label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis bírálta az Európai Bizottság Varsóval szembeni fellépését

Klaus Johannis államfő szerint megkérdőjelezhető az "időszerűsége" annak a brüsszeli állásfoglalásnak, amelyben az Európai Bizottság a jogállamiság normáinak érvényesítésére figyelmeztette a varsói kormányt.

Johannis egy Románia regionális szerepéről szóló biztonságpolitikai tanácskozáson tért ki pénteken a Lengyelország ellen elindított jogállamisági mechanizmusra.

"Határozott meggyőződésem, hogy a lengyel demokrácia képes a jogállamiságnak megfelelő legjobb megoldásokat megtalálni, hiszen Lengyelországban hagyománya van a valós demokrácia megerősítésének a posztkommunista időszakban. Remélem, hogy az európai intézmények építő módon fogják támogatni Lengyelország erőfeszítéseit, mert a mostani, a keleti szomszédságban, de az Európai Unión belül is kialakult nehéz helyzet összefogást követel a legtágabban értelmezett stabilitásunk és biztonságunk érdekében" - fogalmazott a román államfő, hozzátéve: Románia bízik abban, hogy Lengyelország - Bukarest stratégiai partnere - is partner lesz ebben.

Johannis úgy vélte: a jogállamiságot és liberális demokráciát valóban védeni kell, az azokat fenyegető veszélyeket nem szabad alábecsülni, de szerinte meg kell találni azt a kiegyensúlyozott megoldást, amely a demokrácia mellett a biztonságot is szavatolja, tekintettel az Európában egyre erősödő politikai szélsőségekre, a "visszatérőben lévő" nacionalizmusra és populizmusra. (4)


Cioloş: a civil társadalom és az új generáció kezd felébredni, már nem csak a Facebook előtt ülnek

A civil társadalom és az új generáció kezd felébredni, már nem csak a Facebook előtt ülnek, hanem az utcára is kimennek, ha arról van szó, és kezükbe veszik a kezdeményezést, ha úgy érzik, valamin változtatni tudnak - mondta Dacian Cioloş kormányfő a Teach for Romania Alapítvány mai rendezvényén.

„Észrevettem, hogy az utóbbi két-három évben a civil társadalom és az új romániai generáció kezd felébredni, már nem csak ülnek, nem a tévé, hanem a számítógép előtt, a Facebookon, hanem az utcára is kimennek, ha arról van szó, és kezükbe veszik a kezdeményezést, ha úgy érzik, valamin változtatni tudnak. És azt mondtam magamnak, hogy ez a tapasztalat, amely már pár éve megvalósult, felhasználható, és hozzájárulhat az állam reformjához, hatékonyabbá tételéhez” – mondta mondta Dacian Cioloş kormányfő pénteken, a Teach for Romania Alapítvány Hatásunk az oktatásügyre címet viselő konferenciáján tartott beszédében. (4)


Johannis: alapvető, hogy megvédjük az európai értékeket a populizmus és a szélsőségek közepette

Klaus Johannis államfő ma azt nyilatkozta, olyan időket élünk, amikor alapvető fontosságú az európai értékek megóvása, miközben a populizmus, a nacionalizmus és a politikai szélsőségek visszatérőben vannak.

„Olyan időket élünk, amikor alapvető fontosságú, hogy megvédjük ezeket az (európai – szerk. megj.) értékeket, ugyanakkor felfedezzük azokat a módokat és eszközöket, amelyek révén kiegyensúlyozottan megőrizhetjük mind a biztonságot, mind a demokráciát, miközben a populizmus, a nacionalizmus és a politikai szélsőségek európai szinten visszatérőben vannak” – jelentette ki az államelnök a Cotroceni palotában megrendezett, Romania’s Security Leadership in South East Europe (Románia biztonságpolitikai vezetése Dél-Kelet Európában) címet viselő konferencián. (4)


Egyre több a külföldi turista

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) által pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint 13,7, illetve 12,8 százalékkal nőtt áprilisban az előző év negyedik hónapjához képest a romániai szálláshelyeken regisztrált érkezések és vendégéjszakák száma. 

A külföldi turisták száma eközben 14 százalékkal 763 900-ra nőtt, miközben 17,3 százalékkal több,1,25 millió román állampolgár utazott külföldre.

A külföldi vendégek többsége – 93 százaléka – európai országokból érkezett, közülük is 58,1 százalék európai uniós tagállamból. Az EU-ból a legtöbben Bulgáriából (31,5%), Magyarországról (26,1%), Olaszországból (8,0%) érkeztek Romániába. (13)


Halálos áldozatokat is követelt már a hazai árvíz

Két halálos áldozatot követelt már az árvíz, miután a heves esőzések miatt több hegyvidéki folyó kilépett medréből a Keleti-Kárpátok térségében – jelentették pénteken a hírforrások. A Bákó megyei Livezi községben egy 41 éves férfit egy pallóról sodort el az áradat, a Vrancea megyei Rugineşti-en pedig egy 70 éves férfi a kerékpárjáról egy csatornába esett – mindketten megfulladtak.

A hidrológiai szolgálat a Keleti-Kárpátokból eredő valamennyi folyóra másod- vagy harmadfokú árvízvédelmi figyelmeztetést adott ki. Súlyosabb helyzet Moldvában alakult ki, de az ítéletidő a Székelyföld egy részén is gondokat okozott.

Továbbra is vörös árvízvédelmi riasztás van érvényben a háromszéki Feketeügyön, a Tatroson, valamint a moldvai Szereten és Putnán. Az Olt folyó székelyföldi szakaszán másodfokú figyelmeztetés van érvényben szombat délig. (13)


Kilenc megye folyóira terjesztették ki a harmadfokú riasztást fokozott árvízveszély miatt

Kilenc megyei folyóira terjesztették ki a vízügyi szakemberek a harmadfokú (piros) árvízi riasztást, amely szombaton 14 óráig lesz érvényben. Ezzel párhuzamosan 15 megye folyóvizein másodfokú, narancssárga riasztás hatályos.

A harmadfokú riasztás szombaton 14 óráig van érvényben az alábbi vízrajzi medencék folyóin: az Olt és a Feketeügy találkozása fölötti szakaszon, a Feketeügyön (Hargita és Kovászna megyében,), a Beszterce felső és középső medencéjének mellékfolyóin (Suceava, Hargita és Neamţ megye), a Tatroson (Hargita, Neamţ és Bacău megye), a Putnán (Vrancea megye), a Bârladon (Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Neamţ és Galaţi megye), illetve a Szeret és a Prut középső és alsó folyásának mellékfolyóin. (4)


Két személy életét vesztette, egy súlyosan megsérült, miután autóik ütköztek

Két személy életét vesztette, egy pedig súlyosan megsérült, miután autóik frontálisan ütköztek a Kolozs megyei Koppánd területén.

Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője ma elmondta, hogy a harmadik áldozat szíve és légzése leállt, újra kellett éleszteni.

„Két személy életét vesztette egy, az E60-as jelzésű országúton, Kolozs megyében, a Tordatúrhoz tartozó Koppánd területén történt autóbalesetben, amikor két személygépkocsi frontálisan ütközött egymással. A harmadik áldozat szíve és légzése leállt, újra kellett éleszteni” – fejtette ki a rendőrségi szóvivő.

A rendőrök a helyszínen vizsgálják, hogy mi okozhatta a balesetet. (4)


FOTÓRIPORT – Elballagtak a Ghibu líceum magyar diákjai

Tizenhat magyar maturandus ballagott el a Donáth negyedi O. Ghibu Elméleti Líceumból péntek délben, a református templomból „lépve ki” az életbe.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


Hargita megye: több mint 500 pincét és kertet, 950 hektár termőföldet árasztott el a víz

Több mint 500 pincét és kertet, 950 hektár termőföldet árasztott el a víz a Hargita megyei Gyergyócsomafalván a csütörtök esti záporok nyomán, a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) tűzoltói érkeztek a helyszínre, hogy eltávolítsák a vizet.

Alina Ciubotariu, a katasztrófavédelem szóvivője ma elmondta, a környéken homokzsákokra is szükség van a Maroson átívelő hidakon, hogy ne áradjon ki a víz.

„A csütörtöki záporok után Csomafalván árvíz keletkezett. 500 pincét, 200 gazdasági melléképületet, 565 kertet és 950 hektár termőföldet árasztott el a víz. A gyergyói tűzoltók péntek reggel a helyszínre érkeztek, hogy eltávolítsák a vizet. A Maros folyón átívelő hidakon homokzsákokat helyeznek el, hogy ne áradjon ki a víz” – részletezte a szóvivő.

Arról is beszámolt, hogy a Csíkszereda és Comăneşti közötti vasúti forgalom ma reggel sem indult újra, a lejtőkön lezúdult hordalék eltakarításán dolgoznak, emellett néhány alagsorból, pincéből is el kell távolítani a vizet.

A vasútvonalon, egészen pontosan Gyimes és Gyimesközéplok között csütörtök este állt le a forgalom.

Oana Brânzan, a Román vasúttársaság (CFR) szóvivője csütörtök este elmondta két személyvonat utasait szállították közúton. (4)


Bukarestbe, Liverpoolba és Dublinba indít járatokat Kolozsvárról a Blue Air

Három új járatot indított Kolozsvárról a Blue Air: Bukarestbe, Liverpoolba és Dublinba is el lehet majd jutni a fapados légitársasággal. A liverpooli jegyárak 19,99 eurótól, a dubliniak 34,95 eurótól, bukarestiek pedig 89,99 lejtől indulnak. Az árakban benne van az áfa és minden illeték.

A kedvezményes árú jegyek száma korlátozott.

Mint a Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőér mai közleményéből kiderül, a két nemzetközi járat heti kétszer teszi majd meg az oda-vissza utat, Liverpoolba hétfőn és pénteken, Dublinba pedig kedden és szombaton lehet repülni.

„A Blue Air légitársaság három új járatot indít Kolozsvárról: Bukarestben (június 3.), Liverpoolba (június 3.) és Dublinba (június 4.). Ezek elindításával a kincses városi légkikötő immár a hatodik romániai reptér, ahol jelen van a Blue Air. Ha a kezdetekben a Bukarest–Kolozsvár járat heti négyszer indult, 2016. október 30-ától a Blue Air, a nagy érdeklődésnek eleget téve, növeli a járatok gyakoriságát, és napi kétszer lehet majd eljutni a román fővárosba vagy onnan a kincses városba” – mutat rá a közlemény. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:549
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 313
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap