label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Nyilvánossá teszi az RMDSZ a kormánytámogatások elköltésére vonatkozó adatokat

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke mai kolozsvári sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva megerősítette: az RMDSZ támogatja, hogy jelöltjei sokhelyütt a közpénzek elköltésének átláthatóvá tételével kampányolnak, a szövetség pedig a maga részéről úgy döntött, hogy a júniusi választások után saját költségvetésének adatait is nyilvánosságra hozza öt évre visszamenőleg, minderről a szövetség honlapján lehet majd tájékozódni. (9)


Dragnea kigúnyolja Johannist

Ironikusan kommentálta ma Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt, hogy Klaus Johannis államdő nem reagált Vladimir Putyin orosz elnök fenyegetéseire, mondván: „a reakció ritka erőszakos volt. Elmentek a maratonra”.

Amikor az újságírók arról kérdezték, hogyan kommentálja Vladimir Putyinnak a Románia felé tett fenyegetéseit, Dragnea ironikusan válaszolt.

„A román állam reakciója Putyin fenyegetéseire ritka erőszakos volt. Elmentek a maratonra. Szóval azt hiszem, Putyin meg az egész orosz védelmi minisztérium valahol Szibériában bujkál. Nagyon megijedtek. Egy ilyen maratonos fenyegetés sose látott módon erőszakos, még mi sem reménykedtünk ilyesmiben. Szóval nagyon erős a reakció, mindannyian büszkék voltunk rá, hogy románok vagyunk, és ilyen jól vezetnek minket” – fogalmazott a PSD elnöke. (4)


Június elsején tiltakoznak az oktatási szakszervezetek

Kudarcba fulladtak a bérezésről szóló egyeztetések a kormány és az oktatási szakszervezetek között, a tanügyisek így június elsején tiltakozó megmozdulást tartanak Bukarestben – nyilatkozták ma a szakszervezetek képviselői.

Az érdekvédelmiek ma találkoztak a munkaügyi minisztérium képviselőivel, hogy egyeztessenek a bérezésről szóló sürgősségi kormányrendeletről. A szakszervezetek elégedetlenek a kabinet javaslatával, és azt mondják, szerdán tiltakozó megmozdulásokra kerül sor a fővárosban.

Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek (FSLI) elnöke közölte, a kormány zat javasolta, hogy 5 százalékos korrekciót hajtsanak végre a bérrácson, ami mindössze az oktatók egy része számára járna béremeléssel.

„Az egyeztetések 30 percet tartotta. Mi 2017. január elsejétől 10 százalékos béremelést javasoltunk, vagy 5 százalékos emelést 2016.augusztus elsejétől és további5 százalékot 2017. január elsejétől. A kormány 5 százalékos korrekciót javasolt. Ez okozta elégedetlenségünket” – nyilatkozta a MEDIAFAX-nak a szakszervezeti vezető. (4)


Brit nagykövetség: látogatásának legnagyobb részét Erdélyben tölti Károly herceg

Romániai látogatásának legnagyobb részét Erdélyben, privát keretek között készül eltölteni Károly walesi herceg – közölte Nagy-Britannia bukaresti nagykövetsége, amely szerint a herceg szászfehéregyházi mesterképző központját is felavatja, The Prince of Wales's Training Centre néven.

„Wales hercege látogatásának legnagyobb részét Erdélyben, privát keretek között tölti. Meglátogatja Szászfehéregyházát, hogy felavassa a The Prince of Wales's Training Centre nevet viselő mesterképző központot, alapítványa fennállásának egy éves évfordulóján” – áll a bukaresti brit nagykövetség közleményében.

A 2015. június másodikán létrejött alapítvány jótékonysági szervezet, amely a romániai épített örökség megőrzését, a mezőgazdaságot és a fenntartható fejlődést támogatja.

A szervezet legfőbb célkitűzése, hogy a falusi közösségekben segítsen a szakmai készségek fejlesztésében, illetve a munkahelykeresésben. Az új felkészítő központ a Brassó megyei Szászfehéregyházán áll, ahol egy régi magtárat alakítottak át a számára, a régi házat pedig kibővítették, hogy az egész országból fogadhasson inasokat. (4)


PNL: elemezni kell a Putyin nyilatkozatai nyomán Romániára leselkedő veszélyeket

Vladimir Putyin orosz elnöknek a romániai rakétapajzs kapcsán tett kijelentéseit a legnagyobb komolysággal kell kezelni, és elemezni kell a Romániára leselkedő veszélyeket és fenyegetettséget minden nemzetbiztonságért felelős intézmény szintjén – vélik a liberálisok.

„Meglepve hallgattuk az Oroszországi Föderáció elnökének Athénban tett kijelentéseit a rakétapajzs feltételezett támadó jellege és a lehetséges ellenlépések kapcsán. Nem első alkalom, hogy orosz hivatalosságok ilyen álláspontból közelítik meg ezt a témát, de amikor az Oroszországi Föderáció ilyen szintű kommunikáció mellett dönt, további tisztázásra van szükség minden romániai politikai döntéshozó részéről. Ami az ellenlépéseket illeti, a moszkvai elnök kijelentéseit a legnagyobb komolysággal kell kezelni, és elemzést kell készíteni a Romániát érő rizikókról és fenyegetésekről minden olyan intézmény szintjén, amely a nemzetbiztonságért felel, összhangban azokkal a szövetségekkel és szervezetekkel, amelyeknek hazánk is tagja” – áll a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ügyvezető titkára, Radu Carp által aláírt sajtóközleményben. (4)


Több mint 150 ügyvéd tiltakozott Kolozsváron az igazságügyi miniszter kijelentései ellen

Több mint 150, talárba öltözött ügyvéd vett részt ma a kolozsvári igazságügyi palota előtt szervezett néma menetben, amellyel Raluca Prună azon kijelentései ellen tiltakoztak, amelyek szerint a szakma gyakorlását szabályozó törvény módosításával az ügyvédek „abszolút immunitást” nyernének.

A tiltakozók ma délben gyűltek össze a kolozsvári igazságügyi palota előtt, az ítélőtábla bejáratánál, talárba öltözve, majd menetben indultak a járdán a törvényszék bejárata felé és vissza. Kezükben transzparenseket tartottak, egyebek közt az alábbi feliratokkal: „Szakmai titok = a védelem garanciája”, „A védelemhez való jog tiszteletben tartásáért vonulunk utcára”, „Védők vagyunk, nem besúgók”, „Az ügyvéd védő, nem áruló”, „Az ügyfélnek joga van a bizalmas elbánáshoz”.

A Kolozsvári Ügyvédi Kamara dékánja, Mircea Pop azt mondta, a néma tiltakozásnak egyebek közt az a célja, hogy felhívja a civil társadalom figyelmét arra, hogy mi történhet, amennyiben az állampolgári jogokat az ügyvéd-ügyfél szakmai titok megszegésével akarják megsérteni. (4)


INS: nőtt áprilisban a lakóingatlanokra kiadott építési engedélyezk száma

3740 építési engedélyt adtak ki áprilisban lakóingatlanokra, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 11,5 százalékos bővülésről beszélhetünk – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma közölt adatsorokból.

Regionális bontásban vizsgálva arra derül fény, hogy márciushoz képest az ország csaknem valamennyi fejlesztési régiójában nőtt a lakóingatlanokra kiadott építési engedélyek száma.

A legszámottevőbb növekedést a következő fejlesztési régiókban regisztrálták: Észak-keleti (+114 építési engedély), Nyugati (+90), Észak-nyugati (+87), Dél-keleti (+56) és Középső (+50) régió. Csökkentést jegyeztek viszont a Bukarest–Ilfov régióban (–28 engedély). (4)


22 százalékkal csökkent január és április között a fizetésképtelenné nyilvánított cégek száma

Mintegy 3000 céget nyilvánítottak hivatalosan is fizetésképtelenné az idei év első négy hónapjában, ami 22 százalékos csökkenést mutat a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva – derül ki a Cégjegyzék által nyilvánosságra hozott adatokból.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Voiculescu a dohányzásellenes törvényről: bízom benne, hogy a parlament helyes döntést hoz

Ma Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, a parlament által a dohányzásellenes törvényhez javasolt módosítások kapcsán azt mondta, bízik benne, hogy a törvényhozók helyes döntést hoznak, és „mindent megtesznek, hogy támogassák a megelőzés szerepét mindenki egészsége érdekében”.

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter ma sajtótájékoztatón azt mondta, bízik benne, hogy a parlament helyesen dönt majd a dohányzásellenes törvényt illetően, hiszen máris benyújtásra kerültek olyan módosító javaslatok, amelyeket a szenátus már megszavazott, és hamarosan a képviselőház bizottságai elé kerülnek.

A miniszter mindezeket azt követően mondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn kitüntette a törvényt kezdeményező képviselőt, Aurelia Cristeát és a Románia Lélegzik Koalíciót, a dohányzásellenes törvény megalkotásáért, népszerűsítéséért és elfogadásáért tett erőfeszítések miatt. (4)


Visszatért a Top Gear az új stábbal

Visszatért az új, nemzetközi stábbal a BBC televízió legsikeresebb, világszerte vetített autós műsora, a Top Gear.

Részletek a Motorház rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 840
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap