label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Nem fizetnek a beiratkozásért és a szállásért a pedagógusok gyerekei

Felmentést kapnak a felsőoktatási intézmények felvételi vizsgáira szóló beiratkozási díj alól és ingyenesen kapnak szállást a bentlakásokban az aktívan dolgozó pedagógusok és pedagógiai kisegítő személyzet gyerekei – áll a Klaus Johannis államfő által ma kihirdetett törvényben.

Egy, az összes parlamenti párt honatyáit tömörítő képviselőcsoport által kezdeményezett törvény szerint ezekre a kedvezményekre jogosulta a tanügyi rendszerből nyugdíjba vonult dolgozó pedagógusok és pedagógiai kisegítő személyzet gyerekei, illetve a korábban a tanügyben dolgozó szülők után félárván vagy árván maradt gyerekek is.

A törvényt a parlament mindkét háza egyhangúlag fogadta el. (4)


FEJLEMÉNY - A termelők győzelmeként értékelik a kezdeményező a hipermarkettörvény kihirdetését

Ma Ovidiu Donţu, az úgynevezett hipermarkettörvény kezdeményezője, miután Klaus Johannis államfő kihirdette a jogszabályt, úgy nyilatkozott, hogy ez a termelők győzelme, akik azért harcoltak, hogy ne ütközzön akadályokba, hogy a boltok polcain román termékek is legyenek.

A kezdeményező a Mediafax hírügynökség megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a szupermarketeknek tárgyalniuk kell a helyi termelőkkel, hogy a polcokra kerülő élelmiszerek legalább 51százalékban hazaiak legyenek.

"A bukovinai, a romániai termelők győzelme is, akik a korlátok ledöntéséért küzdöttek. A Sucaeva megyei kereskedelmi és iparkamara munkatársaként tizenkét éve ismertek ezekez az akadályokat, és ezzel a törvénnyel ezek ledöntését kezdeményeztem. A szupermarketek tulajdonképpen arra lesznek kényszerítve, hogy tárgyaljanak a helyi termelőkkel, hogy a polcokra kerülő élelmiszerek legalább 51százalékban hazaiak legyenek” – magyarázta Ovidiu Donţu. (4)


Alkotmánybíróságon tett panaszt a kormány a közalkalmazotti béremelésről szóló törvény miatt

Alkotmánybíróságon tett panaszt a kormány több, a parlament által megítélt emelés miatt, egyebek közt a doktori titulussal rendelkező közalkalmazottak, a teljes egészében saját bevételből fenntartott közintézmények, illetve a közlekedési minisztérium alkalmazottainak béremelése ellen.

A közalkalmazottak egységes bérezéséről szóló 2010/284-es kerettörvény kiegészítésére idén június 8-án elfogadott jogszabály egyik kifogásolt cikkelye azt írja elő, hogy a doktori tudományos fokozattal rendelkező közalkalmazottak az alapfizetésük 15 százalékának megfelelő pótlékra jogosultak, amennyiben a titulus szakirányának megfelelő területen dolgoznak.

Erről a kitételről a kormány azt mondja, többféleképpen és szubjektívan értelmezhető, így alkalmazása is esetenként változó lehet. (4)


Három napos kánikulariasztás az egész országra, 38 Celsius-fok is lehet

Július 12-15. között az egész országra érvényes kánikulariasztást bocsátottak ki a meteorológusok – ebben az időszakban 35-37 Celsius-fokos nappali csúcshőmérsékletek várhatók, helyenként, a Duna-deltában a hőmérők higanyszála 38Celsius-fokig is kúszhat.

A figyelmeztetés kedden lép érvénybe és csütörtökig tart. Az előrejelzés szerint az ország egész területén nagy hőség várható.

Az első két nap folyamán többnyire nyugaton és dél-nyugaton várható 35-37 Celsius-fokos nappali csúcshőmérséklet. Csütörtökre már a déli és középső megyékre is átterjed a kánikula, miközben a Duna-deltában a 38 fokot is elérheti a hőmérséklet. A hőérzet napról napra nagyobb területeken lesz kellemetlen.

A meteorológusok tájékoztatása szerint csütörtökön a nap második felében a légköri instabilitás fokozódik, a hőmérsékleti értékek a legtöbb régióban jelentősen csökkennek, kivételt a dél-keleti megyék jelentik, ahol július 15-én is kánikula várható. (4)


PORTUGÁLIA EURÓPA-BAJNOK

A labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében a házigazda Franciaország Portugáliát fogadta Saint-Denis-ben.

A rendes játékidőben 0–0 volt az eredmény, a 109. percben azonban a csereként beállt Éder szép lövése eldöntötte a trófea sorsát: Portugália 1–0 arányban nyert, és megszerezte első Európa-bajnoki címét. (7)


Legalább ötmillió fővel csökkenhet Románia állandó lakossága 2060-ig

Az optimista forgatókönyv szerint is 5,6 millió fővel, rosszabb esetben 7,4 millió fővel csökkenthet Románia lakossága 2060-ig - közölte ma a statisztikai intézet a népesedés világnapja alkalmából közzétett jelentésében.

Részletek az Életmód rovatban. (4)


A bankok először adtak több lakossági, mint vállalkozói hitelt

A rendszerváltás óta az idén először adtak a bankok több lakossági hitelt, mint vállalkozói kölcsönt - írta ma a román Ziarul Financiar című újság.

A gazdasági-pénzügyi napilap honlapja hétfőn a Román Nemzeti Bank adatait idézte, amelyek szerint a hazai bankok az idei első öt hónapban 12,4 milliárd lej hitelt nyújtottak a lakosságnak, ami 47 százalékos növekedést jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Ugyanebben az időszakban a vállalkozások 9,3 milliárd lej hitelt kaptak, ami 4 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbihoz mérten.

A lakossági hitelek folyósítása 2013-tól kezdődően kezdett gyors ütemben növekedni, félévenként 20-30 százalékos bővülést jegyeztek. A vállalkozói hitelek a felére csökkentek a 2007-2008-as időszakhoz, vagyis a nemzetközi gazdasági válság előtti helyzethez képest. (4)


A hipermarketeknek 51 százalékban hazai árut kell kínálniuk

Kihirdette ma Klaus Johannis államfő azt a törvényt, amely arra kötelezi a hipermarketeket, hogy a termékeik 50 százaléka romániai legyen, ugyanakkor megtiltja nekik, hogy a beszállítóktól illetéket vegyenek fel – jelentette be az államelnöki hivatal.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


A májusi –3,5 százalék után –0,7 százalékos volt júniusban az infláció

0,7 százalékos volt júniusban az infláció, az éves szintű pénzhígulás pedig –2 százalékon állt a fogyasztói árindex alapján számolva.

A harmonizált fogyasztói árindexszel számolva, az elmúlt 12 hónapban 1,7 százalékos volt az inflációs ráta – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma  nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Júniusban az előző év hatodik hónapjához képest a termékek és szolgáltatások 49,8 százaléka lett olcsóbb. 0 és 2,5 százalék közötti ütemben drágult a termékek és szolgáltatások 34,7 százaléka, azok 15,5 százaléka lett 2,5 százalékot meghaladó mértékben drágább.

A statisztikai intézet tájékoztatása szerint az élelmiszerek ára tavaly júniushoz képest 0,03százalékkal nőtt, a nem élelmiszer jellegű termékek ellenben 1,22 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,7 százalékkal lettek olcsóbbak.

Az idei év első hat hónapjában a havi inflációs ráta –0,2 százalékos volt, ami megegyezik a tavalyi év azonos időszakában regisztrált értékkel.

2015 májusához képest az idei év ötödik hónapjában 3,5 százalékkal csökkentek az árak. (4)


46,5 százalékra nőtt az első öt hónapban a külkereskedelmi mérleg hiánya

46,5 százalékra nőtt és elérte a 3,76 milliárd eurót az első öt hónapban a külkereskedelmi mérleg hiánya az előző év azonos időszakához viszonyítva – az import 8,7 százalékkal, az export 4,4 százalékkal bővült.

Mint az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból kiderül, Románia január és május között 27 milliárd euró értékben hozott be termékeket, miközben 23,2 milliárd euró értékű árut szállított külföldre.

Májusban a f.o.b.-paritáson (free on board) kifejezett értékben az export 4,7 milliárd euróra rúgott, miközben az import c.i.f. (cost insurance and freight) értékben 5,6 milliárd eurót tett ki. Az előző év azonos időszakához viszonyítva májusban az export 4,1 százalékkal, az import pedig12,2 százalékkal bővült. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 474
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap