label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
FOTÓRIPORT – Családi majális a Hójában

A Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) negyedik alkalommal szervezte meg a megye magyar közössége számára a Családi majálist a Hójában.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


Csíksomlyói búcsú – A szülőföld betöltésének a szükségességéről beszélt az ünnepi szónok

A szülőföld által biztosított élettér betöltésének a szükségességéről beszélt ma a csíksomlyói búcsú ünnepi szónoka, Csintalan László tiszteletbeli kanonok, tiszteletbeli főesperes, csíkdelnei plébános.

A csíksomlyói hegynyeregben százezrek által hallgatott prédikációban a mózesi áldást idézve a plébános kijelentette: Isten akarata, hogy éljünk és jobban éljünk a szülőföldünkön. Úgy vélte, hogy a csíksomlyói zarándoklatból kell erőt meríteni ahhoz, hogy a családdal, az egyházközösséggel és a néppel összekapaszkodva kérjük Isten áldását az életterünk betöltéséért. 

„Ne maradjon beszegezett ház, gyerek nélküli iskola, megfogyatkozó falu és város, megfogyatkozott ország és szülőföld. Be kell töltenünk életterünket” – hangsúlyozta Csintalan László. 

A Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság évére utalva kijelentette, irgalmasság van a teremtésben, a megváltásban és a megszentelésben is. A gyönyörű csíki tájat a teremtés csodájaként említette.
 

A plébános a megbocsátás szükségességére is kitért prédikációjában. Megemlítette: a szűzanya nem gyalázta szent fia kivégzőit, a megbocsátás ott volt a lelkében. „Amikor az ő közbenjárását kérjük, (…) mindig legyen előttünk, a megbocsátás, az Istennel való kapcsolatunk rendbetétele, és az embertársainkkal való kapcsolatunknak a rendbetétele” – fogalmazott Csintalan László.
 

Prédikációja végén a magyar és a székely himnusz szavait összekapcsolva jelentette ki: „kérünk Istenünk, álld meg a magyart, és ne hagyd elveszni Erdélyt”. A mise főcelebránsa, Bíró László tábori püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy akik elzarándokoltak a csíksomlyói Szűzanyához, akik ragaszkodnak hozzá, azok nem árvák. „Ne engedjük, hogy az egyház árvaházzá legyen, ne engedjük el a Szűzanyát. Ne engedjük, hogy nemzetünk árvaházzá legyen” – hangoztatta a püspök. 

A Kis- és Nagysomlyó hegy közötti nyeregben tartott ünnepi szentmisén Áder János magyar köztársasági elnök, felesége, Herczegh Anita, valamint Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes is részt vett. (10)

 


Spanyol Nagydíj - Hamilton nyerte az időmérő edzést

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.

A 31 éves versenyzőnek az idén ez a harmadik, pályafutása során pedig már az 52. „pole” pozíciója.
 

A második rajtkockát Hamilton csapattársa, a vb-pontversenyben vezető német Nico Rosberg szerezte meg, míg a harmadik helyről Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája startol majd Barcelonában.
 

A Toro Rossótól átigazolt, a Red Bullban most debütáló holland tinédzser, Max Verstappen a negyedik helyen végzett, a két Ferrari viszont lemaradt, csak ötödik és hatodik lett Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel sorrendben.
 

Meglepetést jelent, hogy Felipe Massa (Williams) már az időmérő első szakaszában kiesett, s csak a 18. helyről indul. A hazai közönség előtt szereplő Fernando Alonso viszont bejutott a McLarennel a kvalifikáció harmadik részébe, ami 24 futam után sikerült újra a brit istállónak, s először azóta, hogy Honda-motor dolgozik az autókban.

A 66 körös Spanyol Nagydíj vasárnap 15 órakor kezdődik. (10)
 


Hatalmas pusztítást okozott az erdőtűz Kanadában

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerint az ország lakosságának többsége nem tudja, milyen súlyos pusztítást végzett az erdőtűz az albertai Fort McMurrayben és térségében.

 A kormányfő helyi idő szerint péntek este tartott sajtóértekezletén a tűzoltók és a katasztrófamentők áldozatos munkájának tulajdonította, hogy sikerült megmenteni a város épületeinek 85-90 százalékát, ezen belül a lakóépületek több mint 90 százalékát. Kiemelte, mindez nem a széljárás megváltozásának vagy az esőnek vagy bármiféle szerencsének köszönhető.

 

A miniszterelnök Fort McMurray-beli sajtóértekezlete előtt helikopterről megtekintette a térséget, bejárta a város egyik negyedét, találkozott tűzoltókkal, önkéntesekkel és Rachel Notley tartományi miniszterelnökkel. Mint mondta, ezt megelőzően hiába kapott részletes jelentéseket a tűzvészről, és látott róla képeket, felvételeket, a katasztrófa súlyosságával csak élőben szembesült. Állami segítséget ígért a károk helyreállítására.

Tisztségviselők szerint a tűzvészben a város 2432 épülete megsemmisült, 530 megrongálódott, de 25 ezret sikerült megmenteni. Több mint 94 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A lakosok visszaköltöztetésének tervével ígéretük szerint két héten belül készülnek el az illetékesek.

A várostól távol a tűz továbbra is pusztít, 2400 négyzetkilométeren, és várhatóan még hetekbe telik az eloltása, amelyen 1714 tűzoltó dolgozik 123 helikopterrel, 26 tűzoltó repülőgéppel és 226 munkagéppel. (10)

 

 


Olajszennyezés a horvát tengerparton

Nagy erőfeszítésekkel takarítják a horvát mentőalakulatok a rijekai partoknál tengerbe ömlött olajszennyeződést. A munkálatokat nehezíti a szélsőséges időjárás és a viharos erejű szél – közölte a Nova TV kereskedelmi hírcsatorna.

Az INA horvát olajipari vállalat megerősítette, az olaj a rijekai finomítóból szivárgott ki csütörtökön délután. A vállalat vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a baleset következményeit 24 órán belül semlegesítik.

A kiterjedt szennyeződés Kostrena járás területén a partoktól a tengerbe nyúlva ötszáz méterig is elér. A mentőalakulatok a helyiek segítségével próbálják meg eltakarítani a víz felszínén lebegő sűrű olajos anyagot, mielőtt komoly katasztrófát okozna az élővilágban.
 

Mirela Marunic, a járás elöljárója a sajtónak úgy nyilatkozott, ekkora természeti katasztrófára nem emlékszik, amióta a finomító létezik. Hozzátette, hogy elfogyott az emberek türelme és féltik a biztonságukat. Marunic szerint a szennyeződések egyre gyakoribbak és egyre nagyobb méretet öltenek.

Az elöljáró úgy véli: a történtek mérhetetlen károkat okoznak nemcsak a járás, hanem az egész Kvarner-öböl turizmusára nézve. A rijekai finomító Kostrenaban az Urinj félszigeten, Rijeka közelében helyezkedik el, működését 1965-ben kezdte meg és Horvátország legnagyobb finomítójának számít. (10)

 


Újabb helyről jelentettek kóros kisfejűséget

Zikavírus okozta kóros kisfejűséget állapítottak meg egy magzatnál Puerto Ricóban, az Egyesült Államok egyik teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult államában.

Ez az első alkalom, hogy a főként Közép- és Dél-Amerikában terjedő zikavírushoz köthető betegséget az Egyesült Államokhoz tartozó területen – annak egy úgynevezett külterületén – is diagnosztizálták. Maga a fertőzés már korábban megjelent ott: 925 zikavírusos megbetegedést tartanak számon, köztük 128 terhes nőt. 14 fertőzött terhes nő egészséges csecsemőt hozott világra.

A betegséget egy halott magzaton állapították meg – jelentette be pénteken Ana Ríus, Puerto Rico egészségügy-minisztere.

A zikavírus a terhes nőkre jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál. Más esetekben a fertőzés nem vezet súlyos megbetegedéshez. (10)


Marad a szükségállapot Venezuelában

Újabb hatvan nappal hosszabbította meg a gazdasági szükségállapotot Venezuelában Nicolás Maduro államfő helyi idő szerint pénteken. Az élelmiszer és más árucikkek jegyrendszer alapján történő elosztását lehetővé tévő gazdasági szükségállapot január közepe óta van érvényben a dél-amerikai országban.

A szükségállapot feljogosítja az elnököt arra, hogy beleavatkozzon a venezuelai vállalatok ügyeibe, illetve valuta- és árkorlátozást vezessen be. Maduro belső, illetve az Egyesült Államokból kiinduló „gazdasági puccskísérletre” hivatkozva rendelte el a szükségállapot időbeli hatályának kiterjesztését.

Henry Ramos Allup, az ellenzéki többségű parlament elnöke korábban, szerdán arra figyelmeztette az államfőt, hogy nem rendelkezik kizárólagos hatáskörrel a rendkívüli intézkedések elrendelésére. Az elnöki rendeletet a parlamentnek is meg kell erősítenie.

Venezuelában súlyos élelmiszer- és energiaválság van, és feszült a politikai légkör a tavaly decemberi parlamenti választások óta, amelyeken a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) elnevezésű ellenzéki pártkoalíció többséget szerzett a törvényhozásban, a Nicolás Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) pedig 17 év után először kisebbségbe került.

A MUD mára nagyszabású tüntetést hirdetett meg a Maduro leváltásáról szóló népszavazási kezdeményezésük támogatására. (10)

 


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 374
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap