label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kelemen: fel kell oldani az egészségügyről szóló SRI-jelentések titkosítását

Sem Klaus Johannis államfő, sem az intézményvezetők, sem a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) tagjai nem rejtőzhetnek örökké az államtitok mögé, ha milliók egészségéről van szó, a SRI ilyen jellegű tájékoztatásainak titkosítását pedig fel kellene oldani – véli Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

„Sem Klaus Johannis államfő, sem az intézményvezetők, sem a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) tagjai nem rejtőzhetnek örökké az államtitok vagy a hivatali titok mögé, ha milliók és milliók egészségéről van szó. Úgy vélem, elsősorban a CSAT-nál, majd ha arra kerül sor, a parlamentben is részletezni kellene mindazt, ami történt. Aztán majd az ügyészség megteszi, amit meg kell tenni” – nyilatkozta ma a RFI-ben Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. (4)


Elhunyt Tempfli József nyugalmazott nagyváradi római katolikus püspök

Hosszú betegség után 85 éves korában szerdán elhunyt Tempfli József, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye nyugalmazott püspöke - közölte az egyházmegye. 

Tempfli József a Szatmár megyei Csanáloson született 1931. április 9-én. A nagyváradi Szent László Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, majd a gyulafehérvári Római Katolikus Teológiai Intézetben tanult. 1962. május 31-én szentelte pappá Márton Áron püspök. 

1990. március 14-én II. János Pál pápa Nagyvárad 81. püspökévé nevezte ki. Nyugdíjazási kérelmét 2008 decemberében XVI. Benedek pápa elfogadta, megyéspüspöki szolgálatát 2009 márciusáig végezte. (9)


Tăriceanu a választóknak: a SRI és a DNA okkult és irracionális fölsőbb hatalommá vált

Nyílt levélben fordult a választópolgárokhoz Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, aki ellen kedden indított eljárást az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA). A levélben azt írja, a SRI és a DNA „okkult és irracionális fölsőbb hatalommá vált”, amely a volt Szekuritátéhoz hasonlatos.

„Sokan önök közül nem fognak szavazni, mert teljesen elveszítették a bizalmukat a politikusokban és az intézményekben. Hozzáállásukat a DNA és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) ösztönzi, hacsak nem épp ezek váltják ki – két állami ügynökség, amelyekről ritkán kellene hallanunk, de amelyek azt a küldetést tűzték ki maguknak, hogy általánosított gyanúba burkolják a politikusokat, és lerombolják a politikai pártokba vetett bizalmat. A DNA-nak a feljelentések segítségével – amelyet ilyen mértékben senki nem gyakorolt az 1950-es évek óta –, sikerült saját magát jelentős részben a választók helyébe tenni, és törvény által biztosított hatalmával visszaélve eldönteni, ki állhat az állampolgárok elé, hogy elnyerje a bizalmukat, és kit kell megfosztani ettől az alkotmányos jogtól. Ma ismét felteszem a kérdést: mégis ki határozza meg a DNA és a SRI politikáját, ki dönti el ezeken az intézményeken belül, hogy ki lesz a következő áldozat? Ezek az ügynökségek felsőbb hatalommá váltak, az állam három alkotmányos hatalmi ága fölött. Okkult és irracionális felsőbb hatalommá, amely a felnőtt generációk elméjében annak a szerepnek az emlékét idézi fel, amelyet valaha a kommunista párt és annak fegyveres jobb keze, a Szekuritáté játszott” – fogalmaz a szenátus elnöke.

A szenátus elnöke azt kéri a választóktól, szavazzanak a helyhatósági választásokon, „annak a korszaknak az emlékére, amelyben formálisan szavaztunk, mert kényszerítettek rá”. (4)


Cioloş az Egyesült Államok támogatását kérte Joe Bidentől a keleti NATO-jelenlétért

Románia az Amerikai Egyesült Államok aktív segítségét kéri a keleti szárnyra előretolt szövetséges jelenlét érdekében, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig – mondta Dacian Cioloş miniszterelnök Joseph Biden amerikai alelnöknek a két politikus washingtoni találkozóján.

„A tárgyalások során a román miniszterelnök és az amerikai alelnök a kétoldalú célkitűzések közül több fontos aspektust is érintett, különös hangsúlyt fektetve a stratégiai partnerség megerősítésére, ami közös érdek, és ami a két ország együttműködésének alapjául szolgál. A két magas rangú tisztségviselő elégedettségének adott hangot a biztonsági és védelmi terület kiváló színvonala miatt, hangsúlyozva, kedvező feltételek adottak annak megerősítésére és elmélyítésére” – tájékoztat a kormány. (4)


Sophia Loren kapja a TIFF Életműdíját

Az egyetemes filmtörténet egyik legnépszerűbb sztárja, Sophia Loren többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas olasz színésznő kapja a 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) Életműdíját – jelentették be ma a szervezők.

A népszerű művész, a seregszemle díszvendégeként most először látogat Romániába, a jeles elismerést a június 4-i zárógálán veszi majd át a kolozsvári román színházban. Egy nappal korábban, június 3-án részt vesz a tiszteletére szervezett különleges vetítésen a Diákművelődési Házban. (8)


Cioloş: paradoxon, néha felháborodunk, hogy a titkosszolgálatok dolgoznak,

Dacian Cioloş miniszterelnök szerint ellentmondásos, hogy egyrészt felháborodunk azon, ha a hírszerző szolgálatok túlságosan belekeverednek a társadalom számára fontos döntésekbe, másfelől azonban ha gondok adódnak, panaszkodunk, hogy nem vesznek ezekben eléggé részt.

A kormányfő szerint el kellene döntenünk, mit akarunk.

„A Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) korábbi ülésein már volt szó a titkosszolgálatok tevékenységéről, amikor bemutatták a tevékenységi beszámolójukat, és meggyőződésem, hogy Johannis elnök úr, amennyiben úgy ítéli, kérni fogja ezt a dolgot. Ám a Hexi Pharmát és a többi ehhez hasonló problémát szerintem nem csak a hírszerző szolgálatok tudják megoldani” – mondta a kormányfő a Digi 24-nek adott interjújában. (4)


Bővíti temesvári alkatrészgyárát a Continental

A temesvári Continental elektomos alkatrészeket gyártó üzem 12 millió eurót fektet be a termelési kapacitás bővítésébe. A gyár területe több mint 7000 négyzetméterrel bővül.

„Célkitűzésünk, hogy az idei év végéig végezzünk az építési munkálatokkal, hogy tudjunk eleget tenni ügyfeleink megrendeléseinek. A beruházás révén több 7000 négyzetméternyi felület áll majd irodák, raktárak, társadalmi terek, vagyis öltözők, konyhák, egészségügyi felületek rendelkezésére” – nyilatkozta Francesc Xavier Pujol, a Béga-parti városban kialakított üzem igazgatója.

A tavalyi év végén a gyár 21 ezer négyzetméteren működött. (4)


200 lejtől kezdődik a szállás egy éjszakára az erdélyi kastélyokban

200 lejtől kezdődik a szállás egy éjszakára az erdélyi kastélyokban és udvarházakban, átlagosan 15 százalékkal drágább, mint egy azonos kényelmet nyújtó szállodában.

Természetesen megfizetik magát az élményt, de a kopást is, hiszen egy műemléképületet lényegesen drágább karbantartani. Így egy erdélyi kastélyban 200 lejtől kezdődik a szállás egy éjszakára egy kétágyas szobáért, félpanziós ellátással. Külön kifizetve, a legtöbb helyen ebédelni is lehet, az árak fejenként 50 lejtől kezdődnek” – közölték a Hotelguru.ro utazási portál munkatársai.

A legkeresettebb célpontok: a marosugrai Haller kastélyszálló, ami 17 kilométerre található Marosvásárhelytől, az olaszteleki Daniel-kastély, a torockógyertyánosi (Vălișoara) Templul Cavalerilor kastély, valamint a tordai Prințul Vânător & Dracula kastély. (4)


Porosenko: ahogy Szavcsenkót kiszabadítottuk, úgy hozzuk vissza a Krímet és a Donyec-medencét is

Ahogy Kijev hazahozta Nagyija Szavcsenkót Oroszországból, úgy állítja vissza Ukrajna szuverenitását a Krím félsziget és a Donyec-medence fölött - fejezte ki meggyőződését Petro Porosenko elnök ma azon a sajtótájékoztatón, amelyet hivatalában az orosz fogságból kiszabadult ukrán pilótanővel közösen tartott.

Az államfő Arany Csillag érdemrenddel és Ukrajna Hőse elnevezéssel tüntette ki a csaknem két év fogság után hazatért katonanőt. Köszönetet mondott az Ukrajnát támogató államoknak a Szavcsenko hazatérése érdekében tett erőfeszítéseikért, külön kiemelve Angela Merkel német kancellár, továbbá Francois Hollande francia és Barack Obama amerikai elnök hozzájárulását.

Porosenko felhívta a figyelmet arra, hogy vannak még ukrán állampolgárok orosz fogságban. Ígéretet tett, hogy mindent elkövet a kiszabadulásukért.

Nagyija Szavcsenko a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy továbbra is készen áll harcolni Ukrajnáért. Köszönetet mondott az ukrán népnek a támogatásért, megjegyezve, hogy ha a nép nem áll ki érte, a politikusok semmit sem tettek volna. "Nyilvánvalóan ez a demokrácia lényege, az, hogy a nép szót emel, és meghallják" - tette hozzá. (4)


Tüntetés és könnygáz Donald Trump új-mexikói kampányrendezvényén

Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje Új-Mexikó államban kampányolva harcias tüntetőkkel találta szemben magát. A rendőrség könnygázzal fékezte meg a protestálókat. Közben kedden Trump megnyerte a Washington államban tartott előválasztást is - írja ma az MTI.

Annak ellenére, hogy több száz protestáló áttörte a kampányrendezvény körül felállított vaskorlátokat, Donald Trump azt fejtegette több ezer híve előtt, hogy nagyon is örül, hogy Új-Mexikóban kampányolhat.

A republikánusok várható elnökjelöltje a déli szövetségi állam legnagyobb városában, Albuquerque-ben tartott kampánygyűlést. Beszédét többször félbeszakították táblákkal felvonuló és bekiabáló tüntetők. A táblákon és óriásszalagokon olyan mondatokat lehetett olvasni, hogy: "Trump fasiszta" vagy "Eleget hallottunk már". A New York-i üzletember a szokásos flegma stílusában reagált: felkérte a rendezőket, hogy vezessék ki a tüntetőket, majd nevetségessé tette őket. "Menj haza, mamika!" - intett oda egy idősebb nőnek, egy másik tüntetőnek pedig a mikrofonból azt vágta oda gúnyosan: "Hány éves is ez a kölyök? Még pelenkás!".

Hívei folyamatosan megtapsolták megjegyzéseit és kórusban skandálták: "Építsd meg azt a falat!", utalva a Trump által "beígért" falépítésre az amerikai-mexikói határon. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 303
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap