label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis: erősen vitatható, hogy bűnvádi eljárás alatt állókat választottak meg

Klaus Johannis államfő ma azt mondta, erősen vitatható, hogy bűnvádi eljárás alatt álló személyeket választottak meg, neki pedig továbbra is kötelessége a politikai osztály megváltoztatását sürgetni, mert még mindig messze vagyunk attól, hogy ezt mindenki megértse.

„Erősen vitatható, hogy bűnvádi eljárás alatt álló személyeket választottak meg, és sajnos el kell ismernem, hogy itt is megkérdezték tőlem, hogyan lehetséges, hogy Romániában olyan embereket választanak meg, akiknek problémáik vannak a törvénnyel. Elmagyaráztam nekik, hogy a romániai korrupcióellenes harc fájdalmas folyamat, amely még mindig tart, és még mindig nagyon messze állunk attól a pillanattól, amikor mindenki megérti majd, miért fontos, hogy a politikai osztály tiszta legyen. Továbbra is kötelességemnek tartom, hogy hangsúlyozzam a politikai osztály megváltoztatásának fontosságát. Nem úgy, hogy tegyük ezt el, és vegyünk elő egy másikat a fiókból, mert így nem lehet, hanem a politikai osztály megtisztítását sürgetem” – nyilatkozta Klaus Johannis államfő, aki épp Luxemburgban tartózkodik hivatalos látogatáson. (4)


Cioloş: integrált támogatási programot akarok Verespatak fenntartható gazdasági fejlesztésére

Dacian Cioloş miniszterelnök felkérte a környezetvédelmi, a művelődésügyi, a mezőgazdasági és a gazdasági minisztert, mandátumuk végéig dolgozzanak ki integrált támogatási programot Verespatak fenntartható gazdasági fejlesztésére, és szerinte ugyanerre van szükség a Duna-Deltában is.

A kormányfő a Civil Társadalom Gáláján vett részt a Bukaresti Nemzeti Színházban. Mircea Toma gratulált neki, amiért mandátuma alatt jóváhagyásra került egy, a ciánalapú bányászati technológiákat betiltó törvény, Verespatakot pedig az UNESCO világörökségi listájára terjesztették fel.

Cioloş elismerte, hogy mandátuma ideje alatt valóban „történtek olyan dolgok, amelyek valószínűleg kis idővel korábban bonyolultnak tűntek”, és bejelentette, nem akar itt megállni Verespatakot illetően. (4)


A magyar pártoknak 210 polgármestere van

Némiképp csökkent a Szociáldemokrata Párt (PSD) előnye az első (32 százalékos feldolgozottságú) részeredményekhez képest a vasárnapi önkormányzati választások adatainak további feldolgozása során, a magyar pártok jelöltjeinek pedig 210 polgármesteri tisztséget sikerült szerezniük.

A központi választási bizottság által ma ismertetett, 96 százalékos feldolgozottságú részeredményekben a megyei pártlistákra leadott voksoknál hat és félről öt és fél százalékra csökkent a PSD előnye legnagyobb riválisával, a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) szemben: a PSD megyei listái a voksok 37,7, míg a PNL listái a szavazatok 32,1 százalékát szerezték meg. Bukarestben a fővárosi közgyűlés összetételét eldöntő szavazáson a PSD a voksok csaknem 41 százalékát kapta, míg a második helyezett Mentsük meg Bukarestet Szövetség (USB) a szavazatok 25 százalékát.

A megyei pártlistás összesítésben, amely a Bukarestben leadott 390 ezer voksot nem tartalmazza, az RMDSZ 5,56 százalékon, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 0,51, a Magyar Polgári Párt (MPP) pedig 0,22 százalékon áll.

A polgármester-választás tekintetében eddig a 3186 romániai település 98 százalékának adatait dolgozták fel. A keddi részeredmények szerint eddig 195 polgármester szerzett mandátumot az RMDSZ, 13 pedig az MPP színeiben. Két településen az MPP-EMNP választási koalíció polgármester-jelöltje győzött.

A települési önkormányzatokban (98 százalékos feldolgozottságnál) az RMDSZ listáira leadott csaknem 385 ezer voks 2281 tanácsosi mandátumra elegendő. Az EMNP-listákra adott 35 ezer voks 207 tanácsosi mandátumot, az MPP-listákra adott 19 ezer szavazat pedig 158 mandátumot jelent a települési önkormányzatokban. Az MPP-EMNP koalíciós listák által begyűjtött 9800 szavazat 33 tanácsosi tisztséget eredményez. (4)


Marosvásárhely újraválasztott polgármestere gyűlöletkeltésről beszél

Gyűlöletkeltéssel vádolta választási ellenfeleit Marosvásárhely ötödször megválasztott polgármestere. Dorin Florea mai sajtótájékoztatóján arról beszélt: amíg ellenfelei "gyűlöletre építenek, ne is reménykedjenek abban, hogy valaha megnyerhetik a marosvásárhelyi választásokat".

Az Agerpres hírügynökség beszámolőja szerint Florea annak a 27 ezer 262 választónak mondott köszönetet, aki rá szavazott, és elmondta, hogy nehéz volt szembesülnie azzal a gyűlöletkampánnyal, amely a közösségi hálókon ellene irányult.

"Világossá akarom tenni minden vezető számára, aki primitív módon gyűlöletre, szegregációra uszít, (...) amíg a gyűlöletre építenek, ne is reménykedjenek abban, hogy valaha megnyerhetik a marosvásárhelyi választásokat" - idézte kijelentését az Agerpres. Florea szerint Marosvásárhelyen azok nyerhetnek, "akik bebizonyítják a románoknak, hogy szeretni is tudnak".

Az újraválasztott polgármester kijelentette: a marosvásárhelyiek - amint azt a szavazatukkal is bizonyították - "a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a gazdasági folyamatok tekintetében is európai szellemű várost akarnak, harmóniát, megértést és kölcsönös tiszteletet".

Dorin Florea kijelentette, hogy az ötödik mandátuma idején elsősorban az elővárosi nagy infrastrukturális beruházásokat szeretné előmozdítani.

A vasárnapi polgármester-választáson a 2000 óta hivatalban levő Dorin Florea 27 262 szavazatot kapott, a második helyen végző Soós Zoltán 25 557 voksot gyűjtött. A mindhárom erdélyi magyar párt által támogatott független jelölt közölte hétfőn, hogy megóvja az eredményt, mert felmerült a választási csalás alapos gyanúja. (4)


Strasbourgban folytatódik a nagyváradi zászlóper

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult Tőkés László a nagyváradi képviselői irodájának az erkélyére 2014 júniusában kitűzött székely zászló ügyében foganatosított közigazgatási intézkedések ügyében - közölte ma az európai parlamenti képviselő sajtóirodája.

A sajtóhoz eljuttatott közlemény szerint a strasbourgi székhelyű emberi jogi bíróságon döntenek majd arról, hogy a képviselői irodára kifüggesztett, és "azóta is ott lobogó zászló reklámhordozónak minősül-e, amint azt a román hatóságok és a velük cinkosságot vállaló igazságszolgáltatás állítja, vagy pedig nemzeti, történelmi jelképnek, aminek az egész világ magyarsága tartja, s amelynek szabad használatát a román alkotmány is szavatolja".

Tőkés Lászlót a nagyváradi polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség szólította fel a reklámzászlónak minősített székely zászló és partiumi zászló eltávolítására. A képviselő mindkét felszólítás érvénytelenítését kérte a bíróságtól.

A Bihar megyei törvényszék 2015 novemberében jogerős ítéletben minősítette reklámzászlónak Székelyföld jelképét, a nagyváradi bíróság pedig első fokon május elején találta törvényesnek a partiumi zászló eltávolítására vonatkozó felszólítást. (4)


Nemzetpolitikai Kutatóintézet: több szabálytalanság történt a marosvásárhelyi helyhatósági választáson

Több szabálytalanság történt a vasárnapi marosvásárhelyi helyhatósági választáson, és ez érdemben befolyásolhatta a végeredményt - mondta Illyés Gergely politológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa az M1 aktuális csatorna ma reggeli műsorában.

A szakember példaként említette, hogy sokan kaptak ideiglenes lakcímet igazoló okmányt az elmúlt hónapban, azaz "mesterségesen feltornázták a szavazók számát". Emellett több szavazólapot nem pecsételtek le megfelelően és időben, így nem is lehetett megállapítani, érvénytelen volt-e vagy sem. Megjegyezte, nagyon sok az érvénytelen szavazat, ami "már önmagában sok kérdést felvet".

Mint mondta, ezeket a szabálytalanságokat jelezte is Soós Zoltán polgármesterjelölt stábja, de nem tudható, mi lesz az eljárás vége. A szakértő szerint akkor lehetne megváltoztatni az eredményt, ha új választást írnának ki, de nem tudható, a rendellenességek elég súlyosak-e új voksolás kiírásához.

A vasárnapi romániai önkormányzati választáson a 2000 óta hivatalban levő Dorin Florea 27 262 szavazatot kapott, a második helyen végző Soós Zoltán független jelölt 25 557 voksot gyűjtött Marosvásárhelyen. (4)


Elhunyt Peter Shaffer drámaíró

Kilencven éves korában elhunyt Peter Shaffer brit drámaíró, jelentette be ma az író menedzsere, Ruport Lord.

„Nagy szomorúsággal értesítünk mindenkit barátunk és ügyfelünk, Peter Shaffer haláláról, aki rövid szenvedés után Írországban hunyt el, családja és barátai körében”, írta közleményében Ruport Lord.  

Peter Shaffer 1984-ben elnyerte az Amadeus című film forgatókönyvéért a Legjobb adaptált forgatókönyvnek járó Oscar-díjat, ezt megelőzően az Equus című drámájának adaptációjáért jelölték Oscarra.

A drámaíró zártkörű temetésére Londonban kerül sor, olvasható a közleményben.  

 


Újabb isztambuli járat indul

A török Atlasglobal légitársaság július 18-tól kezdődően indítja Kolozsvár–Isztambul járatait, heti három alkalommal, Airbus A321 típusú, 204 férőhelyes gépeken – jelentette be tegnap a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér.

Az Atlasglobal légitársaság 2015-ben jött létre, mint a 2001-ben létrehozott Atlasjet Airlines légitársaság jogutódja. Az Atlasglobal 24 repülőgéppel rendelkezik, amiből egy   Airbus A319, kilenc  Airbus A320 és 14 Airbus A321 típusú utasszállító. Klienseit több mint   40 úti cél közül választhatnak.

A Kolozsvár–Isztambul és vissza járatok hétfőn, szerdán és pénteken közlekednek, az alábbiak szerint.  Iszambulból 10:10 perckor, Kolozsvárról Isztambulba pedig 12:50-kor indul a gép.   

A kolozsvári reptér vezetősége a múlt héten jelentette be hivatalosan, hogy július 12-től a Turkish Airlines is Isztambul–Kolozsvár járatot indít. (4)


1,7 százalékkal 2086 lejre nőtt áprilisban az átlagbér

Előző hónaphoz képest 1,7 százalékkal, 35 lejjel 2086 lejre nőtt áprilisban a nettó átlagbér. A legnagyobb fizetések, átlagosan 5342 lej, az IT-szektorban voltak, a legkisebbeket pedig változatlanul a vendéglátásban regisztrálták, ahol az alkalmazottak alig 1169 lejt vihettek haza.

Mint az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból kiderül, a bruttó fizetés márciushoz épest 1,8 százalékkal, 2879 lejre nőtt.

Tavaly áprilishoz képest a nettó átlagbér 12,3 százalékkal nőtt. A reálbérindex 116,1 százalékos volt az előző év azonos időszakához mérten, márciushoz képest pedig 101,9 százalékon állt a gazdasági mutató. 1990 októberéhez képest a reálbérindex 159 százalékos volt, 2,9 százalékkal magasabb, mint 2016 márciusában. (4)


7,5 százalékkal több beruházás történt az első negyedévben

Elérték a 12,85 milliárd lejt a román nemzetgazdasági beruházások az idei első negyedévben, ami 7,5 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb bővülést, 16,1 százalékot, a gépek, berendezések (beleértve a közlekedési eszközöket) terén jegyeztek.

Mint az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból kiderül, az új építkezések terén 0,9 százalékkal visszaestek a befektetések, összesen 6,4 milliárd lejre rúgtak. Az építkezése terén 4,9 milliárd lej értékben ruháztak be. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 588
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap