label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Tőkés az elkobzott ingatlanok visszaadásának meggyorsítását kéri Johannistól

Levélben fordult Tőkés László, a Fidesz-KDNP EP-képviselője, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Klaus Johannis államelnökhöz annak érdekében, hogy meggyorsítsa a kommunista állam által elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatását. Erről a politikus ma sajtótájékoztatón beszélt, Budapesten.

Levelében Tőkés László Románia legnagyobb adósságának nevezte az ingatlanok visszaszolgáltatását, és úgy vélte, a késlekedés rossz fényt vet az országra.

Hozzátette: a kormányon és Klaus Johannison is múlik, hogy a kommunizmus igazságtalanságait a jelenlegi gyakorlat továbbra is legitimálja vagy megváltozik az eddigi gyakorlat és a még vissza nem szolgáltatott ingatlanok visszakerülnek jogos tulajdonosaikhoz vagy azok örököseihez.

"Azt kérem öntől, elnök úr, hogy használja fel minden alkotmányos és törvények által biztosított jogkörét annak érdekében, hogy az elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatását meggyorsítsa, és azért, hogy a felelős állami vezetők hozzáállása megváltozzon ebben az ügyben, Románia pedig lekerülhessen a nemzetközi intézmények jelentéseinek szégyenpadjáról" - írta az EP-képviselő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság által, Románia uniós tagfelvétele előtt elkészített országjelentések világosan kimondják a kommunista állam által elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának kötelezettségét. Az Európa Tanács különböző intézményei által megfogalmazott jelentések is megállapítják, hogy Romániában a tulajdonjogot továbbra is folyamatosan megsértik, ugyanakkor a volt tulajdonosok által kezdeményezett perekben a strasbourgi bíróság által a román állam kárára kiszabott büntetések összege megdöbbentően magas - idézte fel. (4)


Meghaladja a 350 millió lejt a június 5-ei helyhatósági választások költségvetése

 350 663 000 lejből szervezik meg a június 5-ei helyhatósági választásokat, a belügyminisztérium 50 ezer emberét készítették fel a szavazások biztosítására – jelentette be ma Petre Tobă belügyminiszter a tárca székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

Petre Tobă belügyminiszter bejelentette: a június 5-én sorra kerülő helyhatósági választások megszervezésére elkülönített költségvetés 350 663 000 lej.

„Már elkezdtük a költségvetési átutalásokat, a megyei kormánymegbízottak kérései alapján, a költségvetéshez mérten. A belügyminisztérium biztosítja a votat feliratú pecsétek, bélyegek és öntapadós címkék gyártását. Több mint 93 ezer szavazópecsét készül” – nyilatkozta Petre Tobă.

A helyhatósági választásokat országszerte 18 616 szavazókörzetben szervezik meg. (4)


DNA: több mint kétmillió lejes kárt okozó hivatali visszaéléssel gyanúsítják Vangheliét

Kétrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítja az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) a bukaresti 5. kerület felfüggesztett polgármesterét, Marian Vangheliét, aki tettei által több mint kétmillió lejes kárt okozhatott a kerületi önkormányzatnak.

A DNA szerint Marian Vanghelie 2008. május 14-én az 5 kerület polgármestereként két köztisztasági szerződést kötött meg, összesen 6 461 361,48 lej értékben, összesen 147 utcára, ezzel azonban megsértette a közbeszerzési törvényt.

„Egy állítólagos vészhelyzetre hivatkozva az önkormányzatnál úgy döntöttek, kiszervezik a takarítási szolgáltatást, holott a polgármesteri hivatal rendelkezett utcasepréssel és köztisztasággal foglalkozó részleggel, amely 2007-tel kezdődően 627 embert foglalkoztatott” – áll a DNA sajtóközleményében.

A két szerződést három hónapra kötötték, hosszabbítási lehetőséggel, amennyiben az önkormányzat által hivatkozott vészhelyzet továbbra is fennállt volna. (4)


Zegrean: több mint 14 000 törvény nem hoztak összhangba az Ab döntésével.

Augustin Zegrean, az Alkotmánybíróság elnöke ma közölte, több mint 14 ezer törvény nem hoztak összhangba a taláros testület döntésével. Mint mondja, a parlament nem tett semmit például a „Dragnea-rendelettel” kapcsolatban sem.

„Vegyünk egy botot, és verjük meg őket. Mi egyebet tudnánk tenni? Mi nyilvántartást vezetünk az Alkotmánybíróság honlapján, ahol mindenki láthatja, hogy milyen törvényekről mondtuk ki, hogy alkotmányellenesek, és mi történt velük. Főként az 55-ös sürgősségi kormányrendeletről van szó. megmondtuk, csináljatok valamit. Máig nem csináltak semmit” – fejtette ki Zegrean arra a kérdésre, hogy mi a teendő azokkal a törvényekkel, amelyekről a taláros testület kimondta, hogy alkotmányellenesek.

Megjegyezte, több mint 14 ezer olyan törvény van hatályban, amiket nem hoztak összhangba az Alkotmánybíróság döntésével. (4)


Változott az alapkamat?

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa nem változtatott az irányadó kamaton, az 1,75 százalék maradt - közölte ma a jegybank.

A BNR igazgatótanácsa a bankok kötelező tartalékrátáját sem módosította.

A döntés összhangban van az elemzők várakozásával.

Romániában tavaly május óta változatlan az irányadó kamat. Tavaly június óta negatív tartományban van a román infláció. Márciusban az éves fogyasztói árindex újabb történelmi mélypontra, mínusz 3 százalékra csökkent.

A Román Nemzeti Bank az idén 1,4 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számol, és arra számít, hogy az infláció májusban ismét pozitív tartományba kerül. A jövő évre 3,4 százalékos inflációt várnak. A BNR várhatóan kedden ismerteti az újabb negyedéves inflációs jelentését. (4)


Kéthavi csúcsra ugrott az euró árfolyama, meghaladva a 4,5 lejt

Meghaladta ma reggel a 4,5 lej/eurót az árfolyam a bankközi piacon. A Román Nemzeti Bank (BNR) egy nappal korábban 4,49 lej/eurós referencia-árfolyamot közölt. Az elemzők szerint a román deviza lejtmenete folytatódik.

Ezen a héten kéthavi csúcsra ugrott a lej/euró árfolyam, a 4,5 lejes küszöböt nem törte át az egységes európai fizetőeszköz 2016 februárja óta.

A gazdasági elemzők számítottak arra, hogy ma 4,5 lej/euró fölé kússzon az árfolyam, és azt sem zárják ki, hogy enyhén 4,51 lej fölé emelkedik.

Ma ülésezik egyébként a jegybank igazgatótanács, az elemzők szerint azonban nem várható változás a monetáris politikában. Az alapkamat történelmi minimumom, 1,75 százalékon van 2015 májusa óta.

„Miután a globális szintű kockázattal szembeni ellenszenv a belföldi félelmekkel egyetemben fennmaradt, így a lej leértékelődésének folytatódnia kellene, talán egészem 4,53 lej/euróig kúszhat az árfolyam az elkövetkező hetekben” – mutatnak rá jelentésükben az ING bank elemzői. (4)


A CFR utasszállító ágazata: tévesen jelentünk meg az ANAF adóslistáján

A Román Vasúttársaság személyszállító ágazata (CFR Călători) arról értesítette az Országos Adóhatóságot (ANAF), hogy tévesen közölte, hogy 10,8 millió lejes tartozást halmozott volna fel az államkassza és a társadalombiztosítási költségvetés felé.

„Megjegyezzük, hogy április folyamán, az ANAF által hozzánk eljuttatott több hivatalos dokumentumban nem szerepelt, hogy a CFR Călători-nak tartozása lenne az az államkassza és a társadalombiztosítási költségvetés felé, mivel a vállalat 10,8 millió lej értékben igényel vissza általános forgalmi adót (áfa/TVA), és ez a szám szerepel a most közzétett adóslistán” – közölte ma a vasúttársaság személyszállító ágazata.

Figyelembe véve, hogy a vállalat nem tartozik a költségvetésnek, a CFR Călători hivatalosan azt kérte az adóhatóságtól, hogy javítsák az adóslistát, és biztosították őket arról, hogy a helyzetet orvosolják. (4)


11,1 százalékkal több érkezést regisztráltak márciusban a hazai szálláshelyeken

11,1 százalékkal több érkezést regisztráltak márciusban a romániai szálláshelyeken 2015 harmadik hónapjához viszonyítva, a vendégéjszakák száma pedig 6,8 százalékkal nőtt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Idén márciusban összesen 645,8 érkezést jegyeztek. A turisták 75,1 százaléka román állampolgár volt, a külföldiek a vendégek 24,9 százalékát tették ki. A más országokból érkezők körében a legtöbben (75,4 százalék) valamely európai államból látogattak el Romániába, 85,6 százalékuk pedig európai uniós országból érkezett.

2015 márciusához viszonyítva a határátkelőknél 16,1 százalékkal több Romániába érkező külföldit regisztráltak, miközben 18,7 százalékkal több román állampolgár utazott külföldre.

Számszerűsítve, az idei év harmadik hónapjában 701,5 ezer külföldi látogató érkezett Romániába, a külföldre utazó román állampolgárok száma pedig elérte az 1118,5 ezret.

A közúti közlekedést választotta a legtöbb romániai, 68,7 százalékuk utazott így külföldre. (4)


Spontán tüntetés az egészségügyi minisztériumnál

Több személy is tiltakozott ma az egészségügyi minisztérium székháza előtt, abbéli elégedetlenségüknek adnak hangot, ahogyan a szaktárca illetékesei a fertőtlenítőbotrányt kezelték. A tiltakozók festéket öntöttek a lépcsőkre.

Ma több spontán tiltakozó vonult az egészségügyi minisztérium elé, valamennyien orvosi köpenyt viseltek. (4)


Elvesztette Románia a Daimler 500 millió eurós motorüzemét

Lengyelországot választotta Románia helyett a Daimler új motorgyárának építésére. A beruházás 500 millió euró értékű, és 1500 új munkahelyet jelent.

Részletek a Motorház rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 303
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap