label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
ISMÉT BOC NYERTE A POLGÁRMESTERI VÁLASZTÁSOKAT KOLOZSVÁRON, HORVÁTH ANNA A MÁSODIK HELYEN

Az IRES közvélemény-kutató intézet adatai szerint Kolozsváron Emil Boc jelenlegi polgármester nyert újabb mandátumot a vasárnapi választáson. Urnazáráskor a Digi 24 hírtelevízió által közölt exit poll adatok szerint Bocra a szavazók 69,1 százaléka voksolt. 

Második helyen az RMDSZ színeiben indult Horváth Anna alpolgármester végzett, aki a voksok 10,8 százalékát gyűjtötte össze. Az RMDSZ-es alpolgármester megelőzte a függetlenként induló, de a PSD által támogatott Octavian Buzoianut, aki a voksok 8,8 százalékát gyűjtötte össze. (5)


Trianon egy "orbitális hazugságon" alapul

Tőkéczki László történész szerint a trianoni békeszerződés egy "orbitális hazugságon" alapul és az unió nem foglalkozik eleget a kulturális autonómia kérdésével.

A történész az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt, hogy ez a hazugság a népek önrendelkezési joga volt, mert erről a béketárgyalások során nem volt szó.

Tőkéczki László bírálta az uniót, hogy inkább a migránsokkal foglalkozik ahelyett, hogy bizonyos kisebbségek, őslakos kisebb-nagyobb csoportok kulturális autonómiájával foglalkozna.

Emellett megjegyezte azt is, hogy az Európai Unió a határok átjárhatóságát megoldotta ugyan, de a kulturális jogok kölcsönös alapú intézését nem, ez szerinte messzemenő illúzió volt. (4)


Helyhatósági választások: Erdélyben átlag alatti a részvétel

Erdély valamennyi megyéjében elmaradt az országos átlagtól a részvétel a mai önkormányzati választás első három órájában, a magyar többségű székelyföldi megyék a sereghajtók között vannak a voksolók arányát illetően.

Tíz óráig országosan a választásra jogosultak 7,9 százaléka adta le szavazatát, míg 2012-ben a részvétel az első három órában elérte a 9 százalékot.

A legnagyobb szavazási hajlandóságot az ország déli részén, Teleorman, Giurgiu és Olt megyében regisztrálták, ahol a jogosultak több mint 12 százaléka voksolt. A fővárosban a legalacsonyabb a részével: Bukarestben a választók 4,4 százaléka voksolt. Utolsó előtti a sorban Hargita megye 5,6 százalékkal, de Temes, Kolozs, és Kovászna megye is a sereghajtók között van 6 százalék alatti jelenléttel. (4)


Kövér László: A legmostohább trianoni sors a kárpátaljai magyarságnak jutott

A legmostohább trianoni sors a Kárpát-medencében a kárpátaljai magyarságnak jutott, ezért a kárpátaljai magyaroké a legnagyobb teljesítmény is, hogy, bár nagy áldozatok és fájdalmas veszteségek árán, de öntudatos magyar közösségként megmaradtak a szülőföldjükön - jelentette ki Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke Ungváron a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott színházi bemutató előtt mondott ünnepi köszöntőjében.

A Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színházban, ahol a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület szervezésében a Betyárjáték című zenés darabot, a Nemzeti Színház és a Híd Média Kft. közös produkcióját mutatták be telt ház előtt nagy sikerrel, Kövér László beszédében visszatekintett Magyarországnak és a magyar nemzetnek a trianoni békeszerződés következtében elszenvedett veszteségeire.

Kiemelte: "2010. június 4-én az Országgyűlés azért fogadta el a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt, mert ezt a napot akartuk jelképévé tenni a súlyos áron megszerzett bizonyosságnak, hogy amit a magyarok szeretete, felelőssége és tudatossága összetart, azt idegen erő és kényszer nem tudja széttépni". (4)


Román rendező filmje nyerte el a Transilvania-trófeát

Bogdan Mirică Kutyák (Câini) című román–francia–bolgár–katari koprodukcióban készült alkotása nyerte el a legjobb filmnek járó Transilvania-trófeát a 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). Az elismeréseket tegnap este, a kolozsvári Román Színházban tartott gálán adták át.

A legjobb rendező díját az izraeli Avishai Sivannak ítélték oda Tikkun című filmjéért, a zsűri különdíját pedig az izlandi Rúnar Rúnarsson rendezésében készült Verebek (Sparrows) kapta. A legjobb színészi alakítás díjában David D’Ingeo, az Egy hely az árnyékban (De l’ombre il y a, r.: Nathan Nicholovitch) című francia–kambodzsai film főszereplője részesült.

A versenyprogramban vetített filmek közül Marina Seresesky Nyitott ajtó (La Puerta Abierta) című spanyol filmje nyerte el a közönség tetszését. Az est folyamán Mădălina Ghenea adta át Sophia Loren olasz színésznőnek a seregszemle Életműdíját, ugyanakkor azt a felvételt is levetítették, amely néhány nappal ezelőtt készült Orosz Lujza színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagjának otthonában. A TIFF szervezői által odaítélt Életműdíjat Dimény Áron színművésztől vette át Orosz Lujza, mint mondta, ez a legutolsó díja, de egyben a legbecsesebb is.

További részletek a hétfői Szabadságban. (8)


Még szavazhatunk este 9 óráig. Az eddigi részvétel aránya, este 7 órakor majdnem 40% volt Kolozs megyében

A Kolozs megyei prefekturai hivatal adatai szerint Kolozs megyében 19 órakor 39,11%-os volt a szavazáson való részvétel aránya, összesen 237564-en adták le addig voksukat a helyhatósági választáson. Vidéken nagyobb volt a szavazási kedv, a szavazásra jogosultak 51,71%-a voksolt, városon ez az arány 32,93%-os. Városokra lebontva, a szavazási adatok a következő részvételt mutatják: Kolozsvár 31,15% (85919 szavazó), Aranyosgyéres 37,28% (8848 szavazó), Dés 40,04% (13105), Szamosújvár 37,99% (7364), Torda 33,01% (15887), Bánffyhunyad 40,1% (3087).   (3)


Barack Obama: Muhammad Ali értünk harcolt

Barack Obama és felesége - más amerikai politikusokhoz hasonlóan - közleményben gyászolja Muhammad Alit.

"Ő volt a legnagyobb" - fogalmaz az Obama-házaspár.

Az elnök a közleményben felidézi, hogy a Fehér Házban az irodájában őriz egy pár kesztyűt, amely Muhammad Alié volt, mellette pedig a sportoló fotója áll. Emlékeztet az olimpiai bajnok, profi nehézsúlyú bokszvilágbajnok szavaira, melyeket eszmélésének idején vésett örökre az emlékezetébe: "Én Amerika vagyok, Amerikának az a része, amelyet ti nem ismertek el, de szokjatok meg engem".

Obama hálával és dicsérő szavakkal ír arról is, hogy a Muhammad Ali a politikában is hallatta hangját, kiállt ügyek mellett.

Martin Luther Kinghez, a legendás amerikai polgárjogi harcoshoz és Nelson Mandelához, a néhai dél-afrikai elnökhöz, az apartheid elleni küzdelem szintén legendás hőséhez hasonlítja őt. Emlékeztet rá, hogy Ali a ringen kívüli harcáért megfizette az árat: "ezzel ellenségeket szerzett baloldalon és jobboldalon egyaránt, nevetségessé tették, még majdnem börtönbe is küldték, de Ali kitartott az álláspontja mellett, és győzelme hozzásegített bennünket, hogy Amerika olyan legyen, amilyennek ma ismerjük" - írja, s leszögezi: Muhammad Ali "értünk harcolt". (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1107
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap