintézményeknek az ajtaja, ahogy sztrájk zajlik, be van zárva, az állampolgároknak nincs bejárásuk. Országos szinten a helyi közigazgatásban dolgozó mintegy 35 ezer személy írta alá a sztrájkba lépést, a kolozsvári önkormányzatnál több mint 850-en” – mondta el Suciu. (4)


Egybeolvadt az UNPR és a PMP

Kéthetes egyezkedés után fuzionált a Haladás Romániáért Országos Szövetség (UNPR) és a Traian Băsescu korábbi államfő által vezetett Népi Mozgalom Párt (PMP), miután az előbbi szervezet ügyvezető bizottsága ma megszavazta az egybeolvadást, és a felek alá is írták az erre vonatkozó dokumentumokat.

A két szervezet tehát már a parlamenti választásokon is egy égisz alatt indul: a Népi Mozgalom név alatt, megtartva a PMP jelképeit. (13)


Tőkés László terhelő feljegyzéseket tett közzé Csűry István püspökről

Tőkés László európai parlamenti képviselő olyan feljegyzéseket tett közzé Csűry Istvánról, amelyek szerinte közvetve azt bizonyítják, hogy a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke együttműködött a Securitatéval, a kommunista Ceaușescu-rendszer politikai rendőrségével.

Tőkés László mai nagyváradi sajtótájékoztatóján elmondta: a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) ugyan 2009-ben olyan iratot állított ki az akkori püspökjelöltről, amely szerint "nincs arra vonatkozó adat, hogy Csűry István a Securitate ügynöke vagy besúgója lett volna", a szegedi Molnár János egyháztörténész olyan jelentéseket talált egyes erdélyi lelkészek megfigyelési dossziéiban, amelyek minden bizonnyal Csűrytől származnak.

A jelentések egy része az 1986-1989-es időszakból származik egy Kiss fedőnevű ügynöktől, akit a Securitate tisztjei szalárdi lelkészként is emlegetnek. Tőkés László elmondta, ebben az időszakban Csűry István volt a református lelkész a Bihar megyei Szalárdon. Tőkés László Kiss ügynök hét jelentésének a szövegét közölte azokkal az utasításokkal együtt, amelyeket a Securitate tisztjei e jelentések alapján megfogalmaztak.

A volt püspök két 1982-ből és 1984-ből származó jelentés kivonatát is közzétette, amelyeket Rosescu fedőnéven adtak, és amelyeket szintén Csűrynek tulajdonít. Megemlítette: ezek a jelentések annak a zsibói Molnár Jánosnak, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem tanárának a dossziéjából kerültek elő, akit a Securitatéval folytatott együttműködése miatt egy hónapja tiltott el a lelkészi szolgálattól az Erdélyi Református Egyházkerület fegyelmi bizottsága.

Tőkés László sérelmezte ugyanakkor, hogy az RMDSZ Bihar, Szatmár és Szilágy megyei szervezete ellene foglalt állást, amikor Csűry István püspök vélt kollaborációjáról először tett említést. "Az RMDSZ-nek is figyelnie kellene arra, hogy kiket támogat, mert ez nem szolidaritásvállalás, hanem cinkosság, bűnpártolás" - jelentette ki. (4)


Kelemen Hunor: egy esetleges szakértői kormány hat hónap után kudarcot vallana

Az RMDSZ elutasítja annak a gondolatát, hogy a parlamenti választások után szakértői kormány alakuljon. Kelemen Hunor, a szövetség elnöke azt mondja, egy nem politikai kabinet hat hónap után kudarcot vallana.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Kanada az ősszel jelenti be a román vízummentességgel kapcsolatos vizsgálatok eredményét

Kanada az ősszel jelenti be a román és a bolgár vízummentességgel kapcsolatos vizsgálatok eredményét – nyilatkozták a Novinite.com portál által idézett források.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős európai uniós biztos házigazdaként otthont adott Románia, Bulgária és Kanada képviselői találkozójának.

A megbeszélésen John McCallum migrációs ügyekért felelős kanadai miniszter azt mondta, hogy az ősszel jelentik be a román és a bolgár vízummentességgel kapcsolatos vizsgálatok eredményét, és ekkor dolgozhatják majd ki a vízummentesség bevezetésének menetrendjét a bolgár és román állampolgárok számára.

Romániának és Bulgáriának egy sor technikai feltételnek kell eleget tennie a kanadai vízummentesség érdekében. Egy kanadai szakértői bizottság júniusban látogatott el Romániába, Bulgáriát július végén veszik górcső alá. (4)


BESZTERCEI BANKRABLÁS: MEGVAN A GYANÚSÍTOTT, RÁLŐTT A RENDŐRÖKRE

Elfogták a besztercei rendőrök a múlt héten Besztercén elkövetett fegyveres bankrablás feltételezett elkövetőjét.

A gyanúsítottat a Sub Cetate negyedben, barátnője lakásán kerítették be. A hatóság és a férfi között kisebb tűzharc alakult ki, amelyben egy rendőr – a megyei nyomozóosztály vezetője – megsérült: a karját találta el egy golyó.

A rendőrség nem hozta nyilvánosságra a gyanúsított kilétét, de egyes források szerint büntetett előéletű: Romániában és Olaszországban is gyűlt már meg baja a törvénnyel, és nemrég feltételesen szabadult a börtönből. (13)


A tanácselnök fejeket akar

Lemondásra szólította fel ma Alin Tişe megyei tanácselnök az önkormányzat hatáskörébe tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) vezetőjét, Tămaș Claudiut, mivel foltot ejtett a megyei tanács imázsán.

Tişe azt követően követeli az igazgató „fejét”, hogy a helyi román sajtóban megjelent egy videóinterjú Ioan Rusuval, a DGASPC szakszervezetének vezetőjével, aki „kitálalt”: több szabálytalanságot jelzett, így különféle pénzek pazarlását, más célra való költését, de azt is, hogy az igazgatóság egyes dolgozói a konyhán „lecsípnek” a gyermekotthonokban nevelkedő kiskorúak ételadagjából, ebből biztosítva saját ebédjüket is.

Rusu egyébként nem csak a sajtónak tálalt ki, hanem beadvánnyal fordult a megyei tanácshoz. Tişe tegnapi közleménye tudatta: belső ellenőrzéseket rendel el, és amennyiben szükséges, értesíti az illetékes nyomozóhatóságokat. (13)


Sztrájkolnak a helyi közigazgatásban dolgozók

Sztrájkba léptek ma reggel a helyi közigazgatásban dolgozók, azt követően az őket képviselő szakszervezet és a munkaügyi minisztérium béremelésekről folytatott tárgyalásai kudarcba fulladtak.

A tiltakozó akció résztvevői a mai nap folyamán nem fognak dolgozni. A Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetsége (FNSA) ugyanakkor július 19-étől meghatározatlan időre általános sztrájkot hirdetett.

A FNSA képviselői szombaton ültek tárgyalóasztalhoz a béremelésekről a szaktárca illetékeseivel, a szakszervezetiek szerint pedig nem sikerült megállapodniuk.

A helyi közigazgatásban dolgozók július 5-én egy órás figyelmeztető sztrájkot tartottak. (4)


Egyre kevesebbet tévéznek a 25 éven alatti britek

Több mint negyedével csökkent 2010 óta a 25 év alatti britek tévézéssel töltött ideje - számolt be róla a BBC News egy új felmérés alapján.

Részletek a Mozaik rovatban. (4)


Londonnak tisztáznia kell uniós kapcsolatait az Eurócsoport elnöke szerint

Nagy-Britanniának és az uniónak is érdeke, hogy London minél hamarabb tisztázza uniós kapcsolatait - jelentette ki ma Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter (képünkön), az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke az uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek (ECOFIN) brüsszeli tanácskozása előtt.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 854
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap