label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kövesi: több mint 70 személy ellen emeltek vádat az egészségügyi közbeszerzések ügyében

Laura Codruţa Kövesi a Digi 24 egyik műsorában úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt két évben több mint 70 személy ellen emeltek vádat az egészségügyi közbeszerzések ügyében, az egészségügyben tapasztalt korrupció prioritás az Oszárgos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) számára.

A DNA főügyésze a hírtelevíziónak azzal az üggyel kapcsolatban, amelyben több bukaresti kórház menedzserét kihallgatták a korrupcióellenes ügyészek, azt mondta, egy olyan dossziéról van szó, „ami az egészségügyben tapasztalható korrupcióról szól”, és „kenőpénz elfogadásáról és közbeszerzésekről van szó”.

„Még tartanak a kihallgatások, az érintettek tudomására hozzák a gyanút. Nem ez az első ügy, ami az egészségügyben tapasztalható korrupcióról szól. Valamennyi az egészségügyi rendszer közbeszerzéseiről, gyógyszerekről, felszerelésekről szól” – fejtette ki Codruţa Kövesi. (4)


Biharban megyében az RMDSZ-szel szövetkezne a győztes Nemzeti Liberális Párt

A vasárnapi önkormányzati választáson Bihar megyében fölényes győzelmet arató Nemzeti Liberális Párt (PNL) az RMDSZ-szel folytat tárgyalásokat a helyi koalíció megkötéséről - idézte mai számában Ilie Bolojant, Nagyvárad újraválasztott liberális polgármesterét a Bihari Napló című napilap.

A választások végeredménye szerint a PNL 17 képviselőt juttatott be a Bihar megyei önkormányzatba, ahol a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) kilenc, az RMDSZ-nek 7, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) pedig két képviselője lesz. A nagyváradi városi tanácsban a PLN 18, a PSD öt, az RMDSZ pedig négy (a négy évvel ezelőttinél kettővel kevesebb) mandátumot szerzett.

A PNL országos ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő Bolojan emlékeztetett arra, hogy pártjának a nagyváradi önkormányzatban kétharmados többsége van, a Bihar megyei önkormányzatban pedig az RMDSZ bevonásával szeretne kétharmados többséget kialakítani.

Mint Bolojan elmondta, a PNL-RMDSZ koalíció mind matematikai, mind a megyedemográfiai szempontból a legjobb megoldás lenne. A megyei koalíció létrehozása érdekében a PNL késznek mutatkozik tárgyalni Nagyváradról is az RMDSZ-szel.

Ilie Bolojan újságírói kérdésre elmondta: ha az őszi parlamenti választások után ismét felmerül Romániában a régiók kialakításának kérdése, a bihariaknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy Nagyvárad régiófővárossá váljék. (4)


Több mint 15 millió lejre rúgnak a Kolozsvár Aréna adósságai

Több mint 15 millió lejre rúgnak a Kolozsvár Aréna adósságai, veszteségei pedig elérik a 6 millió lejt. A Kolozs megyei közgyűlés megoldást keres a helyzet rendezésére, döntés a helyhatósági választások nyomán összeálló testület hoz a témában.

Marius Mânzat, a megyei tanács elnöke a mai ülésen elmondta, hogy a Kolozsvár Aréna adósságai a kincses város költségvetésébe be nem fizetett ingatlanadókból állnak. Öt évnyi adóhátralékról és a hozzá tartozó kamatokról van szó.

„A Kolozs Megyei Tanács elfogadta a Kolozsvár Arénát felügyelő Kolozsvár Aréna Rt. anyagi helyzetét. Kiderült, hogy 2015 végén a társaság adósságai elérték a 15,4 millió lejt, veszteségei pedig a 6,3 millió lejt. Az adósság a 2011-201. között a kolozsvári városházának be nem fizetett adókból és kamatokból áll, de vannak egy éves lejáratúnál rövidebb adósságok is, mint a beszállítóknak, alkalmazottaknak ki nem fizetett összegek, vagy a 2015-ös költségvetési hozzájárulás elmulasztása, illetve más adók és illetékek. Hosszú idő alatt jutottunk ebbe a helyzetbe. A helyhatósági választások eredményeképpen létrejött új megyei önkormányzat megtalálja a megoldást, hogy a Kolozsvár Aréna tovább működhessen” – szögezte le Mânzat. (4)


800 gázpalackkal megrakott kamion gyulladt ki

800 gázpalackot szállított az a kamion, amely ma kapott lángra a 2-es számú országúton, Buzău megyében, a tűz miatt több palack felrobbant. A teherautó 500 méteres körzetéből a lakosokat evakuáltak. Először a tűzoltók is csak a távolból kezdhették meg a beavatkozást.

A Buzău Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) közlése szerint az incidens ma Mihăilești település területén történt. Egy 800 darab, gázzal teli palackot szállító teherautó menet közben gyulladt ki, és az úton rekedt.

Több egymást követő robbanás történt, 500 méteres körzetben a település lakóit evakuálták. A helyszínre nyolc tűzoltóegység szállt ki, hírünk közlésekor már nem történtek robbanások, elhárult a veszély.

A megyei ISU illetékesei azt mondták, személyi sérülés nem történt, jelenleg a gázpalackok hűtésén dolgoznak. (4)


Panaszt tett a Román Labdarúgó Szövetség az UEFA-nál

Mindössze néhány órával a Franciaországgal játszandó nyitómérkőzés előtt adódtak problémák a román válogatott edzőtáborában: a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) munkatársai rajtakaptak két francia állampolgárt, amint a román együttes edzését filmezték.

A futballszövetség tájékoztatása szerint a két francia egy autó tetejére erősített videokamerával rögzítette a román válogatott edzését, illetve a nagyközönség és a sajtó számára sem nyilvános technikai megbeszélést. Az FRF panaszt tett az UEFA-nál, amihez videofelvételt is csatolt, azzal a váddal, hogy a nemzeti együttes kémkedés áldozata lett.

A szabályzat szerint a zárt edzésekre mind a közönségnek, mind a média képviselőinek szigorúan tilos a belépés, ezzel az indokkal fordult az FRF az európai szövetséghez.

A labdarúgó Európa-bajnokság nyitómérkőzését Franciaország és Románia válogatottja játssza ma este 22 órától. (4)


NHL - Elmaradt a bajnokavatás, Pittsburghben győzött a San Jose

A San Jose Sharks 4-2-re győzött a Pittsburgh Penguins otthonában az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének ötödik mérkőzésen, így 3-2-re szépített az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban.

Eredmény:
Stanley Kupa, döntő, 5. mérkőzés:
Pittsburgh Penguins-San Jose Sharks 2-4 (2-3, 0-0, 0-1)
-------------------------------------------------------
gól: Malkin (5.), Hagelin (6.), illetve Burns (2.), Couture (3.), Karlsson (15.), Pavelski (59.)
A párharc állása: 3-2 a Pittsburgh javára. A következő mérkőzést magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezik San Joséban.

A Pittsburgh azzal a céllal vágott neki a mérkőzésnek, hogy lezárja a sorozatot, és fennállása során negyedszer lesz bajnok. A Penguins ezt megelőzően sosem tudta hazai jégen átvenni a Stanley Kupát, ezt 1991-ben, 1992-ben és 2009-ben is idegenben tehette meg.

Az NHL-hez 25 éve csatlakozott, először finalista, az "életben maradásért játszó" San Jose álomrajtot vett, a 3. percben már 2-0-ra vezetett. A 64. másodpercben Brent Burns egy váratlan kapura fordulással talált be, és ezzel a döntőben először került gólhátrányba a Pittsburgh. Kisvártatva Justin Braun távoli lövésébe Logan Couture tette be az ütőjét, a korong védhetetlenül vágódott a bal felső sarokba. (4)


Görögország és Bulgária volt tavaly a romániaiak két legnépszerűbb vakációs úti célja

Görögországba és Bulgáriába utazott a külföldön nyaraló romániai turisták legnagyobb része, 136 812, illetve 110 558 személy – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból, amelyeket a KeysFin összesített.

Elsősorban külföldi úti célokat keresnek azok a romániai turisták, akik vakációt terveznek. Az INS KeysFin által elemzett adatai szerint 2015-ben 647 ezren utaztak külföldre, és csak 564 ezren nyaraltak itthon.

„Ami a belföldi turizmust illeti, az össz-számban megjelennek mind a hazai, mind az itt szállásra bejegyzett külföldi turisták. Nagyon jól tudjuk, hogy nagyon sokan nyaralnak a tengerparton vagy a Prahova völgyében anélkül, hogy bármilyen hivatalos statisztikában megjelennének, hiszen panziókban, villákban és szállásadóknál alszanak meg, így a piaci helyzetet a megfelelő fenntartásokkal kell kezelni” – magyarázzák a KeysFin elemzői. (4)


Rendszeres járatot indít Kolozsvár és a spanyolországi Malaga között augusztustól a Wizz Air

Rendszeres járatot indít Kolozsvár és a spanyolországi Malaga között augusztustól a WizzAir légitársaság, heti kétszer: kedden és szombaton.

A Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér mai közleménye szerint az új járat egész évben működik majd, egy 180 férőhelyes Airbus A320-as repülőgéppel.

„A Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér közli, hogy augusztus másodikától a WizzAir társaság új rendszeres járatot indít, heti kétszeri gyakorisággal, keddi és szombati napokon, Kolozsvár és Malaga (Spanyolország) között. Az új útvonalon egész évben működik majd a járat, egy 180 férőhelyes Airbus A320-as repülőgéppel. Kolozsvári bázisáról a WizzAir jelenleg négy repülőgéppel működtet járatokat, az ötödik idén júliustól csatlakozik a flottához” – áll a közleményben.

A Wizz Air jelenleg 23 útvonalon működtet járatokat Kolozsvárról 13 országba. Július hónaptól ezekhez öt újabb úti cél csatlakozik, köztük a Kolozsvár-Bukarest belföldi járat.

A kolozsvári reptér igazgatója, David Ciceo azt mondta, az új útvonal több utazási lehetőséget rejt magában.

„Örülünk mind a hálózat kiterjesztésének, mind a WizzAir-bázis fejlesztésének a kolozsvári reptéren. Biztosak vagyunk benne, hogy a körzetünkbe tartozó utasok is értékelni fogják az előnyös utazási ajánlatokat” – mondta Ciceo. (4)


3,5 százalékkal csökkentek májusban a fogyasztói árak

3,5 százalékkal csökkentek májusban a – fogyasztói árindexszel mért – fogyasztói árak az előzőév azonos időszakához képest. A harmonizált fogyasztói árindexhez viszonyítva 3,0 százalékkal alacsonyabb árakról beszélhetünk.

„Májusban 66,9 százalékkal bővült azoknak az áruk és szolgáltatásoknak az aránya, amelyeknek csökkent az ára előző hónaphoz képest. 0-2,5 százalék közötti drágulást mértek a termékek 19,8 százalékánál. 2,5 százalékot meghaladó mértékben nőtt az áruk és szolgáltatások 13,3 százaléka” – derül az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Az árindex mentén kiszámolt fogyasztói átlagárak 2,1 százalékkal voltak alacsonyabbak 2015 júniusa és 2016 májusa között, mint 2014 júniusa és 2015 májusa között. (4)


140 millió eurót utal ki az Európai Bizottság a măgurelei lézerre

Elfogadta az Európai Bizottság a măgurelei Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) elnevezésű projekt második szakaszát, ami 140 millió eurós finanszírozást jelent az európai regionális fejlesztési alapokból, s így folytatódhatnak a 2013-ban elkezdett munkálatok.

„Az Európai Bizottság elfogadta a romániai Măgureleben futó Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) projekt második szakaszát, így 140 millió eurót utalnak ki az európai regionális fejlesztési alapokból a 2013-ban megkezdett munkálatok folytatására. Az ELI-NP a páneruópai lézerkutatási program, az Extreme Light Infrastructure (ELI) része, ami Romániában, Csehországban és Magyarországon fut” – derül ki a brüsszeli testület pénteki közleményéből.

A projekt második szakaszában 2018-ig be kell fejezni az építési munkálatokat, illetve be kell szerezni és fel kell szerelni a tudományos kutatáshoz szükség berendezéseket, köztük egy nagy erejű lézerrendszert és egy gammasugár-rendszert.

Aprojekt első szakaszát február végén hagyták jóvá, ebben a szakaszban 136,4 millió euró állt rendelkezésre, amiből 116,3millió eurót (85 százalék) szintén az európai regionális fejlesztési alapokból utaltak ki. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 779
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap