label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Lemondott bukaresti PNL-elnöki tisztségéről Cătălin Predoiu

Lemondott bukaresti PNL-elnöki tisztségéről ma Cătălin Predoiu, tudta meg bizonyos forrásokból a MEDIAFAX. A források szerint a Modrogan utca 22-es szám alatti pártszékházban Alina Gorghiu és Vasile Blaga társelnökök felügyelik a párhuzamos szavazatszámlálást.

Lemondott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) bukaresti fiókszervezetének elnöki tisztségéről Cătălin Predoiu, a bukaresti főpolgármester-választáson elért eredmények miatt – amint azt vasárnap, az exit poll eredmények közzététele után már bejelentette. Már a tegnap esti eredményekből is kiderült, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Mentsétek Meg Bukarestet Unió (USB) után nagy távolságra csak harmadik helyezett lett a liberális jelölt. A hétfői részeredmények szerint Predoiu a voksok 11,21 százalékát szerezte meg. (4)


Remus Lăpuşan: megyei szinten megnyertük a választást, nagyon jó az eredmény

Remus Lăpuşan, a Kolozs megyei PSD-szervezet elnöke ma azt mondta, a szociáldemokrata pártfiliálé a megye szintjén megnyerte a helyhatósági választásokat, miután tíz új polgármesteri mandátumot szerzett, és ezzel már 33 polgármestere van, szemben a 2012-ben szerzett 23 mandátummal.

Remus Lăpuşan hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a megyében hivatalban lévő összes szociáldemokrata párti (PSD) polgármester, aki a párt színeiben indult, újabb mandátumra tett szert.

„Köszönöm munkatársaimnak a részvételt és a választóknak a szavazatokat. Elméletileg jelenleg nyertünk, három megyeszékhelyen van polgármesterünk, Désen, Tordán és Szamosújváron, de elveszítettük Aranyosgyérest. Nagyon jó eredmény. 30 községben nyertünk nagyon jó eredménnyel, ebből 10 újonnan elnyert mandátum. Most 23 polgármesterünk van, akik 2012-ben kerültek hivatalba, de mostantól 33 lesz. Minden olyan hivatalban lévő polgármester, aki a PSD színeiben indult, megújította mandátumát” – mondta Remus Lăpuşan.

Mint részletezte, a PSD a Kolozs Megyei Tanácsban 8 képviselővel rendelkezik majd, a szavazatok visszaosztása után azonban ez a szám 12-re vagy 13-ra nőhet. (4)


A Magyar Polgári Párt 15 polgármesteri tisztséget szerzett

A Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjei - a párt párhuzamos szavazatszámlálása szerint - 15 polgármesteri tisztséget szereztek a vasárnapi romániai önkormányzati választásokon.

Biró Zsolt pártelnök ma az MTI-nek elmondta, a párt valamennyi polgármesterjelöltje más magyar jelöltekkel versenyezve győzedelmeskedett. Gyergyószentmiklóson és Tusnádfürdőn az RMDSZ támogatását is élvezte az MPP jelöltje, Székelyudvarhelyen és Szentegyházán pedig az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) koalícióban nyertek. "Ez is azt jelzi, hogy az MPP a kapocs szerepét tölti be az erdélyi magyar politikában" - jelentette ki a pártelnök.

Közölte, Hargita megyében a már említett városokon túl Kápolnásfalun, Csíkcsicsóban, Gyergyóújfaluban, Kovászna megyében Gelencén, Zabolán és Málnáson, Maros megyében Makfalván, valamint Szatmár megyében Kaplonyban, Egriben, Csomaközön és Mezőteremen szerezte meg az MPP politikusa a polgármesteri széket.

A pártelnök szerint további három településen: Vargyason, Maroskeresztúron és Szilágynagyfaluban is az MPP támogatásával nyerte a választási versenyt egy-egy független polgármesterjelölt, és a polgári párt támogatása kellett ahhoz is, hogy a Máramaros megyei Hosszúmezőn az RMDSZ jelöltje győzzön. (4)


Szilágyi Zsolt: az EMNP megőrizte politikai súlyát

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) politikai súlyának megőrzéseként értékelte Szilágyi Zsolt pártelnök mai sajtótájékoztatóján azt, hogy az EMNP megközelítőleg annyi önkormányzati képviselői mandátumot szerzett a vasárnapi önkormányzati választásokon, mint négy évvel ezelőtt. Az EMNP négy évvel ezelőtt mintegy 230 helyi képviselői mandátumot szerzett, most pedig 210-220 képviselői mandátummal számol. 

 A párt vasárnap három polgármester megválasztásának örülhetett. Székelyudvarhelyen és Szentegyházán formailag a Magyar Polgári Párthoz (MPP) tartozik a polgármesterré választott politikus, de az EMNP és a MPP koalíciójának jelöltjeként indult. Az elnök közölte, hogy Gyergyószárhegyen függetlenként az EMNP jelenlegi Hargita megyei önkormányzati képviselője szerzett polgármesteri mandátumot. (4)


Tobă: 245 többszörös szavazásra irányuló próbálkozást regisztrált a csalásellenes rendszer

245 többszörös szavazásra irányuló próbálkozást regisztrált a választásicsalás-ellenes rendszer, ám legtöbb esetben az állampolgárok csupán tesztelték a rendszer „éberségét”, és nem akartak valójában még egyszer szavazni – mondta mai  sajtótájékoztatóján Petre Tobă belügyminiszter.

„A rendszer automatikusan generálta ezeket a bejelentéseket. Sokat ellenőriztünk, és nem bizonyultak valósnak. Sok olyan eset volt, amikor z állampolgárok egyszerűen tesztelni szerették volna, hogy a rendszer működik-e, és olyan is előfordult, hogy elmentek, szavaztak egy körzetben, aztán átmentek egy másikba, kijöttek, bementek egy harmadikba, odaadták a személyi igazolványukat, de nem akartak szavazni, csak ellenőrizni, hogy ez a rendszer valóban működik-e. Minden ilyen automatikus bejelentést külön kivizsgálunk, és végül a Román Rendőrség javasol intézkedéseket a területileg illetékes ügyészségnek. Tesztelték az éberségünket. Mostanáig sok olyan esettel találkoztunk, hogy a bejelentett esetekben nem volt többszöri szavazásra irányuló szándék” – mondta el Petre Tobă. (4)


Országszerte a szociáldemokraták győzelmét jelzik a részeredmények

A Szociáldemokrata Párt (PSD) győzelmét mutatják az önkormányzati választások első részeredményei, amelyeket ma ismertetett a központi választási bizottság (BEC).

A megyei pártlistáknál a PSD a voksok több mint 39 százalékát szerezte meg, míg legnagyobb riválisa, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazatok kevesebb mint 33 százalékát kapta.

Az RMDSZ az első - 32 százalékos feldolgozottságú - összesítésben 5,24 százalékon, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 0,34, a Magyar Polgári Párt (MPP) pedig 0,09 százalékon áll. (4)


Kelemen Hunor: majdnem kétszáz településen nyert az RMDSZ polgármesterjelöltje

Százkilencvenhét településen biztosan nyert az RMDSZ polgármesterjelöltje, hét további településen pedig olyan jelölt végzett az első helyen, akit a párt támogatott - mondta ma Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor Szatmárnémeti polgármesteri tisztségének visszanyerését fontos eredménynek nevezte, ez annak köszönhető - mondta -, hogy jó jelöltet sikerült állítani és jó volt a kampány. Emellett az ott élő magyarok többsége is váltani akart, mivel látta, hogy mekkora volt a település lemaradása az utóbbi négy évben.

A 34 százalékban magyarok által lakott Szatmárnémetiben négy év kihagyás után szerezte meg ismét az RMDSZ jelöltje - Kereskényi Gábor - a polgármesteri posztot.

Kelemen Hunor arról is beszélt, hogy a mostani, csendesebb kampány hasznos volt, az összefogás a Magyar Polgári Párttal pedig gyümölcsözőnek bizonyult. (4)


Ráduly Róbert Kálmán negyedik alkalommal Csíkszereda polgármestere

Az RMDSZ polgármesterjelöltje, Ráduly Róbert Kálmán negyedik alkalommal szerez mandátumot a polgármesteri tisztségre Csíkszeredában, a párhuzamos számlálás azt mutatja, hogy megszerezte a szavazatok 72%-át – idézte a Hotnews hírportál az Agerpres hírügynökséget, amelynek a szövetség területi elnöke, Füleki Zoltán nyilatkozott. Hasonlóan, az RMDSZ megszerezte a csíkszeredai helyi tanácsban a képviselet több mint kétharmadát. A városban a szavazáson való részvétel alacsony volt, körülbelül 34%.

(3)

 


Ismét Dorin Florea lett Marosvásárhely polgármestere a párhuzamos számlálás szerint, immár ötödszörre

Ötödik polgármesteri mandátuma előtt áll ismételten Dorin Florea, Marosvásárhely függetlenként indult polgármester jelöltje – legalábbis ezt az eredményt jelezte a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által végzett párhuzamos számlálás, tájékoztat az Agerpres hírügynökség. Állítólag körülbelül 1500 szavazattal előzte meg legfőbb ellenjelöltjét, Soós Zoltánt, aki szintén függetlenként indult, de élvezte az RMDSZ, EMNP, MPP és civil szervezetek támogatását is. (3)


Először nyerte a bukaresti főpolgármesteri tisztséget a PSD

A rendszerváltozás óta először nyerte el a bukaresti főpolgármesteri tisztséget a Szociáldemokrata Párt (PSD), ugyanakkor jelentős számú szavazatot gyűjtött egy új politikai erő, a Mentsük meg Bukarestet Szövetség (USB).

Gabriela Firea, a PSD főpolgármester-jelöltje az exit poll felmérések szerint a voksok 42 százalékát kapta. Urnazárást követően a 2012 óta szenátor Firea megköszönte támogatóinak a segítséget és közölte, valamennyi bukaresti lakos polgármestere lesz.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke úgy vélte, hogy Firea győzelme felelősséget jelent a szociáldemokraták számára, akik először nyerték meg a főpolgármesteri tisztséget a rendszerváltozás óta. A legutóbbi két választáson a PSD-ből kilépett Sorin Oprescu volt főpolgármester függetlenként nyert, 2012-ben már a szociáldemokraták is támogatták. Dragnea azt is közölte, hogy Bukarestnek több mint száz éve nem volt női főpolgármestere. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 764
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap