label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Dacian Cioloş veszi át ideiglenesen az egészségügyi tárca vezetését

Dacian Cioloş abban egyezett meg Klaus Johannis államfővel, hogy ideiglenesen átveszi az egészségügyi minisztérium vezetését – tájékoztat a kormány.

„Dacian Cioloş miniszterelnök és Klaus Johannis államfő közösen arról egyeztek meg, hogy a miniszterelnök ideiglenesen átveszi az egészségügyi minisztérium vezetését, hogy közvetlenül koordinálja az egészségügyi szektorban szükséges intézkedéseket, és biztosítsa azok folytonosságát” – áll a kormány sajtóközleményében.

A közlemény szerint ma ült össze először a kormányfő munkacsoportja, hogy az egészségügyi rendszer taktikai tervét összeállítsa. A tárgyaláson részt vettek az egészségügyi tárca államtitkárai, a kancellária képviselői és a legfontosabb egészségügyi kutatóintézetek vezetői, professzorok, szakmai civil szervezetek és orvosi szakértők mellett. (4)


Johannis: egységes EU-s megoldás kell a migránsválság kezelésére

Klaus Johannis szerint Románia továbbra is azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió egységesen kezelje a migránsválságot, de legyen tekintettel minden egyes tagállam sajátos helyzetére.

Az elnök az Európa-nap alkalmából mondott bukaresti beszédében elemezte Európa helyzetét, és fejtette ki országa ezzel kapcsolatos álláspontját. Kijelentette: ha az Európára nehezedő veszélyeket, kihívásokat vesszük számba, elsőként a külső jelenségekre figyelünk, de ezeknek belső következményei is vannak.

A külső veszélyek között az ukrajnai helyzetet és a háborús övezetekből Európába menekülő emberek millióit említette, valamint azt, hogy a vándorlásukat kihasználják az euroszkeptikus erők. Említést tett "a bevándorlókkal érkező terrorizmus, rasszizmus, szélsőségesség és antiszemitizmus veszélyéről is". Az európai projektet fenyegető veszélyek közé sorolta ugyanakkor a bizalmatlanságot, a beletörődést, a szkepticizmust és a szolidaritás hiányát is. (4)


Államelnöki hivatal: az elnök által kapott információk titkosak és szigorúan titkosak

Azok a tájékoztatások, amelyeket Románia elnöke kap, titkosak és szigorúan titkosak – közölte az államelnöki hivatal a SRI azon nyilatkozatai kapcsán, amelyek szerint a hírszerzés az elmúlt öt évben csaknem száz esetben értesítette a döntéshozókat a kórházi fertőzésekről.

Az államelnöki hivatal több kommentárt nem fűzött az esethez.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) ma bejelentette, tudomása volt a kórházban történő fertőzések helyzetéről, és megközelítőleg száz esetben küldött tájékoztatást az ügyben a döntéshozóknak. (4)


LEMONDOTT AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER

Lemondott Patriciu Achimas-Cadariu egészségügyi miniszter, a kolozsvári onkológia volt igazgatója a fertőtlenítőszerek körüli botrány következtében döntött úgy, hogy távozik tisztségéből – tájékoztatnak kormányközeli források, amelyeket a realitatea.net idéz.

A hígított fertőtlenítőszerekkel kapcsolatos leleplezések folytatódnak, ma az az információ került nyilvánosságra, miszerint a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) tudomása volt a Hexi Pharmától származó termékek minőségét és a közbeszerzés eljárások körüli rendellenességét illetően.

Értesülések szerint a korábbi hat egészségügyi minisztert a SRI tájékoztatta a fertőtlenítőszerek minőségéről, illetve nozokomiális fertőzések jelentette veszélyről, ennek ellenére maga a balotesti-i SRI-kórház is a Hexi Pharmától szerezte be a fertőtlenítőszereket a más kórházakban is tapasztalt gyanús közbeszerzési módszerekkel. (9)

 


UNITER-gála: Marian Râlea a legjobb férfi főszereplő

A bukaresti Bulandra Színház Marmură című előadásában játszott szerepéért, Tullius megformálásáért Marian Râlea kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó UNITER-díjat ma este, a Romániai Színházi Szövetség gáláján. 

A kategória másik két díjesélyese Florin Piersic Jr. (Coleman szerepéért, Vestul singuratic, bukaresti Nottara Színház) és Richard Balint (Gorge, Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas, nagyváradi Regina Maria Színház) volt. (8)


UNITER-gála: Ilinca Manolache a legjobb női mellékszereplő

A bukaresti Kis Színház Anul dispărut. 1989 című előadásában játszott szerepeiért Ilinca Manolache színművésznek ítélték a legjobb női mellékszereplő díját a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) – derült ki a szövetség ma esti gáláján.

A kategória másik két jelöltje Ida Jarcsek-Gaza (Klütaimnésztra szerepéért, Elektra, Temesvári Állami Német Színház és Florentina Năstase (Laura szerepéért, Menajeria de sticlă, ploieşti-i Toma Caragiu Színház) volt. (8)

(Fotó: Cătălina Flămînzeanu)


UNITER-gála: Marius Manole a legjobb férfi mellékszereplő

Az Între noi e totul bine című előadásban játszott szerepeiért (bukaresti I. L. Caragiale Színház) Marius Manole kapta a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerését néhány perccel ezelőtt, a nagyváradi Regina Maria Színházban zajló UNITER-gálán.

A kategória másik két jelöltje George Albert Costea (Posner szerepéért, The history boys. Poveşti cu parfum de liceu, bukaresti Excelsior Színház), és Konstantin Keidel (öreg szolga, Elektra, Temesvári Állami Német Színház) volt. (8)


UNITER-gála: Adrian Damian a legjobb díszlettervező

A iaşi-i Vasile Alecsandri Színház A kopasz énekesnő című előadásának (rendező: Radu-Alexandru Nica) díszleteiért Adrian Damian kapta a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) legjobb díszlettervezőnek járó kitüntetését néhány perccel ezelőtt, a nagyváradi Regina Maria Színházban zajló UNITER-gálán.

A díjazottakat szakemberekből álló zsűri választotta ki a jelöltek közül, tagja volt ennek Alice Georgescu kritikus, Ozana Oancea színművész, Mircea Morariu kritikus, Viorica Petrovici díszlettervező és Alexa Visarion rendező. (8)


UNITER-gála: Ada Galeş kapta a Debüt-díjat

A brassói Sică Alexandrescu Színház Copilul problemă című előadásában nyújtott alakításáért, Denise szerepének megformálásáért  Ada Galeş vehette át a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) Debüt-díját néhány perccel ezelőtt, a nagyváradi Regina Maria Színházban zajló UNITER-gálán.

A kitüntetetteket szakemberekből álló zsűri választotta ki a jelöltek közül, tagja volt ennek Alice Georgescu kritikus, Ozana Oancea színművész, Mircea Morariu kritikus, Viorica Petrovici díszlettervező és Alexa Visarion rendező. (8)


Versenyfilmek a TIFF-en

Ma hozták nyilvánosságra a szervezők a 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) versenyprogramját. A közlemény szerint a következő 12 film száll versenybe a Transilvania-trófeáért :

– À peine jouvre mes yeux (Amint kinyitom a szemem) – rendező: Lyla Bouzid (Franciaország, Tunézia, Belgium, Egyesült Arab Emírségek)

– Cîini (Kutyák) – r. Bogdan Mirică (Románia)

– Fado – r. Jonas Rothlaender (Németország)

– Remainder (Töredékes) – r. Omer Fast (Nagy Britannia))

– Thirst (Szomj) – r. Svetla Tsotsorkova (Bulgária)

– Shelley – r. Ali Abbasi (Dánia)

– Tanna – r. Bentley Dean, Martin Butler (Ausztrália, Vanuatu)

– Tikkun – Avishai Sivan (Izrael)

– Island City r. Ruchika Oberoi (India)

– De l’ombre il y a (Egy hely az árnyékban)r. Nathan Nicholovitch (Franciaország, Kambodzsa)

– La Puerta Abierta (A nyitott ajtó) – r. Marina Seresesky (Spanyolország)

– Sparrows (Verebek) – r. Rúnar Rúnarsson (Izland, Dánia)

(2)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:550
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 272
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap