label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Tișe a Kolozs megyei tanács elnöke, Vákár és Mânzat alelnökök

Alin Tișe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnökét választották a Kolozs megyei tanács alelnökévé, a szenátor – akinek most le kell mondania mandátumáról – a 37 szavazatból 25-öt – szerzett meg. Hasonló szavazatszámmal lett alelnök Vákár István (RMDSZ) és Marius Mânzat (PNL) is.

Kolzos megyében a PNL-nek 18, a PSD-nek 12 és az RMDSZ-nek 7 tanácsosa van. (9)


Cioloş: nem lesz azonnali hatása a Brexitnek a Nagy-Britanniában élő romániaiak jogaira

Dacian Cioloş miniszterelnök ma azt mondta, a britek kiválásának nem lesz azonnali hatása a Nagy-Britanniában dolgozó romániaiak jogaira nézve, és rövid távon gazdaságra sem jelentős kihatása.

„Sajnálattal vettem tudomásul a Nagy-Britanniában lezajlott népszavazás eredményét, ám a brit állampolgárok választása ez, amit tiszteletben tartunk. Azt viszont el szeretném mondani, hogy a mostani egyeztetésekből az derült ki, hogy Románia szeretne tovább menni az európai úton, és aktív tagja lenni az EU fejlődési folyamatának, amely biztosan el fog majd indulni Nagy-Britannia mostani döntése után. Első elemzésünk szerint nem lesz jelentős, azonnali hatása ennek a döntésnek Románia gazdaságára” – mondta Cioloş a kormánypalotában tartott pénteki sajtónyilatkozatában.

Az Egyesült Királyságban élő román állampolgárok kapcsán a kormányfő azt mondta, az ő jogaik sem fognak sérülni a következő időszakban. (4)


Johannis a Brexit-konzultáción: nincs ok aggodalomra

Klaus Johannis államfő ma, a Nagy-Britannia EU-ból való kilépése kapcsán összehívott konzultáción azt mondta, a miniszterelnökkel és a jegybankelnökkel folytatott tárgyalásaiból az derült ki, nincs ok aggodalomra a romániai gazdaságért és pénzügyekért.

„Úgy vélem, a brit népszavazás és annak eredménye, az Európai Unióból való kilépés miatt előállt különleges helyzet megköveteli egy ilyen találkozó megszervezését, amelyben összehangoljuk álláspontjainkat, és kitaláljuk, mit kell tennünk” – jelentette ki az államfő.

Az elnök azt is elmondta, az eddig folytatott tárgyalásaiból kiderül, mindenki egyetért abban, hogy Románia az európai úton folytatja, és nincs ok az aggodalomra, ami a gazdaságot illeti.

„A politikai vezetőkkel folytatott előzetes beszélgetéseimből azt szűrtem le, hogy mindenki teljességgel egyetért abban, hogy Romániának továbbra is ez európai úton kell haladnia. A kormányfővel és a jegybankelnökkel folytatott egyeztetéseimből pedig az derült ki, nincs ok aggodalomra a romániai gazdaságért és pénzügyekért” – fogalmazott Johannis. (4)


HORVÁTH ANNA ISMÉT KOLOZSVÁR ALPOLGÁRMESTERE

Horváth Annát, az RMDSZ jelöltjét választotta néhány perccel ezelőtt alpolgármesternek a megalakult új kolozsvári városi tanács, a szövetség listavezetője 23 szavazatot kapott.

Mint ismeretes, a június 5-én tartott helyhatósági választásokon az RMDSZ öt tanácsosi tisztséget ért el Erdély fővárosában. (9)


Brexit - Johannis válságtanácskozást hívott össze

Klaus Johannis konzultációra hívta ma hivatalába a jegybank kormányzóját, Dacian Cioloş miniszterelnököt és a pártvezetőket, miután a brit népszavazáson a választók az Európai Unióból történő kilépésről döntöttek.

A találkozó után a miniszterelnök is tanácskozni fog helyetteseivel és a román diplomácia vezetőjével a kialakult helyzetről.

Elsőként a nemzeti bank szóvivője lépett a nyilvánosság elé: Dan Suciu szerint a jegybank felkészült a Brexitre, a a lej árfolyama is megsínylette a brit kilépés hírét, de az értékvesztés elmondása szerint egyelőre mérsékelt, fele akkora, mint a többi közép-kelet-európai valuta esetében. A bankközi piacon a reggeli órákban 0,6 százalékkal gyengült a lej az euróhoz képest.

A vezető tisztségviselők egyelőre nem kommentálták a brit választók döntését, a média azonban a románokat hátrányosan érintő, drámai fordulatnak tekintik a népszavazás eredményét, amelynek főleg a gazdasági fejlődésre és a Nagy Britanniában dolgozó honfitársaikra lehetnek káros következményei.

Hivatalosan mintegy 200 ezer román állampolgár dolgozik és adózik Nagy-Britanniában, 30 ezren az építőiparban, 27 ezren a vendéglátásban, 18 ezren a pénzügyi szektorban, 11 ezren az egészségügyben. London többszöri halasztás után 2014-től volt kénytelen megnyitni előttük - és a bolgárok előtt - a brit munkaerőpiacot. Egyes bulvárlapok már egy évvel korábban azzal riogatták a szigetország lakosságát, hogy románok százezrei érkeznek majd, hogy a városaik utcáin kolduljanak és a brit szociális rendszer szolgáltatásain élősködjenek. (4)


Tízezren látták már a Csontváry-kiállítást

Péntek délelőtt köszöntötték a Csontváry-kiállítás tízezredik látogatóját a Csíki Székely Múzeumban. A múzeum igazgatója, Gyarmati Zsolt személyesen adta át ajándékát a XI. osztályos, kézdivásárhelyi Tóth Kincsőnek, a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjának.

A Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) műveiből összeállított kiállítás május 7-e és augusztus 20-a között látható a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban.  Csontváry alkotásaiból első alkalommal rendeztek kiállítást Erdélyben. További információk a csikimuzeum.ro honlapon. (2)

(Fotó: Csíki Székely Múzeum)


Budapestre érkezett Ryan Gosling a Szárnyas fejvadász második részének forgatására

Budapestre érkezett Ryan Gosling a Szárnyas fejvadász című film második részének forgatására pénteken reggel. A kanadai színész feleségével, Eva Mendes amerikai színésznővel, két gyermekével és a család kutyájával szállt le a kisgépes terminálon a magyar fővárosban.

A stábhoz hamarosan csatlakozik Harrison Ford és Robin Wright is – értesült az MTI. A film rendezője Denis Villeneuve, aki a Sicario – A bérgyilkos című thrillert jegyezte.

Az Alcon Entertainment gyártásában készülő produkcióban Harrison Ford, a Szárnyas fejvadász főszereplője ismét Rick Deckard replikánsvadász szerepét alakítja.

A folytatást, mely állítólag Scott ötletén alapul, Hampton Fancher írta, aki az első film forgatókönyvének társszerzője volt. A cselekmény évtizedekkel később játszódik, mint az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című Philip K. Dick-regényéből készült Szárnyas fejvadász története.

A tervek szerint a film 2017 őszén kerülhet a mozikba. (2)

(Fotó: MTI/Kallos Bea)


Vákár István marad a Kolozs Megyei Tanács alelnöke

Az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kolozs megyei szervezeteinek megállapodása értelmében Horváth Anna marad Kolozsvár alpolgármestere, és Vákár István viselheti a Kolozs megyei tanács alelnöki tisztségét - jelentették be az érdekvédelmi szervezet helyi vezetői egy mai sajtótájékoztatón.

Amint arról korábban hírt adtunk, ma Horváth Annát beiktatták az alpolgármesteri tisztségbe, Vákár István megválasztását ma délutánra tűzték ki. (4)


Brexit - A kilépésre szavazott a többség, David Cameron kormányfő távozik tisztségéből

A kilépést pártoló tábor nyerte meg a brit EU-tagságról tartott csütörtöki népszavazást. Az eredmény hivatalos közlése után David Cameron kormányfő ma bejelentette távozási szándékát.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Brit EU-népszavazás - Martin Schulz: várhatóan rövid időn belül megkezdődnek a kiválási tárgyalások

Várhatóan rövid időn belül megkezdődnek a kiválási tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között - jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke (képünk) péntek reggel, miután egyértelművé vált, hogy a kilépés támogatói nyertek az EU-tagságról kiírt brit népszavazáson.

"Nagy-Britannia úgy döntött, hogy a maga útját járja. Úgy gondolom, a ma reggeli gazdasági adatok megmutatták, hogy ez rendkívül nehéz lesz" - közölte Schulz a ZDF német közszolgálati televíziónak adott interjújában.

Az uniós parlament német elnöke elmondta, arra számít, hogy a kiválási tárgyalások hamarosan meg fognak kezdődni a felek között. Martin Schulz kitért a font árfolyamának meredek zuhanására is, és megjegyezte, nem szeretné, hogy az euró is hasonló gyengülést szenvedjen el.

A péntek reggeli hivatalos adatok szerint a brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra. (9)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1217
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap