label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Korlátozzák a magyar közösség szólásszabadságát a román hatóságok

A hatóságok az előző évhez hasonlóan tavaly is több ízben próbálták korlátozni a magyar közösség szólásszabadságát és időnként sikerrel is jártak - állapította meg az ActiveWatch nevű bukaresti civil szervezet, amely ma tette közzé a romániai sajtószabadságról készült legfrissebb jelentését.

A 120 oldalas dokumentum, a magyar közösségnek szentelt ötoldalas fejezetben felidézte, hogy a Székelyföldnek autonómiát követelő tüntetőket, a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztőit, és a magyar közösségi jelképek kitűzőit is bírságokkal sújtották, a magyar nyelvhasználatot korlátozó törvénytervezetek kerültek a parlament elé, Klaus Johannis államfő pedig olyan kijelentéséért fosztotta meg Tőkés László EP-képviselőt állami érdemrendjétől, amely a véleményszabadság keretei közé illeszkedik.

Kitér a jelentés arra is, hogy a kolozsvári városháza egy Autonómiát Erdélynek feliratú hirdetőtáblát tiltott be, Nagyváradon pedig a székely zászló magántulajdonú épületekre történt kitűzését is törvénytelennek nyilvánították. Az ActiveWatch szerint ezen esetek közös jellemzője, hogy a román hatóságok az - országot egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó - alkotmányra hivatkozva próbálják a magyar közösséget megfélemlíteni, szólásszabadságát korlátozni. (4)


FEJLEMÉNY - Ponta a képviselőház elnökségéről: megbeszéljük, és közösen döntést hozunk

Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) korábbi elnöke ma, az alakulat képviselőházi frakciójának ülése után úgy nyilatkozott, hogy tárgyalt Liviu Dragnea pártelnökkel „mindenről, ami a PSD javát szolgálja”, a képviselőház elnökségéről pedig majd „közösen” döntenek.

„Megbeszéljük, és közösen döntést hozunk” – jelentette ki a PSD volt elnöke, amikor arról kérdezték, hogy ő veszi-e át a képviselőház elnöki tisztségét.

Az ex kormányfő azt mondta, tárgyalt Liviu Dragnea pártelnökkel „mindenről, ami a PSD javát szolgálja”.

„Igen, tárgyaltam Liviuval. Mindenről tárgyaltam Liviuval, ami a PSD és választóink javát szolgálja” – válaszolta arra a kérdésre, hogy egyeztetett-e Liviu Dragneával.

Amikor pedig az újságírók arról faggatták, hogy jó-e a PSD-nek, hogy ő vegye át a képviselőház elnökségét, Ponta leszögezte, erről a párt dönt.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, Dragnea kijelentette: lelki és gyakorlati okokból is azt szeretném, ha Ponta lenne a képviselőház elnöke. (4)


Kihirdette Johannis a tejtermékek felcímkézéséről szóló törvényt

Kihirdette ma Klaus Johannis államfő azt a törvényt, amely a fogyasztásra szánt tej és a friss tejtermékek címkéjén kötelezően feltüntetendő információkról rendelkezik.

A képviselőház döntéshozó házként szerdán, április 6-án fogadta el a törvényt 218 igen szavazattal. A jogszabály arról szól, hogyan kell felcímkézni a friss tejet és a tejtermékeket.

Az új törvény szerint a tejtermékek címkéjén kötelező módon meg kell jelennie annak a mondatnak, hogy „(hány) százalékban tartalmaz tejport”, „a friss, fogyasztásra szánt tej és tejtermékek címkéjén pedig világosan, érthetően kell szerepelnie a feliratnak, hogy a fogyasztó értesülhessen a termék eredetéről és a feldolgozás módjáról”.

A „természetes termék” feliratot csak annak lesz joga feltüntetni a kész termék címkéjén, aki 100 százalékban tehén-, bivaly-, juh- vagy kecsketejet használt nyersanyagként, és a termék összetevői között semmilyen tejpótló vagy tejpor nem szerepel. (4)


Gorghiu Vlad Alexandrescuról: kompromittálta magát

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke (képünkön) ma az RFI-nek úgy nyilatkozott, hogy Vlad Alexandrescu művelődési miniszter az elmúlt napokban tanúsított magatartásával kompromittálta magát. A tárcavezető lemondása kapcsán kialakult botrány pedig Gorghiu szerint újabb bizonyíték arra, hogy kormányzati szinten hiányzik a koherencia.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Dragnea: lelki és gyakorlati okokból is azt szeretném, ha Ponta lenne a képviselőház elnöke

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy nyilatkozott, hogy „lelki és gyakorlati okokból is” azt szeretné, ha Victor Ponta lenne a képviselőház elnöke, és együtt vágnának bele a kampányba. Azt mondta, találkozik a volt kormányfővel, hogy ezt „s más dolgokat” megbeszéljenek.

„Én lelki és gyakorlati okokból is azt szeretném, ha Victor Ponta lenne a képviselőház elnöke, és együtt vágnánk bele a választási kampányba, ahogyan annyi éven át tettük. (…) Az elmúlt napokban abban állapodtunk meg Victorral, hogy húsvét után találkozunk, hogy megbeszéljük ezt, s más dolgokat, mivel a képviselőházi tisztség önmagában nem fontos, sok mindenről kell beszélnünk, arról, hogy újra aktív legyen a pártban, mivel szükségünk van rá, neki szüksége van ránk, Romániának pedig arra van szüksége, hogy mi ketten újra csapatot alkossunk. Találkozom Victorral, és megbeszéljük” – fejtette ki Dragnea. (4)


Tamási Áron közéleti szerepvállalását állítják az idei kolozsvári könyvhét középpontjába

Az ötven éve meghalt Tamási Áron közéleti szerepvállalását állítják a május 12. és 15. között tartandó Kolozsvári Ünnepi Könyvhét középpontjába - közölték a szervezők az eseményt meghirdető mai sajtótájékoztatón.

A könyvhetet hatodik alkalommal szervezi meg Kolozsváron is az RMDSZ ügyvezető elnöksége és a Romániai Magyar Könyves Céh. A könyves standokat és a rendezvény színpadát a Fogoly (Potaisa) utcában állítják fel, és a programokkal minden generációt igyekeznek megszólítani. A könyvhét keretében workshopokat, író-olvasó találkozókat, színházi előadásokat, gyermekprogramokat, slam poetry előadást és koncerteket is ajánlanak a közönségnek.

A meghívott szerzők között szerepel Varró Dániel, Péterfy Gergely, Farkas Wellmann Endre, Magyari Tivadar, az esti koncerteken fellép ByeAlex, a Bagossy Brothers Company, a Jazzybirds, és a Garabonciás együttes.

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke az MTI-nek elmondta, Tamási Áron közéleti szerepére nem új könyvekkel, hanem egy konferenciával igyekeznek ráirányítani a figyelmet. "Ő nemcsak az 1937-es Vásárhelyi találkozónak volt az elnöke, hanem 1956-os magyar forradalomban is fontos szerepet játszott" - magyarázta H. Szabó Gyula.

A rendezvény folyamatosan bővülő programja a www.unnepikonyvhet.ro oldalon érhető el. (4)


Országos szinten 143 tüzet oltottak el a tűzoltók az ortodox húsvét hosszú hétvégéjén

Több mint 3000 esetben nyújtottak segítséget a katasztrófavédők az ortodox húsvét hosszú hétvégéjén, ebből 143 esetben volt szó tűzről – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) mai sajtóközleményében.

A dokumentum szerint április 30. és május 2. között országos szinten 3234 akciót hajtottak végre a tűzoltók.

„A katasztrófavédőket 143 esetben hívták segítségül tűzhöz, 2847-szer elsősegélynyújtásért, ugyanakkor 21-szer végeztek műszaki mentést és 44-szer mentettek ki bennragadt embereket, a többi egyéb vészhelyzet volt” – áll az IGSU tájékoztatójában.

Az ortodox húsvét alkalmával kapott három szabadnap alatt 2689 ember kérte a tűzoltóság elsősegélynyújtó csapatainak segítségét. „Azoknak a vészhelyzeteknek a száma, amelyeknek elhárításában a katasztrófavédelmi felügyelőségek emberei részt vettek, 11 százalékkal volt kisebb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.” (4)


Sárga színű riasztás: eső és szél várható az ország nagy részében

Sárga színű riasztást adtak ki a meteorológusok esőre, szélre és havazásra 29 megyében és Bukarestben, többnyire hegyvidéken várható szélsőséges időjárás ma reggel 9 óra és szerda 21 óra között.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) tájékoztatása szerint az említett időszakban Olténiában, Havasalföldön, Dobrudzsában, Moldva déli vidékein, valamint a keleti-Kárpátok vonalán fekvő erdélyi megyékben – így Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Brassó, valamint Kovászna megyében – várható kiterjedt területeken eső, és néhol a lehulló csapadékmennyiség meghaladhatja a négyzetméterenkénti 20-30 litert, elszórtan pedig akár az 50 litert is.

1700 méter felett, főként a Keleti-Kárpátokban havazás várható.

A már említett vidékeken ugyanakkor a szél is megerősödik, akár 55-65 kilométer/órával is fújhat, a hegyekben a széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát is.

A meteorológusok egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy az ország déli, dél-keleti és középső tájain a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól. (4)


Ötvenmillió fontjába kerül az angol fogadóiparnak a Leicester bajnoki címe

Becslések szerint 50 millió fontjába (285,5 millió lejébe) kerül az angol fogadóiparnak, hogy a Leicester City - fennállása óta első ízben - megnyerte az angol labdarúgó-bajnokságot.

Részletek a Mozaik rovatban. (4)


Holnap rajtol a KMDSZ Diáknapok!

Több mint 2 ezer diák várja az év legszínesebb  diákrendezvényét, amelyet idén 23. alkalommal szervez a KMDSZ – olvasható a magyar egyetemi hallgatók érdekképviseleti civil szervezetének mai sajtóközleményében. „Ha az elkövetkező 5 napban színes pólós, rohangáló, bulizó csapatokkal találkoznak majd Kolozsvár utcáin, ne lepődjenek meg: számos program és fergeteges retró hangulat fogja uralni a várost” – áll a dokumentumban.

Közlik: holnap, szerdán 13 órától a Főtéren szervezett megnyitón „az eddigi évek tapasztalatai alapján őrült hangulat várható (a diáknapozók itt szoktak először kirúgni a hámból és elkezdeni az öt napig tartó banzájt). Ezt követően a csapatok felvonulnak a Törökvágáshoz” – áll a közleményben.

„A hangulat a levegőben van, a visszaszámlálás rég elkezdődött.” – állítják a KMDSZ-es diákok. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 603
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap