label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Folytatják a volt kommunista börtönparancsnokok felelősségre vonását

További két volt kommunista börtönparancsnok ellen tett ma büntetőjogi feljelentést a  Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER).

A sajtó által "kommunista pribékeknek" nevezett egykori börtönparancsnokok közül eddig kettőnek az ügyében született ítélet.

Most Marian Petrescut, a galaci börtön egykori parancsnokát és helyettesét, Gheorghe Bostinát jelentették fel emberiesség elleni bűncselekményekért az ügyészségen: előbbit 104, utóbbit száz politikai fogoly haláláért tartják felelősnek.

Az IICCMER mai sajtóértekezletén felhívást intézett a Duna-deltában felállított peripravai munkatáborban eltűnt foglyok családtagjaihoz, hogy DNS-mintákkal segítsék az onnan kihantolt holttestek azonosítását. (4)


Ismét plágiumnak minősítették Ponta doktori dolgozatát

Az újjászervezett Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) is plágiumnak minősítette ma Victor Ponta volt kormányfő doktori dolgozatát, és a tudományos cím visszavonását kérte az oktatási minisztertől.

A Nature című brit tudományos hetilap 2012-ben adott hírt arról, hogy az akkor frissen tisztségbe került román miniszterelnök jogi doktori disszertációjának több mint fele plágium.

Bár ezt akkor az oklevelét kiállító egyetem és a CNATDCU is megerősítette, Ponta nem mondott le, arra hivatkozva, hogy esetében a magas rangú közhivatalnokok feddhetetlenségét vizsgáló szaktestület illetékes, amely szerint nem plagizált.

A Cioloş-kormány márciusban hozott rendelete szerint most már kizárólag a CNATDCU hivatott egy tudományos dolgozat eredetiségét elbírálni. Adrian Curaj, a tavaly novemberben hivatalba lépett szakértői kormány oktatási minisztere már decemberben megszüntette a kivételezést és feloszlatta a tárcának alárendelt Országos Etikai Tanácsot (CNE), amely a plágiummal gyanúsított magas rangú közhivatalnokok ügyében volt hivatott eljárni, és többek között Pontát is "tisztára mosta".

Az új szabályozás szerint tavasszal újjászerveződött CNATDCU mai ülésén jelen lévő 35 tagja közül 34-en támogatták Ponta doktori címének megvonását, egyikük pedig tartózkodott. A döntést azt követően hozták, hogy az etikai testület jogi szakbizottsága ismét megvizsgálta Pontának 2003-ban a Nemzetközi Büntetőbíróságról írt román nyelvű doktori disszertációját, és arra a következtetésre jutott, hogy a volt miniszterelnök plagizált. A politikus két héten belül fellebbezhet a döntés ellen, mielőtt azt továbbítanák a doktori cím visszavonása érdekében az oktatási miniszterhez. (4)


Soros: legalább 30 milliárd euró kell a válság kezeléséhez

Az Európai Uniónak legalább 30 milliárd euróra lenne szüksége a migrációs válság kezeléséhez, az elégtelen fellépés következményei azonban ennél is költségesebbek, a krízis ugyanis egzisztenciális fenyegetést jelent az európai integráció számára - figyelmeztetett Soros György magyar származású amerikai pénzügyi szakember ma Brüsszelben.

A közös menekültpolitika kialakításához jelenleg nincs meg a kellő bizalom az Európai Unióban, azt hosszú és fáradságos munkával újra kell építeni, ennek viszont a "pénzügyi források fájó hiányának" kezelésével kell kezdődnie - hangsúlyozta Soros György az Európai Parlament költségvetési, külügyi, fejlesztési, valamint belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának közös meghallgatásán. (4)


FOTÓRIPORT - Riverside – Nemzetközi dzsesszverseny – második nap

A Jazz in the Park eseménysorozat második napján is kint jártunk a Szamos-part Donát negyedi részén, ahol a Riverside – Nemzetközi Jazz in the Park-verseny keretében több romániai, illetve izraeli, brit és olasz jazz együttes koncertezik. Péntektől vasárnap estig a rendezvény átköltözik a Sétatérre, ahol három színpadról szól majd a zene. Az események mindkét helyszínen ingyenesek.(2)

Ilyés Zalán fotóriportja itt tekinthető meg.


Mentőorvos ellen indítottak eljárást a pályán elhunyt kameruni Ekeng ügyében

Bűnvádi eljárás indult egy mentőorvos ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy nem részesítette megfelelő elsősegélynyújtásban Patrick Ekeng kameruni labdarúgót, aki május elején egy bajnoki mérkőzésen lett rosszul, majd elhunyt.

A 26 éves Ekeng a Dinamo Bucuresti játékosa volt, és a Viitorul Constanta elleni mérkőzés 69. percében lett rosszul. A labdarúgó hét perccel korábban állt be csereként.

Mihaela Duţă mentőorvost ma hívták be a bukaresti ügyészségre, ahol közölték vele, hogy gyanúsítottként bűnvádi eljárás indul ellene. Az ügyészek szerint a mentőorvos nem tartotta be az ilyen esetekre előírt eljárást, és nem kezdte el már a pályán a játékos újraélesztését. A vádhatóság szerint a mentőorvos mulasztása miatt nem volt esélye a kameruni labdarúgónak a túlélésre. Az orvos a tragédia után azt állította, a játékosnak még volt pulzusa, amikor rosszul lett, ezért nem végzett rajta újraélesztést a pályán.

A boncolási eredmények szerint Ekeng egy afrikai emberekre jellemző szívbetegségben szenvedett, és ez okozta halálát. (4)


EURO-2016: Kassai vezeti a német–olasz negyeddöntőt

Kassai Viktor vezeti szombaton a Németország–Olaszország negyeddöntőt a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon – tette közzé ma az európai szövetség honlapja.

A legjobb nyolc közötti párharcok slágermeccsét Bordeaux-ban rendezik 22 órakor.

A 40 éves magyar játékvezetőnek ez lesz a harmadik találkozója a tornán, ő dirigálta a francia-román nyitómérkőzést (2–1), majd június 17-én is ő fújta a sípot az Olaszország–Svédország meccsen (1–0). Segítői ezúttal is Ring György, Tóth Vencel, Bognár Tamás és Farkas Ádám lesznek, a negyedik játékvezető pedig a lengyel Szymon Marciniak.

Kassai a horvát–spanyol (2–1) és a portugál–horvát (1–0) mérkőzésen negyedik játékvezetőként működött közre. (4)


Az Európai Bizottság előterjesztette a jövő évi uniós költségvetés tervezetét

Az Európai Bizottság csütörtökön előterjesztette a jövő évi uniós költségvetés tervezetét.

A brüsszeli bizottság tájékoztatása szerint a büdzsé tervezetének megalkotásakor két fontos célt tartottak szem előtt: a gazdasági fellendülést, valamint a környező térségek biztonsági és humanitárius kihívásainak kezelését.

A testület 2017-ben többet szánna a gazdasági növekedés elősegítésére, a munkahelyteremtésre és a versenyképesség fokozására, illetve az unió külső határainak védelmére, az EU-n belüli és kívüli biztonsági intézkedésekre, a menekültek befogadására és integrációjára, valamint a migráció kiváltó okainak kezelésére a származási és tranzitországokban. (4)


A Rákóczi Szövetség mintegy kétezer Kárpát-medencei diákot és tanárt táboroztat

Mintegy kétezer Kárpát-medencei diákot és tanárt táboroztat a Rákóczi Szövetség az idei nyáron - közölte a sajtóval a szervezet.

Részletek a Bonifácz rovatban. (4)


Brexit - Boris Johnson nem indul a miniszterelnöki tisztségért

Boris Johnson nem pályázik a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjének tisztségére, így a brit miniszterelnöki posztra sem. Ezt a volt londoni polgármester maga jelentette be ma.

Johnson döntése hatalmas meglepetés, mivel a brit sajtó és a politikai elemzők évek óta egyöntetűen őt tartották David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjének. A konzervatív párti politikus volt a kilépést pártoló tábor egyik frontembere a brit EU-tagságról tartott múlt heti népszavazás kampányában.

Cameron, aki a bennmaradásért kampányolt, múlt pénteken bejelentette, hogy őszig távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről, miután az EU-népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt.

Egészen máig mindenki biztosra vette, hogy Johnson indul az utódválasztási versenyben, ám csütörtökön - szintén általános meglepetésre - Michael Gove igazságügyi miniszter, Johnson volt szövetségese bejelentette indulását, közölve egyben, hogy Johnsont nem tartja alkalmasnak a vezetői tisztségre. (4)


Soron kívüli biztonsági ellenőrzés lesz a budapesti repülőtéren

A magyar kormány döntött: valamennyi érintett szervezet bevonásával soron kívül biztonsági ellenőrzést hajtanak végre a Liszt Ferenc-repülőtéren - mondta Kontrát Károly, az anyaországi belügyminisztérium parlamenti államtitkára ma Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kontrát Károly Török Zoltán dandártábornokkal, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság vezetőjével a Légiközlekedés-védelmi Bizottság ülését követően tartott sajtótájékoztatót. 

Az államtitkár azt mondta, a bizottság soros ülésének napirendjét kiegészítették az isztambuli Atatürk-repülőtéren végrehajtott terrortámadás utáni helyzet elemzésével, és a bizottság megfogalmazta észrevételeit, javaslatait, hogy az utasok és repülők biztonsága "továbbra is teljes mértékben biztosított legyen". (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1075
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap