label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Több mint 200 ezer lej értékben bírságoltak a tűzoltók a tengerparton

Improvizált villamossági berendezéseket, nem ellenőrzött tűzoltópalackokat találtak a Dobrudzsai Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU Dobrogea) megelőzési osztályának munkatársai a fekete-tenger romániai partszakaszán júniusban végzett ellenőrzések során, a kirótt bírság meghaladja a 200 ezer lejt.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint csaknem 200 idegenforgalmi célpontot, köztük 34 szállodát, 4 hosztelt, 60 villát, 42 vendéglőt, 7 panziót, 2 üdülőt, 6 diáktábort, 3 ideiglenesen felállított színpadot, 5 klubot, 2 vidámparkot, 2 kempinget, egy fogadót, és wellness-központot, 5 kiadó szobákat kínáló építményt és egy diszkót, ellenőriztek.

Összesen 755 tűzrendészeti hiányosságot tapasztaltak, amelyek közül 99-et a helyszínen sikerült is orvosolni. 706 esetben szankcionáltak: 567 figyelmeztetést adtak ki, a kirótt 139 bírság értéke pedig eléri a 220 ezer lejt.

A kihágások közül a leggyakoribb az volt, hogy nem volt tűzbiztonsági szakértő vagy műszaki felszereltség, nem világítottak a menekülési útvonalakat jelző táblák, akadt ugyanakkor olyan, aki nem vitte el a kötelező ellenőrzésre a poroltót, és olyan helyet is találtak, ahol a villamossági rendszer nem felelt meg az előírásoknak. (4)


Johannis: az 1941-es jászvásári pogrom nemcsak a zsidóság, hanem Románia tragédiája is volt

A román zsidók ezreinek halálát eredményező 1941-es jászvásári (Iaşi) pogrom nemcsak a zsidóság, hanem Románia tragédiája is volt - írta Klaus Johannis üzenetében, amelyet a román területen elkövetett legnagyobb zsidóellenes vérengzés 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen olvastak fel Jászvásáron.

"A román állam nevében kegyelettel adózom azok emléke előtt, akik 75 éve a pogrom, a zsidóellenes, faj- és idegengyűlölő cselekmények áldozataivá váltak, és tisztelgek a kevés túlélő előtt" - fogalmazott Johannis.

Kifejtette: emberek ezreit, köztük időseket és gyerekeket támadtak meg saját házaikban, semmisítettek meg Jászvásár utcáin, vagy hagytak megfulladni a halálvonatokon, meggyilkolásukban pedig a német csapatok mellett a román hatóságok is részt vettek. Egyszerű emberek, az áldozatok szomszédai és régi ismerősei is bűnsegédekké vagy gyilkosokká váltak, és olyanok is áldozatul estek a jászvásári pogromnak, akiket az első világháborúban kitüntettek a Románia szolgálatában tanúsított hősiességükért - mutatott rá az elnök.

"A mai fiataloknak szerencsére nem kellett a román nemzet ilyen szégyenletes pillanatait átélniük, de mindent meg kell tennünk, hogy ők és a következő nemzedékek tudatosítsák és felvállalják ezt a sötét múltat, ami pedig még fontosabb, levonják a tanulságot, és vonakodás nélkül tiszteletben tartsák a tolerancia eszméjének egyetemes értékeit" - írta üzenetében Johannis.

Megerősítette: támogatja egy romániai holokausztmúzeum mielőbbi felállítását, és a jászvásári pogrom, a romániai holokauszt emlékének ápolására bátorította a román hatóságokat, amit a nemzeti emlékezetet erősítő hazafias cselekedetnek nevezett. (4)


Az RMDSZ jelöltjét, Pásztor Sándort választották a Bihar megyei tanács elnökévé

Az RMDSZ jelöltjét, Pásztor Sándort választotta elnökévé mai alakuló ülésén a Bihar megyei tanács.

A korábban vízügyi államtitkári tisztséget betöltő politikus a magyar érdekképviselet ötödik tisztségviselője, akit megyei önkormányzati elnökké választottak. A két magyar többségű megyén - Hargitán és Kovásznán - kívül a román pártokkal kötött egyezségek alapján az RMDSZ Szatmár, Maros és Bihar megyében szerezte meg a megyei önkormányzati elnöki tisztséget.

A testületben relatív többséggel rendelkező jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) korábbi bojkottja miatt a Bihar megyei tanács csak a harmadik összehívásra tudta megtartani alakuló ülését. Pásztor Sándort a Szociáldemokrata Párt (PSD) és szabadelvű szövetségese, az ALDE támogatásával választották meg. (4)


Temes megye: kilenc település több száz házát elárasztotta a víz, 14 személyt kimenekítettek

Kilenc Temes megyei település, köztük Temesvár több száz házát elárasztotta a víz a hétfő esti, majd éjszakai esőzések nyomán, 14 személyt ki kellett menekíteniük a tűzoltóknak Krassóviszákon - írja ma a Mediafax.

A Bánsági Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU Banat) közlése szerint a hír közlésének időpontjáig kilenc települést érintettek az áradások Temes megyében: Temesvárt, Csákot, Lieblinget, Szakálházát, Zsombolyát, Buziásfürdőt, Krassóviszákot, Derenyőt, valamint Honorost.

„Temesváron 17 udvarról és kertből szívatták ki a vizet, Csákon 3, Liblingen 14, Biziásfürdőn 4, Derenyön 6, míg zsombolyán két ház esetében volt szükség a műveletre. Még folyik a munka Szakálházán és Krassóviszákon, ahol mintegy 300 udvart öntött el a víz. Krassóviszákon 14 személyt ki kellett menekíteni, őket rokonoknál, illetve a település iskolájában helyezték el” – közölte a katasztrófavédelem.

Hétfő délutántól ma reggelig Temes megyére két sárga színű és hét narancssárga figyelmeztetést adtak ki azonnali veszélyes természeti jelenségekre, illetve egy narancssárga árvízriasztást is kiadtak.

Megyeszerte mintegy száz tűzoltó dolgozik a víz eltávolításán, valamennyi rendelkezésükre álló motorpumpát használják, és a szomszédos megyékből is igényeltek felszerelést. (4)


Szeben megye: egy személy életét vesztette, négyen megsérültek egy balesetben

Egy személy életét vesztette, négyen – köztük két gyerek – megsérültek egy balesetben, ami ma történt az 1-es jelzésű országúton, a Szeben megyei Nagyapold közelében. A forgalom leállt.

Luciana Lazăr, a Szeben megyei rendőrség szóvivője elmondta, a három autó ütközött, öt áldozat van, akik közül egy személy életét vesztette.

„Halálos baleset történt az 1-es jelzésű országúton, Nagyapold közelében. Három autó ütközött. Öt áldozat van. Akik közül egy elhunyt, négyen pedig megsérültek. A négy sérült közül kettő gyerek” – nyilatkozta a rendőrségi szóvivő.

Az első információk szerint az egyik személygépkocsi sofőrje nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett.

„Az egyik autós, amiatt, hogy nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett, átsodródott a szembejövő sávra, és összeütközött egy másik autóval. A vétkes sofőr életét vesztette. A szabályosan közlekedő autóban egy család utazott. Három személy könnyebben, egy négy éves gyerek viszont súlyosan megsérült” – részletezte Luciana Lazăr.

(Képünk illusztráció) (4)


AZ EURO-2016 BOMBAMEGLEPETÉSE: IZLAND BÚCSÚZTATTA ANGLIÁT

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetése a nyolcaddöntők zárásaként jött el: Izland 2–1-re megverte a titkos esélyes Angliát.

A felek 20 percen belül „letudták” a góllövést: bünetőből Wayne Rooney szerzett vezetést a 4. percben, két percre rá Ragnar Sigurdsson egyenlített, majd a 18. percben az északiak a vezetést is megszerezték, Kolbeinn Sightórson volt eredményes. (7)


Hat nap "szülési" szabadságot szavazott meg a kneszet az izraeli apáknak

Hat nap fizetett "szülési" szabadságot garantál az izraeli apáknak az a törvény, amelyet hétfőn éjjel szavazott meg a kneszet - közölte a közszolgálati rádió.

Részletek a Életmód rovatban. (4)


Folytatódhat a Torda-Szászsebes autópálya két szakaszának építése

Folytatódhat a Torda és Szászsebes településeket összekötő autópálya két szakaszának építése, miután a közlekedési miniszter aláírta az ehhez szükséges miniszteri rendeletet.

Cătălin Drula, a miniszterelnök infrastrukturális ügyekért felelős tanácsadója egy közösségi oldalon jelentette be, hogy elkezdődhet a 26 kilométer hosszúságú szakaszokon az építkezés.

Az összesen 70 kilométeres Torda-Szászsebes autópálya az észak-erdélyi autópálya részét képező Gyalu és Aranyosgyéres közötti A3-as jelzésű autópályát köti össze a IV. európai közlekedési folyosó nyomvonalán haladó dél-erdélyi autópályával. A Torda-Szászsebes közötti autópálya összeköttetést teremt majd Kolozsvár, valamint a dél-erdélyi Nagyszeben és Déva város között.

Az út megépítését 2013-ban határozta el a román kormány, és 2017-re tervezik átadni a forgalomnak. Drula szerint három szakaszra már van építkezési engedély, és néhány nap múlva kibocsátják a negyedikét is, így gőzerővel folytatódhat az építkezés.

Drula emlékeztetett arra, hogy az út építése már az engedélyek kibocsátása előtt elkezdődött. A kibocsátási eljárás végül elhúzódott, így az év elején felfüggesztették a munkálatokat. Most erről a holtpontról sikerült kimozdulni - magyarázta a tanácsadó. (4)


Ma 25 százalékkal olcsóbban kínálja a repülőjegyeket a Wizz Air

Valamennyi járatára 25 százalékkal olcsóbban kínálja ma a repülőjegyeket a Wizz Air, az akció azonban csak kedden és csak a Wizz Discount Club tagjaira érvényes – tájékoztatott kedden a légitársaság.

„Örvendünk, hogy utasaink száma elérte a 25 milliót, és köszönetképpen a leghűségesebb ügyfeleinknek, a Wizz Discount Club tagjainak ma, 2016. június 28-án 25 százalékos kedvezményt kínálunk valamennyi romániai járatra” – közölte Owain Jones, a Wizz Air egyik igazgatója (képünkön).

A légitársaság az év eleje óta több akciót is hirdetett annak érdekében, hogy növelje utasai számát.

A Wizz Air folyamatosan bővítette romániai járatainak a számát. Az idei évvégére a légitársaság flottája eléri majd a 20 repülőgépet, s köztük lesz majd egy 230 férőhelyes Airbus A321.

Jelen pillanatban Románia kilenc repülőteréről összesen 118 járatot kínál a világ 16 országába. (4)


Több mint 149 ezer, nyolcadikot végzett diák vett részt az országos felmérő első írásbelijén

Több mint 149 ezer, nyolcadikot végzett diák vett részt hétfőn a 2016-os országos felmérő első írásbeli vizsgáján, tájékoztatott az oktatási minisztérium. Ma anyanyelvből mérik fel a végzősök tudását.

Részletek a Bonifácz rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1492
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap