label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az ügyészség szerint gyilkoló erejű bombát lehetett volna gyártani a HVIM által birtokolt petárdákból

Az ügyészség szerint gyilkoló erejű bombát lehetett volna gyártani azokból a petárdákból, amelyeket a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) merényletkísérlettel vádolt székelyföldi vezetőinél találtak a nyomozók.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) múlt szerdán emelt vádat a decemberben letartóztatott Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi, és Szőcs Zoltán, a HVIM erdélyi szervezetének elnöke ellen. Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják.

A vádiratot a Maszol.ro portál kérte ki az ügyészségtől, és tette közzé ma. A több mint hetven oldalas dokumentumból kiderül, hogy a Kézdivásárhelyen tartott házkutatások során lefoglalt pirotechnikai eszközökkel az Országos Kriminalisztikai Intézet végzett kísérleteteket. Az intézet megállapította, hogy a vásárolt petárdák összesen 1,546 kilogramm robbanóanyagot tartalmaztak, melynek tíz százaléka is egy MK2 kézigránátnak megfelelő robbanást okozhatott volna - állítja az ügyészség. (4)


FEJLEMÉNY - Vizsgálat indul a baleset dinamikájának megállapítására

A legfőbb ügyészség bejelentette, hogy amint átveszik annak a balesetnek az ügyét, amelyben életét veszthette Dan Condrea, a Hexi Pharma tulajdonosa, elrendelik a gépkocsi műszaki vizsgálatát, hogy megállapítsák „a baleset bekövetkeztének dinamikáját és körülményeit”.

A legfőbb ügyész ma bejelentette, hogy átveszi a vasárnap esti baleset ügyét a bufteai ügyészségtől.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, Augustin Lazăr főügyész bejelentette: vannak arra utaló jelek, hogy Dan Condreát ma kihallgatták volna. (4)


Ismét elhalasztotta a szenátus a Corlăţean mentelmi jogáról szóló szavazást

Ismét elhalasztotta a szenátus házbizottsága a DNA kérését, hogy Titus Corlăţean szenátor, volt külügyminiszter ellen bűnvádi eljárást indíthasson, mert az ülésen túl kevesen jelentek meg, ezért a bizottság nem volt határozatképes.

Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke azt mondta, személyesen ragaszkodott ahhoz, hogy mielőbb elindulhasson a parlamenti eljárás, és üljön össze a házbizottság, hogy ne adjunk teret spekulációknak.

Azonban hozzátette, választási kampány van, ez lehet a magyarázat a hiányzásokra. (4)


Főügyész: vannak arra utaló jelek, hogy Dan Condreát ma kihallgatták volna

Románia főügyésze, Augustin Lazăr úgy nyilatkozott, vannak arra utaló jelek, hogy a Hexi Pharma tulajdonosát, Dan Condreát ma kihallgatták volna a hígított fertőtlenítőszerek ügyében, „és több dolog történt volna”, amikről Dan Condreának tudomása lehetett.

„Az elmúlt néhány napban az igazságszolgáltatási szervek az ügyészek irányításával több dokumentumot, bukaresti és környékbeli kórházakkal megkötött adás-vételi szerződést foglaltak le. Ma kellene ezeket értékelni, és értékelni fogják, hogy mekkora kárt okozott ez az ügy. Elkerülhetetlen lett volna a beidézése, hogy tudomására hozzák a gyanút. Elővigyázatossági intézkedéseket is foganatosíthattak volna. Akik benne vannak egy ügyben, mindig tudják, hogy mi fog következni” – nyilatkozta Lazăr a legfőbb ügyészség székhelyén.

Igazságszolgáltatási források úgy nyilatkoztak, hogy a Dan Condrea üzletember halálához vezető baleset vizsgálatának első eredményei szerint öngyilkosságról van szó. A baleset ügyét ma átveszi a legfőbb ügyészség. (4)


Autóbalesetben elhunyt Dan Condrea, a HexiPharma igazgatója, a hatóságok öngyilkosságra gyanakodnak

Vasárnap este a Bukarest melletti Buftea település közelében autóbalesetet szenvedett Dan Condrea, a HexiPharma igazgatója. Az általa vezetett gépkocsi olyan erővel csapódott egy útszéli fának, hogy Condrea azonnal életét vesztette. A 39 éves igazgató a felismerhetetlenségig összezúzta magát, egyelőre a nála talált iratokból következtetnek az áldozat személyazonosságára, a DNS vizsgálatok folyamatban vannak.

A helyszínelés során nem találtak féknyomokat, ezért a hatóságok nem tartják kizártnak az öngyilkosság lehetőségét sem.

Nemrég ügyészségi vizsgálat indult a kórházi fertőtlenítőszereket forgalmazó Hexi Pharma nevű vállalat ellen, amelyet azzal gyanusítanak, hogy hétszeresen felhígított fertőtlenítőszert adott el a piaci árhoz képest tízszer magasabb áron romániai kórházaknak, köztük a bukaresti égési sérülteket kezelő kórháznak és a kolozsvári onkológiának. (9)

 


Megosztott rendezői díjat kapott Cristian Mungiu Cannes-ban

A brit Ken Loach Én, Daniel Blake című filmje nyerte el vasárnap este az Arany Pálmát a 69. cannes-i fesztiválon. A George Miller ausztrál rendező vezette kilenctagú zsűri, amelynek Nemes Jeles László, a Saul fia című Oscar-díjas film rendezője is tagja volt, a Nagydíjat a kanadai Xavier Dolan A Juste la fin du monde (Épp a világ vége) című filmjének ítélte. 

A legjobb rendezés díját megosztva kapta Cristian Mungiu a román társadalmat eluraló korrupcióról és megalkuvásról szóló Érettségi című drámájáért és a francia Olivier Assayas, Personal Shooper című angol nyelven forgatott thrilleréért. Részletek a Kult-túra rovatban. (8)

(Fotó: Getty Images)


Újrakezdték a kivitelezési munkálatokat Marosvásárhely körgyűrűjén

Újrakezdték a kivitelezési munkálatokat Marosvásárhely körgyűrűjén, a vonatkozó szerződést még 2014 júniusában írták alá, értéke pedig általános forgalmi adó (áfa/TVA) nélkül 134,7 millió euró.

Jelenleg zajlik az építőtelep kialakítása, megszervezése, hogy a tényleges munkát is el lehessen kezdeni – közölte hétfőn az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaság (CNADNR).

A munkálatok kivitelezője a Copisa Constructora Pirenaica Rt., a projektet pedig a 2014–2020-as költségvetésből rendelkezésre álló európai uniós alapokból finanszírozzák. (4)


Sárga esőriasztás, szélvihar és jégeső csaknem az egész országban

Sárga színű riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) esőre, szélviharra és jégesőre, a figyelmeztetés csak nem az egész országra érvényes május 24-én, kedden 15 órától május 25-én, szerdán 21 óráig.

„Az említett időszakban az ország legtöbb vidékén villámlásra lehet számítani, megerősödik a szél, szélviharok alakulnak ki, és elszórtan jégeső is előfordulhat. Moldvában, Dobrudzsában, Erdélyben, Máramarosban, Havasalföld északi és keleti területein, mintahogyan hegyvidéken is, a lehulló vízmennyiség helyenként meghaladja majd a négyzetméterenkénti 20-25 litert, elszórtan, többnyire a Keleti-Kárpátokban 50-70 liter/négyzetméter is előfordulhat” – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiküldött figyelmeztetésből.

A meteorológusok ugyanakkor megjegyzik, hogy május 24-én, kedden a nap második felében, illetve a május 25-ére, szerdára virradó éjszaka első szakaszában hasonló időjárás várható Havasalföld déli és központi vidékein is, beleértve Bukarestet is. (4)


Szoknyája alatt próbálta Magyarországra csempészni gyermekét egy nő

A szoknyája alatt próbálta Magyarországra csempészni gyermekét egy hazai nő a kiszombori határátkelőhelyen - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője ma az MTI-t.

Szabó Szilvia közölte, az asszony egy bolgár rendszámú kisteherautó utasaként jelentkezett belépésre a kiszombori határátkelőhelyen, a járművet egy román férfi vezette. A magyar-román közös ellenőrzés során a határrendészek a nő szoknyája alá bújva egy gyermeket találtak. A kislányról kiderült, hogy van úti okmánya, de csaknem egy hónapja lejárt.

A negyvenéves nő ellen a román határőrizeti szervek indítottak eljárást. (4)


Michael Jackson korszakos szólólemeze extrával ismét megjelent

Ismét megjelent a Michael Jackson elképesztően sikeres szólópályafutását megalapozó lemeze, az Off the Wall, több mint három és fél évtizeddel az első kiadás után.

Részletek a Decibel rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 825
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap